Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Klasika - stránka 25

Snídaňový koktejl

Snídaňový koktejl

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 banán, 150 g borůvek, 0,3 l minerálky, 1 lžička jetelového medu

Do mixéru dáme banán nakrájený na kolečka a vsypeme 150 g borůvek. Prošleháme dohladka, necháme mixér běžet a přoléváme minerálku, tak aby jsme získali požadovanou hustotu. Vlijeme do sklenice, ozdobíme zbylými borůvkami, zakápneme medem a podáváme.

Tvarohový dort s borůvkami

Tvarohový dort s borůvkami

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g BEBE sušenek, 100 g másla, 500 g borůvek, 220 g cukru krupice, 2 limety, 500 g jemného tvarohu, 280 ml smetany ke šlehání, 280 ml zakysané smetany, 4 lžičky želatiny

Troubu předehřejeme na 180°C, horkovzdušnou na 160°C. Dno dortové formy o průměru 23 cm vyložíme kolečkem pečícího papíru. Rozpustíme 100 g másla, rozdrtíme sušenky v mixéru, nebo v sáčku za pomocí válečku a smícháme v misce s rozpuštěným máslem. ...

Kuře na paprice

Kuře na paprice

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

0,5 kg kuřete (stehna, čtvrtky, cokoliv), 2 cibule, 2 lžíce mleté sladké papriky, 1,5 lžíce mleté pálivé papriky, 3 lžíce másla, 1 dcl vody, 4 lžíce smetany ke šlehání, 3 lžíce hladké mouky

Kuře očistíme, opláchneme a ve vodě uvaříme doměkka (je to cca 1 hodinu). Podle chuti můžeme přidat i koření a sůl (přidávám nové koření a pepř, sůl). Měkké kuře vytáhneme, necháme vystydnout a následně maso obereme. Vývar přecedíme a dáme stranou...

Italské čokoládové lanýže

Italské čokoládové lanýže

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

175 g čokolády na vaření, 2 lžíce pomerančového likéru, 3 lžíce másla, 50 g cukru moučka, 50 g mletých mandlí, 50 g mléčné čokolády

Rozpustíme čokoládu na vaření a likér ve vodní lázni. Neustále mícháme, aby se vše spojilo. Přidáme máslo a mícháme, dokud se máslo nerozpustí. Vmícháme cukr a mandle. Necháme směs vychladit v ledničce, potom z ní uděláme 24 koulí. Nastrouháme mlé...

Rajčata plněná tuňákem

Rajčata plněná tuňákem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 rajčata, 2 lžíce rajčatového protlaku, 2 žloutky, 2 lžičky citrónové šťávy, jemně nastrouhaná kůra z 1 citrónu, 4 lžíce olivového oleje, 115 g okapaného konzervovaného tuňáka, 2 lžíce okapaných kaparů, špetka soli, špetka pepře, 2 sušená rajčata, troška čerstvých listů bazalky

Rajčata rozkrojíme na poloviny a lžící odstraníme dužinu. Vnitřek vymažeme rajčatovým protlakem. Vložíme je do pekáčku a v předehřáté troubě zapékáme 12-15 minut při teplotě 200°C. Vyjmeme rajčata a necháme trochu vychladnout. Mezitím si udělá...

Hrnková skořicová bábovka

Hrnková skořicová bábovka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek cukru krystal, 1 balení vanilkového cukru, 1 hrnek oleje, 1 balení kypřícího prášku do pečiva, 3 lžičky skořice, 3 nastrouhaná jablka, hrst rozinek, hrst sekaných ořechů

Všechny ingredience smícháme a utřeme těsto. Těsto vylijeme do vymazané a vysypané formy a pečeme ve vyhřáté troubě na 190°C a pečeme asi 50 minut.

Zeleninové jarní závitky

Zeleninové jarní závitky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

225 g mrkve, 1 paprika, 1 lžíce slunečnicového oleje, 75 g fazolových klíčků, 1 limeta, 1 chilli paprička, 1 lžíce sojové omáčky, 1 lžička rýžového škrobu, 2 lžíce koriandru, 8 plátků listového těsta, 25 g másla, 2 lžičky sezamového oleje, 1 svazek jarní cibulky

Nejdříve si nastrouháme kůru z limetky. Ostrým nožem pokrájíme mrkev na tenké tyčinky. Papriku zbavíme semínek a nakrájíme jí na tenké plátky. Ve velkém předehřátém woku rozehřejeme slunečnicový olej. Přidáme mrkev, červenou papriku a fazolové ...

Ostrá čočková polévka s mrkví

Ostrá čočková polévka s mrkví

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

125 g čočky, 1,2 l zeleninového vývaru, 350 g mrkve, 2 cibule, 250 g sterilovaných rajčat, 2 stroužky česneku, 2 lžíce slunečnicového oleje, 1 lžička kmínu, 1 lžička koriandru, 1 lžička chilli koření, 1/2 lžičky kurkumy, 1 lžíce citronové šťávy, špetka soli, 3 dcl nízkotučného mléka, 1 balení bílého jogurtu

Nejdříve si očistíme mrkev a nakrájíme na kolečka, oloupeme a nadrobno nakrájíme cibuli a česnek. Do cedníku nasypeme čočku a propláchneme jí studenou vodou. Necháme ji okapat a nasypeme do velké pánve, zalijeme 8,5 dl zeleninového vývaru, přidám...

Kuřecí polévka s těstovinami

Kuřecí polévka s těstovinami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g drůbežího masa, 2 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 250 g mrkve, 250 g květáku, 8,5 dcl drůbežího vývaru, 125 g těstovin, špetka soli, špetka pepře, 5 kousků parmazánu

Ostrým nožem nakrájíme kuřecí maso na kostičky a odstraníme veškerou kůži. Ve velkém hrnci rozehřejeme olej a rychle osmahneme kuře, cibuli, mrkev a rozdrobený květák do zlatova. Přidáme kuřecí vývar a uvedeme do varu. Přidáme těstoviny a uvede...

Pivovarský bůček ( Bůček na pivě)

Pivovarský bůček ( Bůček na pivě)

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g bůčku, 2 lžíce slunečnicového oleje, 3 lžíce světlého piva, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžíce strouhanky, 3 kuličky nového koření, špetka pepře, 1 hrst petrželové natě, 100 g uzeného sýra

Bůček nakrájíme na plátky o tloušce asi 1 cm. Lehce je naklepeme, osolíme a opepříme. Cibuli nakrájíme najemno a zpěníme na oleji. Přidáme k ni maso a z obou stran je opečeme. Podlijeme trochou piva a vody, přidáme prolisovaný česnek, koření a dus...

Mazanec hnětený v pekárně

Mazanec hnětený v pekárně

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g Hery, 250 ml mléka, 3 vejce, špetka soli, 100 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 600 g polohrubé mouky, 1 lžička citronové kůry, 30 g droždí, 50 g sekaných mandlí

Do pečící nádoby z domácí pekárny nalijeme mléko, rozšlehaná vejce, rozehřátou Heru, špetku soli, citronovou kůru a rozdrobené droždí. Zapneme program na těsto a po zvukovém signálu v půlce programu přisypeme mandle. Asi po 110 minutách je těsto p...

Piškotová roláda s mandlemi

Piškotová roláda s mandlemi

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

6 vajec, 6 lžíc cukru krupice, 6 lžíc polohrubé mouky, 1.5 sáčku pudinkového prášku, 100 g cukru moučka, 1 balení vanilkového cukru, 250 ml mléka, 1 žloutek, trocha mandlové esence, hrst sekaných mandlí

Vejce ušleháme s cukrem krupice do pěny a po lžících přidáváme mouku. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem a při teplotě 200°C plát prudce upečeme, asi 10 minut. Horký přetáhneme na mokrou utěrku a i s papírem zarolujeme a necháme vyc...

Mirkova marináda

Mirkova marináda

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce Worcesterské omáčky, 2 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce Solamylu, 1 lžička soli, 2 lžičky grilovacího koření, 1/2 lžičky pepře, 1/2 lžičky drceného kmínu, 150 ml oleje , 4 stroužky česneku

Všechny ingredience smícháme, vložíme kuřecí čtvrtky nebo jiné maso a necháme 48 hodin v chladnu uležet. Grilujeme nebo opékáme a potíráme směsí, která zůstane na dně. Směs stačí na 12 čtvrtek.

Modelovací medový marcipán

Modelovací medový marcipán

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g cukru moučka, 250 g sušeného mléka, 70 g tekutého medu, troška vody

Všechny ingredience v míse smícháme a podle potřeby přidáváme po kapkách vodu. Hmota musí být vláčná, ale dostatečně tuhá. Podle potřeby obarvíme, nejlepší jsou tekuté barvy a hned zpracujeme.

Vánoční kysel z Liptovské Kokavy

Vánoční kysel z Liptovské Kokavy

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g vepřového masa z plece, 600 g kyselého zelí, hrst sušených hřibů, hrst sušených švestek, 4 větši brambory, 300 ml zakysané smetany, cca 3 l vody, 2-3 lžíce hladké mouky, cukr krystal podle potřeby, sůl podle potřeby

V hrnci s vodou varíme bravčové mäso pokrájané na kocky. Keď je mäkké, pridáme pokrájané zemiaky, povaríme zo 10 minút. Medzitým pokrájame kyslú kapustu, vložíme do polievky a po chvíľke sušené hríby namočené vo vode. Všetko povaríme, nakoniec pri...

Domácí jablečný džem

Domácí jablečný džem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg jablek, 1 chemicky neošetřený citrón, 900 g cukru , 300 ml vody

Nejdříve si připravíme sirup: vodu a cukr vaříme 20 minut v kastrolu (pozor, cukr nesmí karamelizovat). Přepůlíme citron a šťávu vymačkáme do mísy. Oloupeme jablka a odstraníme semínka. Jablka nakrájíme na kostičky, přidáme k citronové šťávě a d...

Vinné mořidlo

Vinné mořidlo

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 ml červeného vína, 250 ml vody, 3 cibule, 1 mrkev, 1/2 celeru, 1 petržel, 0,5 citrónu, 3 listy bobkového listu, 6 kuliček jalovce, 10 - 12 kuliček nového koření, 1 lžička tymiánu (Mateřídouška obecná)

Cibule rozkrojíme na osminky, kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky a spolu s ostatními ingrediencemi smícháme a dáme povařit. Přidáme v závěru i nastrouhanou citronovou kůru a šťávu z půlky citronu. Necháme vychladnout a používáme k moření masa.

Živáňská

Živáňská

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

0,5 kg vepřové plece (případně krkovičky), 1 kg brambor , 3 cibule, 1 hrneček sádla (případně oleje), 1 lžička soli, 1/2 moka lžičky pepře, 1 lžička mleté papriky

Maso si nakrájíme na kostky. Cibuli nakrájíme nadrobno a přidáme k masu. Oloupeme brambory, nakrájíme je na kolečka a přidáme k masu. Přidáme koření a vše dobře promícháme. Vezmeme alobal a vyrobíme z něj dvojitou kapsu, do které dáme masovou směs...

Hnědé rohlíčky

Hnědé rohlíčky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

140 g ořechů, 140 g cukru moučka, 1 vejce, 2 lžíce kakaa, trochu čokolády

Na vále zpracujeme všechny suroviny ve vláčné těsto. Necháme v chladnu odpočinout asi 2 hodiny. Pak tvarujeme rohlíčky, které ještě než dáme na plech obalíme v pískovém cukru. Pečeme ve středně vyhřáté troubě. Když se nafouknou, tak je hned vytahu...

Halali

Halali

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg mrkve, 700 g celeru, 500 g cibule, 5 lžíc soli, 7 lžíc cukru, 7 lžíc octa, 1 lžička nového koření, 1,5 lžičky pepře, 4 bobkové listy, trocha vody, 500 g kořenové petržele

Očištěnou zeleninu nastrouháme na hrubém struhadle, podlijeme trochou vody přidáme koření a vaříme do měkka. Necháme vychladnout, vytáhneme bobkový list a rozmixujeme. Opět povaříme do zhoustnutí. Horké plníme do sklenic a sterilujeme 20 až 25 min...

Malá šlehaná bábovka

Malá šlehaná bábovka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 žloutků, 1 vanilkový cukr, 300 g cukru krupice, 400 g Lučiny, 0.25 l smetany, 1 lžíce citronové kůry, 300 g polohrubé mouky, 1 balení kypřícího prášku do pečiva, sníh z pěti bílků

Cukr, žloutky a vanilkový cukr ušleháme do pěny. Přidáme Lučinu, smetanu, citronovou kůru, mouku, prášek do pečiva a sníh z bílků a vše opatrně smícháme. Vlijeme do vymazané a vysypané formy a zvolna pečeme při 150°C asi 30 minut. Hotovou bábovk...

Super ořechová bábovka

Super ořechová bábovka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

125 g Hery či másla, 120 g cukru moučka, 2 sáčky vanilkového cukru, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 2-3 vejce, 250 ml mléka, 300 g polohrubé mouky, 2-3 lžíce kakaa, 1 hrst sekaných vlašských ořechů

Rozpuštěné máslo či Heru ušleháme s moučkovým cukrem, vanilkovým cukrem, přidáme žloutky a mléko a pořádně našleháme. Prášek do pečiva zamícháme v míse do mouky, přidáme našlehané těsto a ušlehaný sníh z bílků. Můžeme dát část těsta stranou a v...

Výborný jablkáč

Výborný jablkáč

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

40 dkg hladké mouky, 1 kostka Hery, 1 vejce, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 1 lžíce citronové šťávy, 8 lžíc mléka, 1 kg jablek, 2 sáčky pudinkového prášku, 9 lžic cukru krupice, 1 sáček vanilkového cukru

Mouku, heru, 8 lžic cukru, vejce, prášek do pečiva, citr.šťávu a mléko smícháme a vypracujeme tuhé těsto. Rozdělíme jej na 2 díly, z kterých vyválíme pláty o velikosti plechu.První přeneseme na vymazaný a vysypaný plech. Jablka okrájíme, nakrájíme...

Směs do salátu

Směs do salátu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kg mrkve, 500 g celeru, 500 g petržele, 1,5 l vody, 0,5 l octa, 50 g soli, 300 g cukru , 30 kuliček pepře

Očištěnou zeleninu nakrájíme na kostičky nebo nudličky a uvaříme doměkka. Naplníme ji do sklenic, zalijeme nálevem a sterilujeme 20 minut na 80°C. Zeleninu používáme do bramborového salátu, vlašského salátu, pod maso nebo jako přílohu. Nálev: Sva...

Ořechové řezy od babičky

Ořechové řezy od babičky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 vajec, 180 g cukru krupice, 180 g polohrubé mouky, 6 g kypřícího prášku do pečiva, 200 g másla, 100 g cukru moučka, 2 lžíce kakaa, 100 g mletých ořechů, 3 lžíce rumu, 1 balení čokoládové polevy

Žloutky s cukrem krupice utřeme do pěny, přidáme mouku s práškem do pečiva. Nakonec zlehka vmícháme tuhý bílkový sníh. Těsto vylijeme na plech s pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C přibližně 20 minut. Hotový piškot necháme vychladn...

stránka: