Angreštový koláč
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Z mouky, Hery, cukru krystalu, vejce, špetky soli si připravíme křehké těsto na koláč (viz související recepty) a necháme 1 hodinu odležet. Mezitím angrešt omyjeme pod studenou tekoucí vodou, necháme okapat, zbavíme štopky a rozkrájíme na půlky. Odleželé těsto rozdělíme na dva kusy. První kus by měl být dvakrát větší než druhý. Menší díl vyválíme do průměru formy a druhý díl rozválíme a dáme do vymazané a moukou vysypané koláčové formy. Dno propícháme vidličkou, vytvarujeme okraje tak, aby 2 cm přesahovaly. Na dno stejnoměrně rozložíme rozkrájený angrešt, posypeme cukrem, skořicí a zalijeme smetanou. Přikryjeme odloženým těstem, okraje obou plátů k sobě pevně přitiskneme a horní plát propícháme také vidličku, aby nám utíkala pára. Takto připravený koláč pečeme 40 minut v předehřáté troubě na 210 °C.
Milena01. 07. 2009