Makovec s čokoládovou polevou
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Oddělíme žloutky a bílky. Do mísy prosejeme hrubou mouku s kypřícím práškem a smícháme je s mletým mákem. Čokoládu najemno nastrouháme. Troubu rozehřejeme na 180°C. Máslo napěníme se 100 g cukru, postupně přidáváme žloutky a dobře utřeme. Za stálého míchání přidáme vanilkový cukr a moučnou směs s mákem, pak vmícháme strouhanou čokoládu. Nakonec ušleháme do pevného sněhu bílky se zbylým cukrem a opatrně vmícháme do třeného těsta. Dortovou nebo bábovkovou formu dobře vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou nebo strouhankou. Těsto naplníme do formy - nelijeme je z výšky, klademe je do formy raději velkou lžící. Při plnění formy hrneme těsto od středu ke krajím. Vzniklý dolík se během pečení vyplní a makovec bude na povrchu rovný. Makovec pečeme asi 35-40 minut. Prvních 15 minut troubu neotvíráme, aby se těsto nesrazilo. Po upečení necháme moučních vychladnout a poté jej potřeme rovnoměrně marmeládou a na zaschnutou marmeládu nalijeme čokoládovou polevu.
Tip k receptu
Suroviny by měly mít stejnou, nejlépe pokojovou teplotu.
Ellis18. 06. 2011
Další recepty
Recenze
Přidat recenziPřidané ingredience: sádlo
planeta 24. 02. 2014, 12:19