Uzená rolovaná plec se zelím a ranými brambůrkami
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Ze všeho nejdříve si uvařime zelí. Zelí vyjmeme ze sáčku a propláchneme. Je-li příliš hrubé, pokrájíme jej na menší kousky. Dáme do hrnce s vodou a vaříme, dokud zelí nezměkne.
Mezitím si na pánvi orestujeme na jemno nakrájenou slaninku. Slaninu vytáhneme bokem na talíř, pomocí děrované lžíce a výpek zaprášíme moukou a vymícháme hladkou jíšku, kterou zamícháme do zelí. Zelí dochutíme, solí, cukrem a octem a zamícháme do něj slaninku. Necháme chvíli povařit a zelí je hotové.
Uzenou rolovanou plec spaříme ve vodě, poté vyjmeme, vymažeme si olejem pekáček a plec nakrájíme na asi centimetrové plátky, které rozprostřeme v pekáčku. Cibuli a česnek si nasekáme najemno a posypeme jimi plec. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 150°C do zřervenání. Průběžně podléváme vodou.
Nakonec si oloupeme brambory a uvaříme je v osolené vodě do změknutí. Slijeme vodu a vložíme máslo. Brambory s máslem pořádně zamícháme. Můžeme podávat. K tomuto jídlu se hodí kyselý okurek.
03. 06. 2011