Bramborové buchtičky se šodó
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Celé brambory vaříme ve vroucí osolené vodě 40-50 minut do měkka, scedíme, oloupeme a nastrouháme. Máslo, cukr moučku, 4 žloutky utřeme do husté pěny. Přidáme nastrouhané brambory, mouku, citrónovou kůru, nasekané ořechy, 0,2 (lžička) vanilkového cukru, strouhanku a sníh z bílků. Vymícháme těsto. Tvarujeme lžící (těsto je řidší - pozor) buchtičky, které dáváme na plech od sebe, pečením se sejdou. Formu předem vymastíme a vysypeme moukou - pečeme asi 40 minut v předehřáté troubě na 180 °C. Z vína, žloutků, cukru krupice, a 1 vanilkového cukru smícháme omáčku, kterou zahříváme ve vodní lázni do zhoustnutí. Při podávání upečené buchtičky polijeme připravenou omáčkou.
2.způsob: Přesňáky 250 g hladké mouky, 750 g prolisovaných uvařených brambor, vejce a sůl zpracujeme na vále v těsto. Odkrajujeme bochánky, které rozválíme na placky. Pečeme na suché pánvi, potíráme máslem nebo sádlem, švestkovými povidly a teplé stočíme. Pak sypeme mákem, příp. ještě cukrem. Nebo jen potřeme lehce rozpáleným tukem
kaccka08. 11. 2009