Marlenka
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Cukr, vejce, med a máslo mícháme (není potřeba šlehat) ve vodní lázni, do pěny. Odstavíme a přidáme lžíci sody bikarbony a hladkou mouku speciál (smícháme rovnou v míse). Přeložíme na vál, rozdělíme na 6 částí a každou vyválíme na tenko, dokud je ještě těsto teplé (studené se hůře válí). V případě potřeby můžeme těsto ohřát v mikrovlnce. Pečeme asi 2-3 minuty (při cca 200 °C) na vymazaném a vysypaném plechu otočeném dnem vzhůru. Po upečení těsto zesuneme na vál a ihned odřežeme okraje, aby byly rovné (studené těsto se láme!). Odřezky z těsta rozdrtíme válečkem a odložíme na posypání.
Náplň 1: Salko předem uvaříme (v konzervě - 2 hodiny) na karamel a necháme vychladnout. Vymícháme máslo a postupně přidáváme vychladlé salko.
Náplň 2: vymícháme máslo s cukrem a vanilkou. Z mléka a maizeny uvaříme kaši a když vychladne, přidáme ji postupně do máslové hmoty. Dobře vyšleháme.
Pláty těsta (můžeme potřít uvařenou kávou) plníme střídavě 3x náplní č. 1 a 2x náplní č. 2. Karamelové náplně je víc a je potřeba počítat s tím, že se jí potírá i vrch koláče. Každou vrstvu karamelové náplně posypeme sekanými ořechy. Povrch posypeme rozdrobenými zbytky ořezaných okrajů a posekanými ořechy. Můžeme tence pocákat čokoládovou polevou.
23. 11. 2009