Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Klasika - stránka 64

Zlatčina "Ořechová buchta"

Zlatčina "Ořechová buchta"

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 hrnečky polohrubé mouky, 1 kypřící prášek do pečiva, 2 hrnečky cukru krupice, 2 hrnečky mletých vlašských ořechů, 1/2 hrnečku rostlinného oleje, 3 hrnečky kyselého mléka, 3 lžíce kakaa

Všechny ingredience promícháme v lité těsto. Pekáč vymastíme tukem a vysypeme moukou nebo strouhankou. Pečeme ve středně vyhřáté troubě, tak dlouho až se těsto při píchnutí špejlí nebude lepit. Pečeme v předehřáté troubě a cca 180 stupnů po dobu a...

Langoše (velmi jednoduše)

Langoše (velmi jednoduše)

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

0,5 kg hladké mouky, 1 vejce, 0,5 balení droždí, sůl, cukr, 0,5 l voda nebo mléka

V hrnku rozmícháme kvasnice s vodou (nebo mlékem) a cukrem. Do mouky přidáme vejce a sůl. Vypracujeme řidší těsto, které přikryjeme utěrkou a dáme na 30 minut až 1 hodinu de tepla uležet. Těsto pak rozdělíme na 16 stejných kusů, které roztáhneme a...

Kyselé zelí se slaninkou

Kyselé zelí se slaninkou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 sáček kyselého zelí, 1 cibule, 2 brambory, 2 bobkové listy, 3-5 semínek pepře, sůl, 150-200 g anglické slaniny, 3 lžíce hladké mouky

Zelí propereme pod vodou (chceme-li ho mít kyselejší, stačí ho proprat jen jednou a pokud ho chceme méně kyselé, opláchneme ho důkladněji). Zelí vložíme do hrnce spolu s kořením a zalijeme troškou vody. Vše vaříme na mírném plameni cca 1h. Mezitím...

Vařená čokoládová buchta

Vařená čokoládová buchta

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 Hera, 1 sklenka vody, 2 lžíce kakaa, 1 vanilkový cukr, 4 vejce, 2 sklenky polohrubé mouky, 1 kypřící prášek do pečiva, kokosová moučka nebo drcené ořechy nebo mandle, 2 sklenky moučkového cukru

V hrnci si rozpustíme heru, přidáme sklenici vody, 2 sklenice cukru a kakao. Za stálého míchání vaříme 5 minut. Z vychladlé uvařené hmoty odebereme 1 sklenici a do zbytku přidáme vanilkový cukr, vejce, polohrubou mouku a prášek do pečiva. Vše nali...

Kančí žebro na klasický způsob

Kančí žebro na klasický způsob

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g kančích žeber, 2 cibule, 4 stroužky česneku, 1 lžíce drceného kmínu, sůl, pepř, 200-300 g uzeného boku nebo slaniny, voda

Kančí žebro omyjeme a usušíme. Nasolíme je, popepříme a posypeme kmínem. Uzený bok si nakrájíme asi na půlcentimetrové plátky. Z jedné i druhé strany žebro obložíme plátky cibule, česneku a slaniny nebo uzeného boku. Je to náročné, protože ingredi...

Jednoduchý tolstolobik

Jednoduchý tolstolobik

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g tolstolobika, 2-3 ml citrónové šťávy, 1 lžička tymiánu, 2 lžíce soli, 0,5 lžičky pepře, 2 dcl olivového oleje

Naporcované kousky tolstolobika omyjeme a osušíme. Pokapeme je citrónkou nebo citrónovou šťávou z jednoho citrónu a hodně posolíme (více než jakékoli jiné maso), posypeme tymiánem a opepříme. Maso podlijeme olivovým olejem a necháme minimálně 2h o...

Znojemská omáčka trochu jinak

Znojemská omáčka trochu jinak

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g hovězího podplečí, 1 větší cibule, 100 g šunky, 1 dcl oleje, 3 větší sterilované okurky, 2 kostky hovězího bujónu, sůl, pepř, 3 lžíce hladké mouky, 100 ml smetany

Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na plátky. Ty pak osolíme a opepříme. Očistíme si cibuli a nakrájíme ji na malé kousky nebo nasekáme. Jednu a půl okurky si nakrájíme na kousky. Šunku si rovnež nakrájíme na malé kousíčky. Ze dvou kostek hovězího ...

Králičí kousky ve smetanovo-hořčičné omáčce

Králičí kousky ve smetanovo-hořčičné omáčce

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

0,5 kg králičí kýty nebo prsou, 2 menší cibule, 2 větší stroužky česneku, 2 lžíce plnotučná hořčice, 1 lžíce sušené petrželky, 3 lžíce hladké mouky, 100 ml sladké smetany, 200 ml drůbežího bujónu, kousek másla na smažení, sůl, pepř

Načistíme si cibuli a česnek. Cibuli nakrájíme na kostičky a česnek prolisujeme nebo nasekáme na drobné kousíčky. Mouku smícháme rovnoměrně s pepřem. Králičí kýtu nebo prsa omyjeme, vysušíme a nakrájíme na kousky. Poté je obalíme v mouce s pepřem....

Pečená králičí stehna na česneku a slanině

Pečená králičí stehna na česneku a slanině

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 králičí kýty, 5 dkg anglické slaniny, 3-4 stroužky česneku, 1 lžička drceného kmínu, 0,5 lžičky tymiánu, 0,5 lžičky mletého nového koření, sůl, pepř, 0,5 bobkového listu, 2 lžíce plnotučné hořčice, voda

Stehna omyjeme a odblaníme. Prošpikujeme je slaninou, osolíme, nakmínujeme, opepříme a namažeme hořčicí. Na zbytku slaniny si orestujeme načištěný a nakrájený česnek. Poté tuto směs vložíme spolu s ostatním kořením do zapékací mísy a zalijeme vodo...

Zbojnická roštěná podle mamky

Zbojnická roštěná podle mamky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

750 g hovězí roštěnky, 1 dcl rostlinného oleje, 1,5 l hovězího bujónu, 0,5 dcl kečupu, 5 stroužků česneku, 1 lžíce Worcesterské omáčky, 4 lžíce sojové omáčky, 1 lžička sladké papriky, troška zázvoru, špetka chilli koření, špetka tymiánu, sůl, 4 vejce, pepř

Roštěnky omyjeme, vysušíme kuchyňskou papírovou utěrkou a naklepeme. Z kečupu, prolisovaného česneku, worcestru, sojové omáčky, papriky, zázvoru, chilli, tymiánu a soli si připravíme marinádu. Roštěnky nasolíme a napepříme a minimálně na 2h je nec...

Králičí pomazánka

Králičí pomazánka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 králičí kýty, 3 cibule, 5 stroužků česneku, 150 g sádla, 6 kuliček nového koření, 6 kuliček celého pepře, 1-2 lžičky soli, 1 lžíce sušené majoránky

Maso omyjeme a vložíme do hrnce spolu s očištěnými stroužky česneku a načištěnou cibulí. Okořeníme pepřem, solí a novým kořením a zalijeme vodou. Vaříme cca hodinu, než maso změkne. Poté v maso, cibuli a česnek vložíme do zapékací mísy. Přidáme sá...

Tradiční šunkofleky aneb co dům dal

Tradiční šunkofleky aneb co dům dal

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g vaječných těstovin (nejlépe kolínka), 5 vajec, sůl, 4 ostravské klobásy nebo jiné uzeniny, 1 lžíce Vegety, 200 g Eidamu, 1 lžička sladké papriky, 1 lžíce oregana, 3 lžíce oleje

Těstoviny dáme do osolené vroucí vody a vaříme 15-20 minut do měkka. Mezitím si na trošce oleje necháme zezlátnout nadrobno nakrájenou cibulku a k ní přidáme na kousíčky nakrájené klobásky nebo jinou uzeninu, která nám zrovna doma nadbývá. Vše res...

Sekaná v bramborovém těstíčku

Sekaná v bramborovém těstíčku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení hovězího mletého masa, 2 cibule, 3 stroužky česneku, 1 lžička majoránky, troška Vegety, 1 lžička soli, 0,5 lžičky pepře, 2 lžičky kmínu, 3 vejce, 1 lžička adžiky, 1 balení bramborového těsta v prášku

Načistíme si cibule a česnek a vše najemno nasekáme. Vložíme do mísy a přidáme 2 vejce, koření (kromě kmínu a Vegety) a mleté maso. Vše řádně promícháme a necháme chvíli odležet, ať se ingredience dobře spojí. Mezitím si dle návodu připravíme bram...

Mamčin guláš

Mamčin guláš

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

0,5 kg hovězí klížky, 2 cibule, 0,5 lžičky chilli koření, 7 lžiček sladké papriky, 1-2 lžičky pálivé papriky, 3 lžíce sojové omáčky, 4 lžíce rostlinného oleje, 1 větší kapka sladkého kečupu, 3 kostky hovězího bujónu, 1-2 lžičky soli, 2 l vody, 3-5 lžic instantní tmavé jíšky

Maso omyjeme a zbavíme tučných částí a blanek a nakrájíme ho na menší části. Cibuli si očistíme a nadrobno nasekáme. Poté ji osmahneme na zahřátém oleji. Až je cibule pěkně zlatavá, přidáme maso a restujeme, dokud není po všech stranách opečené. P...

Králík na smetaně

Králík na smetaně

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg králíka, 2 lžíce sádla, 50 g mrkve, 5 kuliček pepře, 250 ml mléka, 50 g petržele, 2 bobkové listy, 2 cibule, 4 lžíce hladké mouky, 1 lžíce octu, 1 lžíce polotučné hořčice, sůl, 2 lžičky cukru krystalu, 100 g másla, 2 lžičky kmínu

Králíka spaříme ve vařící vodě, necháme okapat, naporcujeme, posypeme kmínem a na prudko osmažíme na sádle. Petržel, mrkev, cibule nakrájíme na plátky a dozlatova osmažíme na másle. Přidáme hořčici, cukr a necháme chvíli zkaramelizovat. Přidáme oc...

Vejce plněná rybí pomazánkou

Vejce plněná rybí pomazánkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

10 vejcí, 20 kuliček pepře, 2 menší cibule, 2 konzervy sardelek (ančoviček) v oleji, 1 lžíce polotučné hořčice, 1 lžíce másla, pepř, sůl

Vejce zalijeme vodou, přivedeme k varu a vaříme 15 minut na tvrdo. Mezitím si z cibulí, sardelek (ančoviček), hořčice, másla, pepře a soli připravíme rybí pomazánku (viz související recepty). Uvařená vejce prudce zchladíme a necháme vychladnout. V...

Rybí pomazánka

Rybí pomazánka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 konzervy sardelek (ančoviček) v oleji, 2 menší cibule, 2 lžíce másla, 1 lžíce polotučné hořčice, sůl, pepř

Sardelky (ančovičky) očistíme, vykostíme, zbavíme hlaviček a ocásků. Cibule nakrájíme na jemno, přidáme hořčici, máslo, sardelky (ančovičky), pepř, sůl dle chuti a vše vidličkou důkladně promícháme do jemné pomazánky.

Volská oka

Volská oka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 vejce, 2 lžíce olivového oleje, sůl, pepř

Na pánvi rozehřejeme olej, nad kterým rozklepneme vejce. Žloutek s bílkem necháme dopadnout na pánev, vejce se lehce rozlije a začne se smažit. Smažíme na mírném plameni, dokud se okraje nezačnou barvit do hněda. Vejce opepříme a osolíme dle chuti...

Snadné tyčinky

Snadné tyčinky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 listové těsto, sůl, 1 vejce

Listové těsto zpracujeme a vyválíme placku 0,5-1 cm silnou. Poté ji rozkrájíme na 2 cm široké a 5 cm dlouhé tyčinky. Tyčinky potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme solí a dáme na plech, který jsme vyložili pečícím papírem. Pečeme 10-15 minut v přede...

Nakládaná červená řepa

Nakládaná červená řepa

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g cukru krupice, 1 kg červené řepy, 1,2 l octu, 1 lžíce soli

Červenou řepu omyjeme pod studenou tekoucí vodou. Dáme do hrnce, zalijeme vodou, přidáme sůl, přivedeme k varu a vaříme 1,5 hod. Mezitím přivedeme k varu ocet, cukr a vaříme, dokud se cukr zcela nerozpustí. Uvařenou řepu oloupeme, nakrájíme na kos...

Vajíčkový salát

Vajíčkový salát

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 menší cibule, 250 ml majonézy, pepř, sůl, 3 větší sterilizované okurky, 12 vejcí

Vejce zalijeme vodou, přivedeme k varu a vaříme 15 minut na tvrdo. Uvařená vejce prudce zchladíme a necháme vychladnout. Vejce oloupeme a nakrájíme na kostičky. Přidáme na jemno nakrájené cibule, na kostičky nakrájené okurky, majonézu, pepř, sůl d...

Ořechová buchta s polevou a barevnou rýží

Ořechová buchta s polevou a barevnou rýží

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 vejce, 250 g polohrubé mouky, 180 g cukru krystalu, 200 g vlašských ořechů, 1 kypřící prášek do pečiva, 4 lžíce rostlinného oleje, 200 ml mléka, 330 g cukru moučky, 3 vaječné bílky, 2 lžíce citrónové šťávy, 1/2 hrnečku cukrové rýže barevné

Vejce ušleháme s cukrem krystalem do pěny. Přidáme olej, mléko, mouku s kypřícím práškem do pečiva, rozemleté vlašské ořechy a vše důkladně zamícháme. Těsto rovnoměrně rozetřeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Pečeme 30-40 minut v předehřáté ...

Pomazánka z nivy

Pomazánka z nivy

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 menší cibule, 100 g másla, 100 g Nivy, sůl

Nivu nakrájíme na kousky, přidáme najemno nakrájenou cibuli, máslo a sůl dle chuti. Vidličkou vše důkladně promícháme do jemné hmoty.

Černá vdova

Černá vdova

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 ml rumu, 50 ml červeného vína, 100 ml Kofoly, 1 plátek citrónu, 5 kostek ledu

Všechny ingredience by měly být vychlazené. Do sklenice vlijeme rum, víno a Kofolu. Promícháme, přidáme led a plátek citrónu.

Kuřecí rarášky

Kuřecí rarášky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 slepičí vejce, 150 ml černého piva, 2 lžíce plnotučné hořčice, 1 lžíce worcesterské (Worcesterové) omáčky, 2 lžíce solamylu, 6 kuřecích stehenních řízků, 2 lžíce hladké mouky, pepř, sůl, 4 lžíce olivového oleje

Kuřecí řízky očistíme, vykostíme a nakrájíme na větší kousky. Vejce rozšleháme, přidáme pivo, mouku, solamyl, hořčici, worcesterskou omáčku, pepř a sůl dle chuti. Vše důkladně promícháme do hladkého hustého těsta. Přidáme maso a dáme odležet na 2,...

stránka: