Crème brûlée - francouzská klasika
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Troubu si předehřejeme na 250°C. V hrnečku si smícháme mléko se smetanou a 2 lžícemi cukru krystal a rozříznutou vanilku (nejlépe čerstvou). Vše přivedeme za stálého míchání k varu. Mezitím si smícháme 2 zbývající lžíce krystalu, žloutky a bílky. Do této směsi pak vlijeme mléko se smetanou, které nám mezitím prošlo varem a ušleháme spolu s pár kapkami koňaku nebo jiného alkoholu (není to nutné). Vše scedíme přes hrubší plátýnko nebo cedník s co nejmenšími otvory. Přelijeme do nádoby tak, aby se nevytvořila pěna, ale byla to hladká hmota. Rozlijeme do 4 keramických misek a ty poskládáme na hlubší plech, který dolijeme vařící vodou tak, aby sahala do poloviny keramických misek. Vše přikryjeme alobalem a pečeme v troubě cca 1,5 hodiny. Pak vyjmeme a necháme v lednici vychladit. Před podáváním posypeme misky hnědým cukrem (může být i normální drcený krystal) a necháme zprudka opéct na vysokém stupni grilu.
TIP: Krém se může ochutit alkoholem nebo jinou příchutí. Ihned podávat protože karamel měkne. Nahoře se crém může ozdobit bobulovitým ovocem, šlehačkou i jinak dle fantazie.
Tip k receptu
Musíme ihned podávat, jinak karamel změkne a není dobrý. Ozdobit můžete naříznutou hruškou nebo borůvkami či brusinkami. malinami také nic nezkazíte. Někdo zdobí šlehačkou, ale osobně tuto kombinaci nemám ráda.
Tatiana20. 04. 2011
Podobné recepty
Recenze
Přidat recenzi
katka16031 30. 05. 2017, 20:04

Svetlana 05. 06. 2017, 09:37

majka 03. 10. 2017, 20:33