Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader
Další recept ›

Tradiční jihočeské jidáše

Obtížnost: Rating Rating Rating_gray Rating_gray Rating_gray

Čas přípravy: 2h 0min , Čas vaření: 30min
Celkový čas: 2h 30min , porce

2784 kalorií, 22.0g cukrů, 113.0g tuků, 63.0g bílkovin

Přidat na Pinterest

Příprava

V polovině mléka rozmícháme droždí spolu s jednou lžící cukru a jednou lžící mouky. Přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout 10 minut.
Změklé máslo vyšleháme spolu se žloutky do pěny. Pak do směsi přimícháme kvásek, mléko, sůl a citrónovou kůru a postupně přisypáváme mouku.
Těsto ručně vypracujeme a necháme v teple kynout asi hodinu. Vykynuté těsto poznáme tak, že když do něj píchneme prstem, vrátí se zpět do původního tvaru.
Vykynuté těsto přemístíme na pomoučený vál. Oddělujeme z něj menší kousky, ze kterých vyválíme asi 1,5 cm tlusté válečky. Válečky stočíme do spirály a přeneseme na plech pokrytý pečícím papírem.
Troubu rozehřejeme na 200°C. Jidáše necháme ještě čtvrt hodinky kynout a pak je dozlatova upečeme. Trvá to asi 20 minut. Necháme vychladnout a můžeme podávat!

Bulb Tip k receptu

Ještě horké jidáše můžeme potřít tekutým medem a ozdobit rozinkami. Nebo je potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme vanilkovým nebo skořicovým cukrem.

A pokud toužíte po neobvyklé chuti, nahraďte 100 g mouky stejným množstvím kokosu!

notburga

25. 06. 2011, Recept navštíven: 2467x

Jak na kynuté těsto

Jak na kynuté těsto

Každý z nás má oblíbené různé druhy dobrot, někdo snídá koblihy, croissanty, makový či jiný závin nebo obyč...
Salátové zálivky

Salátové zálivky

Právě začíná a bude pokračovat sezóna mladé a čerstvé zeleniny, která obsahuje vitamíny a nerostné látky a...
Objevte batáty

Objevte batáty

Ačkoli se hlízy batátů objevily v Evropě dříve než brambory, nijak zvláštní oblibě se netěší. Dnes se spíše...
Výživa dětí po 2. roce života

Výživa dětí po 2. roce života

Děti po druhém roce života rostou pomaleji než kojenci, zároveň tedy relativně  klesá potřeba jídla, někdy ...
Tradiční jihočeské jidáše

Tradiční jihočeské jidáše

V polovině mléka rozmícháme droždí spolu s jednou lžící cukru a jednou lžící mouky. Přikryjeme utěrkou a ne...

Zobrazit všechny podobné recepty k Tradiční jihočeské jidáše Link-arrow

Přidat recenzi
Sonia005
Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star Restaurant_star
Byla to moje první zkušenost s kynutým těstem a rozhodně tento recept doporučuji. Nejlepší jsou samozřejmě teplé, já osobně potřela na povrchu ještě horké medem, utvořili krásnou krustu. Nebojte se tedy kynutého těsta a běžte do toho i když nejsou Velikonoce...rozhodně se vyplatí.
Přidané ingredience: dle receptu, po upečení jsem potřela ještě horké medem

12. 10. 2012, 08:58

Přidat komentář
Sonia005
Dneska jsem je zkoušela, přidávám foto. Jen Vám v receptu chybí, že je dobré potřít je rozšlehaným vejcem. Dělala jsem s medem a byli velmi dobré. Díky za recept.

Sonia005 25. 03. 2012, 20:38

Thumb
Právě jsem je dopekl a můžu říct, že když už nic, tak vypadají báječně. Skvělý recept, doproučuji všem.

francimor 31. 03. 2012, 22:07

Svetlana
skutočne dobrý recept

Svetlana 22. 05. 2016, 18:34

Facebook komentáře