Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Klasika - stránka 54

Šlehačková bábovka

Šlehačková bábovka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1,5 hrnečku hladké mouky, 1 hrneček cukr ukrupice, 3 vejce, 2,5 dcl smetany ke šlehání (šlehačky), 1/2 balení kypřícího prášku do pečiva, tuk na vymazání a mouka na vysypání formy

Vejce s cukrem utřeme do pěny. Přidáme šlehačku a přisypeme mouku, do které jsme přidali kypřící prášek do pečiva. Vše důkladně promícháme a vzniklé těsto vlijeme do tukem vymazané a vysypané formy. Pečeme cca 45 minut.

Ořechové ze strojku podle prababičky

Ořechové ze strojku podle prababičky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g polohrubé mouky, 100 g cukru krupice, 100 g mletých vlašských ořechů, 250 g másla, 1 žloutek, 2 sáčky vanilkového cukru, 1 šálek cukru moučky

Na vál dáme mouku, krupicový cukr, mleté ořechy, změklé máslo, žloutek a 1 sáček vanilkového cukru. Ze všech těchto surovin dobře zpracujeme těsto. Do mlýnku na maso nasadíme nástavec na tvoření cukroví a vybereme hvězdičkový otvor. Těsto protlač...

Vánoční štóla

Vánoční štóla

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

370 g hladké mouky (doporučuji s vlákninou), 150 g rozpuštěného másla a další pak na potření hotové štoly, 125 g cukru moučka a další na obalení štoly, 1,5 sáčku kypřícího prášku do pečiva, 1 balení vanilkového cukru, 1 balení tvarohu (ve vaničce nedoporučuji), 2 vejce, dle vlastního uvážení: kandované ovoce , rozinky, sekané ořechy či mandle

Všechny sypké suroviny smícháme, včetně oříšků, mandlí, hrozinek a kandovaného ovoce, pak přidáme tvaroh, opět promícháme, přidáme vejce a rozpuštěné máslo - opět promícháme, pak prohněteme rukama a vytvoříme buď jeden velký bochánek, nebo dva mal...

Vaječný salát

Vaječný salát

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

8 vajec, 16 kaparů, 2 svazky zelené cibulky, 5 listů hlávkového salátu, 6 lžic majonézy, 150 g strouhaného Čedaru (cheddar), 1/2 lžičky plnotučné hořčice, 1/2 lžičky soli, 1/4 lžičky pepře, 5 rajčat

Natvrdo uvařená vajíčka podélně rozkrojíme a vydlabeme žloutky, které si dáme do misky. Žloutky si rozmačkáme vidličkou a přidáme majonézu, hořčici, sůl a pepř. Dobře rozmícháme a vzniklou směsí naplníme bílky. Na talíře rozložíme listy hlávkového...

Falešná kachna

Falešná kachna

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kuře, 1 červené zelí, 2-4 lžíce kmín, sůl, 500 ml vody, 50 g másla

Na dno vymaštěného pekáče dáme nakrouhané červené zelí a na to položíme rozporcované kuře, které jsme osolili a hodně posypali kmínem. Podlijeme vodou a pečeme cca 30 minut.

Špaldový chleba

Špaldový chleba

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 ml podmáslí, 200 g špaldové mouky, 300 g hladké mouky, 1 lžíci jablečného octa, 1 lžičku cukru krupice, 1/2 lžičky soli, 1/2 lžičky kmínu, 1 lžíci rostlinného oleje

Všechny ingredience smícháme do hustého těsta. Z těsta vytvoříme bochánek a dáme na olejem vymazaný plech. Pečeme asi 50 minut.

Citronovo-masové knedličky

Citronovo-masové knedličky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g hovězího mletého masa, 1 vejce, 1 citrón, 5 stroužků česneku, 200 g strouhanky, 1/2 lžičky soli, 1/4 lžičky pepře, 1 plátek celozrnného chleba

Do misky dáme maso, vejce, na kostky nakrájený chléb, prolisovaný česnek, citrónovou šťávu a kůru, osolíme a opepříme. Promícháme (nejlépe rukama). Tvarujeme malé kuličky, které smažíme po všech stranách na oleji.

Koleno

Koleno

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 vepřové koleno, 4 stroužky česneku, 2 bobkové listy, 1 mrkev, 10 g másla, 1/2 lžičky soli, trošku pepře, 50 g Eidamu (Edamu), 500 ml vody

Kolínko omyjeme a dáme na alobal. Česnek a mrkev nakrájíme na plátky a posypeme tím koleno. Přidáme bobkový list. Sýr rozkrájíme na hranolky a položíme na koleno. Navrch dáme kousek másla. Koleno zabalíme do alobalu. Vložíme do hlubšího pekáče, p...

Hovězí maso na klacku

Hovězí maso na klacku

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hovězího masa, 4 stroužky česneku, 2 ks cibule, 1 kousek feferonky, 3 lžíce vinného octa, 4 lžíce vody, 1 lžíce oregana, 1 lžíce Worcesterské (Worcesterové) omáčky, 4 lžíce olivového oleje

Rozmixujeme česnek s cibulí, feferonkou, vinným octem, oreganem, worcesterem, 4 lžícemi oleje a vody. Maso nakrájíme na kousky, zalijeme ho marinádou a necháme odležet. Poté maso napícháme na klacíky a upečeme zvolna na pánvi. Podáváme s brambory.

Dušené vepřové plecko na mrkvi

Dušené vepřové plecko na mrkvi

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

800 g vepřové plece, 500 g mrkve, 1 kostka zeleninového bujónu, 1 lžička másla, 2 lžičky hladké mouky, 5 lžic olivového oleje, špetka soli, špetka pepře

Plecko vykostíme, osolíme, opepříme. V hrnci si rozpálíme 2 lžíce olivového oleje, vložíme maso a opečeme z obou stran. Poté ho podlijeme vodou, přidáme kostku zeleninového bujónu a dusíme do měkka. Když je maso poloměkké, přidáme k němu mrkev, lž...

Hrníčková bábovka

Hrníčková bábovka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 hrnečky polohrubé mouky, 1 hrneček cukru krupice, 1 hrneček mléka, 1/2 hrnečku rozpuštěného másla, 2 vejce, 1 kypřící prášek do pečiva, 1 balení vanilkového cukru, 1 hrst rozinek, 1 lžička citrónové kůry, 2 lžíce másla, 2 lžíce kakaa

Mouku smícháme s cukrem, mlékem, máslem, vejci, práškem do pečiva, vanilínovým cukrem, rozinkami, citrónovou kůrou a uděláme těsto. Polovinu těsta obarvíme kakaem. Světlé těsto a tmavé těsto střídavě lijeme do máslem vymazané a polohrubou moukou v...

Omáčka z okurek

Omáčka z okurek

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 sterilovaných okurek, 1 cibule, 250 ml smetany ke šlehání (šlehačky), 1 kostka masoxu, 1 lžíce rostlinného oleje, 1 lžíce másla, špetka soli, 1 lžíce polohrubé mouky

Na oleji osmažíme na drobno nakrájenou cibuli a přidáme na kostičky nakrájené sterilované okurky a půlku kostky masoxu. Dusíme asi půl hodiny za občasného podlévání nálevem z okurek. Šlehačku rozkvedláme s moukou a přidáme k okurkám. Za stálého mí...

Beránek na Velkou noc

Beránek na Velkou noc

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g margarínu, 300 g cukru krupice, 300 g odtučněného tvarohu, 300 g polohrubé mouky, 4 vejce, 1 kypřící prášek do pečiva, citrónová kůra z 1 citrónu, 75 g vlašských ořechů, tuk a mouka na vysypání formy

Margarín a tvaroh dobře utřeme s vejci a cukrem. Přidáme prosátou mouku, prášek do pečiva, usekaná ořechová jádra a citronovou kůru. Formu na beránka vymažeme tukem a vysypeme moukou, potom ji naplníme připraveným těstem. Přiklopíme a pečeme ve vy...

Lahodný letní zákusek

Lahodný letní zákusek

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 slepičí vejce, 400 g cukru moučky, 100 ml slunečnicového oleje, 100 ml horké vody, 200 g polohrubé mouky, 0,5 kypřícího prášku do pečiva, 2 zakysané smetany, 250 ml smetany ke šlehání (šlehačky), 0,5 kg jahod, 1 sklenku jahodového džemu

Plnka: Vyšľaháme si šľahačkovú smotanu dotuha, kyslé smotany spolu so zvyšným cukrom a spolu zľahka premiešame Piškót: 4 vajcia ušľaháme s 20 dkg práškového cukru, pridáme horúcu vodu, olej, múku s práškom do pečiva. Cesto dáme na vymastený plech...

Bramborové čtverečky

Bramborové čtverečky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g vařených brambor, 200 g hladké mouky, 1 kypřící prášek do pečiva, 200 g másla, 1 žloutek, špetku soli

Vychladlé brambory nastrouháme, přidáme mouku, prášek do pečiva, máslo, osolíme a vypracujeme těsto. Na pomoučeném vále vyválíme plát, nakrájíme ho na čtverečky, dáme na vymazaný plech, potřeme rozšlehaným žloutkem a dáme péct. Pečeme při 190°C, c...

Jablkovo-pudinkové koblížky

Jablkovo-pudinkové koblížky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

Těsto: 150 g hladké mouky, 4 lžičky kypřícího prášku do pečiva, 75 g tvarohu, 50 ml mléka, 50 ml oleje, 40 g cukru, 1 vanilkový cukr, špetka soli, Jablečná náplň: 1 větší jablko, 1 lžíce citrónové šťávy, Pudinková náplň: 1/2 sáčku vanilkového pudinkového prášku, 20 g cukru, 250 ml mléka, cukr moučka

Na těsto smícháme mouku s práškem do pečiva a prosejeme do mísy. Vmícháme zbývající přísady a elektrickým šlehačem hněteme do hladkého těsta. Na jablečnou náplň oloupeme jablko, rozkrojíme, odstraníme jádřince a rozkrájíme ho na 12 kousků, které p...

Pomerančový punč

Pomerančový punč

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 ml pomerančové šťávy, 200 ml vody, 50 ml koňaku, skořice, hřebíček

Svaříme vodu s kořením, přilijeme pomerančovou šťávu a dolijeme do horkých sklenic s koňakem. Ozdobíme pomerančem a mátou.

Škvarkové zelňáčky

Škvarkové zelňáčky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g kyselého zelí, 500 g hladké mouky, 250 g škvarků, 1 vejce, pepř, sůl

Kysané zelí překrájíme, přidáme mouku, umleté škvarky, vejce, opepříme, osolíme a vypracujeme těsto, které rozválíme na plát. Přeneseme ho na vymazaný plech, rádýlkem nakrájíme na malé čtverečky a dáme péct. Pečeme při 190 °C, cca 10 minut.

Salámové šátečky

Salámové šátečky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g hladké mouky, 1/2 kypřícího prášku do pečiva, 150 g Hery, 1 hrneček bílého jogurtu, 1 vejce, špetku soli, 100 g Eidamu (Edamu), 1/2 housky, 1 lžičku mleté sladké papriky, 250 g měkkého salámu

Mouku smícháme s práškem do pečiva, přidáme Heru, jogurt, žloutek, osolíme a vypracuje těsto, které vyválíme, nakrájíme na čtverečky, každý čtvereček poklademe nádivkou, kterou si připravíme takto: Salám nakrájíme na kostičky, sýr nastrouháme, hou...

Kvasnicová polévka

Kvasnicová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

42 g droždí (kvasnic), 1 mrkev, 1 petržel, kousek bulvového celeru, 1 cibuli, sůl, pepř, trošku majoránky, 5 lžic rostlinného oleje, 1 lžíci polohrubé mouky, 1 slepičí vejce

Do hrnce dáme trošku oleje, na rozpálený vsypeme nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu a orestujeme. Zalijeme studenou vodou, osolíme, přidáme cibuli, kdo chce, osolí méně a přidá kostku masoxu nebo slepičího bujónu, a vaříme do změknutí zelenin...

Krémová s květákem

Krémová s květákem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 květák, 2 brambory, 1 mrkev, kousek petržele, sůl, pepř, špetku muškátového ořechu, 5 kuliček nového koření, 1 lžíci petrželové natě, kousek másla

Květák rozebereme na větší růžičky, brambory oloupeme a nakrájíme na osminky, petržel na kousky. Vše zalijeme vodou, osolíme, přidáme celou mrkev, pár snítek zelené petržele, koření a přivedeme k varu. Vaříme asi deset minut (do změknutí zeleniny)...

Kmínová polévka

Kmínová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

kousek máslo, 4 lžíce krupice, 1 slepičí vejce, 1 lžíci kmínu, sůl, 1 kostku zeleninového bujónu, 1 l vody

Na rozehřáté máslo nasypeme kmín a krupici. Za stálého míchání společně osmahneme. Přidáme vejce a rychle rozmícháme, až vzniknou malé kousky. Zalijeme vodou, osolíme, přihodíme bujón a povaříme asi 10 minut.

Studený jahodový dort

Studený jahodový dort

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g piškotů dětských, 500 ml mléka, 2 vanilkové cukry, 2 pudingové prášky vanilkové příchuti, 250 g čerstvých jahod, 1 ovocné dortové želé

Dortovou formu vyložíme dětskými piškoty. V hrnci přivedeme k varu 400 ml mléka smíchaného s cukrem. Zbývající mléko rozmícháme s pudinkovým práškem. Nalijeme ho do vroucího mléka a mícháme, dokud směs nezhoustne. Horký pudink pomalu nalijeme do f...

Houbová smaženice

Houbová smaženice

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hub, 1 lžíce sádla, 1 větší cibule, sůl, drcený kmín, mletý pepř, 4 vejce

Očištěné houby nakrájíme na plátky. Cibuli pokrájenou nadrobno necháme zesklovatět na sádle. Přidáme houby, opepříme, okmínujeme a za stálého míchání osmahneme. Přilijeme trošku vody , osolíme a dusíme do změknutí, všechnu vodu necháme vydusit. Mě...

Babiččiny houstičky

Babiččiny houstičky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g hladké mouky, 200 g polohrubé mouky, 1 vejce, 1 žloutek, 1 lžička soli, 1 lžíce cukru, 3 lžíce rozpuštěného sádla, 250 ml mléka, 30 g čerstvého droždí (kvasnice), olej na potření a semínka (sezam, mák,...)na posypání

Z mírně teplého mléka, cukru a kvasnic připravíme kvásek. Všechno ostatní dáme do mísy, přilijeme kvásek a vypracujeme hladké těsto. Je-li třeba, můžeme přidat hrst mouky. Kdo má domácí pekárnu, může těsto nechat udělat v ní. Vykynuté těsto rozdě...

stránka: