Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Klasika - stránka 52

Domácí müsli s možností obměn

Domácí müsli s možností obměn

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 balení ovesných vloček, 2-3 lžíce cukru krupice, 1 hrst mletých lískových oříšků , 1 hrst rozinek, 1 hrst sušeného ovoce

Na teflonovou pánev dáme ovesné vločky (možno smíchat s pšeničnými napůl), přidáme cukr a mícháme. Pozor, až se více rozpálí a zkaramelizuje cukr, hodně míchat a stáhnout teplotu, aby vločky nehořkly! Pak přidáme nasekané oříšky, mandle, rozinky, ...

Domácí kmínový chléb do pekárny

Domácí kmínový chléb do pekárny

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

350 ml podmáslí, 1 lžička kmínu, 2 lžičky soli, 1 lžíce octa, 2 lžíce rostlinného oleje, 1/2 kg hladké mouky, 1/2 balení droždí (kvasnice), 1/4 lžičky cukru krupice

Do pekárny vlijeme podmáslí, přidáme postupně všechny ostatní přísady. Je dobré, pokud dáváme čerstvé droždí, přidat trochu cukru, pokud dáváme sušené droždí, dáme jeden sáček a cukr není potřeba přidávat. Zapneme na program dle typu pekárny,...

Šlehaná bábovka

Šlehaná bábovka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

240 g cukru moučka, 6 ks vajec, 240 g polohrubé mouky, citronová kůra z 1 středního citrónu nebo 3 lžičky sušené, ztužený pokrmový tuk na vymazání formy, hrubá mouka na vysypání formy

Cukr a celá vejce šleháme v misce do zhoustnutí. Pomalu přimícháváme mouku a citronovou kůru. Těsto vlijeme do předem vymazané a vysypané formy. Upečeme do krásně zlatavé barvy(já vždycky zkusím špejlí, jestli už je uvnitř hotová.

Houbová tlačenka

Houbová tlačenka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g čerstvých hub, 300 g kuřecích stehen (nebo srdíček, žaludků, apod.), majoránka, tymián, česnek, Vegeta, mletý pepř, 1 balení želatiny, sůl

Z kuřecího masa se solí uděláme 1/2l vývaru, do něj dáme povařit houby, pokrájené na větší kusy, okořeníme majoránkou, tymiánem, pepřem, třeným česnekem. Maso obereme, pokrájíme a smícháme s houbami, ze kterých jsme scedili vývar. Ve vychladlém vý...

Rohlíkové knedlíky

Rohlíkové knedlíky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 starších rohlíků, 250 ml mléka, 1 vejce, špetka soli, hrubá mouka na obalení

Rohlíky nakrájíme na kostičky, mléko s vajíčkem a se špetkou soli rozmícháme, přelijeme přes rohlíky a necháme chvilku vsáknout. Poté pořádně vypracujeme těsto a mokrýma rukama vytvoříme dvě šišky, které nakonec hustě obalíme v hrubé mouce. Vaříme...

Kotlíkový guláš

Kotlíkový guláš

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 kg vepřové pleci, 1 velká sklenka leča, 1/2 až 3/4 kg brambor (podľa veľkosti hrnca), 2 stroužky česneku, 1-2 cibule, troška majoránky, 2-3 lžičky sojové omáčky, troška kmínu, troška mleté papriky, špetka pepře

Cibule nakrájame nadrobno a osmahneme do sklovita. Na nich udusíme na kocky nakrájané mäso, dochutíme sójovou omáčkou prípadne vegetou, rascou /kmínom/, korením /pepřem/, paprikou a pridáme cesnak. Mäso udusíme domäkka, potom pridáme lečo a zemiak...

Velikonoční nádivka neboli Hlavička

Velikonoční nádivka neboli Hlavička

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

40 dkg uzeného vepřového masa, 15 dkg syrových jater, 4-5 ks vajec, 4-5 ks rohlíků či housek, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky majoránky, 6 stroužků česneku, troška nastrouhaného muškátového ořechu, 4-5 lžic nasekané mladé kopřivy, 1 hrneček mléka - spíš dle potřeby, troška mletého pepře, špetka ¨mletého nového koření

Maso nakrájíme na prkénku na malé kostičky. Nemeleme jej! Játra naškrábeme a lehce opečeme na pánvi. Rohlíky či housky namočíme do mléka, přidáme vymačkané do mísy k masu, přidáme i játra. Z bílků uděláme sníh a spolu se žloutky lehce vmícháme do...

Kokosová bublanina

Kokosová bublanina

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 hrnečky polohrubé mouky, 1 hrneček cukru, 1/4 hrnečku celozrné mouky, ovoce dle sezóny, 2/3 hrnečku oleje, 2/3 hrnečku vlahé vody, 4 ks vajec, pár kapek rumové esence (rumové aroma), 1 hrst kokosové moučky, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva

Obě mouky smícháme s kypřícím práškem, v druhé míse oddělené žloutky třeme s cukrem a pak i s olejem do hladka, pak přidáme rumovou tresť, kokos, vlahou vodu zároveň s moukou. Nakonec vmícháme ušlehaný sníh, vlijeme na vymazaný plech, dáme nahoru...

Závin báby Máry

Závin báby Máry

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení listového těsta, 2 hrnečky mletých vlašských ořechů, 1 hrneček cukru moučka, 3 lžíce rumu, 3 lžíce másla, 1 vejce na potření

Na ořechovou náplň v misce smícháme ořechy s cukrem, přilijeme rum, přidáme rozměklé máslo a žloutek. Vše dobře promícháme. Těsto rozdělíme na 2 poloviny. Na pomoučené utěrce vyvalíme polovinu těsta do obdélníku a potřeme ho polovinou náplně. Pomo...

Moravský bramborový salát

Moravský bramborový salát

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 ks ve slupce uvařených brambor, 1 cibule, 1 vejce natvrdo, olej, ocet, sůl, pepř

Uvařené brambory oloupeme, nakrájíme na tenčí plátky a uložíme do větší mísy. Brambory promícháme s cibulí nakrájenou na kolečka a vejci, která nakrájíme na kostičky. Přidáme rostlinný olej a zvlášť si připravíme octovou směs. Do hrnku nalijeme oc...

Slepice pro děti

Slepice pro děti

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 slepice, 50 ml smetany na vaření, 1 cibule, 1 lžíce sladké mleté papriky, 2 ks bobkových listů, 3 kuličky pepře, 5 kuliček nového koření, instantní světlá jíška, olej

Slepici opláchneme a naporcujeme na menší kousky. V hrnci osmahneme cibulku. V témže hrnci opečeme ze všech stran i kusy slepice. Podlijeme vařící vodou, osolíme, přidáme bobkový list, nové koření a celý pepř. Nakonec zaprášíme sladkou paprikou a ...

Domácí čokoláda

Domácí čokoláda

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení ztuženého pokrmového tuku, 35 g holandského kakaa, 125 g cukru moučka, 1 lžíce škrobové moučky

Do hrnce vložíme tuk rozkrájený na kousky. Hrnec položíme nad větší hrnec s trochou vody tak, aby se nedotýkal dnem vody. Vše se musí připravovat v páře, nesmí se vařit. Rozpustíme tuk a přidáme moučkový cukr, postupně přisypeme kakao a škrobovou ...

Tříbarevný koláč

Tříbarevný koláč

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1. vrstva: 250 g hladké mouky, 0.5 sáčku kypřícího prášku do pečiva, 125 g Hery, 50 g cukru moučka, 1 vejce, 3 lžíce mléka, 2. vrstva: 500 g tvarohu, 50 g cukru krupice, 1 sáček vanilkového cukru, 200 ml mléka, 1 sáček pudinkového prášku vanilkového, 3. vrstva: 2 ks vajec, 2 lžíce cukru krupice, 3 lžíce polohrubé mouky, 1 lžička kypřícího prášku do pečiva, 2 lžíce kakaa

Koláč se skládá ze 3 vrstev. 1 vrstva: hl. mouku, kakao a prášek do pečiva si připravíme na vál-přidáme změklou heru, vejce, cukr, 3 lžíce mléka. Zpracujeme těsto, rozválíme na plát a přeneseme na vymazaný a vysypaný plech. Těsto propícháme vidli...

Roštěnky raz dva

Roštěnky raz dva

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 plátek hovězí roštěnky, sůl, pepř, 1 lžíce hořčice, troška hladké mouky, troška oleje, 1 hrst kořenové zeleniny, 1 lžička Worcesterské (Worcesterové) omáčky, 1/2 lžičky tmavé sojové omáčky, troška vody

Roštěnky naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme z jedné strany hořčicí. Pak je obalíme v mouce a na rozehřátém oleji zprudka opečeme. Přidáme zeleninu, podlijeme a zvolna dusíme, dokud nejsou měkké. Průběžně promícháme, aby se mouka z roštěnek spo...

Hovězí roláda plněná masem s míchanými vejci

Hovězí roláda plněná masem s míchanými vejci

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g hovězího masa, 200 g uzeného masa, 3 ks vajec, 1 malá cibule, 100 g slaniny, 100 g sádla, 2 lžíce hladké mouky, troška petrželky, špetka soli, špetka pepře

Rozpálíme polovinu slaniny, zpěníme v ní cibuli a opečeme salám. Přimícháme vejce, okořeníme petrželkou, pepřem a osolíme. Na rozklepaný plát masa natřeme prochladlou míšeninu, stočíme, zavážeme nití, opečeme a dusíme za podlévání doměkka. Šťávu z...

"Hadí" maso

"Hadí" maso

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 kuřecí prsa, lžička olivového oleje, 2 malé pórky, 2 mrkve, 2 lžíce sojové omáčky

Na rozehřátém oleji smažíme na kousky nakrájená kuřecí prsa, dokud nezačnou zlatavět. Přidáme na kousky nakrájený pórek a na drobné nudličky nakrájenou mrkev a přiklopíme pokličkou, aby se nám pórek podusil. Když pórek změkne, ale mrkev není ještě...

Játrová omáčka

Játrová omáčka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g játry, 2 ks cibule, 1 stroužek česneku, 3 lžíce rostlinného oleje, 30 g ztuženého pokrmového tuku, 30 g hladké mouky, troška kmínu, troška majoránky, 2 lžíce sojové omáčky, špetka soli, špetka pepře

Játra omyjeme a nakrájíme na větší kousky, které osmahneme na oleji. Na rozpáleném tuku necháme zesklovatět nakrájenou cibuli, přidáme mouku a uděláme narůžovělou jíšku. Do jíšky nalijeme šťávu z jater, sójovou omáčku, rozředíme několika lžícemi v...

Boloňská omáčka s vínem

Boloňská omáčka s vínem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g hovězího mletého masa, 0,5 l hovězího bujónu, 10 dkg celeru, 1 střední kořenová petržel, 1 střední mrkev, 1 rajčatový protlak (cca 200 g), 2 dcl suchého červeného vína, muškátový oříšek, oregano, sůl, pepř, 120 g anglické slaniny v celku, 1 střední cibule

Anglickou slaninu si nakrájíme na kostičky a vyškvaříme. Ke konci škvaření přidáme cibulku a restujeme, dokud nezesklovatí. Poté přidáme na hrubo nakrájenou zeleninu (mrkev, petržel a celer) a restujeme cca 20 minut, dokud zelenina nezačne hodně v...

Štrůdl z octového těsta

Štrůdl z octového těsta

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

60 dkg hladké mouky, 7 lžic vody, 2 lžíce octa, 2 ks vajec, 240 g Hery(tuku), 0.5 kg jablek, 1 hrst rozinek, 1 balení skořice, 1 hrst kokosové moučky, 1 hrneček strouhanky, 1 hrneček cukru krupice

Z mouky,tuku,octa,vajec a vody uhněteme těsto. Rozdělíme na 6 dílů. Na pomoučeném vále z každého vyválíme oválnou placku. Posypeme strouhankou a kokosem, nastrouhanými jablky, pocukrujeme, přidáme rozinky a trošku skořice. Můžeme přidat i ořechy. ...

Babiččina bábovka

Babiččina bábovka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

25 dkg cukru krupice, 25 dkg polohrubé mouky, 5 vajec, 0,5 hrnečku oleje, 0,5 hrnečku vody, 0,5 prášku do pečiva

Začínáme vymazáním a vysypáním formy na bábovku. Poté utřeme žloutky s cukrem do hladka, přilijeme vodu, promícháme. K mouce přimícháme prášek do pečiva, po lžícíh za stálého míchání těsta přidáme polovinu mouky. Poté postupně přilijeme olej, je n...

Smažený květák

Smažený květák

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 květák, 3 vejce, 1 hrneček polohrubé mouky, 1 hrneček strouhanky, sůl, olej na smažení

Květák očistíme a povaříme ve vodě, až změkne. Po uvaření necháme okapat, rozdělíme na růžičky, osolíme a obalíme v mouce, rozšlehaném vajíčku a strouhance. Smažíme po obou stranách na rozpáleném oleji. Podáváme s bramborem.

Smažené cibulové kroužky

Smažené cibulové kroužky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 cibule, 2 vejce, 1 hrneček polohrubé mouky, 1 hrneček strouhanky, olej na smažení

Cibule očistíme, nakrájíme na kolečka a obalíme v mouce, v rozšlehaném vajíčku a strouhance. Smažíme na rozpáleném oleji.

Kachna s nádivkou podle Tatiany

Kachna s nádivkou podle Tatiany

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kachna, 0,5 l mléka, 3 starší rohlíky, 3 vejce, 1 lžíce másla, sůl, pepř, nasekaná petržel

Kachnu omyjeme a vyřízneme křídla. Řádně ji posolíme a opepříme (i zevnitř). Nádivku si připravíme tak, že si natrháme tužší rohlíky a naložíme je do mléka (nesmí se rozmočit, jen změknout). Poté scedíme a smícháme s petrželkou a se žloutky a másl...

Špenát z mladých kopřiv

Špenát z mladých kopřiv

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

60 dkg upravených kopřiv, 3 kostky hovězího bujónu, 1 lžička soli, 3 l vody, 5 dkg sádla, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 2 lžíce polohrubé mouky, 1 vejce

Přebrané a dobře vyprané kopřivy vložíme do osolené vařící vody a uvaříme doměkka. Uvařené kopřivy scedíme, vymačkáme a na masovém strojku umeleme. Ze sádla, mouky a cibulky uděláme cibulovou jíšku, přidáme česnek (nebo česnekovou pastu) a kopřivy...

Buchty z majolkového těsta

Buchty z majolkového těsta

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

0,5 kg hladké mouky, špetka soli, 100 g majonézy, 21 g droždí, 2 lžíce cukru krupice, 0,25 l vody, 1 lžíce oleje

Z droždí, cukru a trochy vlažné vody připravíme kvásek. Do mísy dáme zbývající suroviny + vzešlý kvásek. Řádně umícháme, aby se nám těsto nelepilo na stěny a dáme na chvíli vykynout. Z těsta vytvoříme buchty, které plníme libovolnou náplní - dle z...

stránka: