Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Klasika - stránka 69

Mandlový dort s jahodovým krémem

Mandlový dort s jahodovým krémem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

2 konzervy jahod, 100 g cukru moučky, 2 lžíce polohrubé mouky, 1 máslo, 180 g cukru krupice, 6 vejcí, 2 lžičky vody, 3 lžíce rostlinného oleje, 100 g mandlí, 80 g hladké mouky, špetka soli

Z jahod, cukru moučky, másla a polohrubé mouky si připravíme krém (viz související recepty). Mandle dáme do vody a necháme projít varem. Vaříme tak dlouho, až se hnědá slupka nezačne odloupávat. Mandle oloupeme, rozsekáme a smícháme s hladkou mouk...

Kuřecí kapsa plněná nivou

Kuřecí kapsa plněná nivou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

4 kuřecí prsa, 200 g nivy, sůl, pepř, 100 ml vody, 1 lžíce sojové omáčky

Vykostěná kuřecí prsa podélně nakrojíme a uvnitř podélně rozřežeme, aby vznikla kapsa. Dáváme pozor, aby nám nůž neprořízl stěnu kapsy, jinak by niva vytekla. Do kapsy vložíme nivu a kapsu důkladně uzavřeme pomocí párátek nebo špejlí. Maso osolíme...

Zdravá pomazánka z droždí

Zdravá pomazánka z droždí

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 cibule, 60 g droždí (kvasnic), 60 g dietního salámu, 30 g másla, 1 vejce, sůl, pepř

Cibuli a salám nakrájíme nadrobno. Na másle osmažíme cibulku dozlatova, přidáme droždí, sůl a pepř dle chuti. Mícháme tak dlouho, až se droždí rozpustí a přidáme nakrájený salám. Odstavíme a vmícháme rozšlehané vejce. Hotovou pomazánku mažeme na k...

Rybízová buchta od babičky

Rybízová buchta od babičky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

550 g cukru moučky, 500 g polohrubé mouky, 500 g hladké mouky, 350 g másla, 30 g droždí (kvasnic), 1 sklenka rybízové marmelády, 500 g rybízu, 150 ml mléka, 2 vanilkové cukry, 1 vejce, špetka soli

Z hladké mouky, 100 g másla, 50 g cukru moučky, droždí, mléka, vejce a soli si připravíme kynuté těsto (viz související recepty). Z polohrubé mouky, 500 g cukru moučky a 250 g másla si připravíme posypku (viz související recepty). Kynuté těsto si ...

Kapustová krémová polévka

Kapustová krémová polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 střední hlávka kapusty, 1 větší cibule, 2 mrkve, 1/2 lžičky soli, špetka mletého pepře, 1/2 lžičky vegety, 1,5 l zeleninového či hovězího bujónu, 100 ml sladké smetany, 1 lžíce hladké mouky, troška nasekané petrželové nati, 3 kuličky nového koření, lžička másla

Kapustu nakrájíme na tenké nudličky. Cibuli nasekanou najemno a zpěníme na trošce másla. Přidáme zpracovanou kapustu, krátce osmahneme, zalijeme bujónem, okořeníme solí, pepřem, novým kořením a vegetou, přidáme mrkev nakrájenou na kolečka či kost...

Dušené zelí na kyselo

Dušené zelí na kyselo

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g kyselého zelí, 1 cibule, 1 lžíce sádla, 1 lžíce octu, 1 lžička cukru krystalu, 1 lžička kmínu, sůl, 50 g másla, 2 lžíce hladké mouky, 100 ml mléka, 500 ml vody

Cibuli nakrájíme a osmažíme do zlatova na roztopeném sádle. Zelí opláchneme a nakrájíme na nudličky. Přidáme k cibuli, podlijeme vodou, osolíme, ochutíme kmínem, přikryjeme pokličkou a dusíme 20-30 minut, dokud nezměkne. Vodu z větší části slijeme...

Kančí medailónky na pivu a se zelím

Kančí medailónky na pivu a se zelím

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

8 libových kančích medailónků, 2 lžíce rostlinného oleje, 1 cibule, 1 lžička cukru krystalu, sůl, pepř, 50 g másla, 500 g kyselého zelí, 500 ml vody, 100 ml mléka, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžíce sádla, 1 lžíce octu, 1 lžička kmínu, 500 ml světlého piva

Maso zbavíme tučných kousků, osolíme, opepříme dle chuti a dáme smažit na rozpálený olej. Smažíme 2 minuty z každé strany do hněda. Zalijeme pivem, přikryjeme pokličkou a vaříme 40-50 minut dokud maso nezměkne. Mezitím si z másla, kyselého zelí, v...

Vepřové smotky

Vepřové smotky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g vepřové krkovice, 2 lžíce slunečnicového oleje, 250 ml vody, 4 plátky šunky, 150 g eidamu (Edam), 1 lžíce worcesterské (Worcesterové) omáčky, sůl, pepř

Vepřovou krkavici nakrájíme na plátky, které osolíme a opepříme. Na každý kousek položíme plátek šunky a svineme do smotku, který propíchneme špejlí. Tento postup opakujeme i u dalších kousků nakrájené krkovice. Smotky dáme smažit na rozpálený ole...

Česneková pomazánka

Česneková pomazánka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 pomazánkového másla, 150 ml majonézy, 4 kousky smetanového sýru, sůl, 5 stroužků česneku

Pomazánkové máslo našleháme s majonézou. Přidáme smetanový sýr, rozetřený česnek a sůl dle chuti. Vše důkladně promícháme.

Segedínský guláš

Segedínský guláš

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g vepřového boku, 2 cibule, 700 g kyselého zelí, 1/2 lžičky soli, 1 lžička sladké mleté papriky, 1/2 lžičky kmínu, 1 lžička sádla, 1 lžíce hladké mouky, 200 ml zakysané smetany, 1/2 lžičky mletého černého pepře

Cibuli nasekáme najemno. Maso nakrájíme na kostky. Zelí také můžeme prokrájet. Na trošce sádla zpěníme cibuli, vložíme maso, osolíme, opepříme a restujeme. Přidáme papriku, podlijeme troškou vody, přikryjeme a dusíme. Po asi 20 minutách přidáme k ...

Čokoládová roláda

Čokoládová roláda

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

3 vejce, 140 g cukru krystalu, 80 g polohrubé mouky, 20 g kakaa, 1/2 kypřícího prášku do pečiva, 100 g čokolády na vaření, 125 ml mléka, 4 lžíce škrobové moučky, 125 g másla, 1 vanilkový cukr, 3 lžíce vody

Ušleháme sníh z 3 bílků a vody. Přidáme 120 g cukru. Opatrně vmícháme žloutky, mouku, 2 lžíce škrobové moučky, kakao a kypřící prášek do pečiva. Na plech dáme pečící papír, na který nalijeme těsto. Stěrkou rovnoměrně rozetřeme po pečícím papíru. P...

Pikantní pomazánka na topinky

Pikantní pomazánka na topinky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g brambor, 300 g dietního salámu, sůl, 1 lžička chilli koření, 10 stroužků česneku, 150 g parmazánu, 1 lžička worcesterské (Worcesterové) omáčky, 2 lžíce polotučné hořčice

Brambory oloupeme, nakrájíme na kousky a vaříme 15 minut v osolené vroucí vodě. Scedíme a dáme vychladit. Mezitím rozmixujeme parmazán, oloupaný a nakrájený salám. Přidáme rozetřený česnek, uvařené brambory, hořčici, rajčatový protlak, chilli koře...

České mojito

České mojito

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 ml bílého rumu, 150 ml jemně perlivé vody, 1 hrst máty peprné, 3 lžičky třtinového cukru, 30 ml citrónové šťávy, 1 sklenka kostek ledu

Nakrájenou limetu na kousky vhodíme do vetší sklenice. Přidáme cukr, citrónovou šťávu, mátu a vše rozmačkáme a promícháme. Vhodíme kostky ledu, přilijeme rum a dolijeme vodou. Ozdobíme mátou nebo kolečkem limety a podáváme s brčkem.

Smetanový dortík

Smetanový dortík

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

14 vejcí, 1 kg cukru krystalu, 400 g hladké mouky, 4 lžíce vody, 4 lžíce rostlinného oleje, 1,5 l mléka, 6 pudinků, 2 másla, 3 lžíce rumu, 4 smetany ke šlehání (šlehačka), 4 vanilkové cukry, 4 ztužovače šlehačky, 1 konzerva mandarinek na ozdobu

Smetany ke šlehání a vanilkové cukry svaříme a necháme na 10 hodin v lednici. 8 žloutků utřeme s 400 g cukru, přidáme mouku, vodu, olej a opatrně zamícháme tuhý sníh z 8 bílků. Dáme do vymazané a moukou vysypané dortové formy, popř do 2 menších fo...

Linecká kolečka

Linecká kolečka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

420 g polohrubé mouky, 180 g cukru moučky, 2 žloutky, 1 citrón, 250 g ztuženého pokrmového tuku, ovocná marmeláda na slepování

Z mouky, cukru, žloutků, na kostky nakrájeného tuku, citrónové šťávy a citrónové kůry vypracujeme těsto. Vyválíme placku, ze které vykrajujeme kolečka. U 1/2 koleček vykrájíme středy ve tvaru srdíčka. Kolečka dáváme na vymazaný plech a postupně pe...

Řez od biskupa

Řez od biskupa

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g hladké mouky, 150 g ztuženého pokrmového tuku, 150 g cukru moučky, 3 vejce, 1/2 kypřícího prášku do pečiva, 200 g vlašských ořechů, 100 g kandovaného ovoce, 1 balení rozinek, 100 g čokolády na vaření

Smícháme tuk, mouku, cukr, vejce a kypřící prášek. Přidáme ve vodě uvařené rozinky, kandované ovoce, nasekané ořechy a čokoládu. Vše důkladně promícháme a dáme do dvou vymazaných a moukou vysypaných srnčích hřbetů. Dáme péct na 30-40 minut do před...

Čokoládové koule

Čokoládové koule

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g čokolády na vaření, 2 lžíce rumu, 50 g másla, kokosová moučka na obalení, 70 g cukru moučky

Nad vodní párou rozpustíme čokoládu, přidáme rum, cukr a máslo. Důkladně mícháme, aby se máslo rozpustilo a vše se spojilo. Směs necháme vychladit a vytvarujeme 24 koulí, které obalíme v kokosové moučce. Opět necháme vychladit a podáváme ke kávě, ...

Koláčky plněné vaječným krémem

Koláčky plněné vaječným krémem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

170 g polohrubé mouky, 100 g cukru moučky, 60 g másla, 20 g 100% tuku (Omegy), 50 ml vody, 2 vejce, 150 ml mléka, 200 ml rumu

Mouku, 40 g moučkový cukr, máslo, 100% tuk, vodu smícháme a vypracujeme tužší těsto. Dáme vychladit do lednice a mezitím připravíme vaječný krém. Ušleháme vejce s 60 g cukru a postupně přiléváme mléko s rumem. Těsto rozdělíme na 15 stejných dílů z...

Maminčina buchta ze sodovky

Maminčina buchta ze sodovky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g polohrubé mouky, 300 g cukru krupice, 2 kypřící prášky do pečiva, 10 lžic rostlinného oleje, 3 vejce, 500 ml žluté sodovky, 250 ml smetany ke šlehání (šlehačka) na ozdobu, jahody na ozdobu, borůvky na ozdobu

Cukr smícháme s moukou a kypřícím práškem do pečiva. Přidáme vejce, olej a žlutou sodovku. Vše důkladně promícháme a vlijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Pečeme 40 minut v předehřáté troubě na 180 °C. Necháme vychladnout, nakrájíme a před ...

Kávová roláda

Kávová roláda

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 vejce, 130 g cukru krupice, 130 g hladké mouky, 1 lžíce vody, 5 lžiček mleté kávy, 250 ml mléka, 2 lžíce polohrubé mouky, 200 g másla, 100 g cukru moučky, ovocná marmeláda na namazání

Ve vodní páře ušleháme vejce a cukr krupici, dokud směs není dostatečně hustá. Směs odstavíme a za stálého míchání přidáme hladkou mouku, 2 lžičky mleté kávy a horkou vodu. Promícháme a nalijeme na plech, který jsme vyložili pečícím papírem. Pečem...

Bezvaječný piškot

Bezvaječný piškot

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g celozrné mouky, 1/2 kypřícího prášku do pečiva, 200 g cukru krystalu, 7 lžic rostlinného oleje, 250 ml vody

Mouku smícháme s kypřícím práškem, přidáme cukr, vodu a olejem. Vše důkladně promícháme a vylijeme do vymazané a moukou vysypané formy. Pečeme 30 minut v předehřáté troubě na 350 °C.

Míchaná vejce na slanině

Míchaná vejce na slanině

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 vejce, 100 g anglické slaniny, 1 cibule, špetka soli, troška mletého černého pepře

Anglickou slaninu nakrájíme na malé kostičky, dáme ji pražit na pánev. Když je vypražená, orestujeme na pánvi se slaninou cibulku. Ta pustí šťávu. Bokem si rozšleháme vejce se solí a pepřem, vlijeme na pánev a mírně mícháme. Vaječinu připravujeme ...

Netradičně plněné papriky

Netradičně plněné papriky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 velké papriky, 100 g másla máslo, 150 g žampionů, 3 brambory, sůl, pepř, 1 cibule, hořčici na ozdobení, kečup na ozdobení, 1 lžička tymiánu, 1 ks malý lilek, 200 ml vody

Uřízneme vršky paprik a vykrojíme jádra, která vyhodíme. Uříznuté vršky zbavíme stopek a nakrájíme na kousky. Na másle osmažíme nakrájenou cibuli dozlatova. Přidáme sůl, pepř, tymián, nakrájené žampiony, brambory, lilek a vršky paprik. Zalijeme v...

Plněné kapie rýžovou směsí

Plněné kapie rýžovou směsí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 rajčata, sůl, 250 g dlouhozrné rýže, 2 cibule, 2 lžíce rostlinného oleje, 2 lžíce petrželové natě, 100 ml vody

Rýži dáme vařit do osolené vroucí vody na 10-15 minut. Mezitím si připravíme kapie k plnění tak, že uřízneme vršky a opatrně vykrojíme jádra, která vyhodíme. Uříznuté vršky zbavíme stopek a nakrájíme na kousky. Na oleji osmažíme nakrájené cibule d...

Nepečený tvarohový dort

Nepečený tvarohový dort

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g tvarohu, 250 g másla, 120 g cukru moučky, kakao na posypání, 1 konzerva broskví, 2 balení dětských piškotů

Zcedíme broskve a necháme je okapat. Mezitím utřeme máslo s cukrem a přidáme tvaroh. Vše důkladně promícháme tak, abychom ve hmotě neměli kousky másla. Každý piškot namáčíme ve šťávě z broskví a postupně klademe na dno dortové formy. Posypeme 1/2 ...

stránka: