Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Klasika - stránka 59

Jablečný štrůdl

Jablečný štrůdl

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

45 dkg hladké mouky, 2 vejce, 40-60 ml vlažné vody, 1 Heru, 1-2 kg jablek, 3 lžíce mleté skořice, 30 dkg cukru krystalu, cukr moučku na posypání

Připravíme si mísu na těsto, do ní dáme hladkou mouku, 1 vejce, vlažnou vodu, nastrouhanou Heru, zamícháme a necháme odležet. Mezitím jablka oloupeme, zbavíme jadřince, nastrouháme a smícháme s cukrem. Těsto rozdělíme na 3 díly a každý díl vyválím...

Roláda - piškot

Roláda - piškot

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

6 vajec, 6 lžic cukru krupice, 6 lžic polohrubé mouky

Žloutky našleháme s cukrem a postupně vmícháme polohrubou mouk a ušlehaný sníh z bílků. Dáme na plech, který jsme vyložili pečícím papírem a rovnoměrně rozetřeme. Dáme do rozpálené trouby a pečeme zhruba 7 minut. Poté ještě horké vyklopíme na utěr...

Kuře Karkulka

Kuře Karkulka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kuře, 200 g hladké mouky, 2 lžičky mleté sladké papriky, 4 lžíce olivového oleje, sůl

Kuře opláchneme pod studenou tekoucí vodou, vysušíme, rozporcujeme na docela malé kousky a osolíme. Na talíř nasypeme hladkou mouku a sladkou papriku, dobře promícháme. Osolené porcičky kuřete v této směsi obalíme. Do pánve dáme oleje, rozpálíme a...

Karamelové kuře podle Stelly Zázvorkové

Karamelové kuře podle Stelly Zázvorkové

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kuře, 1 cibuli, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžičku cukru moučky, 1 lžičku sledké papriky, 1 lžičku citrónové kůry, 100 g másla, 200 ml vody

Z horké vody, oleje, cukru, sladké papriky a citrónové kůry si připravíme směs na potírání. Kuře opereme a dobře osušíme. Vnitřek kuřete osolíme a vložíme do něj oloupanou cibuli, kterou po upečení vyndáme. Kuře pečeme v horké troubě na teflonovém...

Pikantní kuře s kysaným zelím

Pikantní kuře s kysaným zelím

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g kuřecích prsou, 250 g kyselého zelí, 3 stroužky česneku, sůl, 2 lžičky mleté pálivé papriky, 1 lžíci cukru krupice, špetka mletého zázvoru, 2 lžíce sádla

Kuřecí maso pokrájíme na kostičky a osmahneme na troše sádla. Okořeníme a dáme stranou do tepla. Mezitím na zbylém sádle podusíme zelí s cukrem doměkka. Pak do něj vmícháme maso a ještě společně asi 5 minut dusíme. Pak necháme pár minut pod poklič...

Kokosová hrníčková bábovka

Kokosová hrníčková bábovka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hrneček hladké mouky, 1 hrneček polohrubé mouky, 1 hrneček kokosové moučky, 1 hrneček mléka, 1/2 hrnečku rostlinného oleje, 3/4 hrnečku cukru krupice, 3 vejce, 1 vanilkový cukr, 1 kypřící prášek do pečiva, 1 lžíce kakaa

Bábovkovou formu vymažeme tukem a vysypeme kokosovou moučkou. Mouku promícháme s práškem do pečiva a kokosovou moučkou. Celá vejce ušleháme s cukrem do husté pěny. Přidáme olej, mouku s kokosem a mléko, důkladně promícháme. Asi polovinu těsta nebo...

Hermelín v listovém těstě

Hermelín v listovém těstě

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 Hermelíny, 1 lžíce kečupu, 1/2 malého pórku, 1 listové těsto, 1 žloutek, hladkou mouku na vyválení těsta

Listové těsto vyválíme na lehce pomoučeném válu na slabší plát. Rozdělíme jej na 4 čtverce a každý z nich potřeme kečupem. Pórek nakrájíme na kolečka a spaříme v osolené vodě. Doprostřed čtverců z listového těsta položíme celý Hermelín a jeho povr...

Hrnečková ořechová bábovka

Hrnečková ořechová bábovka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hrneček hladké mouky, 4/5 hrneček cukru moučky, 1 hrneček vlašských ořechů, 1/2 hrnečku vlažného mléka, 1/2 hrnečku rostlinného oleje, 2 vejce, 2 lžíce rumu, 1 kypřící prášek do pečiva

Ořechy nasekáme, vhodíme do mísy, přidáme ostatní suroviny a vše smícháme dohromady. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy a pomalu pečeme 40-50 minut v mírně až středně vyhřáté troubě.

Perníková bábovka

Perníková bábovka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g polohrubé mouky, 150 g cukru krystal, 1 kypřící prášek do perníku, 2 dcl rostlinného oleje, 2 dcl mléka, 3 vejce, čokoládovou polev na dozdobení, kokosovou moučku na posypání

Smícháme vejce s cukrem, přidáme mouku smíchanou s kypřícím práškem do perníku, olej a mléko. Dobře promícháme. Těsto vlijeme do předem vymazané a vysypané formy. Pečeme asi 45 minut. Bábovku vyklopíme, necháme vychladnout a poté přelijeme čokolád...

Skořicová hrnková bábovka

Skořicová hrnková bábovka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 hrnečky hladké mouky, 1 hrneček cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 1 hrneček rostlinného oleje, 1 kypřící prášek do pečiva, 3 lžičky mleté skořice, 3 jablka, hrst vlašských ořechů, hrst rozinek

Ořechy nasekáme a vše smícháme v míse dohromady, vlijeme do vymazané a moukou vysypané formy a pečeme v předehřáté troubě na 190°C asi 50 minut. Poté vyzkoušíme špejlí zda je bábovka dostatečně upečená.

Alibábovka

Alibábovka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 Heru, 1/2 sklenky vody, 1 a 3/4 sklenky cukru moučky, 1 vanilkový cukr, 2 sklenky hladké mouky, 1 kypřící prášek do pečiva, 1 hrst vlašských ořechů, 2 lžíce kakaa, 4 vejce

Heru, vodu, cukr a vanilkový cukr svaříme a necháme vychladit. Do vychladlé směsi přidáme hladkou mouku, prášek do pečiva, žloutky, nasekané ořechy, kakao a opatrně vmícháme sníh z bílků. Dáme do vymazané a vysypané formy a pečeme ve středně vyhřá...

Hrníčkové vdolečky

Hrníčkové vdolečky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

3 hrnečky polohrubé mouky, 2 lžíce cukru krupice, 2-3 lžíce másla, 1/2 balení droždí (kvasnic), 1 vejce, 1 hrneček mléka, 1 vanilkový cukr, švestková povidla dle potřeby, slunečnicový olej na smažení, 2-3 hrnečky zakysané smetany

Mouku, cukr i vanilkový, rozpuštěné másla, vajíčko a kvásek z vlažného mléka a kvasnic zpracujeme v těsto. Necháme na teplém místě vykynout, asi 40 min. Po vykynutí těsto vyválíme a vykrajujeme kolečka, která smažíme ve vyšší vrstvě oleje z obou s...

Kuřecí nudličky s nivou a brokolicí

Kuřecí nudličky s nivou a brokolicí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 kuřecí prsa, 2 cibule, 3 stroužky česneku, sůl, pepř, 1 brokolici, 200 g Nivy, 2 lžíce slunečnicového oleje, 200 ml sladké smetany

Prsa nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme, promícháme s prolisovaným česnekem a necháme odležet. Brokolici rozdělíme na jednotlivé kadeře a vaříme v osolené vroucí vodě 5 minut do měkka. Poté brokolici scedíme. Nadrobno nakrájíme cibule a spo...

Bramborové buchtičky se šodó

Bramborové buchtičky se šodó

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g brambor, 120 g cukru moučky, 50 g vlašských ořechů, 50 g hrubé mouky, 50 g másla, 4 vejce, 2 lžíce strouhanky, 1,2 vanilkového cukru, 1 citrón, 250 ml bílého vína, 3 žloutky, 80 g cukru krupice

Celé brambory vaříme ve vroucí osolené vodě 40-50 minut do měkka, scedíme, oloupeme a nastrouháme. Máslo, cukr moučku, 4 žloutky utřeme do husté pěny. Přidáme nastrouhané brambory, mouku, citrónovou kůru, nasekané ořechy, 0,2 (lžička) vanilkového ...

Utopenci v pivním nálevu

Utopenci v pivním nálevu

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 láhev černého piva, 10 špekáčků, 10 bobkových listů, 1 lžička chilli koření, 5 menších cibulí, pepř, sůl

Nálev vytvoříme povařením černého piva s chilli kořením, pepřem a soli dle chuti. Oloupané cibule nakrájíme na kolečka. Špekáčky podélně rozřízneme, jemně posypeme chilli kořením a vložíme do nich bobkový list a cibuli. Špekáčky spojíme špejlí, vl...

Kapr pečený se sýrem

Kapr pečený se sýrem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g kapra, 40 g slaniny, 40 g másla, 100 g Eidamu (Edamu), 1/2 lžičky mleté papriky, 1 lžíce nasekané petrželové natě, sůl

Kapra zbavíme šupin, vykucháme, omyjeme pod tekoucí studenou vodou, vysušíme, naporcujeme a osolíme. Na pánev poklademe postupně plátky slaniny, osolené porce kapra, plátky másla a pečeme v troubě asi 15 minut. Posypeme strouhaným sýrem, necháme z...

Kapr na modro

Kapr na modro

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 kg kapra, sůl, 1/8 l octa, 1/2 bulvového celeru, 1 menší petržel, 1 mrkev, 100 g cibule, 10 kuliček pepře, 4 kuličky nového koření, 1/2 list bobkového listu, 150 g másla, plátky citrónu na ozdobu, petrželovou nať na ozdobu

Kapra zbavíme šupin, vykucháme, opláchneme pod studenou vodou, vysušíme, naporcujeme a osolíme. Do osolené vody dáme na kolečka pokrájenou zeleninu, celé koření a vaříme 20 minut. Porce ryby dáme na pekáček kůží nahoru a opatrně poléváme vařícím o...

Filé se sýrem

Filé se sýrem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení tresky, 2 dcl mléka, 2 vejce, 500 g hladké mouky, 100 g Ementalu, sůl, rostlinný olej na smažení

Z mléka, vajec a strouhaného Emantalu připravíme těstíčko. Každý plátek tresky osolíme, obalíme v hladké mouce a potom v sýrovém těstíčku, kterým rybu na pánvi ještě zakápneme. Smažíme na rozpáleném oleji.

Vynikající wafle ze zakysané smetany

Vynikající wafle ze zakysané smetany

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

2 hrnečky zakysané smetany, 100 g cukru moučky, 1 vanilkový cukr, 2 vejce, 200 g hladké mouky, 1 lžička kypřícího prášku do pečiva, ovocnou marmeládu na namazání

Všechny ingredience smícháme a upečeme ve waflovači. Wafle jsou krásně měkoučké a voňavé. Namažeme marmeládou a ozdobíme.

Nakládané buřtíky

Nakládané buřtíky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

560 ml vody, 350 ml octa, 140 ml rostlinného oleje, 5 lžic Worcesterské (Worcesterové) omáčky, 5 lžic plnotučné hořčice, 5 bobkových listů, 5 kuliček nového koření, 1/4 lžičky soli, 1/4 lžičky pepře, trochu chilli koření, 500 g špekáčků, 12 lžic sladkého kečupu, 3 cibule

Vodu, ocet, olej, Worcesterskou omáčku, hořčici, bobkové listy, nové koření, sůl, pepř a chilli koření dle chuti povaříme, až se rozpustí hořčice. Pak vmícháme kečup a necháme chvilku vychladnout. Do omyté 3 litrové sklenice skládáme špekáčky rozk...

Domácí utopenci

Domácí utopenci

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 l vody, 0,5 l octa, 500 g cibule, 20 špekáčků, 6 kuliček nového koření, 3 bobkové listy, 1 lžíce cukru moučka, 1 balení Nálevu na nakládání okurek

Svaříme vodu s octem, vsypeme celý (nikdy nedělit na několik nálevů!) obsah 100 g balení Nálevu na nakládání okurek, povaříme asi 4 minuty a necháme chladnout. Špekáčky oloupeme, rozkrojíme podélně napůl, ale nedokrojíme (můžeme nechat i vcelku) a...

Utopenci narychlo

Utopenci narychlo

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g špekáčeků, 4 větší cibule, 4 lžíce octa, 4 lžíce olivového oleje, 4 lžíce plnotučné hořčice, 4 lžíce Worcesterské (Worcesterové) omáčky, 4 lžíce kečupu, 8 lžic vody, 1/2 lžičky chilli koření, mletou papriku, sůl, pepř

Ocet, olej, hořčici, Worcesterovou omáčku, kečup a vodu povaříme za stálého míchání na mírném ohni, přidáme chilli, sůl, pepř a mletou papriku podle chuti. Tím nám vznikne hladká hmota – nálev. Špekáčky a cibule nakrájíme na kolečka. Narovnáme d...

Prokládaný bramborák

Prokládaný bramborák

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor, 70 dkg hrubé mouky, 1 česnek, 2 vejce, sůl, pepř, 1/2 lžičky drcené majoránky, 1 plátek libového bůčku

Bůček 1 den dopředu naklepeme, osolíme, opepříme a necháme uležet. Brambory oloupeme a nastrouháme. Přidáme mouku, vejce, rozetřený česnek, majoránku, pepř a sůl dle chuti. Vše důkladně vymícháme do těsta. Na pánev dáme vrstvu bramborového těsta, ...

Česneková pomazánka s vařeným vejcem

Česneková pomazánka s vařeným vejcem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 vejce, 50 g slunečnicového margarinu, 100 g smetanového sýru, 3-4 stroužky česneku, 1-2 lžičky citrónové šťávy, sůl, svazek pažitky na ozdobu

Vejce uvaříme ve vroucí vodě na tvrdo. Poté na prudko zchladíme pod tekoucí studenou vodu, oloupeme. Sýr rozetřeme s margarinem, přidáme jemně nastrouhaná vejce, rozetřený česnek se solí, trochu citrónové šťávy a vše důkladně promícháme.

Piškotový dort s krémem

Piškotový dort s krémem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

5 vajec, 3/4 hrnečku cukru krystalu, 1 hrneček polohrubé mouky, 5 lžic horké vody, 1 pudink vanilkové příchuti, 1 pudink čokoládové příchuti, 2,5 hrnečku mléka, 1 kostka másla, 1/2 hrnečku cukru moučky, 2 vanilkové cukry

Žloutky utřeme s cukrem krystalem do pěny, přidáme horkou vodu a mouku. Poté vmícháme ušlehaný sníh. Vlijeme do vymazané a moukou vysypané dortové formy a zvolna pečeme v mírně předehřáté troubě, dokud se těsto neodlepí od okrajů formy. Mezitím va...

stránka: