Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Klasika - stránka 11

Ovesná polévka

Ovesná polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 hrnečků vody, 1/4 hrnečku ovesných vloček, 1 hrneček kořenové zeleniny, 1 lžíce másla, špetka soli, troška pažitky

Ovesné vločky a nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu orestujeme na másle. Zalijeme vodou a vaříme do měkka. Osolíme a dochutíme pažitkou. Můžeme zjemnit bílým jogurtem.

Šunkový dip

Šunkový dip

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 uvařené vejce, 130 g másla, 50 g taveného sýra, 1/2 balení bílého jogurtu, 80 g šunky, špetka soli, špetka pepře

Máslo ušleháme s taveným sýrem a jogurtem. Šunku nakrájíme na nudličky, vajíčka uvaříme natvrdo, oloupeme a nakrájíme najemno. Vše smícháme, osolíme a přidáme nadrobno nasekanou petrželku. Všechny ingredience můžeme rozmixovat, podáváme s bílým pe...

Tvarůžkové fondue

Tvarůžkové fondue

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g tvarůžků, 100 g másla, 100 g plísňového sýra, špetka soli, špetka pepře, špetka kmínu, špetka mleté papriky

Tvarůžky, máslo a plísňový sýr roztavíme v malém kastrůlku společně se solí, pepřem a kořením dle chuti. Chléb nakrájíme na menší kousky a máčíme v roztavené sýrové hmotě.

Domácí kečup II.

Domácí kečup II.

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 kg hodně zralých měkkých rajčat, 30 g soli, 6 hřebíčků, 10 kuliček nového koření, 12 kuliček pepře, malá špetka skořice, 130 g cukru krupice, 150 ml octa

Omytá rajčata nakrájíme na kousky, přidáme sůl a všechno koření a podusíme doměkka. Rozdušená rajčata rozmixujeme ponorným mixérem, přidáme cukr a ocet a za stálého míchání odpařujeme, až dostaneme hustotu kečupu. Hotový kečup propasírujeme sít...

Bílá fazolačka

Bílá fazolačka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 konzerva bílých fazolí, 1 kelímek smetany 12%, 2 brambory, kousek uzeného masa nebo šunkového salámu, špetka majoránky, ocet, sůl, pepř, Vegeta, jíška: kousek másla, troška hladké mouky

Plechovku fazolí vsypeme do hrnce a přidáme vodu, necháme pod pokličkou vařit přibližně 15 minut. Dále si přpravíme na kostičky nakrájené brambory spolu s uzeným či šunkou a dáme vařit spolu s fazolemi. Můžeme trochu osolit. Po změknutí fazolí a b...

Bramborové noky s houskou

Bramborové noky s houskou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení směsi na bramborové knedlíky/špalíčky, 1 středně velká cibule, 1 starší houska, 100 g syrových brambor , 100 g vařených brambor ve slupce, 4 lžíce slunečnicového oleje

Nejprve si na 4 lžících oleje osmažíme nakrájenou cibuli a starší housku. Než nám to vychladne, tak si připravíme sypké bramborové těsto v prášku podle návodu na obalu. Nastrouháme syrové i vařené brambory a vmícháme do těsta, potom ještě zapracu...

Podzimní hruškové muffinky se švestkou

Podzimní hruškové muffinky se švestkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 vejce, 50 g cukru krupice, 1 sáček vanilkového cukru, 190 g másla, 120 ml mléka, 250 g hladké mouky, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 2 lžíce rumu, 2 středně velké hrušky, asi 12 švestek, hrst mandlových lupínků, 2 lžíce hrubého cukru krystal, špetka skořice, špetka mletého hřebíčku

Oloupané hrušky nakrájíme na menší kostičky a zakapeme rumem. Necháme chvíli odležet. Změklé máslo utřeme s cukrem, přimícháme vejce, přidáme mléko, mouku s kypřícím práškem, koření a nakonec vmícháme hruškové kostičky. Těsto rovnoměrně rozdělím...

Rillons z domácí pekárny

Rillons z domácí pekárny

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g prorostlého bůčku, sůl, pepř, sklenka bílého vína, 1/2 bobkového listu, 2 kuličky nového koření, 1 snítka tymiánu

Bůček nakrájíme na kostky (2 - 3 cm), osolíme, opepříme , důkladně promícháme a zalijeme vínem. Necháme přes noc uležet v chladu. Druhý den maso i s vinným nálevem přendáme do pekárny a zapneme program Pečení. Po ukončení programu ho zapneme ješ...

Voňavý vločkový chleba

Voňavý vločkový chleba

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

300 ml vody, 2 lžíce tmavého octa balsamico, 1 lžíce olivového oleje, 2 lžičky soli, 2 lžičky cukru krupice, 2 lžičky drceného kmínu, 300 g hladké mouky, 110 g žitné mouky, 100 g ovesných vloček, 1 sáček instantního droždí

Suroviny v uvedeném pořadí vložíme do pekárny, nastavíme program těsto a necháme ho vykynout. Z vykynutého těsta zformujeme podlouhlou šišku, položíme na plech a necháme ještě asi 30 minut kynout. Použijeme-li chlebovou ošatku, zformujeme bochán...

Výborné nakládané houby jako salát

Výborné nakládané houby jako salát

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1,8 kg hub, 0,6 kg cibule, 0,5 kg paprik , 1 malý rajčatový protlak, kečup (množství shodné s množstvím protlaku), 15 dkg cukru krupice, 1/4 l oleje, Nálev: 2 dcl octa, 1 dcl vody, 3 g soli, 3 hřebíčky, 5 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření, 3 bobkové listy

Očištěné houby nakrájíme na menší kostky a necháme přejít varem. Cibuli oloupeme a nakrájíme na měsíčky, papriky vyjádříme a nakrájíme na kostičky a spaříme. Vše dobře promícháme a přidáme protlak s kečupem, cukrem a olejem, ještě jednou dobře pro...

Zeleninový salát sterilovaný

Zeleninový salát sterilovaný

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg paprik, 1 kg cibule, 1 kg rajčat, 1 kg salátových okurek, 750 ml vody, 250 ml octa, 25 dkg cukru krupice, 5 dkg soli, 1 hrneček oleje

Nejprve si nakrájíme zeleninu na takovou velikost, jakou chceme mít. Ve větším hrnci, kde nám vleze všechna zelenina si uvaříme zálivku. Do vroucí zálivky vsypeme nejprve cibuli a necháme přejít varem. Přidáme papriku a opět necháme přejít varem a...

Smetanová pochoutka

Smetanová pochoutka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 balení Cremefine zakysaného krému, 2 vanilkové cukry, 3 lžíce kakaa, 1 sklenka ovocného kompotu, 1 balení piškotů

Do zakysaného krému vmícháme vanilkový cukr a kakao, aby nám vznikl jemný tmavý krém. Kousky ovoce si nakrájíme na malé kostičky a nálev si nalijeme do misky. Připravíme si mísu, do které budeme dezert připravovat. Piškoty namočíme v nálevu a polo...

Marcipánové hvězdičky

Marcipánové hvězdičky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

125 g cukru krupice, 250 g jemně mletých loupaných mandlí, 1 lžička citronové šťávy, troška bílku

Cukr, mandle, citronovou šťávu a bílek zpracujeme na hladkou, měkkou hmotu, kterou odložíme do chladna. Vál poprášíme cukrem, hmotu vyválíme na plát 4-5-mm silný a vykrajujeme hvězdičky nebo srdíčka. Pečeme při 180°C 5-10 minut. Po upečení necháme...

Strojkové cukroví s jogurtem

Strojkové cukroví s jogurtem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 hrnečky hladké mouky, 1/3 hrnečku cukru moučka, 1/2 kostky másla, 3-4 lžíce bílého jogurtu, 1 žloutek, 1 vanilkový cukr, 1/2 balení kypřícího prášku do pečiva

Do mísy si dáme mouku, cukr, máslo, jogurt, žloutek, prášek do pečiva a vanilkový cukr. Vypracujeme hladké těsto, které masovým strojkem vytlačujeme do různých tvary´ů. Pečeme při 180°C asi 10 minut. Po upečení obalujeme v cukru.

Angreštová marmeláda s ananasem

Angreštová marmeláda s ananasem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 kg angreštu, 50 dkg bílého rybízu, 1 konzerva ananasového kompotu, 1500 g cukru krystal, 1 lžička kyseliny citronové, 2 Želírfixy 1:1

Angrešt, rybíz a ananas pomeleme na mlýnku na ovoce. Šťávu z kompotu doplníme do 2 litrů vylisovanou šťávou z angreštu a ananasu. Želírfixy promícháme s troškou cukru a přidáme do vařící šťávy. Povaříme 3 minuty a potom přidáme zbývající cukr a op...

Vánoční oříšky do formiček

Vánoční oříšky do formiček

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

280 g hladké mouky, 100 g cukru moučky, 210 g Hery, 100 g strouhaných ořechů

Propracujeme těsto. Naplníme do formiček ve tvaru oříšků a upečeme při 150°C přibližně 20 minut.

Šťavnatá ovocná bublanina

Šťavnatá ovocná bublanina

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g polohrubé mouky, 200 g cukru krupice, 5 vajec, 250 ml oleje, 250 ml vaječného koňaku, 1 sáček vanilkového cukru, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 500 g třešní, 2 lžíce hrubé mouky

Vejce vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem do bohaté pěny. Snížíme rychlost šlehání a tenkým pramínkem přiléváme nejprve olej a potom vaječný likér (stále šleháme). Nejlepší a nejrychlejší je si vše předem připravit. Do směsi prosejeme mouku s ...

Játrová polévková zavářka

Játrová polévková zavářka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g hovězích nebo vepřových jater, 1 vejce, 100 g polohrubé mouky, sůl a pepř dle chuti, majoránka dle chuti, česnek dle chuti, hovězí nebo drůbeží vývar dle potřeby

Hovězí nebo vepřová játra pomeleme i s oloupaným česnekem. Přidáme vejce, sůl, pepř, majoránku a po promíchání polohrubou mouku. Játrovou směs dáme na síto s většími otvory (na halušky) a necháme pomalu prokapat do vařícího vývaru. Můžeme použít i...

Nugátový krém do různého cukroví

Nugátový krém do různého cukroví

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 konzerva Salka, 150 g másla, 50 g kakaa, 2 lžíce strouhaných ořechů

Do změklého másla postupně zašleháme celou plechovku Salka. Pak přidáme kakao a šleháme do zhoustnutí. Krém je krásně hladký a tuhý, hodí se do košíčků, plněných ořechů a na slepování jiného druhu cukroví. Do tohoto krému lze přidat i oříšky dle c...

Hojaldre

Hojaldre

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení listového těsta, 100 g cukru krupice, 1 lžíce skořice

Listové těsto rozválíme a nakrájíme na proužky asi 1 x 7 cm. Proužky dáváme na vymaštěný plech tak, že polovinu proužku jednou otočíme a naznačíme tvar mušle. Pečivo posypeme krystalovým cukrem smíchaným se skořicí a hojaldre pečeme v horké troubě...

Rybízová marmeládová směs

Rybízová marmeládová směs

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 l šťávy z vylisovaného ovoce, 1 kg cukru krystal, 1 Želírfix 1:1

Rybíz a další ovoce opláchneme pod tekoucí vodou a necháme okapat. Potom ho pomeleme na mlýnku na odšťavnění ovoce i se stopkami. Získanou šťávu nalijeme do hrnce a přivedeme k varu. Odebereme asi 1 hrst cukru z celkového množství a promícháme s Ž...

Rychlá veka z domácí pekárny

Rychlá veka z domácí pekárny

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g hladké mouky, 250-300 ml vlažné vody, 2 lžička soli, 3 lžíce olivového oleje, 30 g droždí

Do domácí pekárny nalijeme vodu, přidáme hladkou mouku, sůl, olivový olej a rozdrobíme droždí. Zapneme program těsto a necháme zpracovat těsto. Mezitím si formu na srnčí hřbet vyložíme pečícím papírem. Jakmile je těsto hotové, přesuneme jej do for...

Osvěžující malinová dřeň

Osvěžující malinová dřeň

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 l malin, 3 lžíce cukru moučka, 1-2 dcl vody

Čerstvé maliny utřeme s cukrem a rozředíme vodou. Hotovou směs nalijeme do formiček z umělé hmoty a necháme zmrazit.

Sýrové dobroty

Sýrové dobroty

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 bílky, 200 g strouhaného sýra, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžička soli, špetka pepře, troška pažitky

Z bílků ušleháme sníh, vmícháme strouhaný sýr, pepř, sůl a usekanou pažitku. Ze vzniklé směsi tvoříme kuličky, které obalíme v mouce a smažíme. Kuličky jsou hotové, když zvětší svůj objem dvojnásobně. Podáváme horké a posypané pažitkou.

Vynikající kokosové koule

Vynikající kokosové koule

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

40 g másla, 120 g cukru moučky, 30 g kakaa, 50 g kokosové moučky, 1 bílek

Vše promícháme, důkladně zpracujeme a tvoříme kuličky, které obalujeme ve strouhaném kokosu a potom necháme v chladu odležet.

stránka: