Domácí hovězí vývar
Obtížnost
Čas přípravy
Čas vaření
Celkový čas
Porce
Nutriční hodnoty
Příprava
Omyjeme maso a očistíme zeleninu, vše dáme do velkého hrnce (dávám do 9 litrového a postupným varem dojde k redukci asi tak na polovinu), přidáme sůl a ostatní koření, cibuli – neloupeme ji (polévka bude mít pěknou barvu), jen odstraníme špičky, česnek oloupeme a také přidáme, díky muškátovému květu bude mít polévka výraznější chuť. Pak přilijeme vodu asi tak 3 cm pod okraj hrnce a vše přivedeme k varu a už jen velmi zvolna vaříme (táhneme) asi tak 2-3 hodinky a během varu sbíráme pěnu. Na posledních 3O minut přidáme svazeček zelené petrželky nebo celerové natě – pročistí a provoní vývar. Poté vyndáme maso a zeleninu a polévku přecedíme do jiného hrnce. Doporučuji použít velký cedník a do něj malý (s velmi malými očky), takže se zachytí i zbytky šlemu, resp. pěny, které se nepodařilo vysbírat. Zavaříme nudle a játrové knedlíčky, zpět do polévky přidáme i uvařenou mrkev nakrájenou na kostičky (kdo chce, může přidat i ostatní zeleninu), případně i maso, pokud je nechceme použít k jiné úpravě. Na talíři zdobíme nasekanou petrželkou.
Ajaja04. 01. 2010
Ingredience
- 1 morková kost
- 1 menší celer
- 2 střední mrkve
- 2 střední petržele (příp. pastiňák)
- 1 velká cibule
- 400 g hovězího masa (hrudí nebo žebírko nejlépe)
- sůl
- 1/2 moka lžičky muškátového květu
- svazek zelené petrželky nebo celerové natě
- trocha petrželky na ozdobu talíře
- pár kuliček pepře
- pár kuliček nového koření
- 3-4 bobkové listy
- 3 stroužky česneku
Kategorie
Další recepty
Mohlo by vás zajímat
Recenze
Přidat recenziPřidané ingredience: Někdy místo nudlí dávám jen trošku krupice nebo pohanky
maruskaji 25. 02. 2013, 08:54
Přidané ingredience: libeček
planeta 06. 06. 2014, 12:38
Baklikova Jana 31. 08. 2018, 08:10