Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Klasika - stránka 7

Žampiónová polévka

Žampiónová polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

7 menších žampiónů, 2 menší brambory, 2 lžíce strouhané mrkve, sůl, 1 špetka kmínu, 1500 ml vody, jíška, 2 lžíce houbového koření Rossk, 1 lžička sušené petrželky

Brambory a mrkev oškrábeme a umyjeme. Kloboučky žampiónů oloupeme a nožičky oškrábeme. Brambory nakrájíme na kostičky, mrkev nastrouháme na slzičkovém struhadle a žampióny nakrájíme na plátky. Do vařící vody vložíme brambory a žampióny, přidáme po...

Štědrovečerní polévka

Štědrovečerní polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 větší mrkve, 3 hrsti domácích nudlí, 1,5 l vývaru, 200 g másla, 3 lžíce hladké mouky, 2 lžičky soli, 1 velká cibule, 2 stroužky česneku, 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, 4 kuličky pepře, 4 lžičky petrželové nati, 1 petržel, 1 malý celer

Očistíme si mrkev a nakrájíme ji na drobné nudličky, které krátce osmahneme na rozupuštěném másle (cca 50 g). Zalijeme vývarem, přidáme sůl, cibuli (sloupneme jen svrchní slupku), oloupané stroužky česneku, kořen petržele a celeru, nové koření, bo...

Novoroční čočková polévka

Novoroční čočková polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g čočky, 4 větší brambory, 2 velké mrkve, 200 g másla, 3 lžíce hladké mouky, 2 lžičky soli, špetka muškátového květu, troška šafránu, 1,5 l vývaru, 12 plátků paprikáše, 4 lžičky petrželové nati

Brambory si očistíme a nakrájíme na drobné kostičky. Mrkve rovněž očistíme a nakrájíme na drobné nudličky. Čočku uvaříme v osolené vodě doměkka. Poté rozpustíme 50 g másla a na něm nakrájenou mrkev krátce osmahneme. Zalijeme ji vývarem, přidáme na...

Šunkové brambory s pohankou

Šunkové brambory s pohankou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g brambor, 100 g šunky od kosti, 100 g eidamu (Edamu), 200 g pohanky, 50 g sádla, 4 stroužky česneku, 1 cibule, špetka kmínu, špetka soli, špetka pepře

Brambory oloupeme, opláchneme, nakrájíme na plátky a uvaříme v osolené vodě s kmínem. Pohanku propláchneme pod tekoucí vodou a uvaříme. Cibuli oloupeme a najemno nakrájíme. Vše smícháme, přidáme utřený česnek, kmín a podle chuti osolíme a opepříme...

Bramborový salát s hráškem

Bramborový salát s hráškem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g kořenové petržele, 50 g mrkve, 100 g bulvového celeru, 2 vejce, 750 g brambor, 100 g moravského uzeného nebo jiné uzeniny, 1 menší cibule, 250 ml nakrájených sterilovaných okurek, 200 ml majonézy, 200 g sterilovaného hrášku, 1 necelá lžička soli

Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce. Mrkev, petržel a celer očistíme a dáme vařit do osolené vody na 10 - 15 minut. Váha kořenové zeleniny je uvedená již očištěné. Cibuli, brambory a uvařená vejce oloupeme. Cibuli, zeleninu, uzené a okurky nakráj...

Vanilkové rohlíčky s neloupanými mandlemi

Vanilkové rohlíčky s neloupanými mandlemi

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g mletých neloupaných mandlí, 200 g tuku Stella, 240 g hladké mouky, 50 g moučkového cukru + moučkový a vanilkový cukr na obalení

Mandle i se slupkou pomeleme, nebo dobře rozmixujeme. Na vál prosejeme mouku s cukrem a přisypeme mleté mandle. Vychlazený tuk dáme na mouku a rozsekáme ho nožem na menší kousky. Vypracujeme těsto a utvoříme bochánek, který zabalený ve fólii dáme ...

Oči

Oči

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 vařené žloutky, 60 g másla, 60 g kokosové moučky, 150 g cukru moučka, 1 lžíce čokoládové polevy na zdobení

Žloutky rozmačkáme, přidáme moučkový cukr, máslo a kokosovou moučku. Vypracujeme těsto, utvoříme kuličky, do kterých vmáčkneme malý důlek a do něho kápneme trochu rozpuštěné čokolády. Necháme ztuhnout a podáváme. Nepečeme.

Kakaové cookies

Kakaové cookies

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g polohrubé mouky, 200 g cukru krupice, 50 g kakaa, 1 sáček vanilkového cukru, 1 lžička skořice, 1 lžička jedlé sody, 1/2 lžičky soli, 150 g čokoládových vloček, 3 lžíce mléka, 2 vejce, 225 g másla

Troubu si rozehřejeme na 180°C. V jedné míse smícháme všechny suché ingredience a v druhé míse si vypracujeme mléko, máslo, vejce a čokoládové vločky dohromady. Potom přes síto přesejeme suché ingredience k mokrým a jemně, ale důkladně vypracujeme...

Szoldra

Szoldra

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 bílé klobásy, 20 g droždí (kvasnice), 100 ml polotučného mléka, 300 g polohrubé mouky, 2 žloutky, 60 g másla, špetka soli, 1 lžíce petrželově natě, 1 jarní cibulka, lžíce pažitky

V misce rozdrobíme droždí, přidáme asi 100 g mouky a 5 lžic vlažného mléka a zaděláme kvásek. Necháme vykynout. Přimícháme 1 žloutek, rozpuštěné máslo, sůl a vypracujeme hladké těsto. Na deset minut ho odložíme a poté vyválíme na dva pláty silné...

Cukrářské bramory

Cukrářské bramory

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1. těsto: 2 žloutky, 60 g másla, 3 lžíce cukru moučka, 2-3 lžíce rumu, 2. těsto: 100 g mletých ořechů, 100 g nastrouhané čokolády, 100 g cukru moučka, 1 bílek, troška rumu, kakao na obalení

Suroviny z těsta č.1 smícháme, utřeme a dáme zchladit. Pak utovříme kuličky ( pomohla jsem si moučkovým cukrem, aby se mi nelepilo těsto na dlaně ) a opět dáme do chladna. Ořechy prohřejeme v kastrůlku na mírném ohni, promícháme se strouhanou čo...

Vánoční medové koláčky

Vánoční medové koláčky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

15-20 dkg hladké mouky, 15 dkg cukru moučka, 1 vejce, 1 lžíce medu, 1 lžíce změklého másla, 1/2 lžičky mleté skořice, troška mletého hřebíčku, 1 lžíce sekaného kandovaného ovoce, 5 dkg sekaných vlašských ořechů, 1 lžička sody bikarbóny

Mouku na vále zpracujeme s vejcem, cukrem, změklým máslem, medem, kandovaným ovocem, ořechy, kořením a sodou. Těsto necháme uležet v chladnu do druhého dne. Následující den tvoříme z těsta kuličky cca 2 cm v průměru a klademe na pečicí papír či vy...

Tříbarevné vánoční pracny

Tříbarevné vánoční pracny

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

140 g másla, 180 g hladké mouky, 100 g cukru moučka, 70 g strouhaných vlašských ořechů, 1 žloutek, 1 lžíce kakaa

Do mouky rozkrájíme tuk, přidáme ostatní ingredience a rychle spojíme. Těsto si můžeme rozdělit na 2 půlky a do jedné přidáme kakao. Těsto dáme odpočinout do lednice nejméně na 2 hodiny, nejlépe přes noc. Vychlazené těsto plníme do formiček, které...

Plněná kuřecí stehna

Plněná kuřecí stehna

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

8 kuřecích stehen, sůl, pepř, Vegeta, 400 g kuřecích jater, 1 větší cibule, několik stroužků česneku, vývar, 1-2 lžičky plnotučné hořčice, petrželová nať, 1-2 vejce, 4-5 rohlíků

Kuřecí stehna opláchneme, osušíme a opatrně vykostíme. Maso jemně naklepeme, osolíme, opepříme a připravíme si náplň. Cibuli oloupeme a jemně nakrájíme, zpěníme na oleji, přidáme omytá, osušená a nakrájená játra, krátce je orestujeme, podlijeme vý...

Sladká rýže s tvarohem, mákem a švestkami

Sladká rýže s tvarohem, mákem a švestkami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g odpeckovaných švestek , 1 sáček rýže ve varném sáčku, Do rýže - 1 žloutek, 1 sáček vanilkového cukru, 1 lžíce cukru krystal, 1 lžíce Ramy, 2 lžíce mléka, 1 lžička kukuřičného škrobu, 3 lžíce tvarohu, Do máku - 100 g mletého máku, 1 žloutek, 1 lžíce cukru krystal, 1 lžíce Ramy, 1 lžíce kukuřičného škrobu, 50 ml mléka, 1/2 kypřícího prášku do pečiva, Na sníh - 2 bílky , 2 lžíce cukru krystal

Pečící formu 25 x 17 cm vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Švestky umyjeme, odpeckujeme a nakrájíme na čtvrtiny. Žloutek vyšleháme s vanilkovým a krystalovým cukrem, přidáme ramu a po prošlehání tvaroh. Vmícháme mléko a škrob. Vyšlehanou smě...

Dršťky s uzeným bůčkem

Dršťky s uzeným bůčkem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

60 dkg uvařených drštěk, 2 lžíce hladké mouky, 1 zeleninový bujón, 4 lžíce uzeného bůčku, 4 plátky goudy s pepřem, 3 lžičky sladkokyselé okurky

Balený uzený bůček vaříme v páře asi 1 hodinu doměkka. Obal rozstřihneme a šťávu dáme později do omáčky. Po mírném prochladnutí ho i s okurkami pomeleme na masovém mlýnku. Bůček a okurky jsou na dochucení omáčky, tak si množství můžeme upravit dle...

Zapečená kuřecí rolka

Zapečená kuřecí rolka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 kuřecí prsní řízky, 1 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce worcesterské omáčky, 4 plátky anglické slaniny, 4 plátky sendvičové šunky, 4 plátky goudy, 2 lžíce cukety, 1 lžíce kremžské hořčice, 125 ml smetany ke šlehání, sůl , pepř, 1 lžíce hladké mouky

Kuřecí prsní řízky rozkrojíme podélně, aby vznikl větší plát, který naklepeme pouze po jedné straně. Pláty osolíme, opepříme, pokapeme sojovou a worcesterovou omáčkou a pokladem náplní - po 1 plátku slaniny, sýra, šunky a proužky sterilované kapie...

Kuličky ze salka obalované

Kuličky ze salka obalované

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 konzerva Salka, 100 g cukru moučka, 1 sáček vanilkového cukru, 4 lžíce kakaa, 160 g dětských piškotů, 2 lžíce bramborového škrobu, 2 lžíce rumu, 250 g 100% tuku Omega, sklenka kokosové moučky

Piškoty rozmixujeme nebo pomeleme. Moučkový cukr, škrob a kakao prosijeme, abychom v kuličkách neměli hrudky. Piškoty, vanilkový cukr, kakao a škrob společně promícháme. Tuk dáme rozpustit do vodní lázně a poté do něj vmícháme Salko. Přisypeme syp...

Perník na plech

Perník na plech

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g hladké mouky, 50 g cukru krupice, 1 balení kypřícího prášku do perníku, 1 lžíce skořice, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce medu, 1 vejce, 125 ml slunečnicového oleje, 450 ml mléka, 160 g čokolády na vaření, 160 ml sladké smetany, 2 hrsti ořechů

Vše smícháme a pečeme. Smetanu svaříme s čokoládou, polijeme jí perník a sypeme ořechy.

Pečené krůtí stehno na šalvěji marinované v medu a ragů z růžičkové kapusty

Pečené krůtí stehno na šalvěji marinované v medu a ragů z růžičkové kapusty

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g krůtího horního stehna bez kosti, sůl a pepř, 1 lžíce šalvěje, 4 lžíce včelího medu, 1 lžíce sojové omáčky, 1 dcl bílého vína, 1 lžička Dijonské hořčice, 1 lžíce másla, 0,5 kg růžičkové kapusty, 100 g másla, 1/2 menší cibule, 2 dcl smetany, 2 g pepře bílého a soli dle chuti

Krůtí stehno osolíme a opepříme. Dáme do misky. Smícháme med, sojovou omáčku, bílé víno, a hořčici. Směsí potřeme maso a necháme marinovat. Marinované maso přendáme na pekáč polijeme zbytkem marinády a posypeme šalvějí. Pečeme za občastného polévá...

Pečená kachna s medem a červeným vínem

Pečená kachna s medem a červeným vínem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kachna (cca 2 kg), 4 lžičky soli, 1 lžička sušeného tymiánu, 4 kyselá jablka, 50 g sušených švestek, 3 lžičky kmínu, 1 hrneček drůbežího vývaru na podlévání, 2 lžíce medu, 150 ml červeného vína

Kachnu očistíme od zbytku peří, omyjeme a osušíme. Důkladně ji potřeme solí (zevnitř i zvenku). Zevnitř ji navíc vysypeme tymiánem a naplníme na kousíčky nakrájenými jablky se švestkami. Kachnu zašijeme, aby nádivka nevypadla. Podlijeme troškou dr...

Sýrové nudle do polévky

Sýrové nudle do polévky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžičky strouhaného Camembertu, 1 vejce, 1 lžíce vody, 1 lžička polohrubé mouky, špetka soli, 1 lžička slunečnicového oleje

Sýr nastrouháme najemno. Rozšleháme vejce s vodou, solí, moukou a vmícháme sýr. Na teflonovou pánev dáme lžičku oleje a rozetřeme ho peroutkou. Pánev rozehřejeme a vlijeme na ní těsto. Osmažíme po obou stranách. Necháme mírně vychladnout a nakrájí...

Jáhlová kaše

Jáhlová kaše

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 ml mléka, 125 ml jáhlových instantních vloček, špetka soli, 1 lžička cukru krystal, 1 lžíce másla

Mléko nalijeme do kastrolku a jakmile začne vařit, tak ho odstavíme. Ihned vsypeme jáhlové instantní vločky, osolíme, osladíme a promícháme. Necháme asi 3 minuty odstát a poté kaši dáme na talíř. Kaši posypeme dle chuti grankem, kakaem, čokoládo...

Perníčkové sušenky

Perníčkové sušenky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g hladké mouky, 140 g cukru moučka, 60 g másla, 1 vejce, 100 g medu, 1 lžíce kakaa, 1,5 lžičky sody bikarbóny, 1 lžička skořice, 1 lžička perníkového koření

V míse smícháme máslo s vejcem a prosátou mouku s cukrem. Přidáme ostatní suroviny (med trošku zahřejeme, ať se nám těsto dobře vypracovává). Zabalíme do potravinové folie a necháme minimálně 8 hodin uležet v lednici. Další den těsto vyválíme na 0...

Bramborový moučník s mandarinkami

Bramborový moučník s mandarinkami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

7 dkg sádla, 1 vejce, 1 kypřící prášek do pečiva, 7 dkg cukru krystal, 20 dkg polohrubé mouky, 10 dkg vařených brambor ve slupce, Na piškotové těsto -1 konzerva mandarinkového kompotu, 1 hrnek polohrubé mouky, 20 g kukuřičného škrobu, 1 sáček vanilkového cukru, 100 ml cukru krystal, 1/2 kypřícího prášku do pečiva, 1 vejce, 150 ml mléka, 50 ml slunečnicového oleje, 1 sklenka ovocné marmelády

Uvaříme brambory ve slupce a necháme je vychladnout. Vymažeme si formu o velikosti 20 x 30 cm. Brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Dáme je do mísy, přidáme sádlo (z kelímku) pokojové teploty, vejce a cukr. Směs vymícháme vařečkou a po částech...

Kuřecí srdíčka se sýrovou omáčkou

Kuřecí srdíčka se sýrovou omáčkou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 - 400 g kuřecích srdíček, 250 ml plnotučného mléka, 2 - 3 lžíce polohrubé mouky, 1 balení sýru Camembert, 2 lžičky kremžské hořčice, 1 kostka zeleninového bujónu

Srdíčka dobře opláchneme ve studené vodě. Dáme je do tlakového hrnce, zalijeme 2 litry studené vody a přidáme lžičku soli. Hrnec uzavřeme a vaříme 1 hodinu. Uvařené vyjmeme děrovanou lžící z vývaru a necháme trochu zchladnout. Očistíme je a nakráj...

stránka: