Rynglový koláč z kvasnicového těsta
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Do mísy vložíme droždí a posypeme je lžičkou cukru a mícháme je, dokud se nerozpustí. Pak přidáme 10 dkg mouky, 1/8 l vlažného mléka a rozmícháme v řídké těsto, které poprášíme moukou a necháme pod utěrkou kynout. Do jiné mísy dáme zbytek mouky, sůl, 7 dkg cukru a citrónovou kůru. Pak přidáme vykynuté připravené těsto z první mísy. Ve vlažném mléce rozšleháme 2 žloutky, které za stálého míchání přiléváme do těsta. Nakonec přidáme řídké vlažné máslo a vytvoříme těsto, které opět poprášíme moukou a necháme znovu kynout pod utěrkou. Vykynuté těsto pak rozdělíme na dva díly. Z každého dílu vytvoříme bochánek. Oba pak vložíme na moukou vysypaný plech a necháme ještě chvíli kynout. Pak je vytvarujeme a roztáhneme na plechu, aby měly vyvýšené okraje. Okraje potřeme žloutkem a střed vyplníme nakrájenými rynglemi. Povrch koláčů posypeme drobenkou, kterou si připravíme ze zbytku cukru a másla nebo se necháme inspirovat souvisejícími recepty a v dobře vyhřáté troubě pečeme cca 30 minut.
Petra01. 09. 2009