Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Klasika - stránka 55

Houbový Kuba

Houbový Kuba

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g krup, 250 g uzeného bůčku, hrst sušených hub, 2 stroužky česneku, 5 lžic sádla, 1 lžička majoránky, špetka pepře, špetka soli

Uzený bůček uvaříme doměkka, uvaříme kroupy. Zároveň vaříme i předem namočené sušené houby. Bůček nakrájíme na kostičky, smícháme s kroupami, pokrájenými houbami, ochutíme utřeným česnekem, majoránkou, opepříme a osolíme. Vložíme do sádlem vymaště...

Tvarohový makovnik

Tvarohový makovnik

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g tvarohu, 300 g cukru krupice, 300 g polohrubé mouky, 225 ml oleje, 225 g mletého máku, 2 hrsti rozinek, 4 lžíce rumu, 1 kypřící prášek do pečiva, 5 vajec, tuk na vymazání formy, strouhanka na vysypání formy

Žloutky a cukr ušleháme do pěny, pak přidáme tvaroh, olej, mák, mouku s práškem do pečiva, rum a rozinky. Nakonec lehce zamícháme sníh z bílků. Těsto vylijeme na vymazaný a vysypaný plech s vyšším okrajem. Pečeme asi 30 minut v horkovzdušné troubě...

Ztracené vejce

Ztracené vejce

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 krajíce chléba, 4 vejce, olej na smažení, špetka soli, zelenina dle chuti (rajče, okurka, paprika, řeřicha)

V každém krajíci chleba vykrojíme sklenicí střed. Na pánvi rozehřejeme olej, na kterém mírně osmažíme chleba. Do hrnečku rozklepneme vajíčko, které osolíme a poté vlijeme do středu krajíce. Z obou stran osmažíme a podáváme obložené zeleninou

Vanilková bábovka z pekárny

Vanilková bábovka z pekárny

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 ml smetany ke šlehání (šlehačky), 3 vejce, 200 ml cukru krupice (včetně 3 vanilkových), 400 g polohrubé mouky, 1 kypřící prášek do pečiva, čokoládová poleva

Suroviny vložíme v uvedeném pořadí do pekárny a zapneme program dort. Hotovou vychladlou bábovku polijeme čokoládovou polevou.

Banánová bábovka

Banánová bábovka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g másla (Hery), 250 g polohrubé mouky, 250 g cukru krupice, 250 g zralých banánů, 4 vejce, 1 vanilkový cukr, 1 kypřící prášek do pečiva, mléčná čokoládová poleva, trocha mléka

Banány rozmačkáme vidličkou na kaši. Změklý tuk utřeme s cukrem, přidáme žloutky a vyšleháme do pěny. Postupně vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a vanilkovým cukrem a rozmačkané banány. Nakonec vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto (je dost...

Bílý chléb

Bílý chléb

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 vejce, 200 ml mléka, 100 ml vody, 25 g rozpuštěného másla, 2 lžičky soli, 1 lžička cukru, 500 g hladké mouky, 1 lžíce sušeného droždí (kvasnic)

V odměrce rozšleháme vejce a dolijeme do 200 ml mlékem. Přidáme 100 ml vody. Vše nalijeme do formy. Přidáme ostatní ingredience v uvedeném pořadí. Zapneme program FRENCH (v pekárně ETA Harmony program SENDVIČ), světlá kůrka. Upečený chléb vyklopím...

Babiččina kyselica s houbami a vejcem

Babiččina kyselica s houbami a vejcem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3-4 ks brambor, 2 hrsti sušených hub, 1 sáček kysaného zelí, 2 domácí klobásy, 100 ml smetany, 1 vejce, 2 lžíce sádla, 1 lžíce hladké mouky, troška kmínu, 2 lžičky soli, 2 lžičky sladké papriky, troška pepře

Do osolené vody s kmínem dáme vařit oloupané brambory, nakrájené na kostičky. Přidáme houby, které jsme předem namočili do vody a pak scedili. Když jsou brambory skoro měkké, přidáme zelí i s nálevem a klobásu, nakrájenou na půlkolečka. Zatímco ...

Těstoviny s mletým masem, uzeninou a sýrem

Těstoviny s mletým masem, uzeninou a sýrem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g těstovin, 250 g mletého masa, 15 dkg měkkého salámu, 1 cibule, 1 smetana ke šlehání (šlehačka), kečup dle potřeby, 200 g strouhaného Eidamu (Edam), 5 lžic olivového oleje, 2 lžíce sladké mleté papriky, 1 lžička drceného kmínu, špetka pepře, špetka soli

Těstoviny uvaříme v mírně osolené vodě dle návodu na obalu. Mleté maso osolíme a opaprikujeme. Do vymazané zapékací misky dáme polovinu scezených těstovin, pokryjeme vrstvou připraveného masa, posypeme na kostičky nakrájeným salámem, nadrobno nakr...

Čokoládovo ořechová bábovka

Čokoládovo ořechová bábovka

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

Na těsto: 5 vajec, 150 g cukru, 1 vanilkový cukr, 150 g polohrubé mouky, na špičku nože kypřícího prášku do pečiva, 100 g Solamylu, 150 g nahrubo posekaných lískových jader, tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy, Na ozdobení: 1 sáček čokoládové mléčné polevy, 100 g nahrubo posekaných lískových jader

Žloutky oddělíme od bílků. Z bílků ušleháme tuhý sníh, žloutky za postupného přidávání cukru a vanilkového cukru utřeme do pěny. Do ní po částech opatrně vmícháme prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec lehce vmícháme sníh a lískové ...

Dukátové buchtičky pro dětičky

Dukátové buchtičky pro dětičky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g hladké mouky, 30 g droždí (kvasnic), asi 2 dcl mléka, 100 g másla nebo oleje, 110 g cukru moučka, špetka soli, 3 žloutky, rum, 1 vanilkový cukr, strouhaná citrónová kůra, 2 lžíce rozinek, mletá skořice, máslo nebo olej na potření, krém: 1/2 l mléka, 2 žloutky, 70 g cukru, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce kukuřičného škrobu (Maizeny), rum

Zpracujeme těsto z vykynutého kvásku (mléko, droždí a troška cukru) a ostatních přísad. Rumem ochucujeme. Těsto má být pevnější. Necháme 30 minut vykynout. Potom těsto vyválíme silné 5 mm, potřeme rozpuštěným máslem nebo olejem, posypeme zbylým cu...

Babiččin lehký moučník

Babiččin lehký moučník

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

na těsto: 4 vejce, špetka soli, 4 vrchovaté lžíce cukru moučka, 2 vrchovaté lžíce hladké mouky, 2 vrchovaté lžíce polohrubé mouky, 1 lžíce kakaa, dále: 500 g bílého jogurtu, 1 vanilkový cukr, 2-3 lžíce cukru moučka, strouhaná čokoláda

Bílky se špetkou soli ušleháme dotuha. Žloutky s cukrem ušleháme do husté světlé pěny. Vmícháme do ní mouku a pak sníh z bílků. Polovinu těsta nalijeme do formy s vymazaným a vysypaným dnem (průměr 28 cm). Do zbylé části vmícháme kakao a nalijeme...

Lančmít zapečený s eidamem

Lančmít zapečený s eidamem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 plátky Luncheon Meatu, 4 plátky Eidamu (Edam), 5 lžic másla, 50 g slaniny, 2 lžičky mleté sladké papriky, 1 lžíce nadrobno nasekané petrželové natě

Pekáček vymažeme máslem, poklademe plátky slaniny, na ni urovnáme vedle sebe plátky lančmítu. Na každý plátek lančmítu položíme plátek sýra a dáme zapéct. Podáváme s pečivem, při podávání posypeme mletou sladkou paprikou a petrželovou natí.

Zapečený houskový knedlík

Zapečený houskový knedlík

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 houskového knedlíku, 10-15 dkg měkkého salámu, 1 paprika, 2 rajčata, 100-150 g strouhaného sýra, 200 ml mléka, 2 vejce, máslo na vymazání pekáče

Do máslem vymazaného pekáče dáme na plátky nakrájený houskový knedlík, na něj poklademe nakrájený salám, poté na kostičky nakrájenou papriku a rajčata, posypeme sýrem a zalijeme rozkvedlanými vejci s mlékem. Vše dáme zapéct do trouby při 2OO°C zhr...

Plněné taštičky

Plněné taštičky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g mraženého listového těsta, 150 g měkkého kozího sýra, 30 g sezamových semínek, 1 vejce, máslo, několik snítek tymiánu, několik snítek saturejky

Tymián a saturejku opláchneme, osušíme a nasekáme. Sýr rozmačkáme vidličkou, přidáme bylinky, promícháme a necháme odležet, aby získal vůni koření. Těsto mírně rozmrazíme, vyválíme a rozkrájíme na čtverce o okraji asi 12 cm. Na každý čtverec klade...

Tvarohovo-jahodové knedlíky

Tvarohovo-jahodové knedlíky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g tvarohu, 40 g másla, 80 g hrubé mouky, 1 žloutek, špetka soli, tvaroh na ozdobu, cukr moučka na ozdobu, čerstvé jahody

Tvaroh, máslo, mouku, žloutek a sůl zpracujeme do těsta, do kterého balíme jednotlivé jahody . Vaříme dokud nevyplavou, posypeme tvarohem, cukrem a ozdobíme jahodami.

Hovězí na divoko

Hovězí na divoko

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

8 plátků hovězího zadního, 1 mrkev, 1 petržel, 1/4 celeru, 1 bobkový list, 1 snítka tymiánu, 4 kuličky nového koření, 4 kuličky pepře, 1/2 sklenky přírodního červeného vína, 1/2 sklenky červeného vinného octa, 1 lžička soli, 50 g slaniny, 4 lžíce oleje, 2 lžíce rajčatového protlaku, pepř

Maso omyjeme a osušíme. Zeleninu očistíme a nakrájíme na větší kousky. Rozložíme ji na hovězí plátky společně s bobkovým listem, zrnky pepře, nového koření, tymiánem a polijeme červeným vínem. V hrnci svaříme sklenici vody s octem, necháme vychlad...

Těstoviny zapečené s mletým masem

Těstoviny zapečené s mletým masem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g těstovin (kolínka, apod.), 400 g mletého masa, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžička soli, 1/2 lžičky bílého pepře, 1 l mléka, 3-4 vejce, máslo na vymazání

Na pánvičce opečeme směs: maso, nakrájená cibule, utřený česnek, pepř, sůl. V mléce rozšleháme vejce. Pekáč (formu na srnči hřbet...) vymažeme máslem, nasypeme polovinu těstovin (nevařených!!) na to dáme směs masa a zbytek těstovin. Nakonec to zal...

Lokše s povidly

Lokše s povidly

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 brambory, hrubá mouka, sůl, švestková povidla

Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout, oloupeme a nastrouháme na jemno. Přidáme hrubou mouku a vypracujeme nelepivé těsto. Vyválíme placky velké jako palačinky a pečeme na rozehřáté pávni nasucho! Až se začnou tvořit černé flíčky. Pomaže...

Ztracená vejce s fazolovými lusky na smetaně

Ztracená vejce s fazolovými lusky na smetaně

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 vejce, stejný díl vody a octa, sůl, balení mražených fazolek (zelené fazolové lusky), hovězí vývar z kostky, vinný ocet, 1 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, 2 žloutky, 1 zakysaná smetana

Vodu a ocet s trochou soli přivedeme k varu. Do vroucí vody opatrně pouštíme rozklepnutá vejce, jedno vedle druhého. Vaříme asi 4 minuty, pak je vyjmeme děrovanou sběračkou. Na fazolové lusky nalijeme trochu hovězího vývaru a vinného octa a nechám...

Králík na paprice

Králík na paprice

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 králík, sůl, 100 g slaniny, olej, 1 velká cibule, mrkev, petržel, celer, 2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček černého pepře, 3-4 lžičky papriky, stroužek česneku, 250 ml smetany ke šlehání (šlehačky), 3-4 lžíce hladké mouky

Králíka odblaníme a naporcujeme. Na trošce oleje rozškvaříme na kostičky nakrájenou slaninu, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli, nastrouhanou kořenovou zeleninu a koření. Vše restujeme asi 10 minut. Poté přidáme naporcovaného králíka, zasypeme ...

Vepřové řízky se sněhem

Vepřové řízky se sněhem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 vepřové řízky, hladká mouka, sůl, 3 vejce, strouhanka, trocha mléka, olej

Maso naklepeme, osolíme a obalíme v mouce, v žloutcích rozmíchaných s mlékem, ve strouhance a nakonec ve sněhu z bílků. Pomalu smažíme v horkém tuku. Takto obalené řízky jsou šťavnatější než klasicky obalené a pěkně narostou.

Trochu jiná rybí pomazánka

Trochu jiná rybí pomazánka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g ryb v rajčatovém nálevu, 2 lžíce oleje, 1 cibule, 50 g sterilované okurky, troška pepře, sůl, 1 lžička mleté sladké papriky

Konzervované rybí maso nakrájíme na nudličky. Na pánev nasypeme nahrubo nakrájenou cibuli a necháme ji na oleji zpěnit. Pak vmícháme mletou papriku. Přidáme pokrájené rybičky i s nálevem a krátce podusíme. Přisypeme nakrájené okurky, opepříme, os...

 Vdolečky s rumovým tvarohem z domácí pekárny

Vdolečky s rumovým tvarohem z domácí pekárny

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 ml mléka, 2 lžíce rumu, 3 lžíce rozpuštěného másla, 2 žloutky, 1 špetka soli, 3 lžíce cukru krupice, 200 g hladké mouky, 200 g polohrubé mouky, 20 g droždí (kvasnice), 1 balení švestkových povidel, 250 g jemného tvarohu, 1 sáček vanilkového cukru, 4 lžíce rumu, špetka skořice

Do nádoby pekárny nalijeme mléko, rum, rozehřáté máslo, žloutky, přidáme špetku soli, cukr, obě mouky a droždí. Zapneme program těsto a necháme vypracovat a vykynout. Hotové těsto vyválíme na toušťku asi 1 cm a vykrájíme kolečka. Necháme je ješ...

Uzené maso zapečené se špenátem

Uzené maso zapečené se špenátem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g špenátového protlaku, 200 g uvařeného uzeného masa, 5 lžic olivového oleje, 5 lžic strouhanky, 2 vejce, 2 dcl mléka, 4 lžíce strouhaného Eidamu (Edamu), 4 stroužky česneku, špetka soli, špetka pepře

Špenátový protlak osolíme, ochutíme pepřem a utřeným česnekem a promícháme s uzeným masem nakrájeným na kostičky. Směs dáme do vymazané a strouhankou vysypané zapékací misky, prohřejeme v troubě, pak zalijeme vejci rozšlehanými s mlékem a strouhan...

Musaka

Musaka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g mletého masa, 400 g brambor vařených ve slupce, 200 g paprik, 200 g rajčat, 1 cibule, 5 lžic olivového oleje, 2 dcl smetany, 2 vejce, špetka soli, špetka pepře

Cibulku nakrájíme nadrobno, orestujeme na oleji, poté dáme mleté maso, osolíme, opepříme a necháme dusit asi 15 minut. Do vymazaného pekáče naskládáme vrstvu na plátky nakrájených vařených brambor, podušeného masa, nakrájené zeleniny a poté dáme z...

stránka: