Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookies.
Ajax-loader

Recepty z kategorie Obiloviny, těstoviny a rýže - stránka 23

Těstoviny s pestem a sušenými rajčátky

Těstoviny s pestem a sušenými rajčátky

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1/2 balení oblíbených těstovin, olivový olej, 3-4 stroužky česneku, 5-6 sušených rajčat naložených v oleji, 2 lžíce bazalkového pesta, strouhaný sýr na posypání

Do osolené vody si dáme vařit těstoviny. Na oleji zpěníme česnek, nakrájený na tenké plátky, lehce osmahneme, nesmí ztmavnout, jen zavonět. K česneku přidáme okapaná rajčátka, promícháme a už jen krátce prohřejeme. Hotovou směs smícháme s horkými ...

Instantní halušky se zelím

Instantní halušky se zelím

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 halušky v prášku, kousek slaniny, 1 sáček kyselého zelí, troška oleje

Halušky uvaříme podle návodu na sáčku. Bokem povaříme sterilované zelí, ze kterého slijeme vodu a vyškvaříme na větší kousky nakrájenou slaninu . Uvařené halušky scedíme, propláchneme vodou a mírně polijeme olejem. Potom přimícháme zelí. Do toho m...

Rýže se šunkou a hráškem

Rýže se šunkou a hráškem

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1-2 sáčky rýže, 10 dkg šunky, 1 konzerva hrášku, 1 lžička soli, 3 hřebíčky, 1 lžička másla nebo olivový olej

Rýži si uvaříme se solí a hřebíčkem. Pak ji scedíme. Mezitím si nakrájíme na malé kousíčky šunku, kterou orestujeme na másle či olivovém oleji. Přidáme scezený hrášek a ještě krátce restujeme. Pak vše zamícháme a máme hotovo. Pokud připravujeme rý...

Kuskus s dušenou zeleninou

Kuskus s dušenou zeleninou

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g kuskusu, 8 lžic olivového oleje, 2 lžičky másla, 2 větší kořeny petržele, 0,5 kořenu celeru, 1-2 kořeny mrkve, 5 zrnek nového koření, 5 kuliček pepře, 1 lžička soli, 3 jarní cibulky (nebo více dle chuti), 2-3 lžíce nasekané petrželové nati

Z celeru, mrkve a kořenu petrželky si uděláme zeleninový vývar (cca 1,5 l vody), který okořeníme novým kořením, pepřem a solí. Povaříme, scedíme. Zeleninu nakrájíme nebo nastrouháme na hrubém struhadle. Přimícháme k ní nasekanou nať petrželky a na...

Ořechové koláčky z domácí pekárny

Ořechové koláčky z domácí pekárny

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

250 ml mléka, 2 vejce, 2 dcl oleje, 0,5 kg hladké mouky, 27 dkg cukru, sůl, 2,5 lžičky instantního droždí, 25 dkg mletých ořechů, 1,5 dcl mléka na nádivku, rozinky

250 ml mléka, 2 vejce, 2 dcl oleje, 1/2 kg hladké mouky, 7 dkg cukru, trochu soli a 2,5 lžičky instantního droždí dáme do pekárny a zapneme program TĚSTO. Po vykynutí přendáme do mísy a lžící odkrajujeme menší kousky. Ty pak rukou roztáhneme a pl...

Jihomoravské amolety

Jihomoravské amolety

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 l mléka, 450 g polohrubé mouky, 4 vejce, 1 lžíce cukru moučka, špetka soli, olej na smažení

Do vhodné nádoby nalijeme mléko, osolíme, přidáme žloutky, cukr a mouku a rozšleháme na řídké tekuté těsto (vhodná je ruční metla na šlehání). Přidáme ušlehaný sníh z bílků a dobře promícháme. Pánvičku potřeme olejem a amolety smažíme z chvilku ka...

Langoše (velmi jednoduše)

Langoše (velmi jednoduše)

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

0,5 kg hladké mouky, 1 vejce, 0,5 balení droždí, sůl, cukr, 0,5 l voda nebo mléka

V hrnku rozmícháme kvasnice s vodou (nebo mlékem) a cukrem. Do mouky přidáme vejce a sůl. Vypracujeme řidší těsto, které přikryjeme utěrkou a dáme na 30 minut až 1 hodinu de tepla uležet. Těsto pak rozdělíme na 16 stejných kusů, které roztáhneme a...

Tradiční šunkofleky aneb co dům dal

Tradiční šunkofleky aneb co dům dal

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g vaječných těstovin (nejlépe kolínka), 5 vajec, sůl, 4 ostravské klobásy nebo jiné uzeniny, 1 lžíce Vegety, 200 g Eidamu, 1 lžička sladké papriky, 1 lžíce oregana, 3 lžíce oleje

Těstoviny dáme do osolené vroucí vody a vaříme 15-20 minut do měkka. Mezitím si na trošce oleje necháme zezlátnout nadrobno nakrájenou cibulku a k ní přidáme na kousíčky nakrájené klobásky nebo jinou uzeninu, která nám zrovna doma nadbývá. Vše res...

Kari rizoto s volským okem a zeleninou

Kari rizoto s volským okem a zeleninou

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 hrnečky dlouhozrné rýže, 2 malé cibule, 2 sáčky kari koření, sůl, 1 malá konzerva hrášku, 4 vejce, 4 lžíce oleje

Z rýže, 2 lžic oleje, cibulí, kari a soli připravíme kari rýži (viz související recepty). Mezitím si z vajec připravíme volská oka (viz související recepty). Kapie zbavíme semen, nakrájíme a vmícháme do kari rýže. Přidáme scezený hrášek, necháme p...

Ravioly s bylinkami

Ravioly s bylinkami

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g hladké mouky, 3 vejce, 1 balení kuřecí játry, pepř, sůl, 3 lžíce strouhanky, 5 stroužků česneku, 1 lžíce nasekané bazalky, 1 lžíce nasekané šalvěje, 1 lžíce nasekané petrželové nati, 50 g másla

Mouku smícháme s 2 vejci a vypracujeme těsto, které necháme na 30 minut odležet. Mezitím játru očistíme, přidáme vejce, strouhanku, pepř a vypracujeme hladkou lehce lepkavou směs. Rozpustíme máslo, přidáme nasekanou petrželovou nať, nasekanou baza...

Sýrové ravioly se špenátem

Sýrové ravioly se špenátem

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

250 g hladké mouky, 2 vejce, 250 g lučiny, 250 g mletého špenátu, 3 stroužky česneku, sůl, pepř, 100 ml smetany ke šlehání (šlehačky), 1 vaječný žloutek

Mouku smícháme s 2 vejci a vypracujeme těsto, které necháme na 30 minut odležet. Mezitím smícháme lučinu se žloutkem do hladké hmoty. Špenát smícháme se smetanou, přidáme rozetřený česnek, pepř, sůl dle chuti a přivedeme k varu. Odleželé těsto ro...

Špagety s nivou a uzeným masem

Špagety s nivou a uzeným masem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g špaget, 100 g uzené krkovice, 60 g másla, 5 stroužků česneku, 500 ml mléka, sůl, 2 lžíce hladké mouky, 4 plátky okurky na ozdobu, 200 g nivy, 1 lžíce sojové omáčky

Špagety uvaříme v osolené vroucí vodě a scedíme. Mezitím na másle zlehka osmahneme nakrájené uzené maso, přidáme mouku a za stálého míchání smažíme do světle hněda. Přidáme mléko a důkladně promícháme, abychom neměli hrudky. Přidáme rozetřený česn...

Rychlá krupicová polévka se špenátem

Rychlá krupicová polévka se špenátem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 l drůbežího bujónu, 4 mrkve, 5 lžic krupice, špetka soli, troška vegety (ne pro děti), 1 hrst listového špenátu

Na trošce másla osmahneme najemno nastrouhanou mrkev, přidáme krupičku, chvilku opražíme, zalijeme vývarem a chvilku povaříme. Cca po 10 minutách přidáme listy špenátu, ještě 5 minut povaříme. Dochutíme vegetou a solí (při přípravě pro malé děi se...

Špenátové rizoto

Špenátové rizoto

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g dlouhozrné rýže, 300 g špenátu, sůl, pepř, 2 lžíce olivového oleje, 2 cibule

Rýži dáme do osolené vroucí vody a vaříme 15-20 minut, dokud nezměkne. Mezitím na oleji dozlatova osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli. Snížíme teplotu, přidáme nakrájený špenát, přikryjeme pokličkou a dusíme 5-10 minut. Přidáme scezenou a uvařenou...

Vícezrnný domácí chléb

Vícezrnný domácí chléb

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

350 g celozrnné pšeničné mouky, 150 g celozrná žitné mouky, 300 ml teplé vody, 1,5 lžičky soli, 1 lžíce octu, 2 lžíce olivového oleje, 1 balení droždí (kvasnic), 3 lžičky cukru krystal, 20 g lněného semínka, 20 g slunečnicového semínka, 20 g žitných klíčků, 1 lžíce drceného kmínu

Nejprve si připravíme kvásek: do půl decilitru teplé vody rozdrobíme droždí, zasypeme cukrem a necháme v teple vzejít. V míse smícháme všechny druhy mouky, sůl, 2 lžičky cukru, ocet, olej, zbytek teplé vody, vlijeme kvásek a vypracujeme hladké těs...

Jednoduchý celozrnný chléb

Jednoduchý celozrnný chléb

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

3/4 kg celozrné mouky, 50 g droždí (kvasnic), 450 ml vody, 1-2 lžíce slunečnicového oleje, 1 lžička soli, 2 lžičky cukru krupice

Připravíme si kvásek: droždí rozdrobíme do 150 ml vlažné až teplé vody, posypeme cukrem, dáme do tepla a necháme vzejít. Do mísy vsypeme polovinu mouky, zapracujeme kvásek a takto vytvořené těsto necháme asi půl hodiny v teple kynout. Pak do těs...

Domácí česnekový chléb

Domácí česnekový chléb

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

2 bílé veky, 250 g másla, 12 stroužků česneku, sůl, 1 lžička suchého oregana, 1 lžička sušeného tymiánu

Máslo, česnek, sůl, oregano, tymián důkladně rozšleháme. Veky nakrájíme na plátky, které z obou stran potřeme máslovou směsí. Veky opět spojíme a zabalíme do alobalu. Dáme péct na 20 minut do předehřáté trouby na 150 °C. Poté veky rozbalíme a ješt...

Jarní závitky Saigon

Jarní závitky Saigon

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 ks rýžového papíru, 250 g vepřového mletého masa, 2 vejce, 25 g rýžových nudlí, 1 kedluben, 1 mrkev, 20 g čínských hub, 2 jarní cibulky, troška koriandru, 1 cibule, 1 lžíce omáčky Thai Pride, 1 lžička glutamanu sodného, 1 hrst fazolových klíčků, 2 lžíce slunečnicového oleje, 4 dcl teplé vody na namáčení surovin

Připravíme si jednotlivé suroviny: rýžové nudle dáme změknout do teplé vody, pak je nastříháme na cca 5 cm. Houby taktéž namáčíme v teplé vodě, aby změkly, pak je nasekáme na nudličky. Kedlubnu i mrkev zpracujeme na tenké nudličky. Cibule a korian...

Špagety s chřestem

Špagety s chřestem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g špaget, 150 g chřestu, sůl, 2 lžíce rostlinného oleje, 1 lžička oregana, 1/2 lžičky sušeného tymiánu, 4 stroužky česneku, 1 lžíce sojové omáčky

Špagety uvaříme v osolené vroucí vodě a scedíme. Mezitím chřest očistíme, odřízneme tuhý konec a nakrájíme na 5 cm dlouhé kusy. V pánvi rozehřejeme olej, přidáme rozetřený česnek a chřest. Smažíme na mírném plameni 4 minuty. Přitom chřest stále ot...

Rizoto s vepřovým srdcem

Rizoto s vepřovým srdcem

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 vepřové srdce, 1 cibule, sůl, pepř, 50 g másla, 500 g dlouhozrné rýže, 2 lžíce hladké mouky, 200 ml bílého vína, 200 ml vody

Rýži uvaříme ve vroucí osolené vodě a poté scedíme. Mezitím srdce očistíme, zbavíme tuku, omyjeme, osušíme a nakrájíme na kousky. Na másle dozlatova osmažíme nakrájenou cibuli, přidáme kousky srdce, které osmažíme ze všech stran. Opepříme a osolím...

Zapékané těstoviny s vysočinou

Zapékané těstoviny s vysočinou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

4 lžíce rostlinného oleje, 2 cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce solamylu, 100 ml bílého vína, 200 g vysočiny, 150 g nakrájeného eidamu (Edamu), 500 g vaječných těstovin, 200 ml smetany, sůl

Těstoviny uvaříme ve vroucí osolené vodě a necháme okapat. Mezitím na oleji dozlatova osmažíme nakrájené cibule. Přidáme rozetřený česnek, vysočinu a asi 1 minutu smažíme. Přidáme víno, sojovou omáčku a smetanu smíchanou se solamylem. Vše důkladně...

Lasagne s vysočinou

Lasagne s vysočinou

Rating_small Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray

12 plátků lasagní, 300 g nakrájené vysočiny, 600 ml rajčatového protlaku, sůl, pepř, 2 lžíce rostlinného oleje, 2 cibule, 100 ml vody, 1 lžička sušeného tymiánu, 300 g nakrájeného eidamu (Edamu), 1 vejce

Lasagne uvaříme dle návodu na obalu a necháme okapat. Mezitím nakrájenou cibuli dozlatova osmažíme na oleji. Přidáme rajčatový protlak, vodu, tymián, pepř, sůl dle chuti a necháme projít varem. Do zapékací mísy dáme 1/3 rajčatové směsi, přikryjeme...

Sušenky z ovesných vloček

Sušenky z ovesných vloček

Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

150 g ovesných vloček, 240 g hladké mouky nebo celozrné mouky, 200 ml vody, 1/2 lžičky soli, 1/2 balení kypřícího prášku do pečiva, 120 g cukru moučka

V míse namočíme ovesné vločky (cca na 20 minut). Pak přisypeme prosátou mouku, prášek do pečiva, sůl a cukr. Vše zpracujeme v těsto, vyválíme ho na plát, propícháme vidličkou a vykrajujeme kolečka (či jiné tvary). Pečeme na pečícím papíru cca 10 m...

Těstovinový salát

Těstovinový salát

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

500 g vaječných těstovin, 1 cibule, 1 konzerva hub, 2 lžíce rostlinného oleje, pepř, 1 konzerva fazolí, 2 lžičky kmínu, sůl, 150 g eidamu (Edamu), 1 konzerva drcené kukuřice, 2 rajčata, 2 zelené papriky

Těstoviny uvaříme ve slané vroucí vodě, scedíme a necháme okapat. Mezitím na oleji osmažíme do zlatova nakrájenou cibuli. Přidáme nakrájená rajčata a papriku. Vmícháme houby, fazole, kukuřici, kmín, pepř a sůl dle chuti. Vše důkladně promícháme a ...

Rýžový koláč

Rýžový koláč

Rating_small Rating_small Rating_small_gray Rating_small_gray Rating_small_gray

1 l mléka, 1 vanilkový cukr, 100 g másla, 150 g cukru krupice, 180 g dlouhozrné rýže, 2 vejce

Mléko přivedeme k varu, přidáme rýži, máslo, vanilkový cukr a vaříme 20 minut na mírném plameni. Vejce rozšleháme s cukrem a přidáme k rýži. Rýžovou směs vlijeme do vymazané a moukou vysypané formy o průměru 24 cm. Pečeme 50 minut v předehřáté tro...

stránka: