Čokoládový dort
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Kruhovou dortovou formu (nebo i jiný tvar formy) s odnímatelným dnem vymastíme a dno vyložíme pečicím papírem. Troubu předehřejeme na 160°C, horkovzdušnou na 140 °C. Čokoládu nalámeme do kastrůlku, přidáme máslo a kávu, rozpuštěnou ve 120 ml vroucí vody. Prohříváme, až se čokoláda a máslo rozpustí, ale nezahříváme příliš.
Mezitím promícháme v míse mouku, prášek, sodu, cukr a kakao tak, aby ve směsi nebyly žádné žmolky. V jiné misce smícháme vejce s podmáslím.
Rozpuštěnou čokoládu a vaječnou směs promícháme s moukou, aby vznikla hladká, polotekutá směs. Vlijeme do formy a pečeme cca 1h30. Do středu korpusu vpíchneme špejli; neulpí-li na ní vlhké drobečky, je upečeno. Praskliny na povrchu nevadí, zakryje je poleva. Korpus necháme vychladnout (nelekněte se, když trošku klesne), vyklopíme na drátěnou podložku a sejmeme formu.
Vychladlý korpus podélně rozřízneme na tři díly. Čokoládu na polevu dáme do misky. V kastrůlku zahřejeme smetanu s cukrem k bodu varu, přelijeme přes čokoládu a promícháme dohladka. Trochou polevy spojíme díly korpusu, zbytkem dort přelijeme a po stranách polevu uhladíme širokým nožem. Dozdobíme podle svých představ.
Tip k receptu
V cukrárně nebo pekárnách se dají koupit různá marcipánová zdobení, takže svůj dort můžete dozdobit velmi hezky a bude vypadat jako od profesionálů.
Barbora Dvouletá31. 08. 2009
Ingredience
- 3 středně velká vejce
- 400 g čokolády s minimálním obsahem kakaa 60% (200 g čokolády si nechame na polevu)
- 200 g nakrájeného másla
- 170 g hladké mouky
- 200 g cukru moučka (nebo cukr typu muscovado)
- 200 g cukru krupice
- 25 g tmavého holandského kakaa
- 280 ml smetany ke šlehání (na polevu)
- 1 lžíce instantní kávy
- 5 lžic podmáslí
- 2 lžíce cukru krupice (na polevu)
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/4 lžičky sody