Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Tradiční jihočeské jidáše

Obtížnost Čas přípravy
2h 0min
Čas vaření Celkový čas Porce
30min 2h 30min
Nutriční hodnoty
2784 kalorií 22.0g cukrů 113.0g tuků 63.0g bílkovin

Příprava

V polovině mléka rozmícháme droždí spolu s jednou lžící cukru a jednou lžící mouky. Přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout 10 minut.
Změklé máslo vyšleháme spolu se žloutky do pěny. Pak do směsi přimícháme kvásek, mléko, sůl a citrónovou kůru a postupně přisypáváme mouku.
Těsto ručně vypracujeme a necháme v teple kynout asi hodinu. Vykynuté těsto poznáme tak, že když do něj píchneme prstem, vrátí se zpět do původního tvaru.
Vykynuté těsto přemístíme na pomoučený vál. Oddělujeme z něj menší kousky, ze kterých vyválíme asi 1,5 cm tlusté válečky. Válečky stočíme do spirály a přeneseme na plech pokrytý pečícím papírem.
Troubu rozehřejeme na 200°C. Jidáše necháme ještě čtvrt hodinky kynout a pak je dozlatova upečeme. Trvá to asi 20 minut. Necháme vychladnout a můžeme podávat!

Bulb Tip k receptu

Ještě horké jidáše můžeme potřít tekutým medem a ozdobit rozinkami. Nebo je potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme vanilkovým nebo skořicovým cukrem.

A pokud toužíte po neobvyklé chuti, nahraďte 100 g mouky stejným množstvím kokosu!


Přidat na Pinterest
notburga

25. 06. 2011, Recept navštíven: 2690x


Přidat recenzi
Sonia005
Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star
Byla to moje první zkušenost s kynutým těstem a rozhodně tento recept doporučuji. Nejlepší jsou samozřejmě teplé, já osobně potřela na povrchu ještě horké medem, utvořili krásnou krustu. Nebojte se tedy kynutého těsta a běžte do toho i když nejsou Velikonoce...rozhodně se vyplatí.
Přidané ingredience: dle receptu, po upečení jsem potřela ještě horké medem

12. 10. 2012, 08:58

katka16031
Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star
chystala som sa na ne dost dlho, dobré

26. 12. 2016, 19:36

Přidat komentář
Sonia005
Dneska jsem je zkoušela, přidávám foto. Jen Vám v receptu chybí, že je dobré potřít je rozšlehaným vejcem. Dělala jsem s medem a byli velmi dobré. Díky za recept.

Sonia005 25. 03. 2012, 20:38

Thumb
Právě jsem je dopekl a můžu říct, že když už nic, tak vypadají báječně. Skvělý recept, doproučuji všem.

francimor 31. 03. 2012, 22:07

Svetlana
skutočne dobrý recept

Svetlana 22. 05. 2016, 18:34

Facebook komentáře