Lilkový dort
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Lilek nakrájíme na plátky asi 1 cm silné, osolíme a necháme 30 minut odležet, aby pustily nahořklou šťávu. Opláchneme pod studenou tekoucí vodou a dáme do vroucí vody, vaříme 1 minutu. Poté plátky necháme okapat a osušíme.
Těstoviny uvaříme dle návodu na obalu, necháme dobře okapat a vmícháme nastrouhaný sýr. Sýr by se měl v těstovinách rozpustit. Do vymazané dortové formy o průměru 20,5 cm vložíme plátky lilku, tak aby se překrývaly a zakryly dno formy. Přidáme těstovinovou směs, rovnoměrně rozetřeme a posypeme strouhankou. Dáme péct na 30 minut do předehřáté trouby na 180 °C.
Mezitím na oleji dozlatova osmažíme nakrájenou cibuli. Přidáme rajčatový protlak, oregano, pepř a sůl dle chuti. Důkladně promícháme a necháme projít varem. Hotový lilkový dort vyklopíme lilkovou stranou vzhůru a při podávání pomažeme rajčatovou směsí. Podáváme horké.
Milena16. 06. 2009