Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Klasika - stránka 57

Bezinková šťáva

Bezinková šťáva

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 ks citrónu, 2 kg cukru krystalu, 2 l vody, 15 velkých květů Bezu černého

Převaříme 2 l vody, necháme vychladnout. Natrháme 15 květů černého bezu, dobře opereme a dáme do převařené vychladlé vody. Přidáme na plátky nakrájené citrony a necháme 24 hod. stát. Potom vyndáme květy a vodu přecedíme přes husté síto nebo plátno...

Perník

Perník

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g cukru moučka, 400 g hladké mouky, 2 vejce, 2,5 lžíce kakaa, 1 lžička Sody bikarbóna, 3 lžíce pikantného džemu, 1/2 l polotučného mléka, 1 dcl rostlinného oleje, 1 kypřící prášek do perníku, 1 čokoládová poleva

Kypriaci prášok do perníka a sódu bikarbónu rozmiešame v múke, pridáme cukor a ostatné prísady. Dobre vymiešame a nelejeme na dobre vymastený a múkou vysypaný plech. Pomaly upečieme v mierne teplej rúre 20-30 minút. Po upečení natrieme džemom a po...

Jablečná bublanina

Jablečná bublanina

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

8 jablek, 8 lžic polohrubé mouky, 8 lžic krupice, 1 kypřící prášek do pečiva, 50 ml slunečnicového oleje, 4 vejce

Vejce s cukrem vyšleháme do pěny, potom přidáme olej a mouku s práškem do pečiva. Jablka oloupeme, nakrájíme nebo nastrouháme a vmícháme do těsta. Vlijeme do vymazaného a moukou vysypaného pekáčku. Bublaninu pečeme v předehřáté troubě při teplotě ...

Pečené zelí

Pečené zelí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hrubé mouky, 500 ml mléka, 1/2 droždí (kvasnic), 2 vejce, sůl, 500 g bílého hlávkového zelí, 50 ml rostlinného oleje

Ze všech surovin kromě zelí zaděláme na hladké těsto, které necháme v teple asi půl hodiny vykynout. Mezitím nakrájíme opláchnuté zelí na nudličky. Plech s vyšším okrajem vymažeme olejem. Těsto smícháme se zelím, rozetřeme na plech a necháme ještě...

Slavnostní ořechový dort

Slavnostní ořechový dort

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

290 g cukru krupice, 12 vajec, 50 g hrubé mouky, 180 g vlašských ořechů, 500 g másla, 300 g cukru moučky, 1 pudink vanilkové příchuti, 250 ml mléka, 80 g polohrubé mouky

9 žloutků se 190 g cukru krupice ušleháme do pěny a hrubou mouku opatrně vmícháme střídavě se sněhem z bílků a mletými ořechy. Korpus upečeme ve vymazané a moukou vysypané dortové formě. 3 žloutky se 100 g cukru krupice na druhý korpus ušleháme d...

Krémová hrášková polévka

Krémová hrášková polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

80 g másla, 50 g hladké mouky, 1,5 l drůbežího vývaru, 400 g vařeného zeleného nebo konzervovaného hrášku, 30 g pórku, muškátový květ, sůl

Ze 60 g másla a mouky zhotovíme jíšku, zalijeme vývarem a vzniklou bílou polévku povaříme. Očištěný pórek nakrájíme na tenká kolečka a v kastrolu na 20 g másla trochu osmahneme, k němu přidáme scezený zelený hrášek, osolíme, podlijeme trochou vody...

Česnekovo-sýrová polévka

Česnekovo-sýrová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 stroužků česneku, 1 cibule, 150 ml smetany ke šlehání, 1 l zeleninového vývaru, 150 g taveného sýra Smetanito, hotová světlá jíška Knorr, máslo, Vegeta na dochucení

Nadrobno nakrájenou cibuli orestujeme dozlatova na másle, přilejeme zeleninový vývar a přimícháme tavený sýr (můžeme mixovat). Přidáme prolisovaný česnek, smetanu, na zahuštění hotovou jíšku Knorr a vaříme. Pokud je polévka málo slaná ochutíme Pod...

Nakládaný hermelín

Nakládaný hermelín

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 balení Hermelínu (nakrájené na třetiny nebo osminky), 2 žluté a 2 červené středně velké cibule (nakrájené na prstýnky) - orestované a vychlazené, 3-6 piri papriček nakrájených na proužky, 10-15 zelených oliv (nakrájených na kroužky), 3 lžíce nálevu z kapie, 4 prolisované stroužky česneku, bobkový list, drcený barevný pepř, nové koření, tymián, sůl, 1 lžíce kapary (+ 2 lžíce nálevu)

Jednotlivé suroviny proložíme a uložíme uzavřené do sklenice někde do chladu.

Bagety z domácí pekárny

Bagety z domácí pekárny

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

300 ml mléka, 1 lžičku citrónové šťávy, 500 g hladké mouky, 1,5 lžičky soli, 1/2 lžičky cukru krupice, 1 instantní droždí (kvasnice), 1 vejce, 1 lžíci sezamových semínek

Suroviny v uvedeném pořadí vložíme do pekárny a zapneme program těsto. Po vykynutí z těsta vypracujeme podlouhlé bagety, dáme je na plech s pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme semínky. Vložíme je do trouby, vyhřáté na 200 °C a...

Špekáčky na pivě

Špekáčky na pivě

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

8 špekáčků, 4 cibule, 4 stroužky česneku, 4 feferonky, 4 lžíce kečupu, 1 černé pivo

Oloupané špekáčky podélně nařízneme, vzniklou kapsu naplníme kolečkem cibule, plátkem česneku a kouskem feferonky. Naplněné špekáčky klademe těsně k sobě do zapékací misky (remosky) tak, aby se nerozvíjely. Zalijeme kečupem, podlijeme černým pivem...

Kotlety zapékané se sýrem

Kotlety zapékané se sýrem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 vepřové kotlety, 1 lžíci vody, 1 lžičku Solamylu, 1 lžičku sojové omáčky, 4 plátky Eidamu (Edamu), 2 lžíce ztuženého pokrmového tuku, 1 konzervu hub, pepř, sůl

Ze 4 kotlet uděláme přírodní řízky, které hotové položíme na vymaštěný plech. Na každou kotletu dáme houby zahuštěné Solamylem (lžička Solamylu rozpuštěná ve lžíci studené vody a lžičky sójové omáčky). Každou porci přikryjeme plátkem sýra a dáme z...

Košíčky

Košíčky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

14 dkg Hery, 18 dkg hladké mouky, 6 dkg cukru krupice, 3 žloutky, špetku kypřícího prášku do pečiva, 15 dkg másla, 15 dkg cukru moučky, 1 vanilkový cukr, 300 ml mléka, 1 pudink vanilkové příchuti

Z Hery, mouky, cukru krupice, 2 žloutků a špetky kypřícího prášku zpracujeme v těsto a vyválíme na pomoučeném vále na plát. Připravíme si formičky ve tvaru košíčků, které vymažeme rozpuštěným máslem a skleničku v průměru, jako je průměr formičky u...

Tvarohový krémovník

Tvarohový krémovník

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

220 g polohrubé mouky, 120 g Hery, 120 g cukru moučky, 7 vajec, 1 lžičku kypřícího prášku do pečiva, 500 ml mléka, 500 g tučného tvarohu, 1 pudink vanilkové příchuti, 150 ml rostlinného oleje, 1 vanilkový cukr, 5 lžic cukru krupice

Na vál dáme mouku, cukr moučku, kypřicí prášek, nastrouháme Heru, přidáme 1 vejce, 2 žloutky a ručně zaděláme těsto. Těsto dáme na asi 30 minut do lednice. Těsto vyválíme na pomoučněném vále na výšku asi 3-4 cm. Plech s vysokým okrajem vymažeme ...

Švestkové koláče

Švestkové koláče

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

50 dkg hladké mouky, 1 droždí (kvasnice), 5 dkg cukru krupice, 550 ml vlažného mléka, 7,5 dkg másla, špetku soli, 1 vejce, 1 lžičku citrónové kůry, 1 pudink vanilkové příchuti, 2 lžíce cukru moučky, 8 velkých švestek

Z droždí, cukru krupice a 250 ml vlažného mléka připravíme kvásek. Přidáme mouku, máslo, vejce, citrónovou kůru, zpracujeme těsto a necháme kynout přibližně 45 minut. Mezitím si uvaříme náplň: v mléce důkladně rozmícháme pudink a vanilkový cukr....

Květák zapečený s paprikami, slaninou a smetanou

Květák zapečený s paprikami, slaninou a smetanou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 velký květák, 6 plátků anglické slaniny, 200 g červených naložených paprik v oleji, 200 ml zakysané smetany, 180 g strouhaného Čedaru (cheddaru), pepř, sůl

Květák rozdělíme na růžice a vaříme sedm minut ve větším hrnci v osolené vodě, aby zkřehl, ale nerozvařil se. Pak růžice scedíme a rozložíme do zapékací formy. Ještě jemně osolíme a opepříme. Rozpálíme gril v troubě. Slaninu nakrájíme na proužky,...

Babiččiny preclíky

Babiččiny preclíky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

8 lžic vlažného mléka, 2 dkg kvasnic, 15 dkg hladké mouky, 15 dkg polohrubé mouky, 2 žloutky, 1 bílek, sůl (mák, kmín) na posypání

Z vlažného mléka a kvasnic necháme nejprve vzejít kvásek. Pak jej společně se žloutky a špetkou soli přidáme do smíchané mouky a vypracujeme hladké těsto. Těsto necháme na 20 minut v teple kynout. Po vykynutí utvoříme válečky, z nich provázky a tv...

Vepřové na paprice

Vepřové na paprice

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g libového vepřového masa, 3 paprikové lusky, 3 cibule, mletá sladká paprika, sůl, hladká mouka na zátěru, 2 lžíce oleje

Vepřové maso nakrájíme na plátky a na okrajích v několika bodech nařízneme. Pak je jemně naklepeme, osolíme a dáme stranou. Cibuli nadrobno rozsekáme, papriku omyjeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na nudličky. Maso vložíme do kastrolu s rozehřátým...

Vepřové na pórku

Vepřové na pórku

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

700 g vykostěného vepřového ramínka, 1 lžíce oleje, sůl, pepř, 1 lžička šalvěje, 1 lžička tymiánu, 1 dcl bílého vína, 1 kg pórku, 4 stroužky česneku, hovězí vývar

Maso nakrájíme na kostky, opepříme, osolíme a na rozpáleném oleji opečeme. Okořeníme šalvějí a tymiánem, podlijeme vínem a půl hodiny dusíme. Pórek nakrájíme na kousky dlouhé asi 5 cm. Až se šťáva z masa vydusí, přilijeme vývar, přidáme na plátky ...

Vepřová pečeně na zelenině

Vepřová pečeně na zelenině

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g vepřového masa (kýta, kotlety), 350 g mražené zeleninové směsi, 250 g másla, sůl, pepř, mletý kmín

Maso rozkrájíme na větší bloky, vložíme do pekáče, osolíme, opepříme, přidáme mletý kmín a posypeme zeleninou. Na vrch naklademe máslo, mírně podlijeme vodou a dáme péci do trouby (cca 180 stupňů Celsia). Během pečení občas maso poléváme a dle pot...

Černá buchta

Černá buchta

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

25 dkg hladké mouky, 20 dkg cukru krupice, 10 dkg másla, 1 vejce, 1 kypřící prášek do pečiva, 1 lžíci kakaa, 50-100 ml mléka, 1 ovocnou marmeládu

Do mísy si dáme cukr, žloutek, rozpuštěné máslo a chvíli šleháme. Z bílku ušleháme sníh. Do mísy nasypeme mouku s kakaem a práškem do pečiva, zamícháme. Přidáme sníh z bílku a podle hustoty přidáme mléko. Nalijeme do vymazaného moukou vysypaného p...

Měsíční krajina

Měsíční krajina

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 vejce, 20 dkg cukru moučky, 1 sklenku rostlinného oleje, 20 dkg hladké mouky, 1 kypřící prášek do pečiva, 3 zakysané smetany, 1 skořicový cukr, 2 pudinky vanilkové příchuti, 1 l mléka

Vyšleháme 4 celá vajíčka, přidáme moučkový cukr, olej, hladkou mouku, prášek do pečiva. Těsto vylijeme na vymazaný a vysypaný plech. Uvaříme vanilkový pudink dle návodu na obalu a ještě horký vlijeme na těsto. Pečeme asi 15 – 20 minut na 200 °C. P...

Mokrá buchta

Mokrá buchta

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

40 dkg polohrubé mouky, 15 dkg cukru moučky, 2 dcl rostlinného oleje, 4 vejce, 1 lžíci rozinek, 3-5 lžic rumu, 1 vanilkový cukr, 1 kypřící prášek do pečiva, 2 malé ovocné kompoty

Rozinky namočíme do rumu a necháme je nacucat. Vejce našleháme s moučkovým i vanilkovým cukrem, přidáme olej, mouku s práškem do pečiva, rum, rozinky a ovocné kompoty i se šťávou. Dobře promícháme a těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech. Pe...

Jahodový pohár

Jahodový pohár

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 pudink vanilkové příchuti, 0,5 l mléka, 5 lžic cukru krupice, 1 bílý jogurt, 1 lžície rumu, 250 g jahod, piškoty cukrářské na ozdobu

Jahody nakrájíme na plátky, posypeme 3 lžícemi cukru a necháme odstát, až pustí šťávu. Pudink uvaříme podle návodu a necháme úplně vychladnout. Polovinu jahod rozmixujeme a přidáme pudink, jogurt a nakonec rum. Krém nalijeme do pohárů, přizdobíme ...

Recept na biskupský chlebíček

Recept na biskupský chlebíček

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g hladké mouky, 120 g Hery, 150 g cukru moučky, 4 vejce, 1/2 kypřícího prášku do pečiva, 100 g čokolády na vaření, 100 g rozinek, 2 dkg vlašských ořechů

Všechny suroviny smícháme, nakonec jen vmícháme posekanou čokoládu, rozinky a posekané ořechy. Dáme do vymazané a moukou vysypané chlebíčkové formy a pomalu upečeme.

Sacher bábovka

Sacher bábovka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g polohrubé mouky, 1 kypřící prášek do pečiva, 130 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 3 lžíce kakaa, 200 g másla, 4 vejce, 200 ml mléka, 3 lžíce rumu, 1 čokoládovou polevu, 3 lžíce mandlí

V míse dobře utřeme změklé máslo s cukrem, vanilkovým cukrem, žloutky a rumem. Pak přidáme střídavě mouku, smíchanou s práškem do pečiva a mléko. Dobře prošleháme, do těsta vmícháme kakao a nakonec přidáme tuhý sníh z bílků. Těsto dáme do formy ...

stránka: