Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Klasika - stránka 51

Božíhodová krůta

Božíhodová krůta

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

1 krůta, 150 g anglické slaniny, 150 g šunky, 2 housky, 1 sklenka mléka, 1/8 másla, 5 vajec, olej, sůl, 100 g jedlých kaštanů

Krůtu očistíme, osolíme ze všech stran a několik hodin předem ji potřeme olejem, aby byla křehoučká. Připravíme si nádivku. Potřebujeme k tomu šunku, nakrájenou housku (politou mlékem - nesmí být napuštěná mlékem), utřené máslo se žloutky a tuhý s...

Jidáše s mákem

Jidáše s mákem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

500 g polohrubé mouky, 1 balení kvasnic, 200 g másla, 3 lžíce cukru moučka, 4 žloutky, 1 zarovnaná lžička citronové kůry, špetka soli, mléko dle potřeby, 1 vejce na potření, hrst máku

Z droždí, mléka a 1 lžičky mouky a 1 lžičky cukru uděláme kvásek. Do mísy si prosejeme mouku, do níž nakrájíme na kostičky máslo, přidáme zbytky cukru, špeku soli, citronovou kůru a kvásek. Zamícháme a ve zbytku mléka rošleháme žloutky a vmícháme ...

Kuře s brambory na zelí

Kuře s brambory na zelí

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kyselé zelí, 0,5 kg brambor, 1 kuře nebo čtvrtky či stehna, 2 jablka, 1 cibule, 4 stroužky česneku (záleží na chuti každého), mletá paprika , kmín, sůl, sádlo, máslo

Vymažeme sádlem pekáček, do kterého vložíme nakrájenou cibuli, buď najemno nebo na měsíčky. Pak na dno vysypeme kysané zelí, které rovnoměrně rozložíme a posypeme nastrouhanými jablíčky. Nakrájené syrové brambory položíme na zelí a okmínujeme je,...

Marmeládové šátečky

Marmeládové šátečky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g másla, 250 g hladké mouky, 250 g měkkého tvarohu, 2 vejce, špetka soli, 200 g ovocné marmelády, špetka cukru moučka

Máslo nakrájíme na malé kousky a necháme změknout při pokojové teplotě. Potom k němu vmícháme mouku, tvaroh, 1 vejce a špetku soli. Ze všech přísad uděláme hladké těsto. Těsto položíme na pomoučený vál a rozválíme na tenký plát, který nakrájíme na...

Zapečená brokolice

Zapečená brokolice

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 větší brokolice, 300 g měkkého salámu, 300 g Nivy, 300 g Eidamu nebo jiného tvrdého sýra, 430 ml mléka, 40 g másla, 20 g hladké mouky, sůl, pepř

Brokolici nakrájíme na růžičky, povaříme v osolené vodě 10 - 15 min., scedíme. Můžeme ještě pokrájet a rozložíme na pekáč. Salám a oba sýry nastrouháme. Postupně dáváme na brokolici. Nakonec zalijeme bešamelovou omáčkou, kterou si vytvoříme z mlék...

Roláda z bramborového těsta

Roláda z bramborového těsta

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 bramborové těsto v prášku, 5 cibulí, 300 g měkkého salámu, 1 lžíce sádla na orestování, sůl

Uděláme si bramborové těsto. Připravíme si cibuli, kterou oloupeme a nakrájíme najemno. Osmažíme a přidáme nakrájený salám, trochu orestujeme. Vše pak dáme na vyválené těsto a zatočíme jako roládu. Přendáme na utěrku a zatočíme. Konce uvážeme pro...

Selská omeleta (z brambor)

Selská omeleta (z brambor)

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2-3 vařené brambory, 1 větší cibule, 2 vejce, 1/4 lžičky soli, špetka mletého pepře, 2 lžíce sterilovaného hrášku

Nakrájíme nadrobno cibulku a lehounce osmahneme na tuku na pánvi. Vařené, oloupané brambory nakrájíme na kolečka, naklademe na cibulku a lehce osolíme a opepříme. Když se trochu opečou, otočíme je a zalijeme vajíčky, rozšlehanými s trochou so...

Fazole z Vysočiny

Fazole z Vysočiny

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 sáček jakýchkoliv fazolí, 3 - 4 cibule dle velikosti, 2 konzervy rajčatového protlaku - větší balení, 6 stroužků česneku, 50 dkg mletého masa, 2 ks paprikové klobásy (nebo jiné), 2 ks zelené čerstvé papriky, 1/4 balení těstovin vřeten, 1 lžíce zázvoru, 2 lžíce sojové omáčky, 2 kostky masoxu

Den předem si namočíme fazole. Druhý den je nesolené uvaříme a zároveň si uvaříme i těstoviny v jiném hrnci. Cibuli nakrájíme, dáme zpěnit, vložime na ni mleté maso a opečeme, ke konci přidáme pokrájenou klobásku a papriku - také opečené. Vše ...

Mřížkový koláč s tvarohem a brusinkami

Mřížkový koláč s tvarohem a brusinkami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g hladké mouky, 120 g Hery, 2 ks vejce, 80 g cukru krupice, 2 sáčky vanilkového cukru, 4 lžíce mléka, 1 lžička kypřícího prášku do pečiva, 1 špetka soli, 250 g jemného tvarohu, 2-3 lžíce cukru moučka, 2 lžíce rumu, 2-3 lžičky vanilkového pudinkového prášku, 3-4 lžíce brusinkového kompotu

Na vál prosijeme mouku, přidáme nasekanou Heru, 1 vejce, 80 g cukru krupice, vanilkový cukr, kypřící prášek, špetku soli a mléko a vypracujeme vláčné těsto, které necháme v chladu asi 30 minut odležet. Tvaroh smícháme s 2-3 lžícemi moučkového cuk...

Květákové placičky s bylinkovou strouhankou

Květákové placičky s bylinkovou strouhankou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 větší květák, 2 ks vajec, 150-350 g strouhanky, 10 g sušeného oregana, 10 g sušené bazalky, 10 g česneku - sušená kořenící směsi, sůl podle chuti, olej na smažení

Květák uvaříme v osolené vodě doměkka, sceíme a rozmačkáme ho vidličkou. Rozdrcené sušené oregano, bazalku a česnek promícháme se strouhankou, vmícháme do květáku a spojíme vejci. Vytváříme placičky, které smažíme na rozpáleném oleji.

Chili con carne

Chili con carne

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hovězího mletého masa, 1 velká cibule, 3-4 stroužky česneku, 1 konzerva červených fazolí, 1 konzerva sterilovaných rajčat, 3 rajčata, 1/2 červené papriky , 2-3 lžičky soli, 1 lžička cukru krupice, 1-2 lžičky pepře, 1/2 lžičky chilli koření, 1 lžíce rostlinného oleje, 2 kostičky hořké čokolády

Na rozehřátém oleji zpěníme nasekanou cibuli, přidáme nadrobno nasekaný česnek a maso a vše společně opečeme dorůžova. Po chvíli přidáme rajčata z konzervy i se šťávou, čerstvá rajčata, nakrájená na kousky, osolíme, opepříme, přidáme cukr, chilli...

Salát z červeného zelí

Salát z červeného zelí

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g červeného sterilovaného zelí, 3 sterilované okurky, 1 velká cibule, 100 ml bílého jogurtu, 2 lžíce octa, 1 lžíce plnotučné hořčice, špetka soli

Jogurt smícháme se solí, octem a hořčicí a přelijeme smíchaným červeným zelím s nadrobno nakrájenou cibulí a okurkami.

Sladká rýže s malinami

Sladká rýže s malinami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 l mléka, 300 g krátkozrnné rýže, 200 g malin, 1 balení skořicového cukru

Několik malin oddělíme stranou na ozdobení. V mléku uvaříme rýži doměkka, pak vhodíme zmražené nebo čerstvé maliny, dobře promíchejte a osladíme skořicovým cukrem.

Steak texas

Steak texas

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g vepřového masa, olej, máslo, koření Texas steak

Maso naklepeme, okořeníme kořením Rossk - Texas steak. Nejprve maso zprudka opečeme na oleji - asi tak 2 minuty z každé strany, pak zvolna dohotovíme - asi 8 minut, těsně před dohotovením přidáme lžičku másla na zjemnění šťávy. Servírujeme s opeče...

Kuřecí kung-pao II.

Kuřecí kung-pao II.

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g kuřecích prsou, 1 velká cibule, olej, sůl, pepř, 1 lžíce Worcesterské (Worcesterové) omáčky, 1 lžička sojové omáčky, 1 hrst arašídů

Kuřecí řízky nakrájíme na kousky, osolíme, opepříme a orestujeme na rozpáleném oleji. Přidáme cibuli rozkrájenou na půlkolečka a restujeme dále. Přidáme worchesterovou omáčku a sojovou omáčku, také buráky a prohřejeme. Podáváme s rýží.

Tvarohový koláč kamarádky Katky

Tvarohový koláč kamarádky Katky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

Těsto: 450 g polohrubé mouky, 300 g Hery, 3 lžíce cukru moučka, 3 žloutky, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 3 lžíce mléka, 3 lžíce rumu, Náplň: 500 g tučného tvarohu, 5 lžic cukru moučka, 2 žloutky, 1 sáček pudinkového prášku, 50 g Hery, 5 bílků - na sníh

Všetky ingrediencie na cesto spolu zmiešame, rozdelíme na dve časti. Obidve časti vyvalkame. Medzi ne urobíme tvarohovú náplň: 500g tvarohu, 5PL cukru, 2 žĺtky, 1 vanilkový puding, 50g hery, sneh z 5 bielkov. Na plech dáme prvú časť cesta, n...

Smetanová polévka

Smetanová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 l vody, 2 bobkové listy, 1/4 l zakysané smetany, 0,5 l mléka, 30 g hladké mouky, 2 ks vajec, 1 lžíce octa, špetka soli

Do vody dáme bobkové listy a necháme povařit. Mezitím smícháme smetanu, mouku, mléko a následně přilijeme do vody, osolíme, povaříme. Dále přidáme vejce, dle chuti přidáme ocet a povaříme.

Mléčná polévka

Mléčná polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 l mléka, 0,5 l vody, 50 g rýže, 1 lžička cukru, špetka soli

Mléko vlijeme do hrnce, přilijeme vodu, osolíme, přidáme cukr a necháme přejít varem. Když polévka vře, přidáme uvařenou rýži, kterou jsme uvařili dle návodu na obalu, krátce povaříme a podáváme.

Tykvová polévka

Tykvová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g tykve, 1 cibule, 50 g tuku, 1,5 l vody, 1 hrst kopru, 1/4 l zakysané smetany, 40 g hladké mouky, 2 lžičky cukru, 2 lžíce octa, špetka pepře, špetka soli

Rozpustíme v hrnci tuk, cibuli oloupeme, nadrobno nasekáme, zpěníme na tuku. Když je cibule zpěněná, přidáme omytou a na menší kousky nakrájenou tykev a dusíme chvilku, po chvilce přilijeme vodu, přidáme kopr, opepříme, osolíme a necháme vařit. Me...

Kedlubnová polévka

Kedlubnová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 kedlubny, 40 g másla, 2 lžička červené mleté sladké papriky , 2 lžíce nadrobno nasekané petrželky, 20 g rýže, 1 dcl vývaru z kostí, špetka pepře, špetka soli

Kedlubny omyjeme, nakrájíme na kostičky. Máslo rozpustíme v hrnci, přidáme na kostičky nakrájené kedlubny, opepříme, přidáme papriku, propláchnutou rýži pod tekoucí vodou a necháme dusit. Podle potřeby podléváme vývarem, dusíme, dokud není vše měk...

Petrželová polévka

Petrželová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

40 g másla, 40 g petržele, 1 lžička červené mleté papriky, 10 g droždí, 1,5 l vody, 40 g rýže, 1 cibule, špetka soli

Máslo rozpustíme v hrnci, cibuli oloupeme, omyjeme, nadrobno nakrájíme a osmažíme na rozpuštěném másle. Když je cibule osmažená, přidáme nadrobno nasekanou petržel a dusíme do poloměkka. Poté přidáme mletou papriku, droždí, přilijeme vodu, osolíme...

Boloňka pro nejmenší

Boloňka pro nejmenší

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 malá konzerva rajčatového protlaku, 1 malý kořen petržele, 1 malá mrkev, 0,5 kuřecího prsa, 1 lžička olivového oleje, špetka majoránky, kousíček Eidamu, hrst celozrnných těstovin, 1 dcl vody

Na pánvi rozehřejeme olej a orestujeme maso a najemno nakrájenou zeleninu (já ji strouhám na struhadle), přidáme vodu a rajčatový protlak. Okořeníme majoránkou a dusíme. Podáváme s uvařenými těstovinami a dozdobíme najemno nastrouhaným sýrem.

Chlebíčková veka z domácí pekárny

Chlebíčková veka z domácí pekárny

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hladké mouky, 300 ml mléka, 30 g Hery, 2-3 lžičky soli, 2 lžička cukru krupice, 1 vařený brambor, 20 g droždí (kvasnice), 1 vejce

Do nádoby pekárny vlijeme mléko, přidáme změklou Heru, strouhaný brambor, mouku, sůl, cukr a droždí. Zapneme program těsto. Po skončení programu těsto rozdělíme na polovinu a z každé utvoříme veku. Veky dáme na plech,vyložený pečícím papírem, potř...

Zapečený kuřecí plátek

Zapečený kuřecí plátek

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 vykostěná kuřecí stehna, 2 lžičky soli, 1 lžička pepře, 1-2 lžičky koření Mexiko (Rossk), 1-2 lžičky hladké mouky, 1-2 lžíce Worcesterské (Worcesterová) omáčky, 1-2 lžíce koňaku, 100 g stouhaného sýra, 4 plátky sendvičové šunky, 2 lžíce rostlinného oleje

Maso naklepeme, osolíme, opepříme a posypeme kořením Mexiko. Necháme chvilku odležet. Na pánvi rozehřejeme olej a maso opečeme lehce dozlatova. Opečené maso rozložíme do zapékací misky. Do výpeku na pánvi přisypeme 1-2 lžičky hladké mouky, promích...

Slovenská zelňačka

Slovenská zelňačka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 sáček kysaného zelí, 1 balení rajčatového protlaku, 2 hrsti sušených hub, 2 klobásy , špetka soli, troška pepře (mletý nebo celý, dle chuti), 4 kuličky nového koření, 2 bobkové listy

Hned na začátku doporučuji zakoupit nejlépe dva druhy klobás - měkčí paprikovou například gombaseckou a druhou tužší, také paprikovou a pikantnější, třeba čabajku. Obě klobásy nakrájíme na kolečka. Zelí tak, jak je v sáčku i s nálevem, dáme vařit...

stránka: