Kuskus s dušenou zeleninou
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Z celeru, mrkve a kořenu petržele si uděláme zeleninový vývar (cca 1,5 l vody), který okořeníme novým kořením, pepřem a solí. Povaříme, scedíme. Zeleninu nakrájíme nebo nastrouháme na hrubém struhadle. Přimícháme k ní nasekanou nať petrželky a nakrájenou jarní cibulku.
Scezený vývar necháme projít varem a přimícháváme do něj kuskus (kuskus uděláme dle návodu, jen místo vody použijeme zeleninový vývar). Pak do něj vmícháme olivový olej a máslo (jak je uvedeno v návodu). Hotový kuskus pak jen promícháme s připravenou zeleninou a dáme do trouby zapéct.
Vznikne trošičku lepkavá hmota, která má suchou nasládlou chuť, ale výborně se hodí jako příloha k jiným druhům jídla. Jako hlavní jídlo je výborné pro lidi, kteří drží dietu (v tom případě bych vynechala máslo).
Tip k receptu
Pro nevegetariány: klidně si udělejte kuřecí nebo hovězí vývar a maso pak nakrájejte nebo nasekejte spolu s uvařenou zeleninou nebo použijte jiná koření.
Vera18. 09. 2009