Krkonošský vánoční kuba
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Sušené houby namočíme asi na půl dne do mléka, stačí i kratší doba.
Kroupy řádné propláchneme a dáme vařit spolu se solí, kmínem a trochou másla do vody téměř do měkka. Používám největší velikost, ale lze použít včechny druhy. Drobné krupky pak drží pohromadě jako řez, kdežto veliké se rozsýpají po talíři.
Až se kroupy uvaří, vysypeme je do mísy, smícháme s namočenýmí houbami - mléko scedíme a nedáváme tam. Přidáme prolisovaný česnek, počítejte s tím, že rozhodně nebude tak pálit po upečení jako teď.
Dáme do vymazaného pekáče, poklademe plátky másla a pečeme asi při 200°C, až se utvoří nahoře kůřčička.
Tip k receptu
Pravidelně vařím krup více, děti to jedí jak vařené, tak pečené...Hub a česneku nešetřete, česnek , ač zasyrova pálí jak čert, pak se hodně vypeče, takže já osobně ho dávám více, my jsme na pálivější.
Vařím to kvůli dceři několikrát do roka!
A to nejsme z Krkonoš, nevím, proč tento zvyk vládne i na Vysočině.
19. 03. 2010
Podobné recepty
Recenze
Přidat recenzi
majka 10. 11. 2016, 20:25

dušanka 05. 01. 2017, 19:56

hanka 12. 07. 2017, 14:10

Svetlana 18. 06. 2018, 19:58

katka16031 11. 09. 2019, 14:50