Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Klasika - stránka 9

Sterilovaná červená řepa se zelím a cibulí

Sterilovaná červená řepa se zelím a cibulí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg červené řepy, 1 kg bílého zelí, 50 dkg cibule, 12 dkg cukru krystal, 1 lžíce soli, 500 ml vody, 2 dcl octa

Červenou řepu omyjeme, i s kořenem a dáme asi na 1 hodinu vařit. Scedíme jí, po vychladnutí jí oloupeme a nastrouháme na hrubo. Očištěné zelí a oloupané cibule nakrájíme na tenké nudličky. Uvaříme si nálev, ve kterém zelí s cibulí chvíli povaříme....

Boule

Boule

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

10 vajec, 0,75 kg cukru krupice, 0,5 kg polohrubé mouky, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 4 lžíce kakaa, 1 citrón, 20 lžic horké vody, 75 dkg másla, 1 l mléka, 3 pudinkové prášky vanilkové, 1 dcl rumu

Nejprve oddělíme u všech vajec bílek a žloutek. Ze všech bílků uděláme sníh. Ze žloutků, cukru, mouky, prášku do pečiva, horké vody a trocha citronové šťávy a kůry uděláme těsto. Pak přidáme sníh. Těsto rozdělíme na dvě poloviny a do jedné přidáme...

Lívance jako od babičky 1

Lívance jako od babičky 1

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení podmáslí, 1 lžíce sody bikarbóny, 250 g hladké mouky, 2 lžíce cukru krupice, 2 žloutky, špetka soli, 1 šálek rostlinného oleje, 1 sklenka ovocné marmelády

Do mísy dáme podmáslí, lžičku sody, mouku, cukr, žloutky a špetku soli. Pořádně promícháme a necháme chvíli odstát. Na pánvi rozehřejeme olej a na něm smažíme jednotlivé lívance (na pánev nalijeme vždy 1 malou naběračku těsta). Hotové lívance potř...

Fašírka z uzeného masa 1

Fašírka z uzeného masa 1

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg uzeného masa, 7 rohlíků, 3 slepičí vejce, hrst krupice, 5 stroužků česneku

Maso uvaříme ve vodě v hrnci (lepší je v tlakovém, protože je to rychlejší) cca 45 minut, pak ho necháme vychladnout a nakrájíme na kostičky. Do části vývaru (vody, ve které se maso vařilo) namočíme rohlíky. K rohlíkům rozklepneme vejce, přidáme t...

Malinový jogurt

Malinový jogurt

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

65 dkg malin, 300 ml bílého jogurtu, troška cukru krystal - dle chuti, 1 sáček vanilkového cukru, 1 sáček želatiny

Připravíme si želatinu – postupujeme dle návodu na obalu. Připravíme si 3 misky a na dno dáme omyté maliny (nějaké si necháme na ozdobu). Do bílého jogurtu přidáme rozpuštěnou želatinu a vanilkový cukr (kdo chce, může dosladit i klasickým cukrem)....

Univerzální těsto na ovoce

Univerzální těsto na ovoce

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 dkg Hery, 2 dcl kravského mléka, 15 dkg cukru krupice, 2 vejce, 30 g polohrubé mouky, 1 balení kypřícího prášku do pečiva, 50 dkg ovoce

Tuk rozpustíme ve vlažném mléce a promícháme s ostatními přísadami. Vyválíme a dáme na vymazaný plech. Na těsto dáme ovoce dle libosti (nebo dle sezóny). Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C po dobu 40 minut.

Křehké jablkové řezy 1

Křehké jablkové řezy 1

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

30 dkg hladké mouky, 15 dkg ztuženého pokrmového tuku, 7 dkg cukru moučka, 4 lžíce citronové kůry, 2 ml citronové šťávy, 2 žloutky, 0,5 kg strouhaných jablek, 5 lžic strouhanky

Do mísy přidáme nastrouhaná jablka, posypeme je trochou strouhanky, přidáme cukr a mouku, celé zalijeme rozpuštěným tukem a vypracujeme těsto, které dáme na vymazaný plech. Pak dáme do vyhřáté trouby a pečeme na 180°C po dobu cca. 40 minut.

Nemíchaná povidla od babičky I.

Nemíchaná povidla od babičky I.

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

7 kg švestek, 0,5 l octa, 1,5 kg cukru krupice

Švestky umyjeme, vyloupeme a smícháme s octem a cukrem. Necháme stát přes noc a druhý den dáme vařit. Bez míchání vaříme na mírném ohni 4-5 hodin. Povidla odstavíme z ohně, teprve pak důkladně promícháme a dáme do sklenic.

Sardinková pomazánka

Sardinková pomazánka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení sardinek, 1/8 balení sádla, 1 lžíce polotučné hořčice, 1 cibule, 1 vejce

Vejce uvaříme na tvrdo, nakrájíme na kostičky, přidáme sardinky, sádlo, najemno nakrájenou cibuli a dle chuti hořčici. Zamícháme a mažeme na pečivo.

Telecí maso v mrkvi

Telecí maso v mrkvi

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

20 dkg telecího masa z plecka, 1 dkg hladké mouky, 4 dkg másla, 20 dkg mrkve, špetka soli, 1/2 cibule, 3 lžíce smetany ke šlehání, 1 sklenka vody

Máslo rozpustíme na pánvi, přidáme maso nakrájené na kostičky a osmahneme. Když se šťáva z masa vydusí, tak přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a maso za stálého míchání osmahneme. Nyní zalijeme jednou naběračkou horké vody, osolíme a přiklopíme (o...

Cuketová polévka se smetanou

Cuketová polévka se smetanou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 velká cibule, 2 lžíce slunečnicového oleje, 3 hrnky mladé nastrouhané cukety, 3 lžíce nastrouhané mrkve, 3 stroužky česneku, 2 lžíce kremžské hořčice, 1 l vody, 2 kostky zeleninového bujónu, 2 lžíce kukuřičného škrobu, 250 ml smetany na vaření, 1 lžička cukru krupice

Oloupeme cibuli a nakrájíme nadrobno. Usmažíme jí dorůžova a přidáme cuketu nakrájenou na kostičky, nahrubo nastrouhanou mrkev a česnek nakrájený na plátky. Zvolna opékáme za občasného míchání asi 10 minut. Cuketa je dost vodnatá, takže se nebude ...

Vepřové maso s broskvemi a česnekem

Vepřové maso s broskvemi a česnekem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g vepřového plecka, 1 lžička soli, 1/4 lžičky mletého pepře, 1 lžička sojové omáčky, 1 lžička worcesterské (Worcesterová) omáčky, 4 čerstvé broskve, 1 hlávka česneku, 1 lžíce slunečnicového oleje

Vepřovou plec nakrájíme na kostky, které orestujeme na malém množství oleje. Osolíme, opepříme, přidáme oloupanou a na menší kousky nakrájenou broskev a celé stroužky česneku. Podlijeme vodou a dusíme, pokud maso není měkké. Poté zahustíme moukou ...

Guláš s kapií a česnekem

Guláš s kapií a česnekem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g hovězího předního masa, 1 červená kapie, 100 g cibule, 3 lžíce hotové tmavé jíšky, 1 troška mletého kmínu, 10 listků čerstvé majoránky, 1 lžíce sádla, 1 list libečku, 5 stroužků česneku, 2 lžičky mleté papriky, 3 špetky mletého pepře, 4 špetky soli

V tlakovém hrnci osmažíme drobně nakrájenou cibuli do lehkého zrůžovění, přidáme maso nakrájené na kostky a pomalu opékáme, dokud se šťáva nevysmahne. Přidáme sůl, pepř, libeček, majoránku a sladkou mletou papriku, zamícháme a podlijeme vodou. Hrn...

Zelní šneci s klobáskou

Zelní šneci s klobáskou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení listového těsta, sáček kysaného zelí, klobása, množství dle chuti, doporučuji kvalitnější, je dominantní chutí šneků, drcený kmín, 1 vejce na potření

Rozválíme listové těsto, posypeme zelím (můžete víc, ono se "zapeče" do těsta, není tam tolik cítit) a kmínem. Na kraj dáme klobásku a od ní začínáme balit roládu. Nakrájíme na jednotlivé šneky, dáme na plech a pomažeme vajíčkem. Dáme do trouby na...

Jablečné lokýnky podle doktora

Jablečné lokýnky podle doktora

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

300 ml mléka, 80 g másla, špetka soli, 50 g oloupaných mletých mandlí, 460 g hladké mouky, 80 g cukru krupice, 1/2 lžičky skořice, 1 sáček instantního droždí, 3-4 větší jablka na náplň, 1 vejce na potření

Do nádoby pekárny vložíme mléko, rozehřáté máslo, špetku soli, mandle, mouku, cukr, skořici a droždí. Necháme proběhnout program na těsto. Hotové vykynuté těsto propracujeme a rozdělíme na stejné dílky, které prsty roztáhneme do obdélníčků. Jabl...

Krupicový nákyp s jablky

Krupicový nákyp s jablky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 ml mléka, asi 100 g dětské krupice, špetka soli, 3 lžíce másla, 1 žloutek, troška citronové kůry, 1 sáček vanilkového cukru, 2 bílky, 1 lžíce cukru krupice, 2 velká jablka, lžička skořice, 2 lžíce mandlových lupínků

Do mléka přidáme špetku soli a zahřejeme ho, vsypeme krupici a za stálého míchání uvaříme hustou kaši. Do hotové kaše vmícháme lžíci másla, žloutek, citronovou kůru a oba ckry a necháme zchladnout. Z bílků ušleháme tuhý sníh a lehce ho vmícháme d...

Pomazánka z fazolí

Pomazánka z fazolí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g uvařených bílých fazolí, 100 g strouhaného sýra, 3 stroužky česneku, 1 jarní cibulka, 2 lžíce rostlinného oleje, 1 lžíce sojové omáčky, dle chuti pažitka

Uvaříme bílé fazole doměkka a necháme je vychladnout, pak pomeleme. Přidáme nastrouhaný sýr, rozetřené stroužky česneku, nadrobno nasekanou cibulku, olej, sojovou omáčku a dobře promícháme. Nakonec přidáme nadrobno nasekanou pažitku. Mažeme na vek...

Polabský řepánek

Polabský řepánek

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g mletého máku, 1 lžička skořice, 0,5 l mléka, 200 g cukru krupice, 125 g másla, 1 kg polohrubé mouky, 1 droždí (kvasnice), 1 lžička soli, 200-250 ml mléka, 1 vejce, 1 dcl řepkového oleje, 100 g rozpuštěného másla, 4 lžíce mléka a 1 vejce na potření, 2 ks cukrové řepy

Řepu oloupeme, rozkrájíme na menší kusy a uvaříme. Vodu slijeme (využijeme do nádivky). Vychladlé řepy nahrubo nastrouháme. Do 0,5 l mléka s cukrem dáme vařit mák a přilijeme i vodu z řepy. Ochutíme skořicí (můžeme přidat i trochu mletého hřebí...

Hruškový koláč francouzské mámy podle Apetitu

Hruškový koláč francouzské mámy podle Apetitu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

120 g másla, 70 g hladké mouky, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, špetka mořské soli, 2 vejce, 150 g cukru krupice, 2 velké hrušky

Vejce ušleháme s cukrem do pěny, přisypeme mouku s kypřícím práškem, špetku soli a nakonec vmícháme rozpuštěné máslo. Formu vyložíme pečícím papírem. Hrušky oloupeme, rozkrájíme na osminy a rovnoměrně je rozložíme na dno vyložené formy. Na hrušk...

Česnekové knedlíky

Česnekové knedlíky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 syrový brambor, 1 rohlík, 1 stroužek česneku, 1 vejce, špetka soli, dle potřeby hrubá mouka

Syrový brambor jemně nastrouháme, přidáme na kostičky nakrájený rohlík, rozetřený česnek, vejce a osolíme. Přidáme hrubou mouku, tolik aby vzniklo polotuhé těsto. Tvarujeme malé knedlíčky, které vaříme v osolené vroucí vodě asi 20 minut. Podáváme ...

Frankfurtská vepřová kýta

Frankfurtská vepřová kýta

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

750 g vepřové kýty, 4 nožky frankfurtských párků, 1 velká cibule, 3 lžíce oleje, mletá paprika , sůl, pepř, 2 lžíce hladké mouky, 100 ml sladké smetany

Maso prošpikujeme třemi nožkami párků. Nejlépe se to dělá tak, že párky dáme na chvíli do mrazáku, pak je ztuhlé snadno zasuneme do zářezů v mase. Připravený špalík masa opečeme ze všech stran na rozehřátém oleji. Maso vyndáme, odložíme stranou a...

Salát z párků

Salát z párků

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 nožiček dietních párků, 1 cibule, 1/2 skleničky sterilované papriky (kapie), sůl, dle chuti mletý pepř, dle chuti cukr krupice, dle chuti ocet, 200 ml majonézy

Párky ohřejeme ve vařící vodě, oloupeme a nakrájíme na drobná kolečka. Dáme do mísy a necháme vychladnout. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájené kapie. Promícháme, dochutíme solí, pepřem, cukrem a octem a nakonec vmícháme majo...

Jablková bábovka s pudinkem

Jablková bábovka s pudinkem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g nahrubo nastrouhaných jablek, 300 g polohrubé mouky, 200 g cukru krupice, 2 vejce, 150 ml rostlinného oleje, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 1 sáček pudinkového prášku karamelového, podle potřeby mléko, dle chuti rozinky

Do mísy dáme mouku, cukr, prášek do pečiva, pudink a smícháme. Přidáme nahrubo nakrájená jablka, olej, vejce, dle chuti rozinky a tolik mléka, aby vzniklo středně husté těsto. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme ve vyhřáté troubě ...

Jednoduché kuřecí závitky

Jednoduché kuřecí závitky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 kuřecí řízky, 4 plátky sendvičové šunky, 4 plátky sýra, dle chuti sojová omáčka, špetka koření na kuře, lžíce rostlinného oleje

Kuřecí řízky jemně naklepeme, okořeníme, pokapeme sojovou omáčkou a olejem a necháme aspoň 2 hodiny uležet. Pak na každý plátek dáme šunku a sýr, pevně stočíme do závitků a smažíme na oleji. Podáváme s bramborem, bramborovou kaší a zeleninovým sal...

Kokosové těsto

Kokosové těsto

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g másla, 150 g cukru moučka, 2 žloutky, 1 citrón (1 lžíce šťávy a citronová kúra), 350 g hladké mouky, 60 g kokosové moučky

V míse utřeme máslo s cukrem. Přidáme žloutky a citronovou šťávu a kůru. Pak do směsi prosijeme mouku a přidáme kokos. Vypracujeme těsto, které zabalíme do potravinové folie a dáme do lednice.

stránka: