Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Obiloviny, těstoviny a rýže - stránka 24

Rýžová kaše s kakaem a skořicí

Rýžová kaše s kakaem a skořicí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g dlouhozrné rýže, 1 l mléka, 3 lžičky mleté skořice, 3 lžičky kakao, 100 g cukru moučky, 50 g másla, 10 žloutků

Rýži uvaříme v osolené vodě a slijeme. Přidáme mléko a vaříme na mírném plameni, dokud rýže nezhoustne. Přidáme cukr a sejmeme z plamene. Poté přidáme nakrájené na kousky nakrájené máslo. Žloutky rozšleháme a vmícháme do rýžové směsi. Opět dáme na...

Sýrové rizoto se šunkou

Sýrové rizoto se šunkou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g krátkozrné rýže, 1 cibule, 150 g smetanového sýru, 1 lžíce másla, 1 lžička soli, 200 g šunky, troška petrželové natě či pažitka, 600 ml drůbežího bujónu

Cibuli nasekáme velmi najemno, zpěníme na másle. Vsypeme rýži, šunku nakrájenou na nudličky, krátce osmahneme, zalijeme vývarem, osolíme a dusíme, dokud není rýže hotová. Mezi tím si na trošce másla rozpustíme smetanový sýr, můžeme si pomoci opět ...

Trochu jiná vaječina

Trochu jiná vaječina

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g dlouhozrné rýže, 6 vejcí, sůl, rajče na ozdobení, 2 lžíce olivového oleje

Rýži dáme vařit na 15 minut do vroucí osolené vody. Poté ji scedíme a necháme okapat. Na pánvi rozehřejeme olej a přidáme uvařenou rýži. Za stálého míchání postupně přidáváme vejce. Osolíme dle chuti a smažíme 3-5 minut. Ozdobíme nakrájeným rajčet...

Penne s kuřecím masem

Penne s kuřecím masem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g těstovin typu penne, 1/2 kg kuřecích prsou, 2 lžičky soli, 1/2 lžička mletého černého pepře, 1 menší pórek, 3 stroužky česneku, 1/2 červené papriky, 4 listy listového salátu, 150 g parmazánu, 2 lžičky sojové omáčky, 1-2 lžičky směsi koření gyros

Těstoviny uvaříme dle návodu v osolené vodě. Maso omyjeme a nakrájíme na nudličky. Na rozpáleném oleji orestujeme česnek nakrájený na plátky, vložíme maso, osolíme, opepříme a chvíli restujeme. Dokořeníme gyros kořením, zakápneme sójovou omáčkou ...

Rajčata plněná drcenou pšenicí

Rajčata plněná drcenou pšenicí

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

8 velkých rajčat, sůl, pepř, 250 g drcené pšenice, 1 červená paprika, 1 cibule, 2 lžíce rostlinného oleje, 1 lžička kmínu, 2 lžíce citrónové šťávy, 50 ml vody, mozzarella na ozdobu, špenátové listy na ozdobu

Drcenou pšenici namočíme dle návodu na obalu. Mezitím si připravíme rajčata k plnění tak, že uřízneme vršky a opatrně lžičkou vydlabeme dužinu, kterou posekáme na kousky. Uříznuté vršky zbavíme stopek a také nasekáme na kousky. Na oleji osmažíme d...

Tortellini s kuřecím masem

Tortellini s kuřecím masem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

100 g kuřecích prsíček, 50 g hub, 1 cibule, 2 lžíce nastrouhaného parmazánu, 5 vejcí, sůl, pepř, 1/2 lžičky kari koření, 450 g polohrubé mouky, 1 lžíce rostlinného oleje

Vykostěná kuřecí prsa dáme vařit na 10 minut do osolené vroucí vody. Mezitím si z mouky, oleje, 4 vajec, soli vypracujeme Italské těsto (viz. související recepty) a rozválíme. Kuřecí maso necháme vychladnout a společně s cibulí, parmazánem, houbam...

Špagety se sojovým masem a fetou

Špagety se sojovým masem a fetou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g špaget, 1 balení soja kousků, 1 lžička soli, 1 lžička pepře, 1 lžička oregana, 1 cibule, 5 stroužků česneku, 150 g fety, 2 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce dijonské či plnotučné hořčice, 300 ml bylinkového nebo zeleninového bujónu, 1 lžíce olivového oleje, 2 rajčata

Sojový granulát připravíme dle návodu - namočíme jej v zeleninovém bujónu. Špagety také uvaříme klasicky v osolené vodě. Cibuli a česnek nasekáme najemno a dáme zpěnit na pánev. Přidáme rajčata nakrájená na osminky a rajský protlak. Okořeníme a ...

Rizotové smažené šišky

Rizotové smažené šišky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 lžíce rostlinného oleje, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 1-2 rajčata, 1 sůl, 1 svazek pažitky, 150 g dlouhozrné rýže, 100 g eidamu

Rýži dáme do osolené vroucí vody a vaříme 10-15 minut, dokud nezměkne. Mezitím nakrájenou cibuli osmažíme dozlatova, přidáme rozetřený česnek, nadrobno nakrájená rajčata a pažitku. Rýži scedíme a vmícháme do zeleniné směsi. Přidáme nastrouhaný sýr...

Váčky plněné sladkou rýží

Váčky plněné sladkou rýží

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g polohrubé mouky, 1 vejce, 1 lžička kypřícího prášku do pečiva, 50 ml vody, 70 g krátkozrné rýže, 30 ml mléka, 1/2 lžíce cukru krystalu, 1/2-1 konzerva ananasu, 1-2 lžíce rostlinného oleje

Mléko s rýží a cukrem uvedeme do varu a vaříme 20 minut na mírném plameni, dokud rýže nezměkne a nevstřebá do sebe mléko Přidáme kousky ananasového kompotu a necháme vychladnout. Mezitím si připravíme těsto. Mouku dáme do mísy, přidáme vejce, olej...

Kokosový rýžový nákyp

Kokosový rýžový nákyp

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g krátkozrná rýže, 1 l mléka, 2 lžíce cukru moučky, 100 g másla, 100 g strouhaného kokosu

Mléko s rýží uvedeme do varu a vaříme 20 minut na mírném plameni, dokud rýže nezměkne. Přidáme máslo, cukr, kokos a necháme projít varem. Rýžovou směs vlijeme do formy, nebo do více malých forem, které jsme před tím vypláchli studenou vodou a dáme...

Jednoduché zeleninové rizoto

Jednoduché zeleninové rizoto

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g krátkozrné rýže, troška másla nebo olivového oleje, hrneček hrášku, hrneček kukuřice, 2 mrkve, 1 bílá paprika, 1 lžička soli, 1 lžička mleté sladké papriky

Rýži propláchneme, vsypeme do hrnce a zalijeme osolenou vodou tak, aby přesahovala cca 1-2 cm. Připravíme si hrášek, kukuřici, mrkev a papriku nakrájené na drobné kostičky. Použijeme-li takovouto čerstvou zeleninu, vložíme ji ihned spolu s rýží do...

Houbové rizoto s hráškem

Houbové rizoto s hráškem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 lžíce rostlinného oleje, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 250 g hub, 300 g dlouhozrné rýže, 2 lžíce sojové omáčky, sůl, pepř, 1 menší konzerva hrášku, 1 lžičku mletého kmínu, 2 l vody

Rýži a nasekané houby vhodíme do osolené vroucí vody. Vaříme 20 minut, dokud rýže nezměkne. Mezitím na oleji osmažíme nakrájené cibule a rozetřený česnek. Přidáme hrášek, 2 lžíce vody, sojovou omáčku, mletý kmín, sůl a pepř dle chuti. Necháme proj...

Lasagne s bešamelovou omáčkou

Lasagne s bešamelovou omáčkou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

50 g máslo, 250 g tvrdého sýra, 600 ml rajčatového protlaku, 18 plátků lasagní, sůl, pepř, 2 lžičky sušeného oregana, 600 g konzervovaných rajčat, 500 ml mléka, 1 bobkový list, 25 g hladké mouky, 5 hřebíčků, směs zeleniny na ozdobu

Lasagne uvaříme dle návodu na obalu a necháme okapat. Z 25 g másla, mléka, mouky, bobkového listu, hřebíčku, soli a pepře připravíme bešamelovou omáčku (viz související recepty). Mezitím si na pánvi rozehřejeme zbývajících 25 g másla a přidáme nak...

Špagety s bazalkou

Špagety s bazalkou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g špaget, 1 paličku česneku, hrst čerstvé bazalky, 100 g parmazánu, sůl

Ve velkém hrnci přivedeme vodu k varu, mírně osolíme a vhodíme špagety. Vaříme 10-12 minut, dokud nezměknou. Mezitím nastrouháme parmazán, přidáme najemno nasekanou bazalku a česnek. Špagety necháme okapat a důkladně promícháme se zelenou směsí.

Rizoto s kuřecím masem a houbami

Rizoto s kuřecím masem a houbami

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

400 g krátkozrné rýže, 150 g kuřecích prsou, 1 hrst sušených hub, 1 lžička soli, 1/2 lžičky mletého pepře, 1 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 1,5 l drůbežího bujónu

Cibuli nasekáme najemno (pro děti ji moc nedoporučujeme), zpěníme na olivovém oleji. Přidáme na drobné kostičky nakrájené kuřecí maso, nedovařenou rýži, osolíme, opepříme. Orestujeme, přidáme předem namočené houby a zalijeme bujónem (1-2 naběračk...

Kukuřičná polévka

Kukuřičná polévka

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

6 klasů kukuřice, 1 l vody, 2 cibule, sůl, pepř, 200 ml sladké smetany, 1 kostka zeleninového bujónu, 2 lžíce rostlinného oleje

Zrníčka kukuřice odstraníme z klasu pomocí nože. V hrnci rozehřejeme tuk a osmažíme na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Přilijeme vodu, přidáme kostku bujónu, zrníčka kukuřice a přivedeme k varu a poté dusíme na mírném plameni, dokud není kukuřice ...

Dalamánky z brambor

Dalamánky z brambor

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

20 g droždí (kvasnic), 400 ml mléka, 500 g žitné mouky, 100 g brambor, sůl, kmín

Brambory oloupeme, omyjeme a uvaříme. K vlažnému mléku přidáme kvasnice, trochu mouky a vyrobíme kvásek, který necháme vykynout. Mezitím nastrouháme brambory a vložíme je do misky společně s moukou, špetkou soli a zkynutým kváskem. Vypracujeme peč...

Domácí housky

Domácí housky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g polohrubé mouky, 30 g droždí (kvasnic), 2 vejce, 60 g másla, 250 ml mléka, sůl, kmín

K trošce vlažného mléka přidáme kvasnice, trochu mouky a vyrobíme tak kvásek, který necháme vykynout. Poté přidáme zbytek mléka, zbytek mouky, 1 vejce, změklé máslo a sůl. Vypracujeme těsto, které by mělo být tužší a necháme ho kynout. Vykynuté tě...

Italský domácí chléb

Italský domácí chléb

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g polohrubé mouky, 15 g droždí (kvasnic), 1 lžička olivového oleje, sůl, 150 ml vody

Do vody rozdrobíme kvasnice a přidáme trochu mouky. Vytvoříme tak kvásek, který necháme vykynout. Ke zkynutému kvásku přidáme zbytek mouky, olivový olej. Vypracujeme těsto, které by mělo mít střední hustotu. Těsto necháme kynout. Po vykynutí jej p...

Kari rýže

Kari rýže

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 hrneček dlouhozrné rýže, 1 lžička kari koření, 1 malá cibule, sůl

Na oleji zpěníme nadorobno nakrájenou cibuli s kořením kari. Poté přidáme rýži, asi minutu ji pražíme, poté zalejeme dvojnásobným množstvím vody (než bylo rýže) a osolíme. Vaříme přibližne 15 minut, dokud není v hrnci již žádná voda a rýže je měkk...

Špagety s mletým masem

Špagety s mletým masem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

600 g špaget, 350 g hovězího mletého masa, 1 cibule, 1 řapíkatý celer, 2 mrkve, 1 petržel, 1/2 šálku hovězího bujónu, 1 dcl červeného vína, 200 g parmazánu, 1 lžička soli, 1 lžička mletého pepře, troška bazalky, troška oregana, 1 lžička másla

Cibuli nasekáme najemno, orestujeme na másle. Přidáme kořenovou zeleninu nakrájenou na malé kostičky a osmahneme. Přidáme mleté maso a za stálého míchání opékáme. Podlijeme vývarem, dodáme rajčatový protlak, okořeníme, osolíme a dusíme cca 30 minu...

Penne Arabiata (Arrabiatta)

Penne Arabiata (Arrabiatta)

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 kg těstovin typu penne, 4 stroužky česneku, 1 lžíce olivového oleje, 3 střední rajčata, 1 střední pórek, 2 feferonky, 150 ml rajčatového protlaku, 1 lžička soli, špetka pepře, špetka bazalky

Těstoviny uvaříme obvyklým způsobem dle návodu. Na rozpálený olej vložíme česnek nasekaný najemno, orestujeme, přidáme na osminky nakrájená rajčata, pórek a feferonky. Vše zalijeme rajským protlakem, ochutíme solí, pepřem a bazalkou. Chvíli povaří...

Brynzové halušky

Brynzové halušky

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 kg brambor, 150-300 g hladké mouky, 1 ks vejce, 200 g brynzy, 150 g anglické slaniny, 1 špetka soli

Brambory očistíme a nastrouháme na struhadle najemno. Přidáme vejce, sůl a mouku tak, abychom získali husté těsto. Ve velkém hrnci přivedeme vodu k varu, osolíme a protlačíme do ní těsto, nejlépe přes síto na halušky s většími oky. Jakmile vyplavo...

Zapečené gnocchi misky

Zapečené gnocchi misky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g gnocchi, 1 menší pórek, 3 stroužky česneku, 150 ml sladké smetany, 100 g žampionů nebo malá plechovka, 150 g šunky nebo, 150 g anglické slaniny, 2 rajčata, troška čerstvé bazalky, 1 cibule, 1 lžička olivového oleje, 2 lžičky kremžské hořčice, sůl, pepř, 200 g eidamu nebo parmezánu

Gnocchi uvaříme podle návodu na obalu. Cibuli nasekáme najemno a dáme na olivový olej zesklovatět. Přidáme česnek nasekaný na tenké plátky, šunku nakrájenou na proužky či slaninu na kostičky a opečeme. Přidáme žampiony, pórek nakrájený na kolečka...

Spaghetti al arrabiata (Špagety po arabsku)

Spaghetti al arrabiata (Špagety po arabsku)

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g špaget, 6 stroužků česneku, 1 střední cibule, 300 g rajčatového protlaku, 1 menší lilek, 1 malá chilli paprička nebo troška chilli, 15 dkg parmazánu na strouhání, 10 dkg anglické slaniny, sůl

Na oleji zpěníme cibulku nasekanou najemno. Vsypeme na kostičky nakrájenou slaninu a osmahneme. Přidáme na jemné plátky nasekaný česnek a na tenká kolečka nakrájený lilek, protlak a najemno nasekanou chilli papričku. Dochutíme solí a dusíme asi 20...

stránka: