Linecké cukroví podle Tatiany
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Mouku a cukr prosejeme a promícháme se špetkou prášku do pečiva, pomerančovou kúrou. Přidáme změklé máslo, rumovou nebo vanilkovou esenci a žloutky a vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské folie a necháme přes noc uležet v lednici. Druhý den ho na pomoučeném vále rozválíme a vykrajujeme tvary, které ještě potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C. Každou várku pečeme necelých deset minut, aby se nepřipálila. Po vychladnutí slepujeme tvary marmeládou. Já volím pikantnější marmelády (rybízovou, angreštovou, ostružinovou apod.)
Tip k receptu
Do těsta si klidně přidejte 1-2 lžíce kakaa a získáte jinou barvu těsta. Zkoušela jsem do těsta dát i najemo namleté oříšky (tak jednu až dvě lžičky) a je to také obměna chuti :-)
Pokud nemáte vykrajovátka s prostředním otvorem jako já, použijte užšší špulku nitě. Nit jsem odstranila a vykrajovala prostředky květinek.
18. 12. 2009