Mandlový dort s kakaovým bešamelovým krémem
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
4 žloutky vyšleháme s 5 lžícemi moučkového cukru a 50 ml studené vody do pěny. Pomalu přimícháme sníh ze 4 bílků, 200 g prosáté mouky s 1/2 balíčkem kypřícího prášku a 100 g mandlí. Těsto vylijeme do vymazané a vymoučené 26 cm dortové formy. Pečeme při 180°C asi 18-19 minut. Rovnako upečeme ještě jednu piškotu a necháme je vychladnout. Vodorovně je rozkrojíme, pokapeme ovocnou šťávou a potřeme džemem.
Z hladké mouky a 125 g másla uvaříme světlou zápražku, zalijeme mlékem a mícháme do zhoustnutí. Kaši vychladíme a postupně přidáváme k vyšlehanému máslu s cukrem. Nakonec do krému přidáme kakao a trošku rumové esence. Krémem naplníme dort, trochu krému necháme i na boky. Vrch polijeme čokoládou, necháme ztuhnout a ozdobíme dle své fantazie. Hotový odložíme do lednice a po ztuhnutí můžeme krájet.
10. 06. 2011
Ingredience
- 8 vajec
- 200 g mletých mandlí
- 400 g polohrubé mouky
- 60 g hladké mouky
- 375 g másla
- 150 g čokolády na vaření
- 100 ml studené vody
- 500 ml mléka
- 10 lžic cukru moučky + 200 g do krému
- 2 lžíce kakaa
- 1 sklenka pikantního džemu
- 1 sklenka ovocné šťávy
- 1 sáček kypřícího prášku do pečiva
- pár kapek rumové esence (rumové aroma)