Zapékané vepřové maso s lilky
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Z rajčat, rajčatového protlaku, zeleninového bujónu, vína, česneku, cibule, 5 lžic rostlinného oleje, citrónové šťávy, cukru, oregana, pepře a soli si připravíme rajčatovou omáčku na zapékání (viz související recepty).
Lilky očistíme, nakrájíme na plátky, osolíme a necháme 30 minut odležet, aby pustily nahořklou šťávu. Opláchneme pod studenou tekoucí vodou a dáme do vroucí vody, vaříme 1 minutu. Poté plátky necháme okapat a osušíme. Polovinu plátků nakrájíme na tenké nudličky.
Na rozehřátém oleji za stálého míchání osmažíme mleté vepřové maso, dokud nezezlátne. Přidáme nakrájené lilky na nudličky a vaříme 10 minut. Přidáme pepř a sůl dle chuti.
Do vymazané zapékací mísy dáme plátky lilků tak, aby zakryly celé dno. Přidáme 1/2 rajčatové omáčky, rovnoměrně rozetřeme a zakryjeme 1/2 množství nakrájené mozzarelly na tenké plátky. Posypeme masovou směsí, kterou zakryjeme zbývajícími plátky mozzarelly. Přidáme zbývající rajčatovou směs, rovnoměrně rozetřeme a posypeme nastrouhaným eidamem. Pečeme 45 minut v předehřáté troubě na 180 °C.
Milena16. 06. 2009