Tradiční jihočeské jidáše
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
V polovině mléka rozmícháme droždí spolu s jednou lžící cukru a jednou lžící mouky. Přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout 10 minut.
Změklé máslo vyšleháme spolu se žloutky do pěny. Pak do směsi přimícháme kvásek, mléko, sůl a citrónovou kůru a postupně přisypáváme mouku. Těsto ručně vypracujeme a necháme v teple kynout asi hodinu.
Vykynuté těsto poznáme tak, že když do něj píchneme prstem, vrátí se zpět do původního tvaru. Vykynuté těsto přemístíme na pomoučený vál. Oddělujeme z něj menší kousky, ze kterých vyválíme asi 1,5 cm tlusté válečky. Válečky stočíme do spirály a přeneseme na plech pokrytý pečícím papírem.
Troubu rozehřejeme na 200°C. Jidáše necháme ještě čtvrt hodinky kynout a pak je dozlatova upečeme. Trvá to asi 20 minut. Necháme vychladnout a můžeme podávat!
Tip k receptu
Ještě horké jidáše můžeme potřít tekutým medem a ozdobit rozinkami. Nebo je potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme vanilkovým nebo skořicovým cukrem.
A pokud toužíte po neobvyklé chuti, nahraďte 100 g mouky stejným množstvím kokosu!
notburga25. 06. 2011
Další recepty
Recenze
Přidat recenziPřidané ingredience: dle receptu, po upečení jsem potřela ještě horké medem
Sonia005 12. 10. 2012, 10:58
Pešule 14. 04. 2022, 02:12