Krkonošský vánoční kuba
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Sušené houby namočíme asi na půl dne do mléka, stačí i kratší doba. Kroupy řádně propláchneme a dáme vařit do vody téměř do měkka spolu se solí, kmínem a trochou másla. Používám největší velikost, ale lze použít všechny druhy. Drobné krupky pak drží pohromadě jako řez, kdežto veliké se rozsypají po talíři.
Až se kroupy uvaří, vysypeme je do mísy, smícháme s namočenými houbami - mléko scedíme a nedáváme tam. Přidáme prolisovaný česnek, počítejte s tím, že rozhodně nebude tak pálit po upečení jako teď. Dáme do vymazaného pekáče, poklademe plátky másla a pečeme asi při 200°C, až se utvoří nahoře kůrčička.
Tip k receptu
Pravidelně vařím krup více, děti to jedí jak vařené, tak pečené. Hub a česneku nešetřete, česnek ač zasyrova pálí, tak se hodně vypeče, takže já osobně ho dávám více, my jsme na pálivější.
Roxana19. 03. 2010