Rizoto s houbovou míchanicí
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Houby očistíme, otřeme vlhkou útěrkou, popřípadě je rozkrájíme. V kastrolu rozehřejeme 1 lžíci másla a houby na něm opékáme asi 10 minut. Osolíme a opepříme. Piniové jádra v pánvi opražíme nasucho dozlatova. Šalotku a česnek oloupeme a nasekáme. Tymián opereme a otrháme lístky. V dalším kastrolu rozehřejem druhou lžíci másla a opečeme na něm šalotku a česnek tak, aby trochu získaly barvu. Přidáme rýži (nevařenou) a za stálého míchání ji zesklovatíme. Nakonec vmícháme tymián.
Rýži podlijeme bílým vínem a tekutinu necháme vsáknout. Pomalu přiléváme vývar, vždy jen tak, aby byla rýže přikryta. Za časného míchání dusíme přibližně 20 minut. Rizoto by mělo mít krémovou konzistenci.
Parmazán nastrouháme, spolu s opečenými houbami vmícháme do rýže a prohřejeme. Výrazně osolíme a opepříme. Rizoto můžeme servírovat. Na talíři jej posypeme opraženými piniemi.
16. 05. 2011