Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Klasika - stránka 56

Pistolové sušenky

Pistolové sušenky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

125 g polohrubé mouky, 200 g kukuřičného škrobu - Maizeny, 1 balení vanilkového cukru, 120 g cukru moučka, 200 g tuku na pečení (Hera)

Mouku, maizenu a cukr prosijeme do mísy, přidáme vanilkový cukr a změklý tuk. Lehce zpracujeme hladké těsto, dáme na chvíli vychladit a pak protlačujeme tvary pistolí na těsto. Pečeme na suchém plechu asi 15 minut při 175 °C.

Placáky

Placáky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 kg brambor, 100 g cibule, 3 vejce, 3 lžíce hladké mouky, 5 lžic oleje, sůl

Brambory a cibuli oloupeme a jemně nastrouháme. Přidáme rozšlehaná vejce, mouku, osolíme a vše promícháme. Na silně rozpáleném oleji smažíme placky po obou stranách dozlatova. Usmažené placky mají být tenké a křupavé. Podáváme je teplé. Placky můž...

Nedělní knedlíčky do polévky

Nedělní knedlíčky do polévky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení droždí (kvasnic), 50 g másla, 1 cibule, 5 lžic polohrubé mouky, 2 lžíce strouhanky, 1 vejce, špetka soli, bylinky či koření dle chuti

Na pánvi rozpustíme máslo , přidáme cibuli a orestujeme. Přisypeme rozdrobené droždí a necháme rozpustit - odstavíme a necháme vychladnout. Poté přidáme mouku strouhanku, vejce sůl, popř. bylinky a koření dle chuti. Tvarujeme malé knedlíčky či nok...

Nedietní česnečka na neděli

Nedietní česnečka na neděli

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g hovězího masa na polévku, 2 mrkve, 1 pórek, 1 menší celer, 2-3 stroužky česneku, 2 lžíce másla, sůl, pepř

Maso omyjeme, osušíme a dáme do vroucí osolené vody. Na mírném ohni vaříme asi hodinu. Během vaření několikrát sebereme vzniklou pěnu. Zeleninu očistíme, opereme, polovinu nahrubo nakrájíme a zhruba po 15 minutách přidáme k masu. Zbytek nakrájíme ...

Marlenka

Marlenka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g cukru krupice, 3 vejce, 3 lžíce medu, 70 g másla, 1 lžíce Sody bikarbóny, 500 g hladké mouky, 250 g másla na 1. náplň, 1 konzerva kondenzovaného mléka na 1. náplň, 125 ml mléka na 2. náplň, 125 g cukru krupice na 2. náplň, 180 g másla na 2. náplň, 1 vanilka na 2. náplň, 25 g maizeny na 2. náplň

Cukr, vejce, med a máslo mícháme (není potřeba šlehat) ve vodní lázni, do pěny. Odstavíme a přidáme lžíci sody bikarbony a hladkou mouku speciál (smícháme rovnou v míse). Přeložíme na vál, rozdělíme na 6 částí a každou vyválíme na tenko, dokud je ...

Kapustové závitky s klobásou

Kapustové závitky s klobásou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 menší hlávka kapusta, 500 g klobásy, 1 cibule, 5 lžic olivového oleje, špetka soli

Kapustu povaříme v mírně osolené vodě a rozebereme na listy, žebra naklepeme. Klobásu nakrájíme na kolečka a zabalíme do připravených listů. V pekáčku si rozehřejeme olej, cibuli nadrobno nakrájíme a osmažíme na oleji v pekáčku. Poté na cibuli nas...

Hnětynky

Hnětynky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

420 g hladké mouky, 280 g másla, 140 g cukru moučky, 4 žloutky, 1 vanilkový cukr, 1-2 lžíce rumu

Máslo utřeme se cukrem, postupně přidáme žloutky. Poté vmícháme hladkou mouku, vanilkový cukr a rum. Těsto vyválíme na placku asi 1/2 cm a vykrajujeme z něj formičkami různé tvary. Pečeme v předehřáté troubě do růžova.

Tvarohová bábovka

Tvarohová bábovka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g másla, 250 g tučného tvarohu, 250 g cukru moučky, 4 vejce, 300 g polohrubé mouky, 1 vanilkový cukr, 6 lžic vlažného mléka, 1 kypřící prášek do pečiva, 1-2 lžičky citrónové kůry, 1 balení rozinek

Žloutky utřeme s cukrem a máslem, přidáme tvaroh a znovu utřeme. Přidáme vanilkový cukr, citronovou kůru a mléko. Vmícháme polohrubou mouku s práškem do pečiva a nakonec ušlehaný sníh. Můžeme přidat rozinky. Pečeme nejprve 5 minut při 200 °C, pak ...

Vajíčková tlačenka

Vajíčková tlačenka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 sklenku sterilované zeleniny, 6 uvařených vajec natvrdo, 150 g uzeného masa, 1 cibuli, 1 červenou papriku, 1 žlutou papriku, 1 masox, 250 g majonézy, 1 želatinu na tlačenku

Sterilovanou zeleninu scedíme do mísy - nálev nevylíváme! Vejce, maso, cibuli i papriky nakrájím na kostičky a přidáme k zelenině. Přidáme majonézu a vše pořádně promícháme. K nálevu ze sterilované zeleniny přidáme vodu a dle návodu připravím žela...

Vánoční punč

Vánoční punč

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 citrón, 50 g pískového cukru, 300 ml vody, 10 cl rumu

1. Citron i pomeranče vymačkejte a šťávu přeceďte přes jemné sítko. Cukr rozmíchejte ve vodě, přidejte kousek citronové a kousek pomerančové kůry, zahřejte k bodu varu a odstavte. Pokud máte náladu na něco kořeněnějšího, společně s kůrou přihoďte ...

Horká vánoční čokoláda

Horká vánoční čokoláda

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g čokolády s obsahem kakaa nad 60%, 250 ml mléka, 1 zarovnaná lžička Solamylu

1. V nádobě s dvojitým dnem rozehřejte čokoládu na teplou přibližně 50 °C. Ve druhé nádobě přiveďte k varu mléko a za stálého míchání jím zalijte rozehřátou čokoládu. 2. V malé trošce vody rozpusťte solamyl, přidejte k čokoládě na zahuštění a neu...

Králík na víně

Králík na víně

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 králík, 80 g anglické slaniny, 100 g másla, 5 kuliček černého pepře, 3 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 40 g hladké mouky, 1 citrón, 1 lžíce octa, sůl, 50 g švestkových povidel, 20 g cukru moučka, 100 g cibule, 100 g kořenové zeleniny, 500 ml červeného vína, 100 ml vývaru

Očištěného králíka omyjeme a rozkrájíme na větší kousky. Maso protáhneme částí slaniny, potom rozehřejeme máslo a kousky králíka opečeme, Zbytek slaniny nakrájíme na kostičky a v kastrůlku rozpustíme, k tomu přidáme zbytek másla, přisypeme nakráje...

Ořechový závin

Ořechový závin

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg polohrubé mouky, 2 dcl mléka, 42 g droždí (jedna kostka), 80 g cukru krystal, sůl, 200 g másla, 150 g sádla, 1 vejce, 350 g mletých ořechů, 2 dcl vody, troška skořice, cukr krupice

Těsto: droždí necháme v mléce vykynout a spolu s ostatními ingrediencemi vypracujeme hladké těsto. Zabalíme do alobalu a přes noc necháme v lednici. Nasledujíci den rozdělíme těsto na 6 stejných dílů, které tence vyválíme na obdélníky. Náplň: z...

Rybí polévka

Rybí polévka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kapří hlavy, 3 lžíce jiker, 3 lžíce mlíčí, 150 - 200 g kořenové zeleniny, 60 g másla, 60 g hladké mouky, sůl, petrželka, 1,5 - 2 l vody, osmažená kolečka rohlíku

Rybí hlavy a česnek vaříme tak dlouho, až jdou kosti od sebe. Velké kosti vybereme a maso protlačíme cedníkem. Zalijeme částí vývaru, přidáme jemně nastrouhanou zeleninu, sůl a světlou jíšku a vše rozředíme studenou vodou. Polévku vaříme mírným va...

Kakaové bochánky

Kakaové bochánky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

15 dkg sádla, 15 dkg cukru moučka, 16 dkg hladké mouky, 6 dkg kakaa, 1 vanilkový cukr smíchaný s troškou moučkového cukru na obalení

Z ingrediencí uděláme těsto,které necháme cca půl hodiny odležet v ledničce! Poté tvoříme kuličky které dáme na vymazaný plech,a mírně pečeme! Nakonec po upečení obalíme kuličky v moučkovém cukru s vanilkovým cukrem!

Kakaový dort

Kakaový dort

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 sklenky vody, 1/2 sáčku kakaa, 1 máslo, 2 žloutky, 1 vanilkový cukr, 140 g cukru moučky, 2 balení piškotů dětských, 1 balení mandlí, 1 smetanu ke šlehání (šlehačku)

Ve dvou sklenicích vody svaříme kakao a necháme vychladnout. Máslo, cukr a vanilkový cukr mícháme do pěny. Tento krém vmícháme do kakaové hmoty, postupně přidáme žloutky a ještě krátce šleháme. Mandle spaříme a oloupeme, osušené nasekáme a přisype...

Nepečené kokosové oči

Nepečené kokosové oči

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g cukru moučky, 120 g másla, 6 uvařených žloutků, 120 g kokosové moučky, 1 čokoládovou polevu

Žloutky nastrouháme, smícháme s cukrem, máslem a kokosovou moučkou. Tvarujeme kuličky, doprostřed uděláme důlek, do kterého nalijeme čokoládovou polevu.

Domací nakládaný hermelín

Domací nakládaný hermelín

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

10 Hermelínů, 10 čili papriček, 5 cibulí, 5 lžiček chilli koření, 5 lžiček mletého pepře, 5 lžiček grilovacího koření, 1 l rostlinného oleje

Sýr podélně rozkrojíme a posypeme vším kořením. Dno sklenice, do které budeme nakládat, posypeme taky kořením, vložíme na kolečka nakrájenou cibuli a vložíme okořeněný sýr, který přikryjeme podélně nedokrojenými papričky. Toto zalijeme olejem a př...

Chleba

Chleba

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 hrnečky vody, 2 lžičky soli, 1 lžičku cukru krupice, 2 lžičky kmínu, 3 hrnečky hladké mouky, 2 hrnečky žitné chlebové mouky, 1 lžičku droždí (kvasnic)

Ingredience vložíme do pekárny a zapneme program Základní, velikost bochníku II, barva kůrky světlá. Po upečení vyklopíme z nádoby a necháme v utěrce na mřížce vychladnout.

Bosáky

Bosáky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

700 g brambor, 1 vejce, 100 g hrubé mouky, 100 ml olivového oleje, 1 cibule, sůl

Syrové brambory nastrouháme a vymačkáme z nich přebytečnou vodu. Přidáme sůl, vejce a hrubou mouku. Těsto dobře promícháme. Lžící vhazujeme do vroucí vody menší knedlíčky, které vaříme asi 8 minut. Během varu nadzvedáváme knedlíky ode dna hrnce. M...

Domácí hranolky

Domácí hranolky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambory, sůl

Syrové brambory oloupu, protlačím přes mřížku na lisu na hranolky. Nechám je 20 minut louhovat ve vodě, aby se vyplavil škrob. Osuším je v utěrce. Plech vyložím papírem na pečení, poskládám na něj hranolky, mírně je posolím. Peču v troubě při 200 ...

Plněné ořechové oplatky

Plněné ořechové oplatky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

160 g vlašských (80 z nich namletých, zbytek nasekaných), 150 g cukru krystalu, 50 g másla, 1 lžíce černé silné kávy, 1 balení oplatek (surových)

Krystal a lžíci vody necháme zkaramelizovat na světlý karamel. Přidáme k němu pomleté a sekané ořechy a necháme chvilku zapražit. Potom přidáme lžíci kávy a zamícháme. Odstavíme z ohně a přidáme máslo a vymícháme. Směsí potřeme oplatek a na něj po...

Pstruh v bazalce

Pstruh v bazalce

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 pstruzi, šťáva z 1 citrónu a jeden celý citrón, špetka soli, špetka bílého pepře, 1 menší cibule, svazek čerstvé bazalky, 1 sklenka slunečnicového oleje, 2 dcl zeleninového vývaru, 1 lžíce másla

Pstruhy pokapeme citrónovou šťávou, osolíme a opepříme, necháme na chladném místě odstát. Na oleji orestujeme cibuli a jemně nasekanou bazalku, pak přeložíme do zapékací mísy. Na cibulovo-bazalkový základ nalijeme vývar, uložíme ryby, plátky citr...

Čajové keksy

Čajové keksy

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 vejce, 300 g másla, 100 g cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 400 g hladké mouky, 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva, 50 g čokolády na vaření, 100 g ovocné marmelády, 1 lžička citrónové kůry

Změklé máslo nakrájejte na malé kousky, přidejte cukr, špetku soli, citrónovou kůru a utřete dohladka. Postupně zašlehejte vejce. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a prosijte ji na máslový krém. Vše dobře promíchejte. Cukrářský sáček s řezanou ...

Sádlo z domácí pekárny

Sádlo z domácí pekárny

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg sádlo vepřové surové

Sádlo nakrájíme na kostky o hraně asi 1,5cm vložíme do domácí pekárny a zapneme program džem, po skončení procesu znova zapneme pekárnu na stejný program, pak scedíme a škvarky použijeme dle chuti. Je vynikající!

stránka: