Vánoční štola
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Všechny sypké suroviny smícháme, včetně oříšků, mandlí, rozinek a kandovaného ovoce, pak přidáme tvaroh, opět promícháme, přidáme vejce a rozpuštěné máslo - opět promícháme, pak prohněteme rukama a vytvoříme buď jeden velký bochánek, nebo dva malé, resp. válečky.
Zhruba 1/3 zploštíme na tloušťku cca 3 cm a zbývající 2/3, je-li třeba, vyvýšíme, abychom dosáhli klasického tvaru štoly. Použít váleček nedoporučuji, těsto se trhá. Štolu dáme na plech - stačí vyložit pečícím papírem, pečeme asi 35 minut při 180 stupních.
Hned po upečení, ještě teplou, potřeme rozpuštěným máslem a obalíme v moučkovém cukru. Necháme trochu zchladnout a zabalíme do alobalu, uložíme do chladna. Aby byla dobře rozleželá a všechny chutě se řádně spojily, je dobré, aby takto odpočívala 2-3 týdny.
Ajaja10. 12. 2009
Ingredience
- 2 vejce
- 370 g hladké mouky (doporučuji s vlákninou)
- 125 g cukru moučka a další na obalení štoly
- 150 g rozpuštěného másla a další pak na potření hotové štoly
- rozinky
- sekané ořechy či mandle
- dle vlastního uvážení: kandované ovoce
- 1/2 sáčku kypřícího prášku do pečiva
- 1 balení vanilkového cukru
- 1 balení tvarohu (ve vaničce nedoporučuji)