Švestkové koláče
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Z droždí, cukru krupice a 250 ml vlažného mléka připravíme kvásek. Přidáme mouku, máslo, vejce, citrónovou kůru, zpracujeme těsto a necháme kynout přibližně 45 minut.
Mezitím si uvaříme náplň: v mléce důkladně rozmícháme pudink a vanilkový cukr. Přivedeme k varu a stáhneme z plamene.
Vykynuté těsto rozválíme na obdélník velikosti 30 x 40 cm. Těsto se nelepí! Rozválené těsto potřeme rozpuštěným máslem a zavineme do válečku. Ten rozkrájíme na 16 stejných koleček, rozložíme je na plech a v každém uděláme důlek. Na jeden plech se pěkně vejde 8 koleček.
Do každého důlku dáme trochu pudinku a půlku švestky. Pečeme v předehřáté troubě (horkovzdušná na 180 stupňů) 25–30 minut. Ještě teplé pocukrujeme.
Tip k receptu
Pokud by se náhodou těsto lepilo – již při jeho zpracování, přidáme do něj trošičku másla.
kaccka16. 11. 2009