Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Klasika - stránka 68

Lasagne s vysočinou

Lasagne s vysočinou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

12 plátků lasagní, 300 g nakrájené vysočiny, 600 ml rajčatového protlaku, sůl, pepř, 2 lžíce rostlinného oleje, 2 cibule, 100 ml vody, 1 lžička sušeného tymiánu, 300 g nakrájeného eidamu (Edamu), 1 vejce

Lasagne uvaříme dle návodu na obalu a necháme okapat. Mezitím nakrájenou cibuli dozlatova osmažíme na oleji. Přidáme rajčatový protlak, vodu, tymián, pepř, sůl dle chuti a necháme projít varem. Do zapékací mísy dáme 1/3 rajčatové směsi, přikryjeme...

Sýrová pizza s vysočinou

Sýrová pizza s vysočinou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g hladké mouky, 150 g másla, 1 vejce, 2 lžíce vody, 2 lžíce rostlinného oleje, sůl, 1 lžička sušeného oregana, 100 g nakrájené vysočiny, 100 g nakrájeného eidamu (Edamu), 100 g nakrájeného uzeného sýru, 6 lžic rajčatového protlaku, 100 g nakrájeného ementalu

Máslo nakrájíme na kostky, přidáme mouku, vejce, 1 lžíci vody, 1 lžíci oleje, sůl a vypracujeme hladké těsto, které necháme 1 hodinu odležet. Mezitím smícháme 1 lžíci oleje, 1 lžíci vody, rajčatový protlak a oregano. Těsto znovu zpracujeme, rozvál...

Slaný cibulový koláč

Slaný cibulový koláč

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

125 g ztuženého pokrmového tuku, 250 g polohrubé mouky, 150 ml mléka, sůl, 500 g cibule, 150 ml smetany, 1/2 lžíce hladké mouky, 3 žloutky, 50 g másla, pepř

Z polohrubé mouky, 125 g pokrmového ztuženého tuku, mléka, soli vypracujeme těsto, které necháme 10 minut odležet. Mezitím na másle dozlatova osmažíme nakrájenou cibuli. Přidáme hladkou mouku a smažíme do světle hněda. Přidáme smetanu, důkladně pr...

Těstovinový salát

Těstovinový salát

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g vaječných těstovin, 1 cibule, 1 konzerva hub, 2 lžíce rostlinného oleje, pepř, 1 konzerva fazolí, 2 lžičky kmínu, sůl, 150 g eidamu (Edamu), 1 konzerva drcené kukuřice, 2 rajčata, 2 zelené papriky

Těstoviny uvaříme ve slané vroucí vodě, scedíme a necháme okapat. Mezitím na oleji osmažíme do zlatova nakrájenou cibuli. Přidáme nakrájená rajčata a papriku. Vmícháme houby, fazole, kukuřici, kmín, pepř a sůl dle chuti. Vše důkladně promícháme a ...

Kynuté knedlíky s jahodami a tvarohem

Kynuté knedlíky s jahodami a tvarohem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

500 g hladké mouky, 30 g droždí (kvasnic), špetka soli, 150 ml mléka, 200 g cukru moučky, 200 g másla, 1 vejce, 500 g odtučněného tvarohu, 500 g jahod

Z mouky, 50 g cukru, 100 g másla, droždí, mléka, vejce a soli si připravíme kynuté těsto (viz související recepty). Mezitím umyjeme a osušíme jahody. Větší jahody rozkrojíme na půl. Z připraveného kynutého těsta pomoučenou lžící postupně odebíráme...

Sýrová jehla

Sýrová jehla

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g eidamu (Edamu), 3 menší cibule, 1 vejce, 150 g polohrubé mouky, 150 g strouhanky, sůl

Sýr nakrájíme na stejnoměrné větší kousky. Cibuli nakrájíme na hrubší kolečka a střídavě s kousky sýrů napichujeme na špejle. Rozšleháme vejce, přidáme sůl a jednotlivé jehly obalujeme v mouce, vejci a strouhance. Postup obalování ještě jendou zop...

Křenová pomazánka

Křenová pomazánka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g odtučněného tvarohu, 250 ml bílého jogurtu, sůl, pepř, 1 křen

Křen oloupeme a nastrouháme. Tvaroh smícháme s jogurtem, přidáme nastrouhaný křen, osolíme a opepříme dle chuti. Vše důkladně promícháme. Podáváme namazané na pečivu.

Okurková omáčka

Okurková omáčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 cibule, 6 sterilizovaných okurek, 250 ml smetany, 50 g másla, 2 lžíce hladké mouky, sůl, 500 ml hovězího bujónu

Na másle osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme nakrájené okurky na kostičky a hovězí bujón. Přikryjeme pokličkou a dusíme 30 minut. Mouku důkladně rozmícháme ve smetaně a přidáme do omáčky. Necháme projít varem a osolíme dle chuti.

Křenová omáčka

Křenová omáčka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 ml smetany, 500 ml mléka, 2 lžíce hladké mouky, 50 g másla, sůl, pepř, 1 větší křen, 1 lžička cukru krystalu

Roztopíme máslo, přidáme mouku a smažíme, do světle hněda. Přidáme mléko a důkladně rozmícháme. Poté přidáme smetanu, sůl, pepř, cukr a nastrouhaný křen. Vše důkladně rozmícháme a necháme projít varem.

Pórková pomazánka

Pórková pomazánka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 věřší pórek, 2 lžíce majonézy, 2 pomazánková másla, 200 g smetanového sýru

Od pórku odřízneme kořenovou část a sloupneme vrchní slupku. Pod tekoucí vodou pórek omyjeme od zbytku hlíny a bílou část nakrájíme na 3 cm kolečka. Tam kde barva pórku přechází do zelena, nařízneme další slupku, sloupneme a opět omyjeme zbytek hl...

Netradiční koblížky

Netradiční koblížky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

500 g hladké mouky, 30 g droždí (kvasnice), špetka soli, 150 ml mléka, 50 g cukru moučky, 300 g másla, 1 vejce, 500 ml smetany ke šlehání (šlehačky), 150 g cukru krupice, 2 lžíce polohrubé mouky, 2 vanilkové cukry, 250 g 100% tuku (Omegy) na smažení

Z mouky, droždí, soli, mléka, cukru moučky, vejce a 100 g másla připravíme kynuté těsto (viz související recepty). Pomoučenou lžící postupně odebíráme stejné díly kynutého těsta a vytvarujeme větší koblížky (kuličky), které dáme na 15 minut vykyno...

Kuřecí prsa s bazalkou

Kuřecí prsa s bazalkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 kuřecí prsa, 2 vejce, 150 g rýžové mouky, sůl, 2 lžíce olivového oleje, 1 hrst bazalky

Kuřecí prsa odkostíme, omyjeme a osušíme. Bazalku omyjeme a část bazalky nasekáme na kousky. Zbytek si necháme na ozdobu. Vejce rozšleháme, přidáme mouku a důkladně promícháme, aby nám vzniklo těstíčko. Kuřecí maso osolíme, obalíme v nasekané baza...

Rýžový koláč

Rýžový koláč

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 l mléka, 1 vanilkový cukr, 100 g másla, 150 g cukru krupice, 180 g dlouhozrné rýže, 2 vejce

Mléko přivedeme k varu, přidáme rýži, máslo, vanilkový cukr a vaříme 20 minut na mírném plameni. Vejce rozšleháme s cukrem a přidáme k rýži. Rýžovou směs vlijeme do vymazané a moukou vysypané formy o průměru 24 cm. Pečeme 50 minut v předehřáté tro...

Bezlepková štola s rozinkami a mandlemi

Bezlepková štola s rozinkami a mandlemi

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g másla, 150 g cukru krupice, 3 vejce, 150 g sojové mouky, 1 kypřící prášek do pečiva, špetka soli, 150 g rozinek, 150 g mandlí, 75 ml rumu, 2 lžíce cukru moučky na posypání

Rozinky namočíme na 10 minut do rumu. Mezitím mandle vhodíme do vroucí vody, vaříme je tak dlouho, dokud se hnědá slupka nezačne odlupovat. Mandle zchladíme a oloupeme. Několik mandlí si necháme na ozdobu a zbytek nasekáme. Máslo utřeme s cukrem k...

Maková buchta

Maková buchta

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

220 g ztuženého pokrmového tuku, 150 g cukru krupice, 1 kypřící prášek do pečiva, 7 vejcí, 4 vanilkové cukry, 300 g hladké mouky, 400 g máku, 100 g rozinek, 50 g másla, 50 g cukru moučky, 200 ml mléka

Z pokrmového tuku, cukru krupice, kypřícího prášku do pečiva, 2 vanilkových cukrů a 1 vejce vypracujeme hladké těsto. Pomletý mák přidáme do mléka, přivedeme k varu a vaříme 15 minut, dokud nevznikne hustá hmota. Vychladlou hmotu smícháme se 6 žlo...

Ledová káva

Ledová káva

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 ml silné kávy, 200 ml mléka, 200 ml vanilkové zmrzliny

Uvařenou kávu vlijeme do dvou 1/2 l sklenic. Přidáme mléko a zmrzlinu. Ihned podáváme.

Vaječná pomazánka

Vaječná pomazánka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 vejce, 1 smetanový sýr, 1 menší cibule, 1 lžíce másla, 1 lžíce polotučné hořčice, sůl, pepř

Vejce uvaříme natvrdo a necháme vychladnout. Mezitím nakrájíme najemno cibuli, přidáme sýr, máslo a hořčici. Přidáme vychladlá oloupaná a nakrájená vejce. Vše důkladně promícháme, dokud se vše nespojí. Dochutíme soli a pepřem. Podáváme na pečivu a...

Káva pro zahřátí

Káva pro zahřátí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce cukru krystalu, 200 ml silné kávy, 100 ml rumu

Horkou uvařenou kávu vlijeme do šálků, přidáme rum a cukr. Vše důkladně promícháme.

Alžírská káva

Alžírská káva

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 ml silné kávy, 200 ml vaječného likéru, 50 ml smetany ke šlehání (šlehačky)

Smícháme vaječný likér s kávou a vlijeme do šálků. Přidáme ušlehanou šlehačku a podáváme.

Irská káva

Irská káva

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce cukru krystalu, 200 ml silné kávy, 300 ml whisky, 50 ml smetany ke šlehání (šlehačka)

Do dvou sklenic nasypeme cukr a zalijeme uvařenou silnou kávou. Vše důkladně promícháme a přidáme whisky. Nakonec opatrně přidáme ušlehanou šlehačku.

Rakouská čokoláda

Rakouská čokoláda

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g čokolády na vaření, 200 ml mléka, 1 lžíce cukru krupice, 100 ml smetany ke šlehání (šlehačky)

Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu se 100 ml mléka. Mícháme tak dlouho, dokud se vše nespojí a čokoláda není rozpuštěná. Čokoládové mléko vlijeme i se zbytkem mléka do kastrolu, přidáme cukr a za stálého míchání přivedeme k varu. Vlijeme do šálků ...

Ledový banánový koktejl

Ledový banánový koktejl

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 ml mléka, 2 banány, 100 g cukru moučky, 400 ml vanilkové zmrzliny, 1 lžička mleté skořice

Mléko, nakrájené banány a cukr rozmixujeme. Do každé sklenice vhodíme 100 ml zmrzliny a zalijeme mlékem. Ozdobíme mletou skořicí.

Rajská omáčka

Rajská omáčka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g másla, 2 lžíce rostlinného oleje, 2 bobkové listy, 5 kuliček pepře, 2 lžíce hladké mouky, 1 velký rajčatový protlak, 1 lžíce včelího medu, 750 ml hovězího bujónu, sůl, 1 cibule

Na másle dozlatova osmažíme najemno nakrájenou cibuli. Přidáme mouku a chvilku smažíme do světle hněda. Přidáme olej, med, rajčatový protlak, bujón, pepř, bobkové listy a důkladně rozmícháme, aby nám nezůstali hrudky. Osolíme dle chuti. Ještě chví...

Hovězí pečeně

Hovězí pečeně

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g hovězí svíčkové, 1 lžička soli, 1 lžička sušeného tymiánu, 3 lžíce rostlinného oleje, 3 lžíce vody, 1 lžička pepře, 3 stroužky česneku

Maso omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme, posypeme tymiánem a vetřeme rozetřený česnek. Dáme do zapékací mísy, zalijeme olejem a vodou. Pečeme 40 minut v předehřáté troubě na 220 °C. Během pečení co 10 minut poléváme vypečenou šťávou. Před podáván...

Svíčková na smetaně

Svíčková na smetaně

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

4 plátky hovězí svíčkové, 100 g másla, 50 g petržele, 50 g mrkve, 2 cibule, 250 ml smetany, 250 ml mléka, 5 kuliček pepře, 1 bobkový list, 3 lžíce hladké mouky, 1 lžíce octu, 2 lžičky cukru krystalu, sůl, 1 lžíce plnotučné hořčice, 2 lžíce rostlinného oleje

Maso osmažíme naprudko na oleji. Petržel, mrkev, cibule nakrájíme na plátky a osmažíme na másle. Přidáme hořčici, cukr a necháme chvíli zkaramelizovat. Přidáme ocet, bobkový list, pepř, sůl dle chutě a osmažené maso. Vše dusíme do měkka. Poté maso...

stránka: