Dukátové buchtičky pro dětičky
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Zpracujeme těsto z vykynutého kvásku (mléko, droždí a troška cukru) a ostatních přísad. Rumem ochucujeme. Těsto má být pevnější. Necháme 30 minut vykynout. Potom těsto vyválíme silné 5 mm, potřeme rozpuštěným máslem nebo olejem, posypeme zbylým cukrem, rozinkami a skořicí. Těsto svineme do rolády. (Pokud je příliš dlouhé, rozřežte na polovinu a sviňte zvlášť, lépe se stlačuje). Roládu nakrájíme na plátky asi 2 cm silné a skládáme na vymazaný plech těsně k sobě (tak jako byly v závinu, ne řeznou stranou), přičemž dotykové strany omastíme, aby se daly dobře oddělit. Necháme asi 15 minut kynout a potom vložíme do vyhřáté trouby a upečeme. Teplé dukátové buchtičky oddělíme, uložíme na talíře, přelejeme krémem a podáváme.
Krém: v mléce rozmícháme žloutky, maizenu, vanilkový cukr a přivedeme k varu. Uvaříme na hladký krém a necháme trochu vychladnout. Ochutíme rumem. Pro děti rum vynecháme. Namísto takto připraveného krému se výborně hodí krém ze Zlatého klasu ve střední hustotě.
27. 11. 2009
Ingredience
- krém: 1/2 l mléka
- 3 žloutky
- 2 žloutky
- 500 g hladké mouky
- 30 g droždí (kvasnic)
- 100 g másla nebo oleje
- 110 g cukru moučka
- 70 g cukru
- rum
- rum
- asi 2 dcl mléka
- 2 lžíce rozinek
- mletá skořice
- máslo nebo olej na potření
- 2 lžíce kukuřičného škrobu (Maizeny)
- špetka soli
- strouhaná citrónová kůra
- 1 vanilkový cukr
- 1 vanilkový cukr