Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Klasika - stránka 10

Buchty z vesnice

Buchty z vesnice

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g polohrubé mouky, 25 g droždí, 80 g cukru krupice, 80 g rostlinného oleje, 2 vejce, špetka soli, 250 ml mléka

Z droždí, lžičky cukru a lžíce vlažného mléka necháme vzejít kvásek. Mouku osolíme, přidáme cukr, olej, připravený kvásek a vlažným mlékem zaděláme vláčné těsto, které se nelepí na stěny mísy. Necháme v teple vykynout. Z těsta vyválíme plát vysoký...

Šunka chudých

Šunka chudých

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg bůčku, 500 g Kabanosu, 8 vajec, špetka majoránky, špetka pepře, sůl, 4 stroužky česneku

Bůček umeleme. Čtyři vejce uvaříme natvrdo, nakrájíme spolu s kabanosem na kostičky a přidáme k bůčku. Osolíme, opepříme. Přidáme prolisovaný česnek a čtyři syrová vejce a dobře promícháme. Ochutíme majoránkou. Dáme do tlačenkového střeva a vaříme...

Čokoládový koláč s hruškami

Čokoládový koláč s hruškami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 vejce, 120 g cukru krupice, 1 sáček vanilkového cukru, 120 g změklého másla, 1 balení zakysané smetany, 100 g hořké čokolády, 100 ml mléka, 2 lžíce hruškovice, 250 g polohrubé mouky, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 50 g Solamylu, 3-4 velké hrušky, 2 lžíce kakaa

Nejprve rozpustíme čokoládu v mléce, dobře promícháme a necháme vychladnout. Vejce prošleháme s měkkým máslem a oběma cukry, přimícháme zakysanou smetanu, zchladlou čokoládu, hruškovici, mouku s kypřícím práškem, Solamyl a kakao. Těsto nalijeme ...

Kopr ve sladkokyselém nálevu

Kopr ve sladkokyselém nálevu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

kopr, 200 ml octa, 250 g cukru krupice, 850 ml vody, 35 g soli

Připravíme si vodu, sůl, cukr a ocet. Vše svaříme a připravíme si tak nálev. Kopr řádně propláchneme studenou vodou a poté nakrájíme nadrobno. Sypeme volně do připravených skleniček a zalijeme svařeným nálevem. Skleničky uzavřeme a sterilujeme p...

Mlsná mrkev

Mlsná mrkev

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g mrkve, 100 g másla, 1 balení tvarohu, 100 g cukru krupice, 4 lžíce smetany ke šlehání (šlehačka)

Mrkev nakrájíme na kolečka a podusíme na másle doměkka. Přidáme tvaroh, rozmícháme a osladíme. Nakonec přimícháme šlehačku. Podáváme s pečivem nebo vánočkou.

Vepřová játra s cuketou

Vepřová játra s cuketou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

30 dkg vepřových jater, 1 velká cibule, 1 bílá paprika , 1 vrchovatá lžíce strouhané mrkve, 1 hrnek cukety, 1 lžička instantní tmavé jíšky, 2 lžičky kořenící směs na Čínu, 2 lžíce slunečnicového oleje

Játra nakrájíme na menší kousky, cibuli a papriku na proužky. Mrkev a cuketu nastrouháme na hrubé nudličky. Na oleji pomalu orestujeme játra, cibuli a papriku. Podlijeme vodou a dusíme asi 30 minut, až jsou játra skoro měkká. Přidáme vrchovatou ...

Kuřecí stehno smažené

Kuřecí stehno smažené

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kuřecí stehno, 1 vejce, 1 lžíce tatarské omáčky, kousek Camembertu, sůl, hladká mouka, strouhanka, směs sádla a oleje na smažení

Ze stehna odstřihneme kloub a stáhneme kůži. Odsraníme tučné kousky a stehna z obou stran 3 - 4x nařízneme. Do zářezů vtlačíme po troškách sýr nastrouhaný najemno a zářezy urovnáme. Obalíme v hladké mouce. Do rozšlehaného vejce dáme zbytek nastrou...

Červený rybíz á la brusinky

Červený rybíz á la brusinky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg červeného rybízu, 70 dkg cukru krupice, 2 lžičky mleté skořice, 2 lžičky kyseliny citronové, 4-6 hřebíčků, 5 lžic rumu

Zralý červený rybíz obereme na jednotlivé kuličky a pečlivě odstraníme špatné plody. Opereme, necháme okapat a přidáme cukr. Smícháme dohromady a v chladnu necháme do druhého dne uležet. Pak přidáme skořici, kyselinu citronovou, hřebíčky a asi č...

Kung-Pao

Kung-Pao

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g vepřové kýty, 1/5 rozšlehaného vejce vejce, 1 lžíce máčeného Solamylu, 1/3 lžičky soli, olej na smažení, 40 g arašídů , 1/2 čerstvé chilli papričky, 1/4 lžičky mletého chilli , 2-3 lžíce sojové omáčky, 1 lžička cukru, špetka Aji-moto, wei-su nebo glutasolu, 1 lžíce rýžového vína, voda nebo vývar podle potřeby

Maso nakrájíme na kostičky (1 x 1 cm), osolíme, v misce zamícháme s vejcem, pak přidáme máčený škrob a znovu dobře promícháme,(nejlépe rukou - čistou). Připravíme si všechny suroviny co nejblíže k pánvi a kastrol s cedníkem. Do pánve nalijeme ol...

Ementálové kuličky

Ementálové kuličky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

šálek oleje, 1/2 l mléka, 25 dkg ementalu, 1 vejce, troška pepře, hrneček strouhanky, 4 lžíce hladké mouky

K nastrouhanému sýru přidáme pepř, mléko, rozšlehané vejce a zahustíme moukou a strouhankou. Z hmoty uděláme kuličky, které obalíme ve strouhance. Kuličky smažíme na rozpáleném oleji.

Zeleninové šátky

Zeleninové šátky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hlávka hlávkového zelí, 0,5 kg brambor, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce strouhanky, 1 rohlík, 2 vejce, 4 stroužky česneku, 1 cibule, sůl, troška pepře, 2 lžíce oleje, 1 sklenka rajčatového protlaku, 2 lžíce zakysané smetany

Odstraníme zvadlé listy a oddělíme 8 největších. Omyjeme je, spaříme ve vroucí vodě a vykrojíme z nich nejsilěnjší část listových žeber. Polovinu zbylého zelí nakrájíme nadrobno. Omyté brambory nastrouháme nahrubo a dáme do mísy. Bramborovou šťávu...

Slanina se zelím

Slanina se zelím

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 lžic citronové šťávy, sůl, pepř, 0,5 dkg hlávkového zelí, 1 cibule, 0,4 kg brambor, 10 dkg slaniny, kostka masoxu, 2 lžíce hladké mouky

Na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme k ní nakrouhané zelí, brambory nakrájené na kostky a vyškvařenou slaninu. Směs zalijeme malým množstvím vody, osolíme, přidáme masox a asi 30 minut dusíme.

Zelí s ořechy

Zelí s ořechy

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

sůl, kmín, 150 ml smetany, 30 vlašských ořechů, 20 g včelího medu, 40 g ztuženého pokrmového tuku, 10 dkg cibule, 60 dkg bílého zelí

Zelí nakrájíme na kostky, osolíme a spaříme ve vroucí vodě. Potom ho scedíme a přidáme nakrájenou, předem na sádle osmaženou cibuli. Přidáme kmín a nasekané ořechy a dusíme, dokud zelí nezměkne. Měkké zelí zalijeme smetanou, dochutíme medem a octe...

Řízky z krabích tyčinek

Řízky z krabích tyčinek

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení krabích tyčinek, hrneček hladké mouky, 2 vejce, hrneček strouhanky, sůl, 1,5 dcl rostlinného oleje

Krabí tyčinky necháme rozmrazit, osolíme, obalíme v hladké mouce, rozšlehaných vajíčkách a strouhance. Smažíme v rozpáleném oleji. Podáváme s brambory a zeleninovým salátem.

Ořechové dortíčky

Ořechové dortíčky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g cukru krupice, 250 g másla, 3 vejce, 250 ml mléka, 500 g polohrubé mouky, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 100 g strouhaných ořechů, 6 lžic ovocné marmelády, 1 balení čokoládové polevy, 1 balení bílé čokolády, sklenka kandovaných třešní

Cukr utřeme se změklým máslem, žloutky a mlékem do pěny. Přisypeme mouku s práškem do pečiva a nastrouhané ořechy. Nakonec zlehka vmícháme tuhý bílkový sníh. Těsto dáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C. Vychlad...

Brambory na německý způsob

Brambory na německý způsob

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor, 0,5 l masového vývaru, 2 cibule, 2 lžíce rajčatového protlaku, 2 papriky, 2 lžíce hladké mouky, 1 šálek rostlinného oleje, špetka soli

Syrové brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostky. Na oleji osmažíme drobně nakrájené cibule, přidáme brambory, podlijeme je vývarem a dusíme do poloměkka. Potom přidáme omyté, očištěné a na proužky nakrájené papriky, podlijeme trochou vývar...

Řezy s jablky a tvarohem

Řezy s jablky a tvarohem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 slepičí vejce, 9 dkg rozpuštěného másla, 15 dkg cukru krupice, 6 lžic oleje, 3 lžíce kakaa, 20 dkg polohrubé mouky, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 1,2 dcl vody, 1 kg jablek, 250 ml mléka, 1 sáček pudinkového prášku vanilkového, 1 šálek cukru krupice - dle chuti, 1 balení tvarohu, 8 dkg másla, 10 g čokolády na vaření, 8 dkg Hery, 2 lžíce mléka

Na vyšší plech dáme pečící papír, který vymažeme tukem, posypeme mletými ořechy nebo kokosem. Na to dáme plátky jablek, procukrujeme, na ně nalijeme třené těsto a upečeme. Po vychladnutí vyklopíme řezy na jiný plech - takže jablka jsou nahoře. Šle...

Kakaový závin

Kakaový závin

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

20 dkg piškotů dětských, 5 dkg strouhanky, 12 dkg cukru krupice, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce rumu, 2 lžíce vařené kávy, 14 dkg másla, 12 dkg cukru krupice, 5 dkg kokosové moučky

Z piškotů, strouhanky, cukru, kakaa, rumu a kávy vytvoříme hmotu. Vyválíme z ní na folii plát, který potřeme náplní (máslo, 12 dkg cukru, kokos), stočíme roládu a dáme do ledničky ztuhnout.

Nepečený salámek

Nepečený salámek

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g dětských piškotů, 70 g kandovaného ovoce, 50 g kokosové moučky, 40 g cukru moučka, 50 g másla, 1 troška citronové šťávy

Smícháme 100 g mletých piškotů, 70 g kandovaného ovoce, 50 g kokosu a 40 g moučkového cukru. Přidáme 50 g másla a šťávu z půlky citronu. Směs rozdrobíme jako na žmolenku, zalijeme 50 g rozpuštěného tuku a uhněteme. Vytvarujeme salámek, pevně zabal...

Sýrové noky do rajské polévky

Sýrové noky do rajské polévky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g strouhaného sýra, 5 lžíce hladké mouky, 1 vejce, 2 žloutky, špetka soli, špetka mletého pepře, špetka muškátového květu

Ze sýra, vajec, mouky, žloutků a koření připravíme těsto, ze kterého vykrajujeme malé noky. Vkládáme do horkého oleje a smažíme. Do polévky je dáváme až na talíři.

Kakaové tartaletky s ovocem

Kakaové tartaletky s ovocem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 1/2 šálku hladké mouky, 1/2 šálku cukru , špetka soli, 4 lžíce kakaa, 1/2 kostky Hery (125 g), 2 lžíce mléka, 1 balení pudinkového prášku Olé bez vaření od Dr. Oetkera, 2 hrsti drobného ovoce (jahody, borůvky, ostružiny), 300 ml mléka do pudinku

Do prosáté mouky přidáme cukr, špetku soli, kakao, změklu Heru a mléko a vypracujeme hladké těsto. Těsto rozdělíme na osm dílů a stejnoměrně namačkáme do formiček na tartaletky. Naplněné formičky vložíme do ledničky a necháme aspoň 30 minut vych...

Cuketová polévka s koprem

Cuketová polévka s koprem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 cibule, 3 lžíce na hrubo nastrouhané mrkve, 300 g cukety nakrájené na kostky, 2 bujóny, 2 lžíce kukuřičného škrobu, 1 lžíce octa, 3 lžičky cukru

Na oleji usmažíme větší cibuli dorůžova a na ní krátce orestujeme nahrubo nastrouhanou mrkev. Zalijeme 1,5 litrem vody, přidáme na kostky nakrájenou neoloupanou cuketu a povaříme asi 10 minut. V troše vody rozmícháme kukuřičný škrob a vmícháme do ...

Skořicové tolárky

Skořicové tolárky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g hladké mouky, 225 g cukru moučka, 100 g Hery, 1 vejce, 100 g nastrouhaných mandlí, 1 lžíce rumu, 2 lžičky skořice, 4 lžíce horké vody

Na vále zpracujeme mouku, 75 g moučkového cukru, tuk, vejce, mandle a rum ve vláčné těsto, které necháme v chladnu odpočinout. Vytvoříme dva válečky a ty nakrájíme na kolečka silné 5 mm. Vidličkou rozmačkáme na placičky a upečeme do růžova. Polij...

Chalupářká rozhůda

Chalupářká rozhůda

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g tvarohu, 150 g másla, 2 lžíce mléka, 1 cibule, 2 stroužky česneku, špetka soli, špetka pepře, špetka kmínu, špetka mleté papriky , lžíce pažitky, 1 svazek ředkviček, 1 lžíce kopru

Tvaroh vyšleháme s máslem a mlékem v hladký krém. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek a podle chuti kmín, sůl, pepř a papriku. Ozdobíme plátky ředkvičky, pažitkou či koprem. Podáváme s vařenými bramborami.

Vepřové maso - nepečené

Vepřové maso - nepečené

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

40 dkg vepřové plece nebo bůčku, 2 velké cibule, česnek, sůl, mletý kmín, lžíce sádla

Cibule oloupeme a nakrájíme na tenké proužky. Česnek také oloupeme a nakrájíme na plátky, nebo necháme celé stroužky.Cibuli osmažíme na malém množství sádla do světlerůžova a k ní přidáme vepřové plecko, nebo bůček nakrájený na větší kousky. Na mí...

stránka: