Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Klasika - stránka 65

Pečený úhoř ve víně

Pečený úhoř ve víně

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 kg úhoře, 2 lžíce citrónové šťávy, sůl, 200 ml bílého vína, 50 g másla, 1 lžíce sojové omáčky, 1/2 lžičky sušeného oregana

Vykuchaného, vykostěného úhoře stáhneme z kůže a podélně rozřízneme. Maso osolíme, pokapeme citrónovou šťávou a vložíme do pekáče. Přidáme nakrájené máslo a podlijeme vínem. Pečeme 20-30 minut v předehřáté troubě na 200 °C. Při pečení maso obracím...

Smažený úhoř

Smažený úhoř

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 kg úhoře, sůl, 1 lžička chilli koření, 2 lžíce citrónové šťávy, 100 g másla, 1 lžička sezamu, 1 menší pórek, 1 menší cibule, 12 plátků uzeného lososa, 100 g hladké mouky, 1 vejce

Vykuchaného, vykostěného úhoře stáhneme z kůže a nakrájíme na 5 cm silné kousky. Maso osolíme, posypeme chilli kořením, obalíme ve vejci a lehce v mouce. Na pánvi roztopíme máslo a za stálého obracení smažíme kousky masa, dokud není červené a měkk...

Domácí koblihy

Domácí koblihy

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hladké mouky, 30 g droždí (kvasnic), 150 ml mléka, 50 g cukru moučky, 100 g másla, 250 g 100% tuku (Omegy) na smažení, špetka soli, 440 g švestkových povidel, 1 vejce

Z mouky, droždí, soli, mléka, cukru moučky, vejce a 100 g másla připravíme kynuté těsto (viz související recepty). Z připraveného kynutého těsta pomoučenou lžící postupně odebíráme stejné díly a vytvarujeme placičky. Doprostřed každé placičky dáme...

Angreštový koláč

Angreštový koláč

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

700 g angreštu, 130 g cukru moučky, 250 g Hery, 1/2 lžičky skořice, 1 vejce, 100 ml smetany ke šlehání (šlehačky), 350 g hladké mouky, 90 g cukru krystalu, špetka soli

Z mouky, Hery, cukru krystalu, vejce, špetky soli si připravíme křehké těsto na koláč (viz související recepty) a necháme 1 hodinu odležet. Mezitím angrešt omyjeme pod studenou tekoucí vodou, necháme okapat, zbavíme štopky a rozkrájíme na půlky. O...

Utopenci

Utopenci

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

20 špekáčků, 1,5 l vody, 0,5 l octu, 4 větší cibule, 1/2 lžičky nového koření, 10 g cukru moučky, 6 bobkových listů, 5 lžic rostlinného oleje

Vodu smícháme s octem, přidáme cukr, olej a necháme projít varem. Mezitím špekáčky oloupeme a rozkrojíme na půl. Cibuli nakrájíme na jemno a část vhodíme do sklenice. Přidáme část nového koření, 2 bobkové listy a několik špekáčků. Postup opakujeme...

Kapustové karbenátky

Kapustové karbenátky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hlávková kapusta, 1 vejce, sůl, pepř, 1 stroužek česneku, 1 cibule, 100 g eidamu (Edamu), 4 lžíce polohrubé mouky, 250-350 g strouhanky, 1 lžička vegety

Kapustu zalijeme vodou, přivedeme k varu a vaříme 10-15 minut. Poté kapustu scedíme, necháme vychladnout a rozmixujeme. Přidáme vejce, vegetu, rozetřený česnek, nastrouhaný sýr, najemno nakrájenou cibuli, mouku, pepř a sůl dle chuti. Vše promíchám...

Tradiční český smažák

Tradiční český smažák

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g eidamu (Edamu), 2 vejce, 300 g polohrubé mouky, 50 ml polotučného mléka, 300 g strouhanky, sůl

Eidam (Edam) rozkrojíme na 4 stejně hrubé plátky, které posolíme z obou stran. Plátky postupně obalujeme v mouce, rozšlehaném vejci s mlékem a strouhance. Aby se nám sýr při smažení neroztekl, postup obalování ještě jednou zopakujeme. Při obalován...

Řízek pro vegetariány

Řízek pro vegetariány

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení sojových řízků Big steak, 1 vejce, 50 ml polotučného mléka, 1 kostka zeleninového bujónu, 1/2 lžíce grilovacího koření, 100 g polohrubé mouky, 100 g strouhanky, 1 l vody, 1 citrón

Sojové řízky dáme do vody, přidáme bujón, přivedeme k varu a vaříme 15-20 minut na mírném plameni. Poté řízky scedíme a necháme vychladnout. Mezitím si rozšleháme vejce, přidáme mléko a důkladně promícháme. Z vychladlých řízků vymačkáme zbytek vod...

Recept na bramborový salát

Recept na bramborový salát

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kg brambor, 2 větší mrkve, 2 cibule, 10 středních sterilizovaných okurek, 1 větší konzerva hrášku, pepř, sůl

Brambory, očistíme a dáme vařit ve slupce na 20-30 minut do měkka. Poté brambory scedíme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Uvřenou mrkev a okurky nastrouháme. Přidáme najemno nakrájené cibule, scezený hrášek, pepř a sůl dle chuti. Nakonec přidáme...

Zeleninový salát s lněným olejem

Zeleninový salát s lněným olejem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 hlávky ledového salátu, 2 mrkve, 2 červené papriky, 1 hrst vypeckovaných oliv, 1/2 lžičky oregana, 2 stroužky česneku, 1 lžíce vody, 1 lžíce octu, 2 lžíce lněného oleje, sůl, 1 lžíce citrónové šťávy

Mrkve oloupeme, rozkrojím podélně a nakrájíme na plátky. Papriky zbavíme semen a nakrájíme na kousky. Přidáme nakrájený salát, olivy, rozetřený česnek, oregano a zalijeme vodou, olejem, citrónovou šťávou a octem. Vše důkladně promícháme a dochutím...

Čočka na kyselo

Čočka na kyselo

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g čočky, 1 cibule, 50 g másla, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžička cukru krupice, 2 lžíce octu, pepř, sůl, 3 stroužky česneku, 1/2 lžičky hořčičných semínek

Čočku namočíme na 12 hodin do vody a poté vaříme 40-45 minut, dokud nezměkne. Přitom postupně lžící odebíráme pěnu, která vznikne na povrchu. Mezitím na másle osmažíme nakrájenou cibuli. Přidáme mouku a smažíme za stálého míchání do světle hněda. ...

Polévka z červené řepy

Polévka z červené řepy

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g řepy, 2 cibule, 50 g másla, sůl, 2 lžíce solamylu, 500 ml zeleninového bujónu, 2 lžíce octu, 4 lžíce zakysané smetany, 3 stroužky česneku, 250 ml červeného vína, kopr na ozdobu

Červenou řepu omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kousky. Na másle dozlatova osmažíme nakrájenou cibuli, přidáme nakrájenou řepu a za stálého míchání zlehka osmahneme. Přidáme víno, sůl, ocet, přikryjeme pokličkou a vaříme 20 minut, dokud řepa nezměk...

Rebarborový koláč s posypkou

Rebarborový koláč s posypkou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

750 g rebarbory, 300 g hladké mouky, 1 vejce, 250 g ztuženého pokrmového tuku, 240 g cukru krystalu, špetka soli, 250 g polohrubé mouky, 250 g cukru moučky, 125 g másla

Z polohrubé mouky, cukru moučky a másla si připravíme posypku (viz související recepty). Rebarboru oloupeme, odstraníme žilky a nakrájíme na 1 cm kousky. Do 1/2 kastrolu vlijeme vodu, přidáme nakrájenou rebarboru, 150 g cukru krystalu, přikryjeme ...

Rebarborový mřížkový koláč s jahodami

Rebarborový mřížkový koláč s jahodami

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g hladké mouky, 250 g ztuženého pokrmovéhu tuku, 190 g cukru krystalu, 2 vejce, špetka soli, 500 g rebarbory, 100 g cukru moučky, 250 g vlašských ořechů, 250 g jahod

Rebarboru oloupeme, odstraníme žilky a nakrájíme na 1 cm kousky. Do 1/2 kastrolu vlijeme vodu, přidáme nakrájenou rebarboru, 100 g cukru krystalu, přikryjeme pokličkou, vaříme 15 minut na mírném plameni. Poté rebarboru scedíme a necháme vychladnou...

Popcorn s medem

Popcorn s medem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g kukuřice na popcorn, 4 lžíce včelího medu, 4 lžíce rostlinného oleje

Na olej v hrnci vložíme tři zrnka kukuřice, přikryjeme pokličkou a posloucháme. Jakmile se ozve třetí puknutí, olej má správnou teplotu. Přidáme tolik kukuřice, aby v jedné vrstvě pokryla dno. Přikryjeme pokličkou a za stálého protřepávání pražíme...

Jahodová slivovice

Jahodová slivovice

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 ml slivovice, 50 ml jahodového džusu, sklenka kostek ledu, kandované ovoce na ozdobu

Do sklenice dáme led, přidáme jahodový džus a slivovici. Ozdobíme kandovaným ovocem a podáváme s brčkem.

České jahodové mojito

České jahodové mojito

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 ml slivovice, 1 pomeranč, sklenka kostek ledu, 1 lžíce cukru krystalu, hrst jahod, 150 ml perlivé vody, listy máty peprné na ozdobu

Pomeranč rozkrojíme a z jedné poloviny vymačkáme šťávu. Druhou polovinu nakrájíme na kousky a vhodíme do vetší sklenice. Přidáme cukr, pomerančovou šťávu, jahody a promícháme. Vhodíme kostky ledu, přilijeme slivovici a dolijeme vodou. Ozdobíme mát...

Pohled do slunce

Pohled do slunce

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 ml slivovice, 30 ml hruškovice, 50 ml Coca Coly

Všechny ingredience by měly být dobře vychlazené. Do sklenice vlijeme slivovici, hruškovici a dolijeme Coca Colou.

Mléko proti nachlazení

Mléko proti nachlazení

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 ml slivovice, 1 sáček černého čaje, 100 ml mléka, 2 lžíce včelího medu, 50 ml vody

Do vody vhodíme sáček černého čaje a přivedeme k varu. Sáček čaje vyjmeme, přidáme mléko, med a necháme projít varem. Vlijeme do sklenice, přidáme slivovici a podáváme.

Krůta s nádivkou

Krůta s nádivkou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 menší krůta, sůl, 1 vařený žaludek , 1 játra z krůty, 1 srdce z krůty, 2 cibule, 3 lžíce strouhanky, 200 g másla, 5 stroužků česneku, 1/2 lžičky kmínu, pepř, 1 vejce, 50 ml mléka, 1 lžička drcené majoránky, 100 g uzeného bůčku, 400 ml drůbežího bujónu

Bůček nakrájíme na kousky a s nakrájenou cibulí osmažíme dozlatova. Srdce, játra a uvařený žaludek pomeleme, přidáme rozetřený česnek, vejce, kmín, majoránku, bůček s cibulí, pepř a sůl dle chuti. Nakonec přidáme strouhanku, mléko dle potřeby, aby...

Pečené kuřecí kousky na jalovci

Pečené kuřecí kousky na jalovci

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kuře, 100 g másla, 1 cibule, 2 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce včelího medu, sůl, 10 kuliček jalovce, 100 ml bílého vína, 1/2 lžičky mletého pepře

Kuře opláchneme pod studenou tekoucí vodou, vysušíme, naporcujeme a osolíme. Cibuli nakrájíme a dáme do pekáče. Kuličky jalovce rozdrtíme a smícháme s medem, citrónovou šťávou a pepřem. Touto směsí kuřecí kousky potřeme a dáme do pekáče na cibuli....

Pikantní naložený bůček

Pikantní naložený bůček

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg bůčku, 10 stroužků česneku, 1 lžíce mleté papriky, 2 lžičky chilli koření, sůl, mletý pepř, 20 kuliček pepře, 2 lžíce kečupu, 1 cibule

Bůček omyjeme pod studenou tekoucí vodou a důkladně vysušíme. Do osolené vroucí vody přidáme kuličky pepře, 4 celé stroužky česneku, bůček, na čtvrtky nakrájenou cibuli a vaříme 75 minut. Poté bůček vyjmeme a necháme okapat. Mezitím důkladně smích...

Zákeřná becherovka

Zákeřná becherovka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 ml becherovky, 50 ml kalvadosu, 10 kostek ledu

Všechny ingredience by měly být dobře vychlazené. Do sklenice vlijeme becherovku a kalvádos. Zlehka promícháme, přidáme led a podáváme.

Borůvkový koláč

Borůvkový koláč

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hladké mouky, 4 lžíce rostlinného oleje, 200 g cukru krystalu, 2 lžíce citrónové šťávy, 1 vejce, 500 g borůvek, 1 kypřící prášek do pečiva, 100 ml mléka, 250 g polohrubé mouky, 250 g cukru moučky, 125 g másla, 1 lžíce mleté skořice

Z cukru moučky, polohrubé mouky a másla si připravíme posypku (viz související recepty). Žloutek utřeme s cukrem do pěny. Přidáme olej, mléko, citrónovou šťávu a důkladně promícháme. Mouku smícháme s kypřícím práškem do pečiva a postupně po lžícíc...

Borůvkový koktejl

Borůvkový koktejl

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 ml bílého jogurtu, 100 ml mléka, 100 g borůvek, 1 lžíce cukru moučky

Všechny ingredience by měly být dobře vychlazené. Jogurt a mléko vlijeme do mixéru, přidáme borůvky, cukr a důkladně rozmixujeme. Vlijeme do sklenice a podáváme.

stránka: