Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Klasika - stránka 49

Jemné kynuté rohlíky

Jemné kynuté rohlíky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg polohrubé mouky, 0,5 l mléka, 50 g droždí (kvasnice), 2 vejce, 5 lžic cukru krystal, 0,5 lžičky soli, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 3 dcl rostlinného oleje

Z trochy mlieka, 1 lyžičky cukru a droždia pripravíme kvások, ktorý necháme nakysnúť. Múku preosejeme, primiešame kvások, 1 vajce, zvyšné vlažné mlieko s rozpusteným cukrom, soľ, prášok do pečiva a olej. Vypracujeme vláčne cesto, ktoré necháme nak...

Rychlé bramborové řízečky

Rychlé bramborové řízečky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g brambor, 300 g hrubé mouky, 50 g krupice, 1 lžička škrobové moučky, 1 vejce, 300 g uzeniny

Uvařené brambory ve slupce, ještě horké oloupeme a na pomoučený vál je prolisujeme. Přidáme mouku, krupici, vejce, škrob, osolíme a vypracujeme tuhé těsto, které rozválíme na sílu asi 4 mm. Vykrajujeme placky do kterých zabalíme kolečko měkkého sa...

Nejlepší lívance od babičky

Nejlepší lívance od babičky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g hrubé mouky, 500 g polohrubé mouky, 1 l mléka, 35 g droždí (kvasnice), 1 lžíce cukru krystalového, špetka soli, 1 sáček vanilkového cukru, 1 vejce, 1 lžička citronové kůry, 1 sklenka zavařených borůvek, 250 ml zakysané smetany

Z droždia, trochy mlieka a kávovej lyžičky cukru pripravíme kvások, ktorý necháme nakysnúť. Medzitým obe múky preosejeme a zmiešame so zvyšným cukrom, vanilkou, nastrúhanou citrónovou kôrou a štipkou soli. Bielok oddelíme od žĺtka a vyšľaháme z ne...

Velikonoční beránek z třeného těsta

Velikonoční beránek z třeného těsta

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 žloutky, 4 bílky, 130 g cukru krupice, 130 g Hery, 1 sáček vanilkového cukru, 200 g polohrubé mouky, 1 sáček prášku do pečiva, 100 g rozinek, 50 ml rumu

Den před přípravou propláchneme rozinky horkou vodou a zalijeme je rumem. Žloutky, oba cukry a Heru dáme do mísy a alespoň 10-15 minut šleháme šlehačem do pěny. K ušlehané směsi přidáme přesátou mouku, smíchanou s práškem do pečiva a lehce vmíchám...

Ořechové rohlíčky se smetanou

Ořechové rohlíčky se smetanou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

450 g hladké mouky, 250 g másla, 150 g cukru moučka, 180 g vlašských ořechů, 1/2 šálku sladké smetany

Ze všech surovin zaděláme těsto, které necháme 1 hodinu odpočinout v lednici. Poté tvarujeme rohlíčky a pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C cca 8 minut. Vlahé rohlíčky obalujeme ve vanilkovém či moučkovém cukru.

Smažený sýrový kapr

Smažený sýrový kapr

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 porce kapra, 60 g strouhanky, 60 g strouhaného sýra, hladká mouka, sůl, vejce, olej na smažení, máslo, 1 citrón, zelená petrželka

Nízké porce kapra osolíme, obalíme v mouce, rozšlehaném vejci a ve strouhance promíchané se sýrem. Vkládáme do dobře rozehřátého tuku a smažíme. Usmaženou rybu necháme okapat na papírovém ubrousku a potom ji pokapeme rozpuštěným máslem. Při podává...

Králík na česneku

Králík na česneku

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g králičí kýty, 20 g anglické slaniny, 3 stroužky česneku, 2 cibule, 1 lžička hladké mouky, 1 vrchovatá lžíce tuku, sůl

Králičí maso odblaníme, protkneme slaninou, potřeme česnekem rozetřeným se solí a necháme chvilku proležet. Cibuli a zbytek česneku drobně nakrájíme, usmažíme na tuku, shrneme stranou, na tuku rychle opečeme králíka a podlijeme jej vodou. Dusíme p...

Jablková rýže

Jablková rýže

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 jablek, 1,25 dcl cukru krupice, 120 g Rýže natural (celozrnná), 1 sáček želatiny, 125 ml smetany ke šlehání (šlehačka)

Jablka oloupeme, nakrájíme na jemné nudličky a udusíme ve vařeném cukru s přidáním šťávy z citronu. Současně uvaříme rýži, zchladíme ji studenou vodou a necháme okapat. Přidáme chladná udušená jablka a přimícháme ušlehanou šlehačku, kterou jsme uš...

Vláčný jogurtový ovocný koláč

Vláčný jogurtový ovocný koláč

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 hrnečky polohrubé mouky, 1/2 hrneček cukru krystal, 1 hrneček bílého jogurtu, 1 vejce, 3 lžíce mléka, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce prášku do pečiva, 2-3 sklenky ovoce

Mouku smícháme s práškem do pečiva, přidáme cukr, jogurt, olej, vejce rozšlehané s malým množstvím mléka a dobře všechno promícháme. Těsto rozetřeme do vymazané a vysypané koláčové formy, poklademe ovocem a v mírně vyhřáté troubě ( asi 175°C) upeč...

Makarony se šunkou a sýrem

Makarony se šunkou a sýrem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g makaronů, 4 l vody, špetka soli, 150 g šunky, 3 lžíce másla, 150 g Čedaru, troška kečupu

Makarony nasypeme do vařící osolené vody a uvaříme al dente. Potom scedíme, necháme okapat, smícháme s polovinou másla a promícháme, aby se neslepovaly. Kostičky šunky opečeme na druhé polovině másla a zamícháme do makaronů. Na talíři posypeme str...

Třešňová bublanina

Třešňová bublanina

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

3 vejce, 120 g cukru krupice, 150 g polohrubé mouky, 1/2 lžičky prášku do pečiva, 3 lžíce mléka, 2 lžíce olivového oleje, 400 g třešní, 1 vanilkový cukr

Vejce ušleháme s cukrem. Do směsi zašleháme vlažné mléko a vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a přilijeme olej. Těsto rozetřeme do máslem vymazaného a moukou vysypaného pekáčku, poklademe omytými v mouce obalenými třešněmi. Pečeme v před...

Kapusta zapečená s uzeným vepřovým bůčkem

Kapusta zapečená s uzeným vepřovým bůčkem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hlávková kapusta, 300 g bůčku, 2 lžíce sádla, špetka soli, 2 stroužky česneku, 200 ml mléka, 3 vejce

V zapékací misce osmahneme na sádle na kostičky nakrájený vařený bůček, přidáme utřený česnek, uvařenou, okapanou a hrubě nasekanou kapustu, osolíme, zalijeme mlékem a rozkvedlanými vejci a zapečeme v troubě.

Jihočeská lepenice

Jihočeská lepenice

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor, 500 g kyselého zelí, 2 cibule, 2 lžíce sádla, špetka soli, špetka kmínu

Brambory oloupeme a uvaříme v osolené vodě s kmínem. Na lžíci sádla osmahneme část nadrobno nasekané cibule. Na ní vložíme přecezené a pokrájené zelí, přidáme drcený kmín, sůl a podusíme. Vařené brambory slijeme a rozšťoucháme na kaši s nálevem z...

Bramborový koláč se slaninou a koprem

Bramborový koláč se slaninou a koprem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g másla, 250 g jemného tvarohu, 150 g bílého jogurtu, 2 vejce, 1 lžíce plnotučné hořčice, 200 g anglické slaniny, 4 lžíce kopru, 500 g brambor, špetka soli, špetka pepře

Zapékací misku nebo koláčovou formu vymažeme máslem. Tvaroh rošleháme se změklým máslem, jogurtem a vejci. Osolte, opepřete a promíchejte. Slaninu nakrájíme na nudličky a vmícháme spolu se 3 lžícemi kopru a hořčicí do tvarohové směsi. Brambory olo...

Kapr s holandskou omáčkou

Kapr s holandskou omáčkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 porce kapra, 40 g másla, 1 rajče, sůl, citronová šťáva, petržel, olej, kmín, mletý pepř, 2 žloutky, 150 ml zeleninového bujónu

Porce kapra omyjeme, osolíme, okmínujeme a dáme péci na rozehřáté máslo. Potom mírně podlijeme vývarem a dusíme do měkka. Zatím si dáme do misky čerstvé žloutky, asi 6 lžíc vývaru, špetku soli, pepře a vše šleháme ve vodní lázni do ztuhnutí. Nakon...

Mandlové preclíčky

Mandlové preclíčky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

140 g másla, 2 žloutky, 100 g cukru moučka, 40 g strouhaných mandlí, 1 bílek, 180 g polohrubé mouky, 1 citrón

Máslo s cukrem utřeme, přidáme žloutky, mandle s trochou citronové kůry, mouku a zaděláme těsto. Z těsta ukrajujeme kousky velikosti ořechu, rukou je vyvalujeme na tyčky a tvarujeme preclíky. Preclíky potřeme bílkem, potřenou stranou je přitisknem...

Bochníčky

Bochníčky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

3 vejce, 250 g polohrubé mouky, 125 g másla, 200 g cukru moučka, špetka muškátového oříšku, špetka soli, 125 g mletých mandlí, citronová kůra, citronová šťáva

Z 250 g mouky, 125 g másla, 75 g cukru, 3 žloutků a špetky muškátu zpracujeme těsto, které dáme na 1 - 2 hodiny do chladu odležet. Potom z těsta vyválíme asi půl cm silný plát a vykrájíme z něho kolečka, která přendáme na vymaštěný plech. Na každ...

Vdolky z Jižních Čech

Vdolky z Jižních Čech

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 ml mléka, 2 žloutky, 3 lžíce rumu, 4 lžíce Hery, špetka soli, 420 g hladké mouky, 7 lžic cukru krupice, 20 g droždí , 3-4 ks jablka, 1 lžička skořice, 1 vejce, 2-3 lžíce máku

Do nádoby pekárny dáme mléko, žloutky, rum, rozpuštěnou Heru, špetku soli, mouku, 4 lžíce cukru a droždí a zapneme program těsto. Jablka oloupeme a nastrouháme na hrubé slzy. Dáme je do mísy, přidáme asi 3 lžíce cukru, můžeme i méně, záleží na sl...

Filé v pivním těstíčku

Filé v pivním těstíčku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g rybího filé, 2 vejce, 120 g polohrubé mouky, 1 pokrmový tuk 100%, 6 lžic světlého piva, mletý pepř, sůl

Rybí filé rozporcujeme, osolíme a obalíme v mouce. Z vajec, piva a mouky ušleháme těstíčko, které osolíme, opepříme. Porce filé namáčíme v těstíčku a prudce osmažíme po jedné straně. Když filé obrátíme, opékáme mírněji pod pokličkou. Filé při zach...

Knedlíčky do polévky s houbovou kořenící směsí

Knedlíčky do polévky s houbovou kořenící směsí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 vejce, 3 lžíce strouhanky, 2 lžíce strouhaného sýra, 1 lžička houbové směsi ROSSK

Uvedené ingredience smícháme - dle hustoty přidáme strouhanku, aby nám vznikla hustá hmota. Vytvoříme kuličky, které vkládáme do polévky - třeba jen zeleninového vývaru. Houbové koření má velice dobrý vliv na chuť knedlíčků. Pokud se nám zdá kořen...

Zeleninový guláš s masem

Zeleninový guláš s masem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 sáček mražené zeleninové směsi, 3 lžíce olivového oleje, 1 cibule, mletá paprika , 3 lžíce rajčatového protlaku, 1 vepřové ve vlastní šťávě

Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli a osmahneme na kostky nakrájené maso, osolíme, podlijeme a přidáme trochu mleté papriky. Poté přidáme zeleninu, přisolíme podle potřeby a dusíme doměkka. Na konci přidáme rajčatový protlak a podusíme. Podáváme s ...

Květák jako mozeček

Květák jako mozeček

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 květák, 4 lžíce másla, 4 vejce, 1 cibule, špetka soli, špetka pepře

Květák očistíme a dáme do osolené studené vody asi na 20 minut. Pak jej uvaříme doměkka a necháme vychladnout. Rozkrájíme jej na kousky. Na másle osmahneme drobně nakrájenou cibuli, přidáme na ní květák a prohřejeme. pak přidáme mletý pepř, sůl a ...

Bramborové šišky

Bramborové šišky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

750 g brambor, 2 vejce, 150 g krupice, 100 g hrubé mouky, 1 hrneček strouhanky, sůl

Uvařené brambory oloupeme a nastrouháme. Osolíme je, přidáme krupici, 1 vejce a vše spojíme v tužší těsto. Vyválíme z něj váleček a nakrájíme asi 5 cm dlouhé šišky. Uvaříme je asi 10 minut ve vroucí osolené vodě. Podáváme s opraženou strouhankou a...

Bramborové tašky s povidly

Bramborové tašky s povidly

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g brambor, 150 g švestkových povidel, 300 g hladké mouky, 2 lžíce másla, sůl

Oloupané brambory uvaříme ve slané vodě, přecedíme a protřeme sítem. K nim přidáme mouku a zpracujeme těsto. vyválíme ho na 5 mm tlustou placku a vakrajujeme z ní čtverečky. Na každý dáme trošku povidel, uzavřeme a v horké troubě upečeme dorůžova.

Kuřecí prsíčka zapečená s broskvemi

Kuřecí prsíčka zapečená s broskvemi

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 kuřecí prsa, 1 konzerva broskeví, kari koření, 3 sáčky instantní polévky (bez těstovin), 1 velká cibule, 250 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 1 lžička soli

Dno remosky nebo pekáčku poklademe na kolečka nakrájenou cibulí. Kuřecí prsa z jedné strany osolíme a okořeníme kari kořením a naskládáme na cibuli okořeněnou stranou dolů. Z druhé strany maso posypeme sušenou směsí na polévku. Poklademe půlkami b...

stránka: