Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Klasika - stránka 48

Mastná stehýnka

Mastná stehýnka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

12 kuřecích spodních stehen, 20 ml pomerančového džusu, 2 lžíce plnotučné hořčice, 20 ml sojové omáčky, 2 lžíce tekutého včelího medu

Kuřecí paličky poklademe na dno pekáčku. Z ostatních surovin dobře umíchéme marinádu a nalijeme na stehna. Maso v marinádě několikrát obrátíme. Pečeme v troubě rozpálené na 210°C asi 35 minut. Během pečení často obracíme (min. 5 - 6x).

Kuře se zeleninovou rýží

Kuře se zeleninovou rýží

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 cibule, 500 g rajčat, 0,5 kg paprik, 2 hrnečky dlouhozrnné rýže, 4 kuřecí čtvrtky, sůl

Pekáč vymažeme a nakrájíme do něj cibuli. Maso osolíme a poklademe do pekáče na cibuli. Navrch nasypeme nakrájená rajčata a papriky. Dolijeme vodou, aby vše bylo potopené. Pečeme asi 20 minut. Poté nasypeme rýži a pečeme dalších 15 minut.

Kuřecí játra v kečupové směsi

Kuřecí játra v kečupové směsi

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g játry, 1 cibule, 4 stroužky česneku, 50 ml kečupu, 50 g šunky, sůl, pepř

Očištěná játra nakrájíme na kousky a opečeme na oleji. Osolíme, opepříme a dáme stranou. Na pánvičce zesklovatíme najemno nakrájenou cibuli, přidáme prolisovaný česnek, nakrájenou šunku a kečup. Trošičku podlijeme a necháme přejít varem. Játra vrá...

Rybí filé z Burgasu

Rybí filé z Burgasu

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

4 rybí filé, 2 cibule, 6 rajčat, 4 papriky, 3 lžíce hladké mouky, sůl, olej

Rybí filé osolíme, obalíme v mouce a osmahneme na oleji. Rybu odebereme a na zbylém tuku orestujeme nasekanou cibuli, proužky paprik a kolečka rajčat. Vše podlijeme 50 ml vody a dusímě asi 8 minut. Přidáme rybu a vše produsíme. Podáváme s rýží.

Rychlý jahodový koláč

Rychlý jahodový koláč

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 vajec, 300 g cukru moučky, 9 lžic vody, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 350 g hrubé mouky, 750 g jahod

Žĺtky oddelíme od bielkov a vyšľaháme ich s cukrom, po lyžiciach pridávame teplú vodu, preosiatu múku s práškom do pečiva a nakoniec tuhý sneh z bielkov. Cesto rozotrieme na plech vymastený tukom a vysypaný múkou. Umyté a osušené jahody uložíme na...

Šlehaný beránek

Šlehaný beránek

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

3 vejce, 160 g cukru, 1 citrón, 160 g hrubé mouky, 1 vanilkový cukr, 50 g másla

Celá vejce ušleháme, s cukrem do zpěnění, přidáme citrónovou kůru, vanilkový cukr, šťávu z poloviny citrónu a nakonec vmícháme hrubou mouku a zakapeme rozpuštěným máslem. Těsto vlijeme do máslem vymazané a moukou vysypané formy a zvolna pečeme.

Masopustní koblížky

Masopustní koblížky

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g mouky, 50 g másla, 50 g cukru moučka, 1 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce rumu, 2 žloutky, špetka soli, 50 g droždí, 2 dcl mléka, zavařenina

Nejprve si připravíme kvásek - do 1 dl mléka rozdrobíme droždí a přidáme lžíci cukru a lžíci mouky. Do mísy dáme mouku, rozpuštěné máslo, citronovou štávu, rum, žloutky, sůl, cukr, rozmícháme a přidáme vykynutý kvásek. Pak po částech vmícháme mlék...

Kopřivačka

Kopřivačka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

200 g vršků mladých kopřiv, 40 g hladké mouky, 40 g másla, 2 dcl mléka (zakysané smetany), 1 vejce, 40 g cibule, 3 stroužky česneku, 1 ks rohlíku, sůl, špetka muškátového květu

Na části másla zpěníme nakrájenou cibuli a utřený česnek, přisypeme mouku a osmahneme, vše zalijeme vývarem z kopřiv, dobře rozmícháme, osolíme, přidáme špetku muškátu a povaříme. Pak přidáme posekané kopřivy, polovinu mléka a necháme přejít varem...

Těstovinová  rýže Tarhoňa

Těstovinová rýže Tarhoňa

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

0,5 kg hrubé mouky, 2 vejce, 2 lžíce sádla, 1 lžíce mleté papriky, 300 ml vody

Z mouky a vajec uhněteme těsto, které nastrouháme na struhadle s velkými oky - jako drobení do polévky. Necháme chvíli oschnout. Potom na rozehřátém sádle pražíme drobení dozlatova, přidáme mletou papriku a sůl, zalijeme vodou tak, aby byla asi 1 ...

Delikatesní kuřecí játra

Delikatesní kuřecí játra

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g kuřecích jater, 4 lžíce škrobové moučky, 1 hrst mandlí, 4 stroužky česneku, špetka chilli koření, 2 pórky, 20 ml sojové omáčky

Očištěná kuřecí játra obalíme ve škrobové moučce a prudce osmahneme. Přidáme oloupané mandle, pokrájené na hrubší nudličky, chilli a prolisovaný česnek a znovu osmahneme. Zmírníme plamen a mírně podlijeme. Dusíme asi 8 minut, poté vložíme na koleč...

Kuře na jablkách

Kuře na jablkách

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kuře, sůl, 3 cibule, 5 stroužků česneku, 4 jablka, olej

Kuře naporcujeme, posolíme a potřeme prolisovaným česnekem. Jablka nakrájíme na čtvrtky a cibuli na kolečka. Dáme do pekáčku a pokapeme trochou oleje. Na směs položíme porce kuřete a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 50 minut.

Nakládané maso na pánev

Nakládané maso na pánev

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g kuřecích prsou, 1 lžíce majoránky, 1 lžička pepře, 1 lžička kmínu, sůl, 8 lžic plnotučné hořčice, 100 ml slunečnicového oleje

Maso nakrájíme na kousky velikosti sousta. Mletý pepř, drcený kmín a ostatní ingredience smícháme a nalijeme na maso. Ručně promícháme, omáčku do masa jakoby vtlačujeme. Uložíme na 12h (lépe na 24 hodin) do lednice. Poté jen osmažíme a podáváme s ...

Kuřecí nudličky s nivou

Kuřecí nudličky s nivou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g kuřecích prsou, 1 lžička mletého pepře, sůl, 2 hrnečky škrobové moučky, 30 ml slunečnicového oleje, 150 g Nivy, 1 lžíce Worcesterské omáčky

Kuřecí maso nakrájíme na nudličky, okořeníme, smícháme se škrobou moučkou a prudce osmahneme. Zakapeme worchsterovou omáčkou a lehce podlijemem vodou. Do měkkého masa přidáme nastrouhanou nivu a podáváme nejlépe s pečenými brambory.

Jednoduchý krémeš

Jednoduchý krémeš

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g listového těsta, 150 g cukru krystal, 7 bílků, 2 sáčky pudinkového prášku, 1 sáček vanilkového cukru, 400 ml vody, 150 g čokoládové polevy

Cesto rozdelíme na 2 časti, vyvaľkáme a upečieme na vodou navlhčenom plechu zo spodnej strany. Z bielkov a 100 g cukru vyšľaháme tuhý sneh. Z vody, zvyšného cukru, vanilky a vanilkových práškov /Zlatý klas/ uvaríme puding. Ešte horúci puding všľa...

Pletenky

Pletenky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g polohrubé mouky, 10 g cukru, 1/2 balení kypřícího prášku do pečiva, 100 g Hery/tuku, 1 vejce, 1/2 šálku mléka, 1/2 lžičky soli

Do prosáté mouky s práškem do pečiva přidáme sůl, cukr, nastrouhaný tuk, vejce a mlékem zaděláme těsto. Dobře je zpracujeme, vyválíme slabší šišky (z uvedeného množství asi 10 kusů), každou v polovině přehneme a stočíme v pletenku. Klademe je na v...

Chléb bramborový

Chléb bramborový

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g polohrubé mouky, 100 g vařených strouhaných brambor, 10 g droždí (kvasnic), 10 g soli, troška vody na zadělání kvásku

Připravíme si kvásek z trochy vody a rozdrobeného droždí, přidáme trochu mouky a brambor a necháme do druhého dne stát. Ráno přidáme trochu vlažné vody, ostatní mouku s bramborami, sůl a kmín a vše řádně rukama hněteme tak dlouho, až se jich těsto...

Rychlá celerová polévka

Rychlá celerová polévka

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 celeru, 4 lžíce másla, 1 kostka masoxu, 1 lžíce instantní tmavé jíšky, 1 svazek petržele

Celer nakrájíme na tenké proužky a orestujeme na rozehřátém másle. Zalijeme vodou a vložíme masox. Povaříme a zahustíme jíškou. Vložíme nadrobno nakrájenou zelenou petrželku a podáváme.

Rychlý jablkový koláč

Rychlý jablkový koláč

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

3 vejce , 250 g cukru krystal, 500 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 kg jablek, 4 lžíce hrubé mouky, 4 lžíce cukru moučky, kousek másla, 250 ml smetany ke šlehání (šlehačka)

Celé vajcia s cukrom dobre vyšľaháme, pridáme múku s kypriacim práškom, smotanu a dobre premiešame. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Navrch dáme očistené a nastrúhané jablká, alebo použijeme sterilizované jablká vo vlastnej šť...

Dobošovy řezy

Dobošovy řezy

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray

750 g hladké mouky, 500 g cukru moučky, 3 vejce, 475 g másla, 1 prášek do pečiva, 1050 ml mléka, 120 g škrobové moučky, 2 vanilkové cukry, 100 g čokolády na vaření, 150 g čokoládové polevy

V 150 ml mlieka rozmiešame celé vajíčka. Múku preosejeme s práškom do pečiva a 300 g práškového cukru, pridáme vajcia a na kúsky nakrájané 100 g masla a vypracujeme hladké cesto. Rozdelíme ho na 6 častí a každú vyvaľkáme na veľkosť plechu. Pláty ...

Jemná bublanina s jahodami

Jemná bublanina s jahodami

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

300 g polohrubé mouky, 120 g práškového cukru, 4 vejce, 3/4 l mléka, špetka soli, strouhaná citronová kůra, jahody

Žloutky rozšleháme v mléce, přidáme cukr, strouhanou citronovou kůru, prosátou mouku a špetku soli. Pak lehce vmícháme sníh z bílků. Větší formu vymažeme a vysypeme moukou, vlijeme těsto a poklademe ovoce. Pečeme ve středně vyhřáté troubě. Hotovou...

Třená bublanina

Třená bublanina

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

240 g polohrubé mouky, 100 g másla, 3 žloutky, 3 bílky, 150 g práškového cukru, 3/4 prášku do pečiva, 1/8 l mléka, ovoce

Máslo s cukrem a se žloutky utřeme do pěny. Pak střídavě vmícháme mouku s práškem do pečiva a mléko. Nakonec lehce vmícháme tuhý sníh z bílku. Těsto nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný vyšší plech, poklademe ovocem a upečeme ve středně vyhřáté ...

Zajíc na houbách

Zajíc na houbách

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 zajíc, 4 plátky slaniny, 1 cibule, 1 hrnek nasekaných hub, 1 lžíce hladké mouky, 4 lžíce oleje, drcený kmín, sůl, pepř

Zajíce rozporcujeme, prošpikujeme slaninou, osolíme, opepříme a opečeme v rozehřátém oleji ze všech stran. Přidáme nakrájenou cibuli, houby, vše opečeme, posypeme kmínem, podlijeme masovým vývarem a dusíme pod pokličkou, až je maso měkké. Nakonec ...

Bažant se slaninou

Bažant se slaninou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 bažant, 60 g slaniny, 50 g másla, 1 cibule, nové koření, pepř, sůl, drůbeží bujón na podlévání

Očištěného bažanta osolíme a prošpikujeme slaninou. Svážeme stehýnka a na cibulce opečeme slaninu a dáme opéct bažanta. Podléváme vývarem a na závěr přidáme lžíci másla a pečeme v troubě asi hodinu.

Krabí pomazánka s kečupem

Krabí pomazánka s kečupem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 balení krabích tyčinek, 1 lžíce kečupu, 1 lžíce citronové šťávy, 2 svazky jarní cibulky, 100 g majonézy, 1 lžička sojové omáčky, sůl, pepř

Majonézu smícháme s kečupem, citrónovou šťávou, dochutíme omáčkou, pepřem, solí. Vmícháme nadrobno nakrájené tyčinky a necháme proležet v chladu.

Bujon z Vodňan

Bujon z Vodňan

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg rybích hlav a odřezků, 150 g kořenové zeleniny, 1 větší cibule, 2 stroužky česneku, 10 semínek koriandru, 3 žloutky, sůl

Nahrubo nastrouhanou zeleninu prudce osmahneme bez tuku. Zalijeme vodou, osolíme, přidáme hlavy a odřezky z ryb, cibuli, česnek a vaříme cca 20 minut. Pak vývar přecedíme, osolíme dle chuti a do vývaru rozšleháme syrové žloutky. Hned podáváme.

stránka: