Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Klasika - stránka 46

Smetanové langoše

Smetanové langoše

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg hladké mouky, 2 vejce, 400 ml mléka, 250 ml zakysané smetany, 4 lžičky soli, 50 g droždí (kvasnice), 1 lžička cukru krystal

Do 2 dcl vlažného mléka přidáme lžičku cukru a rozmrvíme droždí, necháme nakynout. Mouku prosejeme, smícháme s kváskem, vejci, smetanou, solí a zbylým vlažným mlékem. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme nakynout. Těsto vyválíme, vykrojíme kole...

Levné zapečené brambory

Levné zapečené brambory

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 větších brambor, 400 g kyselého zelí, 100 g anglické slaniny, 250 ml zakysané smetany

Brambory oloupeme, uvaříme a necháme vychladnout. Slaninu nakrájíme na drobné, brambory na větší kostičky. Zapékací mísu vypláchneme vlažnou vodou a nasypeme brambory a slaninu, poklademe kyselým zelím a zalijeme důkladně kysanou smetanou. Pečeme ...

Kokosové sušenky

Kokosové sušenky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g kokosové moučky, 250 g cukru moučka, 250 g Hery, 400 g polohrubé mouky, 2 vejce

Všetky ingrediencie spolu zmiešame. Plech vyložíme pečiacim papierom. Z cesta trháme guľôčky asi ako orech, vtláčame do formičky a potom vyklopíme na plech. Formičku pred prvým použitím jemne potrieme maslom a vysypeme múkou, pred každým ďalším po...

Zeleninová polévka

Zeleninová polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

10 dkg brokolice, 5 dkg mrkve, hrst hrášku, hrst kukuřice, kousek pórku, 3 kousky růžičkové kapusty, 1 vejce, 2 lžíce hrubé mouky, špetka soli

Do vody nakrájíme zeleninu na kousky, osolíme a vaříme doměkka. Mezitím si připravíme jíšku z hrubé mouky, do které vklepneme vejce a vmícháme do polévky a minutku provaříme. Podle chuti dosolíme a můžeme dochutit petrželkou.

Dortový piškot

Dortový piškot

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 vajec, 250 g cukru krupice, 250 g polohrubé mouky, 10 lžic horké vody

Žloutky šleháme s cukrem, přidáváme horkou vodu po lžících. Šleháme do světlé husté pěny. Nakonec vmícháme mouku a tuhý sníh z bílků. Pečeme ve středně vyhřáté troubě, dokud piškot nezrůžoví.

Mrkvový salát

Mrkvový salát

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g mrkve, 5-6 jablek, 2-4 lžíce citronové šťávy

Mrkev a jablka nastrouháme a zalijeme šťávou z citronu. Mužeme dochutit ještě strouhanými oříšky nebo kokosem.

Pagáče z cukrové řepy

Pagáče z cukrové řepy

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 šálek uvařené a nastrouhané bílé řepy, 3 šálky polohrubé mouky, 1/2 šálku rostlinného oleje, 2 vejce, 1/2 šálku máku, 1/2 lžičky soli, 1 kostka droždí (kvasnice), 3 dcl mléka , 1 lžíce cukru krystal

Z droždia, cukru a vlažného mlieka pripravíme kvások. Múku preosejeme, pridáme vajcia, kvások, nastrúhanú repu, olej, soľ, nemletý mak a zvyšné vlažné mlieko. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré prikryjeme a necháme vykysnúť. Cesto na pomúčenej dosk...

Koblížky z tvarohu

Koblížky z tvarohu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g polohrubé mouky, 250 g tvarohu, 4 vejce, 8 lžic mléka, sáček kypřícího prášku do pečiva, 5 lžic rumu, špetka soli, cukr moučka na obalení, sáček vanilkového cukru

Ve větší míse smícháme mouku, tvaroh, vejce, mléko, prášek do pečiva, rum a sůl. Všechny suroviny řádně promícháme a lžící vykrajujeme menší kousky a smažíme je na oleji z obou stran dozlatova jako koblihy. Můžeme je také smažit ve fritovacím hrnc...

Smažená kuřecí prsíčka

Smažená kuřecí prsíčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g krůtích nebo kuřecích prsíček, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce hladké mouky, 2 vejce, špetka soli, špetka pepře, 2 lžíce petrželky, 1 citrón, 1 majonéza

Maso z prsíček nakrájíme na plátky, mírně rozklepneme, osolíme, opepříme a zakapeme olejem a citronovou šťávou. Necháme je asi hodinu odležet. Potom jednotlivé porce obalíme v mouce, rozšlehaných vejcích a smažíme je po obou stranách na oleji. Osm...

Kedlubny se zakysanou smetanou

Kedlubny se zakysanou smetanou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks velkých kedlubnů, 3 lžíce másla, špetka soli, špetka pepře, 1 lžička sojové omáčky, 500 ml zakysané smetany

Kedlubny dobře omyjeme, oloupeme a nastrouháme. V hrnci rozehřejeme máslo a kedlubny na něm osmažíme. Podlijeme několika lžícemi vody a dusíme doměkka (asi 10 minut). Osolíme, opeříme, ochutíme sojovou omáčkou a zamícháme kysanou smetanu. Prohřeje...

Zelená pomazánka

Zelená pomazánka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g listů špenátu, 100 g taveného sýra, 200 g Lučiny, 1 stroužek česneku, špetka soli

Listy špenátu dobře omyjeme, naskládáme do hlubší mísy, zalijeme vroucí vodou a necháme dvě minuty spařit. Poté špenát přecedíme a přebytečnou vodu vymačkáme. Tavený sýr smícháme s Lučinou, lehce osolíme a vmícháme prolisovaný česnek. Nakonec lehc...

Fazolky na paprice

Fazolky na paprice

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g fazolek (zelené fazolové lusky), 2 lžíce másla, 1/2 kostky masoxu, špetka soli, 1 lžička mleté papriky, 1 lžička hladké mouky, 1 šálek smetany, 1/2-1 hrneček vody

Na rozehřáté máslo vložíme překrájené zmrazené fazolky, podlijeme je vřelou vodou, přidáme masox, osolíme, zasypeme paprikou a dusíme přikryté pokličkou doměkka. Připravené fazolky zalijeme smetanou rozkvedlanou v mouce a dobře povaříme. je to dob...

Kapustový nákyp

Kapustový nákyp

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hlávka hlávkové kapusty, 150 g uzeniny, 4 lžíce másla, 3 vejce, 3 lžíce strouhanky, 70 g strouhaného sýra, špetka soli

Očištěnou kapustu uvaříme ve vodě, ocedíme a umeleme. Máslo utřeme se žloutky, přidáme mletou kapustu, osolíme, přisypeme na kostičky nakrájenou uzeninu a zahustíme strouhankou. Nakonec vmícháme sníh z bílků. Rozetřeme do máslem vymazaného pekáčku...

Ovocný talíř

Ovocný talíř

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

hrst malin, hrst třešní, hrst rybízu

Ovocie opláchneme, osušíme a naaranžujeme na tanier, dozdobíme zelenými lístkami.

Ovocný salát s kukuřičnými lupínky

Ovocný salát s kukuřičnými lupínky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 jahod, 1 broskev, 1 banán, hrst kukuřičných lupínků

Ovocie nakrájame, zmiešame s lupienkami a hneď podávame.

Čočka s uzeným a rajčaty

Čočka s uzeným a rajčaty

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g čočky, 10 rajčat, 200 g uzeného masa, 1 cibule, 4 stroužky česneku, 1 lžíce sojové omáčky, 2 vejce, 5 ml octa

Na oleji orestujeme hrubě nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme uzené maso, nakrájená rajčata, zalijeme sojovou omáčkou a podusíme. Nakonec vmícháme předem namočenou čočku, trochu okyselíme a vše společně dodusíme. Podle chuti můžeme přisolit.

Bramborové taštičky plněné uzeninou

Bramborové taštičky plněné uzeninou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení Bramborového těsta v prášku, 1 vejce, 300 g uzeniny, 1/2 hrnečku hladké mouky, 300 g slaniny

Z těsta v prášku s přidáním vejce a vody zaděláme těsto a necháme odležet. Uzeninu nakrájíme na kostičky. Těsto rozválíme na pomoučněném vále na plát tak 3-4 mm tlustý, širší sklenicí vykrajujeme kolečka. Do středu každého kolečka dáme kopeček nak...

Brambory zapečené se žampiony

Brambory zapečené se žampiony

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor, 300 g hub (žampionů), 80 g másla, 2 vejce, 100 g strouhaného sýra, špetka soli, 1 špetka pepř, 2 lžíce slunečnicového oleje

Oškrábané brambory překrájíme na půlky, středy vyhloubíme a brambory v troubě upečeme. Na plátky nakrájené houby-nejlépe žampiony- osolíme, opepříme a na másle podusíme doměkka. Po vychladnutí je smícháme s rozšlehanými vejci a strouhaným sýrem, s...

Ledový čaj s citronem

Ledový čaj s citronem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 sáček ovocného čaje, 3 lžičky cukru moučky, 3 ml citronové šťávy, 300 ml vody

Do džbánku nalijeme vychlazenou vodu, do ní dáme sáček ovocného čaje a mícháme, dokud nepustí barvu. Přidáme cukr a citron a podáváme chlazené.

Zapečené brambory s tvarohem

Zapečené brambory s tvarohem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor, 2 lžíce másla, špetka soli, 250 g tučného tvarohu, 2 lžíce hladké mouky, 2 vejce, 300 ml mléka, 3 lžíce kečupu, 1 lžička mleté papriky

Oloupané syrové brambory nakrájíme na silnější nudle a osmahneme na másle. Potom je rozložíme do tukem vymazané zapékací mísy, přelijeme zálivkou a ve středně vyhřáté troubě zapečeme dozlatova. Zálivka: tvaroh rozšleháme se žloutky, mlékem, solí...

Sýrový salát s uzeninou

Sýrový salát s uzeninou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g taveného sýra, 200 g měkkého salámu, 3-4 rajčata, 100 g majonézy, 100 ml smetany, 1 lžíce citronové šťávy, špetka soli, špetka pepře, 3-4 lžíce křenu, 1-2 hlávky hlávkového salátu

Salám a sýr nakrájíme na menší kostky, vložíme do salátové mísy, osolíme a opepříme. Omytá rajčata nakrájíme na dílky. Majolku rozšleháme se smetanou, citronovou šťávou a jemně nastrouhaným křenem. Zálivku nalijeme na salát, zlehka ho promícháme a...

Pikantní smažené tvarůžky

Pikantní smažené tvarůžky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

12 tvarůžků, 200 g trvanlivého salámu, 2 lžíce hladké mouky, 1-2 hrneček strouhanky, 5-8 lžíce ztuženého pokrmového tuku, špetka soli, 2 vejce, 100 g tatarské omáčky

Tvarůžky obložíme z obou stran plátky salámu, upevníme je párátky, obalíme v mouce, ve vejcích rozšlehaných se špetkou soli a ve strouhance. Smažíme je dozlatova na rozehřátém tuku. Podáváme s vařenými brambory a tatarskou omáčkou.

Nudle zapečené a s povidly

Nudle zapečené a s povidly

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g širokých nudlí, 50 g másla, 200 g švestkových povidel, 100 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 1-2 lžíce másla na vymazání, 1-2 lžíce strouhanky na vysypání, troška cukur moučky na posypání

Široké nudle uvaříme v mírně osolené vodě podle návodu na obalu, scedíme je a necháme okapat. Do ještě teplých nudlí vmícháme máslo. Švestková povidla podle potřeby rozmícháme s horkou vodou do krémové hustoty a vmícháme je do nudlí. Pak je rozlož...

Placičky s buráky

Placičky s buráky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g hladké mouky, 1 dcl horké vody, 1 slepičí vejce, 100 g arašídů (burské ořechy, buráky), 1-2 lžíce sádla, špetka soli

Do hladké mouky se špetkou soli přidáváme po lžičkách horkou vodu, až zpracujeme tužší těsto. Necháme ho asi půl hodiny zakryté odpočinout. Pak ho rozválíme na placku /jako nudle/ asi 1-2 mm tlustou. Lehce potřeme vlahým sádlem, přeložíme napůl a ...

Plněné pečené brambory

Plněné pečené brambory

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor, 400 g tvarohu, 250 g Eidamu, 110 g másla, 100 g smetany, 100 g cibule, sůl, petržel

Dobře omyté nové brambory částečně uvaříme. U starších brambor po částečném uvaření slupku odstraníme. Vychladlé brambory podélně rozpůlíme a vyhloubíme. Z tvarohu, másla, sýru, bylinek a smetany připravíme hustou pomazánku, kterou naplníme brambo...

stránka: