Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Klasika - stránka 42

Hovězí s pažitkovou omáčkou

Hovězí s pažitkovou omáčkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hovězího , 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce másla, špetka soli, špetka pepře, lžička cukru krupice, 150 ml sladké smetany, větší svazek pažitky

Maso vložíme do studené osolené vody a uvaříme doměkka. Měkké maso nakrájíme na plátky a dáme stranou, vývar použijeme na omáčku. Z másla a mouky umícháme světlou jíšku, zalijeme vývarem a chvíli povaříme. Do omáčky přidáme pepř, sůl, smetanu, do...

Rychlý bramborový salát s celerem

Rychlý bramborový salát s celerem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg vařených brambor, 250 g vařeného celeru, 1 větší vařená mrkev, 2 menší cibule, 1 lžíce hořčice, 100 ml majonézy, 1 lžička soli, 1 lžička pepře, okurkový lák dle potřeby

Brambory, mrkev a celer nakrájíme na větší kostičky, ciuli nakrájíme nadrobno. Dáme do mísy, osolíme, opepříme, zalijeme lákem z okurek (přiměřeně, aby směs "neplavala") a důkladně promícháme. Naposledy do salátu vmícháme hořčici a majonézu, opět ...

Mazanec z domácí pekárny

Mazanec z domácí pekárny

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 ml vlažného mléka, 100 ml rozpuštěné Rama Cremefine, 1 vejce, 250 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, 8 lžiček cukru krupice, 1 lžička soli, 3/4 balení sušeného droždí , 7 dkg rozinek, 7 dkg nasekaných mandlí, 5 dkg kandovaného ovoce

Do pekárny nasypeme ingredience v pořádí, jak jsou uvedeny. Rozinky, mandle a kandované ovoce dáme do pekárny až na poslední míchací proces. Pekárnu nastavíme na světlou kůrku a velikost 1,5 LB. Zapneme na program základní I Basic a mazanec upečeme.

Kuřecí stehna s kysaným zelím

Kuřecí stehna s kysaným zelím

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 kuřecí stehna, 500 g kyselého zelí, troška octa, 250 ml smetany ke šlehání

Na dno zapekacej misy rozprestrieme kyslú kapustu a na ňu naukladáme kuracie stehná (môžeme kľudne použiť aj stehenné rezne a pod.). Mäso potrieme octom a do misy rovnomerne vlejeme smotanu na šľahanie. Pečieme približne 3/4 hodiny až hodinu pri 2...

Ořechové rohlíčky

Ořechové rohlíčky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g polohrubé mouky, 1/2 kostky droždí (kvasnice), 350 ml mléka, 60 g másla, 40 g cukru krystal, špetka soli, 1 vejce, 1 žloutek, 3-4 hrnečky vlašských ořechů, 1/2 hrnečku cukru moučka, 1 vanilkový cukr

Droždí, 1 lžičku krystalového cukru a 250 ml mléka smícháme a kvásek necháme 10 minut kynout. Mouku prosejeme, přidáme kvásek, špetku soli, krystalový cukr, nasekané změklé máslo, vejce a žloutek. Vypracujeme vláčné těsto a necháme asi 45 minut ky...

Brusinkovo - jablečný tarte tatin

Brusinkovo - jablečný tarte tatin

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g hladké mouky, 200 g másla, 50 g cukru moučka, 1 vejce, 110 g cukru krystal, 2 lžíce vody, 50 g sušených brusinek, 700 g jablek

Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Mouku, cukr, 150 g másla a vejce vypracujeme v hladké těsto, které necháme v lednici odležet. Zbylé máslo rozpustíme, přidáme cukr, vodu. Mícháme na mírné teplotě do rozpuštění cukru. Pak masu necháme slabo vří...

Churros

Churros

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small

240 g hladké mouky, 30 g másla, 2 vejce, 1 lžíce cukru krupice, 1/2 vanilkového cukru, cukr moučka na posyp, 300 ml vody, 10 ml oleje, špetka soli

Vodu osolíme, rozpustíme v ní oba cukry a máslo a přivedeme ji k varu. Do roztoku pomalu a za stálého míchání přisypáváme mouku. Vaříme, dokud se těsto nepřestane lepit na stěny kastrolu. Poté odstavíme. Do mírně zchladlé hmoty vmícháme vejce /můž...

Listové jablečné řezy

Listové jablečné řezy

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 listové těsto, 150 g mletých ořechů, 500 g strouhaných jablek, 1 vanilkový cukr, 2 balení pudinku za studena, 1 lžíce skořice, cukr moučka na posyp, 500 ml mléka

Listové těsto rozválíme na dva pláty velikosti plechu, jeden vložíme na plech posypeme mletými ořechy, rovnoměrně rozložíme jablka, posypeme skořicí a vanilkovým cukrem (máme-li rádi sladší, přidáme cukr). Dle návodu připravíme pudink za studena, ...

Pivní jablečný závin

Pivní jablečný závin

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení rostlinného tuku, 3 šálky hladké mouky, 300 ml piva (jaké Vám chutná), 6 nastrouhaných jablek, 1 skořicový cukr

Rostliný tuk nastrouháme a dáme na pomoučený vál, kde se těsto bude rozdělávat, přidáme tři hrnečky mouky a zalijeme troškou piva, rukama těsto propracujeme, pokuď se vám bude těsto zdát příliš tuhé přilijeme pivo, či naopak přidáme mouku. V troub...

Jessy bochánek z pekárny

Jessy bochánek z pekárny

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 žloutky, do 250 ml mléka, 100 g změklé Hery, 1 sáček vanilkového cukru, 5 lžic cukru krupice, do 500 g polohrubé mouky, špetka soli, 1 lžička sušeného droždí , 1 lžíce rozinek, 2 lžíce mandlových lupínků, kandované ovoce, čokoládové pecky

Tento recept vychází z poměru ingrediencí 350 g "tekutých" ku 500 g "sypkých". Do nádoby pekárničky vyklepneme 2 žloutky a doplníme mlékem do hmotnosti 250 g. K tomu přidáme 100 g povolené až rozpuštěné Hery (celkem tedy 350 g tekutých surovin). P...

Jessy jahodový dort

Jessy jahodový dort

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g hladké mouky, 100 g másla, 120 g cukru krupice, 3 sáčky vanilkového cukru, špetka soli, 1 žloutek, 1 lžíce zakysané smetany, 450 ml jogurtu, 1 citrón, 2 cl vaječného likéru, 1 sáček bílé želatiny, 300 g jahod, 1/2 sáčku červené želatiny, 50 g mandlových plátků

Utřeme máslo s 50 g cukru, 1 vanilkovým cukrem, solí a žloutkem. Přidáme mouku s kysanou smetanou, vypracujeme těsto a uložíme na 2 hodiny do chladničky. Rozpálíme troubu na 200 st. C. Vymastíme 12 formiček na bábovičky, vyplníme je těstem a pečem...

Piškot dvou barev

Piškot dvou barev

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 bílků, 80 g cukru krupice, 60 g hrubé mouky, 40 g rozpuštěného zchladlého másla, 20 g strouhané čokolády, 20 g loupaných mletých mandlí

Bílky ušleháme v tuhý sníh, postupně zašleháme cukr a po lžicích kapeme máslo a čokoládu. Nakonec lehce vmícháme mandle a mouku. Pečeme na vymazaném a vysypaném plechu. Těsto rozetřeme asi na prst vysoko. Upečený dvoubarevný piškot potřeme zavařen...

Ouška

Ouška

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

170 g cukru krupice, 85 g polohrubé mouky, 3 vejce, kompotované ovoce, 1 balení smetany ke šlehání, 1 sáček čokoládové polevy

Cukr a vejce šleháme do zpěnění, pak lehce zamícháme mouku. Na plech vymazaný máslem a vysypaný moukou lijeme lžičkou malé tenké placičky a ve středně vyhřáté troubě pečeme. Teplé podebereme širokým nožem a placičky smáčkneme do tvaru ouška nebo k...

Jihoslovanské slané koláče

Jihoslovanské slané koláče

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1200 g polohrubé mouky, 850 ml mléka, 80 g droždí (kvasnice), 1 lžička cukru krystal, 5 lžiček soli, 200 ml rostlinného oleje, 1 kostka Hery, 2 žloutky, 2 lžíce kečupu, 5 stroužků česneku

Trochu mléka zahřejeme, rozmícháme v něm cukr, 4 lžíce mouky a rozdrobené droždí. Kvásek necháme nakynout. Mouku prosejeme a smícháme se 4 lžičkami soli, zbylým mlékem, kváskem, olejem a vypracujeme vláčné těsto. Těsto přikryjeme a necháme kynout...

Čočková polévka s brambory

Čočková polévka s brambory

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hrneček čočky, 800 ml mléka, 1 bobkový list, špetka soli, 200 ml zakysané smetany, 250 ml sladké smetany, 4-5 brambor, 2-3 lžíce hladké mouky

Čočku probereme, opláchneme, zalijeme vodou a dáme vařit s bobkovým listem. Když je čočka skoro měkká, přidáme očištěné brambory nakrájené na kostičky a uvaříme doměkka. Mouku, sůl a trochu mléka vymícháme do hladka, přidáme smetanu sladkou i kysa...

Čokoládové kynuté koláče

Čokoládové kynuté koláče

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

900 g hladké mouky, 90 g droždí (kvasnice), 150 g cukru moučka, 9,5 dcl mléka, 3 bílky, 3 lžíce rostlinného oleje, špetka soli, 2 sáčky čokoládového pudinkového prášku, 250 g cukru krystal, 2 lžíce kakaa, 1 kostka Hery

Mouku prosejeme a smícháme s kváskem připraveným z 2 dl mléka, droždí a trochy moučkového cukru. Přidáme olej, 2,5 dl teplého mléka, moučkový cukr, špetku soli a bílkový sníh. Těsto vypracujeme a necháme asi 30-40 minut kynout. Mezitím uvaříme z ...

Česneková kolečka

Česneková kolečka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hladké mouky, 40 g droždí (kvasnice), 250 ml mléka, 2 lžička soli, 100 ml rostlinného oleje, 1/2 lžička cukru krystal, 1 vejce na potřetí, 120 g Nivy, 100 g másla, 4-5 stroužků česneku, špetka pepře

Z mléka, droždí a cukru připravíme kvásek. Kvásek smícháme s prosátou moukou, olejem, se solí a uděláme hladké těsto, které necháme nakynout. Sýr vyšleháme s máslem, se špetkou soli, se špetkou pepře a prolisovaným česnekem. Vykynuté těsto rozdě...

Jablkové buchty

Jablkové buchty

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g polohrubé mouky, 2 lžíce cukru krystal, špetka soli, 25 g droždí (kvasnice), 250 ml mléka, 60 g másla, 5 větších jablek, 1 lžička skořice, 1-2 lžíce cukru moučka

Z trochy mléka, krystalového cukru a droždí připravíme kvásek. Mouku prosejeme, smícháme se solí, máslem, mlékem, krystalovým cukrem, kváskem a vypracujeme jemné těsto. Po vykynutí těsto vyválíme a vykrajujeme kolečka. Naplníme je připravenou jabl...

Kokosky s čokoládovým krémem

Kokosky s čokoládovým krémem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

3 bílky, 150 g kokosové moučky, 330 g cukru moučka, 100 g čokolády na vaření, 1 sklenka borůvkového nebo rybízového džemu, 260 g hladké mouky, 260 g másla, 1/2 lžičky citronové kůry, 2 žloutky, 130 ml mléka, 1 lžička kakaa

Bílky a 200 g moučkového cukru ušleháme nad párou do zhoustnutí /asi 9-10minut/, odstavíme, přimícháme kokos a lžičkou tvoříme na lehce vymazaný plech pusinky. Dáme je sušit do trouby vyhřáté na 70 stupňů na 1 hodinu. Pusinky si můžeme udělat den ...

Americká bábovka

Americká bábovka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

sklenka (200 ml) namočených rozinek, 80 ml sekaných vlašských ořechů, šťáva z jednoho pomeranče, 100 ml cukru krupice, 130 ml změklého másla, 180 ml zakysané smetany, 2 vejce, 500 ml polohrubé mouky, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, Přeliv: šťáva ze tří velkých pomerančů, 120 ml cukru moučka, 100 ml rumu

Polovinu rozinek nasekáme, polovinu necháme vcelku a smícháme s ořechy a pomerančovou šťávou. Utřeme máslo, vejce, cukr krupici, přidáme smetanu, rozinkovo - ořechovou směs a nakonec po částech přimícháme mouku s práškem do pečiva. Bábovkovou form...

Andělská bábovka

Andělská bábovka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

6 vajec, 1 lžička ztužovače šlehačky, 1 šálek cukru krupice, 1/8 lžičky soli, 1/2 lžičky mandlové esence, 11/2 šálku hladké mouky, 1/2 šálku vody

Do bílků přidáme ztužovač šlehačky a ušleháme hustý sníh. Přidáme polovinu cukru a promícháme. V druhé míse ušleháme žloutky s druhou půlkou cukru, přidáme sůl a mandlovou příchuť. Pak přidávame střídavě mouku a vodu a pečlivě mícháme. Nakonec při...

Celerová pomazánka se sýrem

Celerová pomazánka se sýrem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 celeru, 1 menší mrkev, 100 g strouhaného tvrdého sýra, 2 stroužky česneku, špetka kari koření, špetka soli, 100 g majonézy

Celer jemně nastrouháme a hned vmícháme do majonézy, aby neznědl, přidáme nastrouhanou mrkev a sýr, osolíme, přidáme koření kari a prolisovaný česnek, promícháme, necháme proležet a mažeme na chléb nebo topinky, zdobíme plátky vajec nebo zeleniny.

Nudlový nákyp s tvarohem

Nudlový nákyp s tvarohem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g širokých nudlí, 500 g jemného tvarohu, 4 jablka, 1 sklenka malého meruňkového kompotu, 3 vejce, 2 dcl mléka, 50 g rozinek, 5 lžic cukru moučka, 80 g ztuženého pokrmového tuku, špetka soli, 1 sáček vanilkového cukru

Nudle uvaříme v osolené vodě doměkka, scedíme a necháme okapat. Promastíme půlkou dávky tuku a dáme do mísy, přidáme tvaroh, žloutky, promíchané s cukrem, vanilkový cukr, oprané rozinky a vše dobře promícháme. Našlehaný sníh z bílků postupně vmích...

Ciabatta z domácí pekárny s rajčaty

Ciabatta z domácí pekárny s rajčaty

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 ml olivového oleje, 380 g polohrubé mouky, 1/2 balení droždí (kvasnice), 1 lžička soli, 6 sušených rajčat

Do pekárny dáme nejdříve tekuté přísady a osmahnutá rajčata. Poté mouku a na ni kvasnice. Zapneme program rychlý a po umíchání a krátkém nahřívání pekárnu vypneme. Necháme kynout v teplé pekárně asi tak 50 minut (občas můžeme na 2 minuty zapnout p...

Pudinkové řezy s jahodovým tvarohem

Pudinkové řezy s jahodovým tvarohem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g jemného tvarohu, 250 g jahod, 1 balení skořicového cukru, 1 sáček banánového pudinkového prášku, 2 vejce, půl sáčku kypřícího prášku do pečiva, 110 g cukru moučka, 0,5 l mléka, 150 g Hery, 100 g hladké mouky

Suroviny jsou uvedeny na malý plech. Nejprve si uvaříme pudink z půl litru mléka, do kterého přidáme 2 lžíce cukru. Necháme stranou. Cukr utřeme s měkkou Herou a vejci, postupně přidáme mouku a prášek do pečiva a umixujeme na hladké těsto (pokud ...

stránka: