Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Klasika - stránka 60

Slaný závin báby Alžběty

Slaný závin báby Alžběty

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 listové těsto, 200 g rajčatového protlaku, 1 cibuli, 200 g šunky, 130 g Eidamu (Edamu), 130 g Nivy, 130 g Hermelínu, 2 stroužky česneku, 1/2 lžičky koření na pizzu

Těsto rozválíme, potřeme protlakem, posypeme nadrobno nakrájenou cibulí. Poklademe plátky šunky, přidáme nahrubo nastrouhaný Eidam, Hermelín, Nivu, utřený česnek a koření na pizzu. Naplněný plát těsta zabalíme, jako klasický jablečný závin. Dáme p...

Svařené víno pro zimní večery

Svařené víno pro zimní večery

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3/4 l suchého červeného vína, 3 ks badyánu, 2 dřívka skořice celé, 8 ks koření hřebíčku, 1 citrón

Vybereme si dle chuti červené nebo bílé víno (když převařuji červené, chutná mi odrůda rulandského modrého a když bílé, používám aromatický muškát, který dodá vůni) a nalijeme jej do dobře vyčištěného a vypláchnutého hrnce. Přihodíme koření a zahř...

Ořechový chlebíček

Ořechový chlebíček

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

15 dkg másla, 20 dkg cukru krupice, 8 dkg hladké mouky, 10 dkg lískových jader, 5 vajec, 1/4 kypřícího prášku do pečiva, 5 dkg čokolády na vaření, 10 dkg čokoládové polevy na potření

Z bílků ušleháme tuhý sníh. Pomalu přidáváme cukr krupici. Do vyšlehaného sněhu postupně přidáváme žloutky. Máslo rozpustíme a vlažné přidáme do vyšlehané hmoty. Nakonec zasypeme moukou s kypřícím práškem a mletými ořechy. Čokoládu nastrouháme a p...

Zapékané špagety

Zapékané špagety

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení špaget, 1 balení hovězího mletého masa, 2 balení boloňské omáčky, 1 balení strouhaného sýru, 1 lžička koření na mleté maso, sůl, 2 lžíce rostlinného oleje

Špagety vhodíme do vroucí osolené vody a vaříme 10-15 minut do měkka. Poté je scedíme a dáme do vysokého plechu. Mleté maso dáme na rozehřátý olej na pánvi, posypeme kořením na mleté maso a osmažíme. Pak k masu přidáme boloňské omáčky a necháme mí...

Mrkvový koláč

Mrkvový koláč

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g mrkve, 500 g cukru moučka, 4 vejce, 200 ml rostlinného oleje, 500 g polohrubé mouky, 1,5 kypřícího prášku do pečiva

Mrkve očistíme a nastrouháme. Přidáme cukr, mouku, olej, vejce a kypřící prášek do pečiva. Vše důkladně promícháme a vlijeme do vymazaného a moukou vysypaného pekáče. Pečeme 30-40 minut ve vyhřáté troubě při 150 °C. Hotový koláč pocukrujeme.

Česnečka od Josefa

Česnečka od Josefa

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 menší cibuli, 2 větší brambory, 5 stroužků česneku, 1/2 čerené papriky, 1 lžíci sádla, 1 kostku zeleninového bujónu, 2 menší vejce, sůl, pepř, 1/4 lžičky drceného kmínu, špetka zázvoru, 1 lžička drcené majoránky, 100 g Eidamu (Edamu), 1 lžíce pažitky, 1,5 l vody

Do hrnce dáme rozpustit sádlo, vsypeme najemno nakrájenou cibuli a lehce osmahneme. Zalijeme vodou, přidáme oloupané a nakrájené na kostky brambory, bujónovou kostku, osolíme, okmínujeme a chvíli vaříme. Když jsou brambory skoro měkké, přidáme na ...

Bramborák se zelím a uzeninou

Bramborák se zelím a uzeninou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 větších brambor, 1 vejce, 4 stroužky česneku, sůl, 1 lžička majoránky, 100 ml světlého piva, 4 lžíce hladké mouky, slunečnicový olej na smažení, 40 dkg měkkého (točeného) salámu, 1 balení kyselého zelí, 3 cibule

Brambory nastrouháme a necháme odkapat v cedníku. Poté přidáme rozetřený česnek, vejce, mouku, majoránku, sůl a vše důkladně promícháme. Na oleji smažíme bramboráky. Mezitím si nakrájíme cibuli, salám a osmažíme na oleji do zlatova. Přidáme pod vo...

Tvarohový koláč - Jahůdka

Tvarohový koláč - Jahůdka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 hrnečky polohrubé mouky, 1 hrneček cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 1 kypřící prášek do pečiva, 3 lžíce kakaa, 1 Hera, 2 vejce, 1/2 hrnečku mléka, 3 balení tučného tvarohu, 2 sklenky ovocného kompotu

Mouku, cukr, prášek do pečiva, mléko a rozpuštěnou Heru smícháme v míse. Rozdělíme na dvě poloviny. Do jedné poloviny vmícháme kakao. Těsto je spíš jako drobenka. Do tvarohu přimícháme vanilkový cukr, vejce a dle chuti dosladíme. Na pečicí papír ...

Věžičky z listového těsta

Věžičky z listového těsta

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 listové těsto, 2 vejce, sůl, 2 lžičky sezamu, 2 lžičky máku, 125 g másla, 150 g Nivy, 100 g tučného tvarohu, 1 lžíce majonézy, 1 cibule, 1/2 lžičky mleté papriky, 1 paprika

Těsto rozválíme, a vykrájíme větší kolečka. Dvěma třetinám koleček vykrojíme uprostřed malá kolečka. Na vymazaný plech dáme plné kolečko, propícháme párátkem, potřeme rozšlehaným a osoleným vejcem. Poté na každé plné kolečko položíme kolečko s otv...

Závin plněný cuketou a šunkou

Závin plněný cuketou a šunkou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

3 malé cukety, 4 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, 4 lžíce zakysané smetany, 100 g šunky, 100 g goudy, 400 g listového těsta, pepř, sůl, 1 vejce

Cukety oloupeme, nakrájíme na plátky, osolíme a necháme 15 minut odstát v cedníku. Poté plátky opláchneme a osušíme. Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme plátky cukety, česneku a smažíme 5 minut do zlatova. Pánev odstavíme z ohně, přidáme smetanu, n...

Pstruh na smetaně

Pstruh na smetaně

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 pstruzi, 100 g hladké mouky, 2 lžíce másla, 2 dcl zakysané smetany, 2 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce petrželové natě, sůl

Pstruhy osolíme, obalíme v hladké mouce a urovnáme do pekáčku. Přidáme plátky másla, vložíme do předehřáté trouby a pečeme 20 minut při 160 °C. Poté zalijeme zakysanou smetanou, kterou jsme rozmíchali s citrónovou šťávou a necháme péci dalších 15 ...

Kapr s petrželovým máslem

Kapr s petrželovým máslem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky kapra, 125 g másla, 7 snítek petrželové natě, pepř, sůl

Máslo utřeme s nadrobno nasekanou petrželovou natí a pepřem. Plátky kapra osolíme a po všech stranách potřeme petrželovým máslem. Vložíme do pekáčku, přidáme zbytek utřeného másla a pečeme 40-50 minut v předehřáté troubě, dokud maso nezměkne.

Kapr na kari

Kapr na kari

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky kapra, 5 lžic olivového oleje, 2 stroužky česneku, 2 lžíce kari koření, sůl, 400 ml vody

Plátky kapra potřeme česnekem utřeným se solí, posypeme kari kořením a necháme 30 minut v chladu uležet. Pak je vložíme do olejem vymazaného pekáčku a pečeme 40-50 minut v předehřáté troubě, dokud maso nezměkne. Během pečení podléváme vodou.

Kapr na pivě

Kapr na pivě

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky kapra, 3 dcl světlého piva, 125 g másla, 5 lžic hladké mouky, 5 stroužků česneku, 2 lžíce sladké mleté papriky, sůl

Plátky kapra potřeme česnekem utřeným se solí a obalíme v hladké mouce smíchané s mletou paprikou. Vložíme do pekáče kůží nahoru, zalijeme pivem, poklademe plátky másla a pečeme v předehřáté troubě 40-50 minut do měkka.

Kapr na paprikách a rajčatech

Kapr na paprikách a rajčatech

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky kapra, 100 g slaniny, 2 papriky, 4 rajčata, 5 lžic olivového oleje, 2 lžíce mleté papriky, pepř, sůl

Plátky kapra osolíme, opepříme a posypeme paprikou. Vložíme do pekáčku na rozehřátý olej s máslem, poklademe plátky slaniny, proužky paprik, kolečky rajčat a dáme péci do vyhřáté trouby na 40-50 minut do měkka. Během pečení přeléváme vypečenou šťá...

Kapr pečený na zelenině

Kapr pečený na zelenině

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky kapra, 2 mrkve, 3 listy celeru, 1 kořen petržele, 2 cibule, 4 lžíce másla, pepř, 1 lžička nového koření, 1 bobkový list, sůl

Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na kolečka nakrájené mrkve, celer, petržel a vše osmahneme. Přidáme nové koření, bobkový list a opepříme. Vložíme osolené porce kapra a pečeme 40-50 minut do měkka v předehřáté troubě. Během peč...

Rychlý džusový koláč

Rychlý džusový koláč

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 balení vanilkového pudinku, 1,5 l pomerančového džusu, 3 balení šlehačky v prášku, 10 lžic cukru krupice, 1 konzerva ananasu, 1 sáček piškotů, 1 balení medových plátů

Z pudinku, džusu a cukru uvaříme náplň. Polovinu natřeme na pláty a uložíme na ní piškoty a ananas a vše zalijeme zbytkem náplně. Pak ješte vrchní část koláče potřeme šlehačkou.

Margot řezy

Margot řezy

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 ml smetany ke šlehání (šlehačka), 4 dcl polohrubé mouky, 2 dcl cukru krupice, 2 vejce, 1 kypřící prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 1 dcl rostlinného oleje, 1 dcl mléka, 1 Margot - čokoládu

Margot čokoládu nastrouháme a důkladně smícháme se smetanou, polohrubou moukou, cukrem, olejem, mlékem, vejci, kypřícím práškem do pečiva a vanilkovým cukrem. Těsto vlijeme na vymazaný plech a pečeme 30 minut ve vyhřáté troubě.

Olejové palačinky s jablky

Olejové palačinky s jablky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 dcl mléka, 1 dcl rostlinného oleje, 2 vejce, špetka soli, 30 g cukru krupice, 160 g polohrubé mouky, 300 g jablek, 1 skořicový cukr, 1 vanilkový cukr, 1 lžička citrónové šťávy, 1 lžička škrobové moučky

Mléko vyšleháme s olejem a vejci. Přidáme sůl, cukr a mouku. Vše důkladně promícháme a necháme 15 minut odležet. Z těsta upečeme palačinky. Jablka očistíme, nakrájíme na kostky a vložíme do hrnce. Podlijeme trochou vody a lehce podusíme. Přidáme s...

Klobásový závin

Klobásový závin

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g listového těsta, 250 g pórku, 200 g dietní klobásy, 100 g uzeného sýra, špetka soli, špetka pepře, 1 lžíce rostlinného oleje, 1 vejce

Listové těsto rozválíme do tvaru obdélníka na tloušťku 3 mm. Pórek omyjeme a nakrájíme na kolečka. Klobásu nakrájíme nadrobno, osmažíme na kapce oleje, přidáme pepř a rozložíme na vyválené těsto. Posypeme pórkem a dosolíme dle chuti. Boky těsta př...

Dvoubarevný koláč

Dvoubarevný koláč

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

20 g polohrubé mouky, špetka soli, 1 lžička kypřícího prášku do pečiva, 5 vejcí, 180 g cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 150 g Hery, 0,5 dcl sladké smetany, 3 lžíce kakaa, 1 šálek kokosové moučky, pár lžic jahodové marmelády na dochucení

Mouku promícháme se solí a kypřícím práškem. Bílky ušleháme s polovinou moučkového cukru do pěny a postupně všleháme žloutky. Heru ušleháme s vanilkovým cukrem a zbytkem moučkového cukru. Za stálého míchání přidáváme mouku, pěnu z bílků a smetanu....

Ořechovo-rozinková bábovka

Ořechovo-rozinková bábovka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g hladké mouky, špetka soli, 20 g droždí (kvasnice), 1 lžíce cukru krystal, 100 ml mléka, 120 g másla, 1 vanilkový cukr, 50 g cukru moučka, 2 vejce, 50 g rozinek, 2 lžíce rumu, 100 g vlašských ořechů

Mouku smícháme se solí. Ve vlažném mléce rozmícháme droždí, krystalový cukr a vlijeme do mouky. Máslo, vanilkový cukr, cukr moučka vymícháme do pěny a všleháme vejce. Takto připravenou směs smícháme s moukou a vypracujeme těsto. Dáme do teplého mí...

Točený švestkový perník

Točený švestkový perník

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g hladké mouky, 6 vajec, 100 g másla, 250 g cukru moučka, 4 lžíce včelího medu, 1 lžíce Sody bikarbóny, 1 lžička mletého hřebíčku, 500 g švestkových povidel, 200 g rozinek, 250 g vlašských ořechů

Z mouky, 5 vajec, změklého másla, moučkového cukru a hřebíčku vypracujeme hladké těsto. Rozdělíme na 3 části a dáme na 2 hodiny do chladu. Každou část rozválíme, potřeme povidly, posypeme rozinkami a nasekanými ořechy. Takto upravené těsto stočíme...

Pstruh na másle

Pstruh na másle

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 pstruhy, 150 g másla, sůl, 50 g polohrubé mouky, 400 ml vody

Pstruhy očistíme, vykucháme, omyjeme pod tekoucí vodou a důkladně osušíme. Poté je osolíme, lehce obalíme v mouce a opečeme na másle dozlatova. Vložíme do zapékací mísy, podlijeme vodou, přidáme máslo a pečeme do měkka.

Kynuté lívance

Kynuté lívance

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g droždí , 2 lžíce cukru krupice, 1 šálek mléka, 550 g hladká mouka, 3 vejce, špetka soli, 1 l mléka

Kvásek:ve sklenici vlažného mléka rozmícháme droždí, 2 lžíce cukru a 2 lžíce hladké mouky. Poté necháme vykynout na teplém místě. Postup: mléko nalijeme do mísy, trošku osolíme, přidáme vejce a zašleháme. Přidáme hotový kvásek a hladkou mouku, ...

stránka: