Krupicový nákyp s jablky
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Do mléka přidáme špetku soli a zahřejeme ho, vsypeme krupici a za stálého míchání uvaříme hustou kaši. Do hotové kaše vmícháme lžíci másla, žloutek, citronovou kůru a oba ckry a necháme zchladnout.
Z bílků ušleháme tuhý sníh a lehce ho vmícháme do prochladlé kaše.
Jednu větší nebo dvě menší zapékací misky vymažeme změklým máslem a na dno rozetřeme polovinu kaše.
Na ni rozložíme vrstvu oloupaných a nahrubo nastrouhaných jablek. Jablka lehce posypeme skořicí. Na jablka navrstvíme zbytek kaše.
Navrch položíme tenké plátky másla a nakonec posypeme mandlovými lupínky.
Misky vložíme do trouby a pečeme při 180°C asi 30 minut.
Můžeme podávat teplé jako hlavní chod nebo studené jako moučník.
Tip k receptu
Mlsounům můžeme na talíři porci dochutit sirupem z červeného ovoce.
Použijeme-li kyselejší jablka, promícháme je nastrouhaná s troškou cukru.
Angel 66603. 10. 2011