Kakaovo - čokoládová podkova
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Dno formy vyložíme pečícím papírem, boky vymažeme tukem a vysypeme moukou.
Ze 6 bílků a 6 lžic moučkového cukru ušleháme tuhý sníh. Postupně přišleháme 6 žloutků a vařečkou vmícháme 5 lžic prosáté mouky s 1 lžičkou kypřícího prášku do pečiva a 1 lžící kakaa. Těsto vylijeme do formy, zarovnáme a dáme péct do vyhřáté trouby. Korpus pečeme při 180 stupních asi 17-18 minut. Jestli je těsto upečené, zistíme píchnutím špejle. Rovnakým způsobem upečeme ještě 2 piškoty.
Korpusy necháme vychladnout a vodorovně je rozřízneme. Potřeme je džemem, opět slepíme a pokapeme rumem.
5 vajec, zbylé kakao, vanilkový a moučkový cukr ušleháme nad párou. Hmotu necháme vychladnout.
Máslo vyšleháme do pěny a spojíme s vaječnou hmotou. Krém rozdělíme na 3 části.
Korpusy slepíme krémem. Vrch potřeme tenkou vrstvou džemu, boky zbylým krémem a poté oblepíme kokosem.
Čokoládu rozpustíme s olejem a máslem a polijeme vrch dortu. Dort uložíme do lednice, když je čokoláda stuhnutá, ozdobíme dort podle své fantazie a necháme v lednici.
Tip k receptu
Boky dortu můžeme ozdobit oříškami, strouhanou bílou nebo bílou a tmavou čokoládou, efektní jsou nasucho opražené mandlové lupínky.
uschi312. 05. 2011
Ingredience
- 18 vajec + 5 vajec do náplně
- 375 g másla + ořech másla do polevy
- 200 g čokolády na vaření
- 150 - 200 ml rumu
- 15 lžic polohrubé mouky
- 18 lžic cukru moučky + 220 g cukru do krému
- 4 lžíce tmavého kakaa
- 3 lžíce rostlinného oleje
- 3 lžičky kypřícího prášku do pečiva
- 1 velká sklenka pikantního džemu
- 1 a 1/2 balíčku vanilkového cukru
- 1 malé balení kokosové moučky