Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Klasika - stránka 53

Bramborové langoše

Bramborové langoše

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

20 dkg vařených a oloupaných brambor, 30 dkg hladké mouky, 1 lžička soli, 1 balení droždí (kvasnice), 1 lžička cukru krupice, 1 lžíce hladké mouky, 200 ml vlažného mléka

Uvařené, vychladlé brambory nastrouháme, přidáme mouku, sůl a vzešlý kvásek ze zbylých surovin. Umícháme hladké těsto, které necháme chvíli nakynout. Na pomoučeném vále vyválíme placky o velikosti pánvičky a usmažíme na oleji. Hotové potíráme keču...

Dobrá česneková pomazánka

Dobrá česneková pomazánka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

5 stroužků česneku, 150 g taveného sýra, 4-5 lžic polotučného mléka, 1 tučný tvaroh, 250 ml majonézy

Z taveného sýra a mléka připravíme jemnou kašičku. Přidáme tvaroh a majonézu, důkladně rozmícháme. Do této směsi vmícháme prolisovaný česnek.

Pórková polévka podle maminky

Pórková polévka podle maminky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 ks pórku, 1 kostka masoxu, 1 ks vejce, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžíce másla, 2 lžíce rostlinného oleje, 2-3 lžičky soli, 1 lžička pepře

Pórky dobře omyjeme a rozřízneme, oddělíme bílou a zelenou část. Zelenou část pórku dáme vařit do osolené vody, do které jsme přidali kostku masoxu. Bílou část nakrájíme na půlkolečka. Na pánev nalijeme olej a když je rozehřátý, vsypeme nakráje...

Rychlé koblížky

Rychlé koblížky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 slepičí vejce, 1 lžíce cukru krupice, 1 sáček vanilkového cukru, 25 dkg polohrubé mouky, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, špetka soli, 125 ml kravské mléka, 1 hrst rozinek, 0.5 l rostlinného oleje

Připravíme si olej na smažení do vyšší nádoby(nebo fritovací hrnec).Ze zbylých surovin umícháme těsto,ze kterého tvoříme lžící malé kousky.Po osmažení obalíme v moučkovém cukru.

Drůbková polévka s knedlíčky

Drůbková polévka s knedlíčky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

drůbka, 1 cibule, 2 celé pepře, sůl, muškátový ořech, 30 g másla, 30 g hladké mouky, petrželka, Knedlíčky: 100 g strouhanky, 2 vejce, 30 g másla, muškátový ořech, 1 stroužek česneku, 3 lžíce vývaru z drůbků, 80 g kořenové zeleniny

Očištěné drůbky dáme se zeleninou vcelku a s pepřem uvařit do osolené vody. Vývar procedíme, zahustíme světlou máslovou jíškou, povaříme. Knedlíčky si připravíme tak, že strouhanku v misce osolíme, zakapeme rozehřátým máslem a zalijeme studeným vý...

Rybí boršč

Rybí boršč

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g ryby nebo rybího filé, 2 cibule, olej, 1 malá konzerva rajčatového protlaku, 3-4 ks rajčat, asi 20 ks marinovaných hub, 5 ks sterilovaných okurek, 1 bobkový list, 1 citrón, sůl, petržel, kopr, 1,5 l vývaru

Rybu nakrájíme na kousky a marinujeme v citrónové šťávě se solí.Cibuli orestujeme na oleji,přidáme rajský protlak a ještě chviličku podusíme.Přidáme rybu,nakrájené okurky,rajčata,houby, a bobkový list,.Zalijeme vařícím vývarem a povaříme 15 minut....

Pudinková buchta z pekárny

Pudinková buchta z pekárny

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 slepičí vejce, 150 ml slunečnicového oleje, 150 g cukru moučka, 4 balení pudinku(2vanilkové+2kakaové), 1 balení kypřícího prášku do pečiva, 1 lžíce rumu

Suroviny v pořadí, jak jsou psány, vložíme do domácí pekárny a zapneme program dort(používám pekárnu ETA HARMONY).Po skončení programu vyklopíme,pocukrujeme a vychladlé nakrájíme.

Koblihy do trouby

Koblihy do trouby

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

50 dkg hladké mouky, 250 ml mléka, 1 ks vejce, 5 dkg pískového cukru, 5 dkg másla, 1 sáček vanilkového cukru, 1 balení droždí (kvasnice), 1 lžíce rumu

Do mísy nebo domácí pekárny dáme mouku, žloutek, špetku soli, trochu rumu, část mléka, cukr a rozpuštěné máslo. V troše teplého, mírně přislazeného mléka necháme mírně vykynout droždí, přidáme do těsta a důkladně vymícháme a necháme vykynout. ...

Pařížská šlehačka

Pařížská šlehačka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 lžíce kakaa, 4 lžíce moučkového cukru, 2 kelímky smetany ke šlehání (šlehačka)

Smetanu rozmícháme s kakaem a moučkovým cukrem, dáme povařit na 2 minuty a poté dáme do ledničky, kde ji necháme do druhého dne odležet. Druhý den takto připravenou smetanu ušleháme.

Tvarohový dortík

Tvarohový dortík

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g másla, 250 g cukru krupice, 250 g polohrubé mouky, 2 vejce, 50 g kakaa, 1 balení kypřícího prášku do pečiva, 200 ml mléka, 1 balení zakysané smetany, Náplň: 500 g tvarohu, 125 g másla, 200 g cukru krupice, 1 sáček pudinkového prášku, 2 lžíce citrónové šťávy, 2 vejce

Smícháme máslo,cukr,mouku,prášek do pečiva,2 vejce,kakao.Polovinu těsta nalijeme do vymazané a vysypané formy.Rozetřeme náplň z tvarohu,másla,pudink.prášku,cukru,citr.šťávy a 2 vajec.Do druhé poloviny těsta přidáme zakys.smetanu a zalijeme tvaroh....

Domácí hovězí vývar

Domácí hovězí vývar

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g hovězího masa (hrudí nebo žebírko nejlépe), 1 morková kost, 1 menší celer, 2 střední mrkve, 2 střední petržele (příp. pastiňák), 1 velká cibule, 3 stroužky česneku, 3-4 bobkové listy, pár kuliček pepře, pár kuliček nového koření, sůl, 1/2 moka lžičky muškátového květu, svazek zelené petrželky nebo celerové natě, trocha petrželky na ozdobu talíře

Omyjeme maso a očistíme zeleninu, vše dáme do velkého hrnce (dávám do 9 litrového a postupným varem dojde k redukci asi tak na polovinu), přidáme sůl a ostatní koření, cibuli – neloupeme ji (polévka bude mít pěknou barvu), jen odstraníme špičky, č...

Velká bábovka z tatranek

Velká bábovka z tatranek

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g cukru krupice, 250 g Hery, 4 žloutky, 2 tatranky, 350 g polohrubé mouky, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 300 ml mléka, 4 bílky - sníh

Cukr, tuk a žloutky utřeme do pěny. Přidáme nahrubo nastouhané tatranky, mouku smíchanou s práškem do pečiva a mléko. Nakonec opatrně vmícháme z bílků ušlehaný sníh. Dáme do velké bábovkové formy. Pečeme ve vyhřáté troubě asi na 180 stupňů.

Nudle s míchanými vejci

Nudle s míchanými vejci

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g hrubé mouky, 6 vajec, 0,5 sklenky vody, 60 g slaniny, 20 g sádla, 30 g cibule, špetka soli, troška pažitky

Z múky, 1 vajca a vody urobíme na doske dosť tuhé rezancové cesto, rozvaľkáme ho natenko a necháme trochu uschnúť. Pokrájame na pruhy široké asi 4 cm, poskladáme na seba a krájame rezance široké asi 0,5 cm. Chvíľu povaríme v mierne osolenej vode. ...

Farfalle zapečené se sýrem rajčaty

Farfalle zapečené se sýrem rajčaty

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

160 g těstovin farfalle, 5 rajčat, 100 g Nivy, 70 g Eidamu, špetka soli

Dáme si vařit vodu na těstoviny a mezitím si nastrouháme sýry a nakrájíme rajčata na kostičky. Po uvaření a zcezení těstovin si zapneme troubu, aby se nám stihla předehřát a začneme plnit zapékací misky. Jako spodní vrstvu nasypeme do misek těstov...

Pikantní kapr po "mlynářsku"

Pikantní kapr po "mlynářsku"

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 ks kapra, 1 palička česneku, sůl, citrón, pálivá mletá paprika, hladká mouka, olej na smažení

Očištěného kapra rozpůlíme, můžeme stáhnout z kůže, pak jej nakrájíme na proužky asi tak na dva prsty šířky. Očistíme česnek a prolisujeme ho. Jednotlivé porce osolíme, zakapeme citronem a vetřeme do nich prolisovaný česnek. Dáme odležet, nejlépe ...

Jihočeský bramborový bác

Jihočeský bramborový bác

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor, 100 g anglické slaniny v plátcích, 1/2 veky, 4 lžíce hladké mouky, 4 lžíce vepřových škvarků, 4 lžíce mléka, 4 stroužky česneku, 2 vejce, sádlo důe potřeby, drcený kmín, sůl, pepř

Jednu polovinu brambor omyjeme a uvaříme ve slupce.Když brambory vychladnou,oloupeme je a nahrubo nastrouháme.Druhou polovinu omyjeme,oloupeme a zasyrova nastrouháme nahrubo.Potom všechny brambory smícháme,přidáme mouku,vejce,posekané nebo umleté ...

Linecké cukroví podle Tatiany

Linecké cukroví podle Tatiany

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

220 g hladké mouky, 150 g Hery, 80 g cukru, 2 žloutky, 2 zarovnané lžičky pomerančové kůry, špetka kypřícího práškudo pečiva (na špičku nože), 3 kapky rumové esence (může být i jemnější vanilková), 1 vejce na potření, 1 menší ovocná marmeláda (rybízová nebo jiná pikantnější)

Mouku a cukr prosejeme a promícháme se špetkou prášku do pečiva, pomerančovou kúrou. Přidáme změklé máslo, rumovou nebo vanilkovou esenci a žloutky a vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské folie a necháme přes noc uležet v ledni...

Hemenex

Hemenex

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g šunkového salámu, 3 vejce, olej, sůl

Na větší pánvičku nalejeme olej, na který poklademe šunkový salám a nalejeme rozšlehané osolené vejce. Hemenex je hotový, až se ze všech ingrediencí vytvoří omeleta.

Výborné kokosky bez naležení

Výborné kokosky bez naležení

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

14 dkg strouhaného kokosu, 20 dkg moučkového cukru, 4 ks bílků, 2 dkg strouhanky, 1/2 dcl bílého vína - stačí trochu vody s citronem

Ve vodní lázni ušleháme sníh z bílků, pomalu přidáme moučkový cukr, kokos a strouhanku, přilijeme víno. Na plech, vyložený pečícím papírem, lžičkou tvarujeme kokosky. Pečeme velmi zvolna (asi 150 -180 st.), asi 20 minut. Hlídat si to, já peču více...

Briošky

Briošky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg hrubé mouky, 70 g másla, 30 g cukru moučka, 40 g droždí (kvasnic), 1 lžička soli, 1 balení vanilkového cukru, 600 ml mléka (podle potreby), 2 lžíce citrónové kůry, 1 žloutek (na potretie)

Do preosiatej múky dáme vykysnutý kvások, vanilkový cukor, postrúhanú citrónovú kôru, rozpustené maslo, preosiaty cukor, soľ a toľko teplého mlieka, aby vzniklo husté cesto. Z dobre vymieseného ihneď urobíme valček, nakrájame z neho rovnaké kúsky ...

Hrnková bábovka s Margotkou a ořechy

Hrnková bábovka s Margotkou a ořechy

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 vejce, 1 hrneček cukru krupice, 2 hrnečky polohrubé mouky, 1 kypřící prášek do pečiva, 1 hrneček mléka, 1/2 hrnečku oleje, 1/2 balení strouhané Margot - čokoláda, 3 lžíce mletých ořechů

Vejce s cukrem důkladně ušleháme do pěny. Přidáme mouku s práškem do pečiva, vlažné mléko, olej a nakonec Margotku a ořechy. Dobře promíchané těsto vlijeme do tukem vymazané a moukou vysypané formy. Pečeme v předehřáté troubě 45 minut při 180 C. M...

Jednoduchá máslová bábovka

Jednoduchá máslová bábovka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g cukru moučka, 200 g hladké mouky, 1 pomazánkové máslo bez příchutě, 1 kypřící prášek do pečiva, 3 vejce, tuk a mouka na vymazání a vysypání formy

Vejce vyšleháme s moučkovým cukrem do pěny. Potom postupně přidáváme pomazánkové máslo a hladkou mouku promíchanou s kypřícím práškem. Těsto nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme při 180 C minimáln...

Výborné sýrové trojúhelníčky

Výborné sýrové trojúhelníčky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení listového těsta, 250 g Nivy, 300 g sendvičové šunky

Cesto rozvaľkáme, pokrájame na štvorce. Na každý položíme plátok šunky a kúsok syra. Potom ho preložíme do trojuholníka a dáme upiecť do rúry.

Tažený jablkový závin

Tažený jablkový závin

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g hladké mouky, 1 vejce, 1,5 dcl mléka, 2 dkg másla, 1 žloutek, 1 lžička octa, špetka soli, 2 kg jablek, rozinky, strouhanka, cukr, skořice

Z prosáté mouky, mléka, vajec, rozehřátého másla, octu a soli vypracujeme vláčné těsto a necháme je na teplém místě asi hodinu odpočinout. Těsto vytahujeme na utěrce posypané moukou tak dlouho, dokud není tenoučké. Poprášíme ho strouhankou, pokrop...

Bábovka s jogurtem

Bábovka s jogurtem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

12,5 dkg Hery, 10 dkg cukru, 1 kelímek bílého jogurtu, 25 dkg polohrubé mouky, 1/2 balení kypřícího prášku do pečiva, 2 lžíce kakaa, 3 vejce, 1 sáček vanilkového cukru, tuk na vymazání a mouka na vysypání formy

Změklý tuk utřeme s polovinou cukru, přidáme žloutky a našleháme. Přidáme jogurt a prosátou mouku s práškem do pečiva a promícháme. Část těsta oddělíme a promícháme s prosátým kakaem. Z bílků ušleháme tuhý sníh a zašleháme zbylý cukr a vanilkový c...

stránka: