České koláče
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Z hladké mouky, 50 g cukru, 100 g másla, droždí, mléka, vejce a soli si připravíme kynuté těsto (viz související recepty). Aby nám rozinky krásně změkly, dáme je do vody tak, aby byly 1 cm pod hladinou, a necháme projít varem. Poté je scedíme. Smícháme tvaroh s 200 g moučkového cukru a rozinkami. Z tvarohové hmoty vytvarujeme kuličky o průměru 2 cm. Z připraveného kynutého těsta pomoučenou lžící postupně odebíráme stejné díly a vytvarujeme placičky. Doprostřed každé placičky dáme tvarohovou kuličku. Okraje těsta navlhčíme vodou a důkladně k sobě přilepíme. Vytvarujeme kulaté bochánky a dáme na 15 minut vykynout na pomoučený vál. Naběračku propláchneme vodou, necháme okapat a vypouklou stranou vytlačíme na každém bochánku důlek. Tím se nám vytvarují pěkné koláče. Kdyby se nám těsto začalo lepit na naběračku, opět ji propláchneme vodou. Do každého důlku dáme 1/2 lžíce švestkových povidel a zasypeme sladkou posypkou, kterou jsme si připravili z 500 g cukru, 500 g polohrubé mouky a 250 g másla (viz související recepty). Koláče dáme na plech, vyložený pečícím papírem a pečeme 30 minut v předehřáté troubě na 150 °C.
Milena
15. 06. 2009
Další recepty
Recenze
Přidat recenziPřidané ingredience: Rozinky máčím tak den předem v rumu
maruskaji 23. 02. 2013, 22:24
Přidané ingredience: majolka
Roxana 01. 07. 2013, 07:14