Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Klasika - stránka 15

Plněné paprikové lusky s rajskou omáčkou

Plněné paprikové lusky s rajskou omáčkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 papriky, 250 g hovězího mletého masa, 250 g vepřového mletého masa, 2 rohlíky, 1 hrneček mléka, 1 vejce, špetka majoránky, sůl a pepř dle chuti, 2 stroužky česneku, 3 lžíce strouhanky, Omáčka: 3 lžíce hladké mouky, 2 lžíce oleje, 200 ml rajčatového protlaku, špetka soli, 4 kuličky nového koření, 4 kuličky celého pepře, 2 bobkové listy, 2-3 hřebíčky, 2 lžíce cukru krupice

Housky rozdrolíme v míse a zalejeme mlékem. Necháme chvíli odstat než se mléko vsákne do housek. Poté si dáme do větší mísy maso, vejce, majoránku, sůl, pepř, cibuli a nakonec housku. Vše dobře promícháme, jestliže nemáme směs dostatečně hustou, p...

Kuřecí kousky v tatarce podle televizní reklamy :o)

Kuřecí kousky v tatarce podle televizní reklamy :o)

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 kuřecí prsa, 200 ml tatarské omáčky, 2-3 stroužky česneku, sůl, pepř, hrneček polohrubé mouky, olej na smažení, špetka tymiánu

Každé prsíčko rozkrojíme asi na tři kousky, klouby rukou lehce naklepeme, osolíme a opepříme. Česnek prolisujeme a smícháme s tatarkou. Přidáme špetku tymiánu. Kousky masa naložíme do česnekové tatarky a necháme odležet v chladu nejméně hodinu. ...

Pečená králičí stehna na slanině s červeným zelím

Pečená králičí stehna na slanině s červeným zelím

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g anglické slaniny, 4 králičí stehna, olej, 300 ml drůbežího vývaru, 2 bobkové listy, 8 semínek nového koření, 1 lžička pepře celého, 1 cibule, 1 lžíce sádla, 2 lžíce hladké mouky, 1 sklenka sterilovaného červeného zelí, 1 lžička kmínu, 1 lžička cukru, 1 lžička octa, sůl dle potřeby

Na přípravu králíka potřebujeme: slaninu, olej, vývar, bobkové listy, nové koření, pepř celý, lžíci hladké mouky a sůl. Slaninovými proužky protkneme stehna, která pak nasolíme a potřeme olejem. Osmahneme na oleji a podlijeme vývarem s přidaným ko...

Tvarohové knedlíčky s jahodovou omáčkou

Tvarohové knedlíčky s jahodovou omáčkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g měkkého tvarohu, 1 vejce, špetka soli, 1 vrchovatý hrneček dětské krupičky, talířek jahod, cukr moučka podle chuti, asi 4 lžíce sladké smetany, 2 lžičky vanilkového cukru

Uhněteme hladké těsto z tvarohu, vejce a krupičky a špetky soli. Krupičku přidáváme podle hustoty tvarohu. Těsto nesmí být příliš tuhé, ale ani se nesmí lepit. Z těsta vytvarujeme dlouhý váleček, rozkrájíme si ho na dílky a tvarujeme kuličky o pr...

Česnekové pohlazení

Česnekové pohlazení

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 lžíce másla, 4 lžíce hladké mouky, 1 hlávka česneku, 2 balení smetany na vaření, 1,5 l masového vývaru, špetka soli, 1 lžíce petrželové nati

Máslo rozpustíme a zpěníme na něm prolisovaný česnek. Necháme zesklovatět, zaprášíme moukou a umícháme světlou jíšku. Jíšku přidáme do uvařeného vývaru a povaříme. Pořádně promícháme, aby se neudělaly hrudky. Nakonec přidáme smetanu a povaříme asi...

Vepřová směs z trouby

Vepřová směs z trouby

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g vepřové kýty nebo plece, 2 cibule, 3-4 stroužky česneku, sůl, pepř, lžička mleté papriky, lžička grilovacího koření, 1-2 lžíce hladké mouky, 1/2 červené papriky , 1 střední rajče, lžíce kečupu, 1 kostka masoxu, 600 ml vody

Maso nakrájíme na kostky, vložíme do mísy, přidáme cibuli a česnek nasekané nadrobno, přisypeme papriku a rajče nakrájené na malé kousky. Do směsi zamícháme kečup, všechno koření, sůl a mouku. Vše přendáme do pekáčku. Ve vodě necháme rozpustit ...

Rizoto s houbovou míchanicí

Rizoto s houbovou míchanicí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g jakýchkoliv hub, 2 lžíce másla, sůl a pepř dle chuti, 2 lžíce piniových jader, 4 šalotky, 1 stroužek česneku, 4 snítky tymiánu, 400 g kulatozrnné rýže , 100 ml bílého vína, 1 l zeleninového vývaru, 30 g parmazánu

Houby očistíme, otřeme vlhkou útěrkou, popřípadě je rozkrájíme. V kastrolu rozehřejeme 1 lžíci másla a houby na něm opékáme asi 10 minut. Osolíme a opepříme. Piniové jádra v pánvi opražíme nasucho dozlatova. Šalotku a česnek oloupeme a nasekáme. T...

Krém z instantní kávy

Krém z instantní kávy

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g cukru moučka, 260 g másla, 2 lžíce mléka, 2 lžíce instatní kávy

Instantní kávu rozpustíme ve vlažném mléku. Smícháme s moučkovým cukrem a ušleháme s máslem. Plníme rolády, cukroví, řezy.

Kuřecí jednoduché placičky

Kuřecí jednoduché placičky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

750 g kuřecího masa, 5 vajec, 5 lžíc Solamylu, 7 lžíc rostlinného oleje, 1 lžíce kari koření, 1 lžíce soli, 1 lžička mletého pepře, 1 lžíce mleté sladké papriky, 1 pórek

Koření a vejce dobře promícháme a připravíme na nakládání. Kuřecí maso nakrájíme na nudličky. Pórek nakrájíme na kolečka i se zelenou částí a smícháme s kuřecím masem. Maso dobře promícháme se směsí a necháme v chladnu 24 hodin odležet. Hotovou sm...

Kynuté bochánky se švestkami

Kynuté bochánky se švestkami

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

120 ml mléka, 21 g droždí, 250 g polohrubé mouky, 50 g mletých mandlí, lžíce cukru, 60 g měkkého másla, špetka soli, 150 g sušených švestek, 4 lžíce rumu, 7 piškotů, lžíce cukru krystal na posypání

Švestky nakrájíme na proužky a smícháme s rozdrcenými piškoty a rumem. Mléko lehce ohřejeme a rozpustíme v něm droždí. V míse smícháme mouku, cukr, mandle a špetku soli. Přidáme na kousky nakrájené máslo a přilejeme mléko s droždím. Uhněteme vláč...

Kapří hranolky

Kapří hranolky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 očištěný a vykuchaný kapr, sůl, pepř, drcený kmín, česnek - sušená kořenící směs, mletý zázvor, trošku citronové šťávy, 1-2 bílky, 1/2 hrnečku Solamylu, 1 hrneček strouhanky, olej na smažení

Kapra přepůlíme, půlky vykostíme a z filetů nakrájíme nudličky ve velikosti hranolků (asi 1 cm x 5 cm). Kousky vložíme do misky, osolíme, pokapeme citronem a okořeníme pepřem, drceným kmínem, česnekem a zázvorem. Necháme nejméně hodinu odležet v...

Špenátový přívarek s volským okem

Špenátový přívarek s volským okem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g špenátového protlaku, 2 stroužky česneku, 1 lžíce másla, 1-2 lžíce hladké mouky, 1,5 - 2 dcl mléka, trochu soli, trochu pepře, 8 vajec , trochu oleje

Z másla a hladké mouky uděláme světlou jíšku, přidáme špenát, sůl, prolisovaný česnek a dle potřeby mléko. Krátce povaříme na mírném ohni a dochutíme. Na oleji upražíme volské oka. Na talíř naservírujeme špenátový přívarek, volské oka a podáváme ...

Langoše kynuté  v pekárně

Langoše kynuté v pekárně

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 ml mléka, 1,5 lžičky soli, 1 lžička cukru krupice, 450 g hladké mouky, 2 lžičky instantního droždí

Do nádoby v domácí pekárně nalijeme nejprve mléko, pak přidáme sůl, cukr, mouku a nakonec droždí. Pekárnu nastavíme na program /těsto/. Po ukončení programu těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozdělíme na 20 stejných dílků. Každý bochánek těsta ne...

Křehký ořechový moučník

Křehký ořechový moučník

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g hladké mouky, 125 g másla, 150 g cukru moučka + 150 g do náplně, 1/2 kypřícího prášku do pečiva, 1 žloutek + 4 žloutky do náplně, 100 ml zakysané smetany, 1/2 sklenky rybízového nebo jiného pikantního džemu, 1-2 lžíce vody, 200 g mletých vlašských ořechů, 1 lžička citronové kůry, 5 bílků

Prosátou mouku s kypřícím práškem smícháme s měkkým máslem, moučkovým cukrem, žloutkem a smetanou. Těsto rozdělíme na 2 části - jednu o trochu větší než druhou. Na jemně pomoučeném válu větší část vyválíme a přeneseme na hlubší plech. Vytvoříme i ...

Hovězí dušené na pivu

Hovězí dušené na pivu

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g hovězího masa, 250 ml světlého piva, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1/2 kostky hovězího bujónu, špetka soli, špetka pepře

Zadní hovězí nakrájíme na větší kostky, opepříme a osolíme. Orestujeme na tuku s nakrájenou cibulí a česnekem. opečené maso podlijeme asi 70 ml horké vody ve které jsme rozpustili půl kostky bujónu. Přidáme půlku piva a pod pokličkou dusíme doměkk...

Hovězí roláda se slaninou

Hovězí roláda se slaninou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky hovězího masa, 4 lžíce rostlinného oleje, 1 lžíce hořčice, 4 tenké plátky anglické slaniny, 1 cibule, 125 ml červeného vína, 1 červená paprika (kapie), 2,5 dcl hovězího vývaru, špetka soli, špetka pepře

Papriku nakrájíme na čtvrtky, zbavíme semínek a dáme na plech. Potřeme ji olejem a vložíme do trouby. Pečeme tak dlouho, až se slupka dá lehce oddělit od dužniny. Papriku oloupeme. Cibuli nakrájíme a na oleji orestujeme. Maso osolíme a opepříme. ...

Tolary z mletého bůčku

Tolary z mletého bůčku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg mletého bůčku, 3 vejce, 150 g strouhaného sýra, sůl, špetka mletého pepře, troška hladké mouky, trocha strouhanky

Mletý vepřový bůček smícháme se 2 vejci a nastrouhaným sýrem. Směs osolíme, opepříme a dobře promícháme. Vytvarujeme váleček, který zabalíme do alobalu a necháme v ledničce do druhého dne uležet. Druhý den krájíme plátky, obalujeme v trojoblalu a ...

Kakaovo - čokoládová podkova

Kakaovo - čokoládová podkova

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

18 vajec + 5 vajec do náplně, 15 lžic polohrubé mouky, 18 lžic cukru moučky + 220 g cukru do krému, 3 lžičky kypřícího prášku do pečiva, 4 lžíce tmavého kakaa, 375 g másla + ořech másla do polevy, 1 a 1/2 balíčku vanilkového cukru, 1 velká sklenka pikantního džemu, 200 g čokolády na vaření, 3 lžíce rostlinného oleje, 150 - 200 ml rumu, 1 malé balení kokosové moučky

Dno formy vyložíme pečícím papírem, boky vymažeme tukem a vysypeme moukou. Ze 6 bílků a 6 lžic moučkového cukru ušleháme tuhý sníh. Postupně přišleháme 6 žloutků a vařečkou vmícháme 5 lžic prosáté mouky s 1 lžičkou kypřícího prášku do pečiva a 1 ...

Vepřové řízečky v hořčici

Vepřové řízečky v hořčici

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky vepřové kýty, špetka soli, špetka mletého pepře, 1/2 balení kremžské hořčice, 1 lžička rostlinného oleje, 2 cibule, 1 palička česneku

Plátky naklepeme. Vložíme do mísy, osolíme, opepříme, zalijeme hořčicí smíchanou s olejem a poklademe vyšší vrstvou na kolečka nakrájené cibule a nasekaným česnekem. Naložené maso dáme přes noc do ledničky. Druhý den plátky zprudka opečeme na pánv...

Ruské vejce

Ruské vejce

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor, 2 uvařené mrkve, 1-2 cibule, 5-6 sterilovaných okurek + na ozdobu, 1/2 malé konzervy hrášku, trošku octa, trošku cukru krystal, špetka soli, špetka pepře, trocha rostlinného oleje /dle potřeby/, 2 lžičky plnotučné hořčice, 250-300 ml zakysané smetany, 12 plátků sendvičové šunky, 3 vejce /žloutky/ + 6 vajec uvařených natvrdo, 150 g paprikového salámu, trocha papriky (kapie) na ozdobu, trochu petrželové natě

Brambory uvaříme ve slupce, vychladíme a očistíme. Nakrájíme je na kostičky, přidáme hrášek, na malé kostičky nakrájenou uvařenou mrkev, okurky a cibuli. Všechno promícháme, salát osolíme, opepříme a zalijeme uvařenou a vychlazenou zálivkou z vody...

Kuřecí prsa s medovou krustou

Kuřecí prsa s medovou krustou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g kuřecích prsou, 1 lžíce včelího medu, 2 lžičky sojové omáčky, 2 lžičky kečupu, špetka soli, troška mletého pepře

Z medu, sojové omáčky, soli, pepře a kečupu umícháme marinádu. Kuřecí prsa nakrájíme na proužky a dáme do marinády. necháme v chladnu odležet a smažíme na rozpáleném tuku. Podáváme s hranolkami, bramborem a zeleninovým salátem.

Bleskový ovocný koláč

Bleskový ovocný koláč

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g polohrubé mouky, 120 g cukru krupice, 50 g cukru moučka, 140 g Hery, 250 ml mléka, 2 vejce, 1 balení kypřícího prášku do pečiva, 600 g ovoce, 50 g másla, 1 sáček vanilkového cukru

V míse smícháme 300g polohrubé mouky s práškem do pečiva, přidáme cukr krupici, rozehřátou Heru, vlažné mléko a vejce. Dobře promícháme a vylijeme na vymazaný a vysypaný plech. Povrch těsta poklademe ovocem obaleným v polohrubé mouce a posypeme dr...

Krůtí karbanátky

Krůtí karbanátky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 sušená rajčata v oleji, 500 g mletého krůtího masa, 1 lžíce sekaného estragonu, 1/2 červené cibule, 1/2 lžičky sladké mleté papriky, 1/2 lžičky soli, 8 plátků slaniny

Rajčata, krůtí maso a estragon dáme do mixéru a důkladně rozmixujeme. Směs vložíme do misky, přidáme cibuli, koření a papriku a promícháme. Z připravené směsi vytvarujeme karbenátky, které zabalíme do 2 plátků slaniny a zajistíme párátkem. Griluje...

Šunková pěna

Šunková pěna

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

30 dkg šunky, 20 dkg másla, 8-9 lžic šlehačky, špetka soli dle potřeby, špetka pepře bílého dle potřeby

Šunku umeleme či umixujeme dvakrát, aby byla dostatečně jemná. Máslo utřeme do pěny, přidáme šunku a společně řádně promícháme. Ochutíme mletým bílým pepřem a solí a přidáme ušlehanou smetanu. Směs naplníme do podlouhlé formy a dáme ztuhnout do l...

Ředkvičková pomazánka s pažitkou a taveným sýrem

Ředkvičková pomazánka s pažitkou a taveným sýrem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g másla, 100 g taveného sýra, 2 vejce uvařené natvrdo, 1/2 červené papriky (kapie), 1 svazek ředkvičky, 2 lžíce nasekané pažitky, špetka soli, špetka pepře

Máslo, tavený sýr a uvařené, vychlazené žloutky vyšleháme, přidáme na drobné kostičky nakrájené bílky, červenou papriku, ředkvičky, promícháme a dochutíme. Namažeme na čerstvé pečivo, ozdobíme pažitkou a ředkvičkou.

stránka: