Linecký koláč
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Prosátou mouku smícháme s mandlemi, cukrem, skořicí, hřebíčkem a solí. Přidáme máslo, které jsme pokrájeli na malé kousky, vejce, citrónovou kůru a třešňovici. Vše rychle prohněteme a vypracujeme hladké těsto, které necháme 1 hodinu odpočinout v chladu.
Troubu předehřejeme na 200°C. Formu vymažeme máslem. Malinovou marmeládu zahřejeme a propasírujeme přes síto.
Na pomoučeném válu těsto znovu rozhněteme. Dvě třetiny těsta rozválíme na velikost otevírací kulaté formy. Těsto dáme na dno formy a potřeme malinovou marmeládou.
Zbylé těsto rozdělíme na dva díly. Polovinu tence rozválíme a rádýlkem nakrájíme na 2 cm široké proužky. Na koláč z proužků složíme mřížku. Z druhé poloviny vyválíme váleček a vytvarujeme z něj okraj koláče. Koláč dáme do trouby (ve střední poloze) a pečeme 30 minut při 180°C.
06. 01. 2011