Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Klasika - stránka 63

Přesnídávka pro děti z jablek

Přesnídávka pro děti z jablek

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 kg jablek, 30 dkg cukru, 1 vanilkový cukr, 1 vanilkový pudink, šťáva ze 2 citrónů

Oloupaná a nakrájená jablka rozvaříme v 1/2 l vody. Rozmixujeme je, přidáme cukr, vanilkový cukr, uvařený pudink a citronovou šťávu. Chvíli povaříme. Plníme do malých skleniček a sterilujeme 15 minut v předehřáté troubě na 85°C.

Kuřecí plátek se šunkou, broskví a sýrem

Kuřecí plátek se šunkou, broskví a sýrem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 kuřecí prsa, 4 plátky šunky, strouhaný Eidam nebo jiný tvrdý sýr, kompotované broskve, kari koření, hladká mouka, olej, sůl

Kuřecí prsa mírně naklepeme, osolíme a trošku posypeme kari kořením. Plátky masa prudce opečeme po obou stranách na rozpáleném oleji, výpek zaprášíme hladkou moukou, chvíli mícháme a zalijeme vodou. Maso v této šťávě necháme chvíli provařit, ke ko...

Houby v kyselém nálevu

Houby v kyselém nálevu

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4-5 kg jakýchkoli hub, 1 l vody, 0,5 l octa (8%), 30 g soli, hořčičné semínko, nové koření, pepř celý, 1 cibule, křen

Houby očistíme, nakrájíme na menší kousky a povaříme cca 5 minut. Pak je scedíme a propláchneme studenou vodou (to děláme proto, aby si hříbky zachovaly svou krásnou barvu a nezčernaly nám). Připravíme si dobře umyté a vypláchnuté sklenice, do kte...

Sterilované papriky

Sterilované papriky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

10 kg červených nebo zelených paprik, 1,5 l vody, 0,5 l octu (8%), 1/8 l oleje, 25 dkg cukru, 10 dkg soli, 10 kuliček pepře

Papriky si načistíme, odstraníme semena a stopky a nakrájíme na čtvrtky. Poté je spaříme vařící vodou a vložíme do zavařovacích sklenic. Pak 10 minut vaříme nálev z vody, octu, oleje, cukru, soli a pepře. Vychladlým nálevem pak papriky zalijeme. ...

Zeleninová čalamáda

Zeleninová čalamáda

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg papriky, 1 kg okurek, 1 kg cibule, 1 kg zelí, 15 dkg cukru krupice, 4 dkg soli, 3 dcl oleje, 2,5 dcl octu, 2,5 dcl vody

Všechnu zeleninu si načistíme a omyjeme. Nastrouháme si ji nebo nakrájíme na malé kousíčky a vložíme do hrnce na rozpálený olej. Minutku restujeme a pak zalijeme vodou, octem, osolíme a dusíme cca 10 minut. Pak necháme směs vychladnout (babička j...

Bramboráková polévka

Bramboráková polévka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 l hovězího bujónu nebo vývaru z masoxu, 2-3 brambory, 1 vejce, 3 stroužky česneku, 1 cibule, 1 větší mrkev, polohrubá mouka dle potřeby, majoránka, sůl, olej, Vegeta dle potřeby, petržel (nebo pažitka či medvědí česnek)

Uvaříme si vývar, nebo si ho uděláme z masoxu a přidáme nastrouhanou mrkev. V míse si připravíme těsto: nastrouhané brambory, vejce, majoránku, česnek, osolíme a přidáme tolik mouky, aby se těsto dalo nabírat lžičkou a aby se nám v polévce nerozv...

Velikonoční masová nádivka

Velikonoční masová nádivka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g uzené krkovice nebo bůčku, 150 g králičí kýty nebo drůbežího masa, 150 g vepřového plecka, 100 ml mléka, 1 cibule, 5 vajec, 5 rohlíků nebo housek, 4 stroužky česneku, 2 lžíce nasekané petrželové nati, špetka muškátového květu, hrst mladých kopřiv, mletý pepř, sůl, strouhanka na vysypání pekáčku, sádlo na vymazání pekáčku

Do hrnce nalijeme přibližně 1 litr vody, přidáme na polovinu rozkrojenou oloupanou cibuli, na plátky nakrájený oloupaný česnek, očištěné vepřové maso a pomalu vše přivedeme k varu. Po 15 minutách vaření přidáme bůček (krkovici) a králičí (kuřecí)m...

Zavaření mladých fazolových lusků – slaný nálev

Zavaření mladých fazolových lusků – slaný nálev

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

4-5 kg fazolových lusků (bílých nebo žlutých), 1-2 l vody, sůl

Fazolové lusky odvlákníme a odstraníme konce. Řádně je omyjeme (na přípravu jsou lepší žluté fazolové lusky, protože nemají vlákna). Nakrájíme je a doměkka povaříme (2-5 minut). Pak je scedíme, ochladíme ve studené vodě a plníme do sklenic. Slaný...

Linecké těsto na cukroví

Linecké těsto na cukroví

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

70 g cukru moučka, 210 g hladké mouky, 2 žloutky, 1 vanilkový cukr, 140 g másla, citrónová šťáva

Na vál prosejeme mouku, přidáme moučkový a vanilkový cukr, tuk, žloutky, citronovou šťávu a vypracujeme vláčné těsto. Těsto ve tvaru bochánku zabalíme do fólie a necháme ho nejlépe přes noc uležet. Pak jej rozválíme, vykrajujeme z něj tvary a ty p...

Zavaření mladých fazolových lusků – kyselý nálev

Zavaření mladých fazolových lusků – kyselý nálev

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4-5 kg fazolových lusků (bílých nebo žlutých), 4 l vody, 0,1 kg soli, 0,75 l octa (8%)

Lusky odvlákníme a odstraníme jejich konce. Pořádně je umyjeme. Nakrájíme je a povaříme (2-5 minut) do měkka. Pak je scedíme, zchladíme ve studené vodě a naplníme do sklenic. Kyselý nálev si připravíme smícháním 4 l vody, 0,75 l octa (8%) a 0,1 kg...

Houby ve sladkokyselém nálevu

Houby ve sladkokyselém nálevu

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

5-6 kg jakýchkoliv čerstvých hub, 1 l vody, 0,5 l octa (8%), 30 g soli, hořčičné semínko, nové koření, pepř celý, křen, 1 cibule, 100 g cukru

Hřiby očistíme, nakrájíme na menší kousky a potom povaříme přibližně 5 minut. Pak je scedíme a propláchneme studenou vodou (aby si hříbky zachovaly svou krásnou barvu a nezčernaly). Připravíme si dobře umyté a vypláchnuté sklenice, do kterých dáme...

Dvojbarevná buchta

Dvojbarevná buchta

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 dcl oleje, 200 g cukru moučka, 4 vejce, 360 g polohrubé mouky, 2 lžíce holandského kakaa, 1 prášek do pečiva, 2,5 dcl mléka

Z bílku si vytvoříme sníh. Olej, cukr a žloutky utřeme do pěny, do této směsi zamícháme směs z mouky a prášku do pečiva. Střídavě přiléváme mléko. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. 1/2 těsta nalijeme na vymazaný plech. Do zbývající poloviny vmíc...

Dort z piškotového těsta.

Dort z piškotového těsta.

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

6 vajec, 9 dkg pískového cukru nebo cukru krupice, citrónová kůra, 14 dkg polohrubé mouky, 4 dkg másla, vanilkový pudink

Žloutky s polovinou cukru a nastrouhanou citronovou kůrou utřeme do pěny. Z bílků ušleháme tuhý sníh, zašleháme do něj zbytek cukru a po částech jej promícháme do utřených žloutků. K tomu pak lehce zamícháme mouku a nakonec řídké vlahé máslo. Peče...

Scaloppina bolognese (zapečené telecí maso s parmazánem)

Scaloppina bolognese (zapečené telecí maso s parmazánem)

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

sůl, pepř, 50 g másla, 100 g parmazánu, 2 větší plátky telecích řízků, 1 kostka hovězího bujónu, 1 boloňská omáčka dle vlastního výběru, olivový olej, 1 smetana na vaření, 2 rajčata, 1 cibule

Telecí maso opláchneme pod studenou tekoucí vodou, důkladně vysušíme a rozklepeme na tenké plátky. Plátky opepříme a osolíme dle chuti. Osmahneme je na roztopeném másle z obou stran, aby se maso pěkně zatáhlo. Připravíme si omáčku: Na pánvi si zah...

Dort Míša

Dort Míša

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

3 vejce, 3 lžíce cukru krupice, 3 lžíce horké vody, 2 lžíce oleje, 3 lžíce polohrubé mouky, 2 lžíce kakaa, 1 prášek do pečiva, 1 balení měkkého tvarohu, 1/2 kostky másla, cukr moučka, 2 čokolády Kaštany, 1 lžíce pokrmového tuku, ovocná marmeláda

Žloutky utřeme s cukrem, vodou a olejem. Přidáme mouku smíchanou s kakaem a práškem do pečiva a těsto vylijeme na předem vymazané a moukou vysypané dortové formy a pečeme v předehřáté troubě. Po upečení necháme vychladnout a potřeme marmeládou, n...

Kokosová bábovka

Kokosová bábovka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

150 ml oleje, 15 dkg zakysané krémové smetany, 15 dkg cukru moučka, 4 vejce, 10 vrchovatých lžic kokosu, 25 dkg polohrubé mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 2 lžičky citrónové šťávy, máslo na vymazání formy, hrubá mouka na vysypání formy

Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přimícháme ostatní suroviny a nakonec vmícháme tuhý ušlehaný sníh. Nalijeme do máslem vymazané a moukou vysypané formy a dáme péci do předehřáté trouby na 180°C. Pečeme asi 25 až 30 minut a v průběhu pečení může...

Domácí jablečný závin z nelistového těsta

Domácí jablečný závin z nelistového těsta

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

50 dkg hladké mouky, 1/4 kg Hery nebo jiného tuku na pečení, 2 žloutky, 2 lžíce octa, voda, nastrouhaná jablka

Do 2 dcl sklenice dáme 2 žloutky, 2 lžíce octu a dolijeme vodou, aby byla sklenice plná. Do mísy odvážíme mouku, přidáme tuk a přilijeme všechno z připravené sklenice. Zamícháme těsto, které potom přendáme na vál a propracujeme, až je hladké. Dám...

Opilé kuličky

Opilé kuličky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g rozinek, 150 g mletých ořechů, 150 g cukru moučka, 1 lžíce mléka, 100 g čokolády na vaření, troška rumu

Rozinky namočíme na několik hodin do rumu nebo slivovice. Ořechy smícháme s cukrem, nastrouhanou čokoládou a mlékem. Přidáme rozinky a zpracujeme těsto. Tvoříme větší kuličky, které obalujeme ve zbytku oříšků.

Nakládání okurek

Nakládání okurek

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

3 kg okurek na zavařování, 4 balení Pikanty - nálevu na okurky, 1 hrst čerstvého kopru, 2 mrkve, 1 větší cibule, 2 větší kořeny křenu, 0,4 l oceta na přípravu pikanty

Okurky řádně očistíme od chloupků kartáčkem a omyjeme pod tekoucí vodou. Pomocí octu a vody si připravíme nálev Pikanta dle návodu. Mezitím, co se bude nálev vařit, připravíme si 1l sklenice na zavařování i s víčky. Dbáme na to, aby byly sklenice ...

Kokosovník na půl plechu

Kokosovník na půl plechu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hrneček polohrubé mouky, 0,5 balení prášku do pečiva, 3/4 hrnečku mletého kokosu, 1/2 hrníčku cukru krupice, 1/2 hrnečku mléka, 8 lžic oleje, 1 vejce, čokoládová poleva na potření

Mouku smícháme s práškem do pečiva, kokosem a cukrem. Přidáme mléko, olej a vejce a umícháme těsto. Nalijeme těsto na vymazaný a moukou vysypaný plech a pečeme. Vychladlý kokosovník polijeme čokoládovou polevou, posypeme kokosem a po ztuhnutí nak...

Lišková omáčka s plátky roštěné

Lišková omáčka s plátky roštěné

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky hovězí roštěnky, 4 hrsti nakrájených čerstvých lišek, 2 lžíce hořčice z celých semen a l´ancienne nebo jiné dle vlastního výběru, hladká mouka, smetana na vaření, sůl, pepř, 2 lžíce sádla

Roštěnky si omyjeme a zbavíme tučných částí a blanek. Z obou stran je nasolíme a opepříme, namažeme hořčicí (já používám pikantnější hořčici, buď dijonskou nebo à l´ancienne značky Maille, ale klidně můžeme použít i obyčejnou) a obalíme v hladké m...

Krůtí country kýta

Krůtí country kýta

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

1 krůtí stehno, 20-30 dkg anglické slaniny, 2 cibule, 8 stroužků česneku, sůl, 4 kuličky nového koření, 4 kuličky celého pepře, 4 lžíce olivového oleje, Country gril - kořenící směs

Krůtí stehno omyjeme a spolu s očištěnou cibulí, česnekem, solí, pepřem a novým kořením povaříme (cca 1h). Vodu scedíme a zbytek vložíme do zapékací mísy s víkem. Dno mísy předtím vymažeme olivovým olejem a vyložíme kousky slaniny. Pak teprve vlož...

Brambůrky se slaninou

Brambůrky se slaninou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

0,5 kg brambor, 30 dkg anglické slaniny v celku, 1 ml olivového oleje, 2 lžíce másla, sůl, Vegeta, kmín

Brambory si oškrábeme a omyjeme. Vložíme do hrnce s vodou a osolíme. Můžeme přidat i trochu kmínu. Až jsou brambory napůl uvařeny, scedíme je a necháme vychladnout (můžeme je nechat v lednici klidně i přes noc, jsou pak lepší). Vychladlé si je nak...

Hovězí rolády (španělští ptáčci)

Hovězí rolády (španělští ptáčci)

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 plátky hovězí roštěnky, 2 lžíce hořčice dle vlastního výběru, 2 vejce, 5 dkg Vysočiny v celku, sůl, pepř, 1 lžíce instantní tmavé jíšky, hladká mouka na obalení, 1 hovězího bujónu

Dáme si uvařit vejce natvrdo. Roštěnky si omyjeme, osušíme a rozklepeme na tenké plátky. Osolíme je a opepříme a z jedné strany potřeme hořčicí. Uvařená vejce rozpůlíme a vložíme mezi ně cca centimetrový plátek vysočiny. Pak vejce se salámem zamot...

Zmražení hříbků

Zmražení hříbků

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 hrstí čerstvých hub, 2 lžíce sádla, 2 dcl vody

Čerstvě nasbírané houby si načistíme, omyjeme a nakrájíme na drobné kousky. V hrnci si zahřejeme sádlo a hříbky osmažíme. Pak přidáme vodu a dusíme cca 30 minut, dokud se voda z větší části nevypaří. Následně je necháme vyhladnout a rozdělíme do k...

stránka: